Ďakujem, dobre (2013) [2k digital]

Ďakujem, dobre
73.3 %
 
 

Další název: Děkuji, dobře, Köszönöm, jól; Thanks, Fine

    Žánr: psychologický / povídkový / drama
    Země: Slovenská republika
    Premiéra v ČR: 19.9.2013        
    Délka: 134 min.
„Tři rodiny, tři povídky a dohromady jeden obraz světa, který ztrácí morálku, ale rozhodně ne naději.“
Pozoruhodný povídkový snímek je intimní sondou do života tří různých rodin, z nichž každá je na jiném stupni společenského žebříčku, a každá se snaží nějak popasovat se změnami, které nám současnost přináší. Jde o nepřikrášlený, ironický pohled na stav věcí v nejlepší tradici československých společensko-kritických filmů. V jedné z hlavních rolí se objeví český herec a režisér Miroslav Krobot. Film se skládá ze tří povídek. První je příběhem lokálního politika a podnikatele Miroslava, který se snaží svérázně řešit problémy ve vlastní firmě. Hrdinou druhé povídky je důchodce Béla, který se po smrti ženy cítí opuštěný a veškeré naděje vkládá do svého syna Attily a dcery Mariky. Bélův syn Attila je hlavní postavou třetí povídky, která líčí jeho obavy ze ztráty zaměstnání a tragikomický boj o záchranu rozpadající se rodiny.

Všechny příběhy jsou inspirované reálným životem a vyprávěné způsobem, který má blízko k dokumentárnímu filmu. Díky tomu se tvůrcům daří proniknout do nitra postav a procítit jejich starosti i zoufalou snahu vymanit se z nich.

Zdroj: ČT
Ve slovenském a maďarském znění.

režie:
Mátyás Prikler
 
 
hraje:
Attila Mokos (Attila), Miroslav Krobot (Miroslav), Béla Varády (Béla), Vladimír Obšil (Boris), Zuzana Mauréry (Zuza), Jana Oľhová (Jana), István Olasz (Pišta), Daniela Pribullová (Hana), Ábel Csekes (Ábel), Barborka Illithová (Barborka), Xénia Molnár (Marika), Milan Vojtela (Milan), Bety K. Majerníková (Alžbeta), Anna Ferenczy (Bélova žena), Ján Fajnor (Ivan), Tibor Fabó (Zuzin kolega), Éva Bandor (kolegova žena), Lajos Vörös (Pištův otec), Mária Kácserová (Pištova matka), Sándor Terhes (Sándor), Ján Greššo (Bohuš), Blaho Uhlár (Dušan), Tibor Tóth (Peter), Vít Bednárik (Jožo), Marek Šulík (Marek), Deniz Özcelebi, Dennis Kinski (Adam)
 
 
námět:
Mátyás Prikler, Marek Leščák
 
 
scénář:
Mátyás Prikler, Marek Leščák
 
 
kamera:
Peter Balcar, Milan Balog
 
 
kostýmy:
Erika Gadus
 
 
střih:
Maroš Šlapeta, Zuzana Cséplő
 
 
zvuk:
Dušan Kozák
 
 
produkce:
Katarína Krnáčová
 
 
II. kamera:
Noro Hudec, Attila Mokos
 
 
výprava:
Erika Gadus
 
 
producent:
Katarína Krnáčová, Mátyás Prikler
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.