Duben
ohodnotit

Čtyři slunce

Další název:
Štyri slnká
Rok:
2012
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
8.3.2012
„Příběh o muži z malého města, jenž se snaží udržet svou rodinu pohromadě...“
Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři slunce



Fogi je poděs, který si libuje ve své nikdy nekončící pubertě. Zároveň se snaží naplnit rodinný život a vychovávat syna Vénu, který mu zůstal z prvního nepovedeného manželství. Podruhé už se neoženil, ale žije s Janou, která pracuje na poště. Spolu mají malou Aničku a všichni bydlí v paneláku na malém městě. Jana zpočátku snáší Fogiho úlety, ale trpělivost jí dochází. Fogi ztratí práci. Ve svém dospívajícím synovi navíc Fogi poznává sám sebe, s hrůzou si uvědomuje, že syn opakuje jeho chyby. Přicházejí první hádky, zákazy a vzájemná nedorozumění.
Filmová ročenka 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři slunce



Kolik sluncí je třeba, abychom byli šťastní? Příběh rodiny a jejích přátel z menšího města vypráví o touze proměnit svůj život k lepšímu, ale také o tom, jak často jsou děti ovlivňovány přešlapy svých rodičů. Téměř čtyřicetiletý, ale pubertou doposud zmítaný otec od rodiny Jára (Jaroslav Plesl) se stále nepoučil z vlastních chyb a jeho úlety s sebou přinášejí komické momenty. S partnerkou Janou (Anna Geislerová) vychovávají dvě děti. Starší z nich je dospívající syn z Járova prvního manželství Véna (Marek Šácha), který v příběhu sehraje klíčovou roli po boku staršího kamaráda, punkáče Jerryho (Jiří Mádl). Jana prožívá krizi v manželství, ta vyvrcholí v momentě, kdy Járu vyhodí z práce a ona si najde milence (Igor Chmela). Lavinu nečekaných událostí z povzdálí sleduje a možná nakonec ovlivní místní guru Karel, jehož ztvárnil v nezvyklé herecké poloze Karel Roden.

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři slunce



Podle Bohdana Slámy jsou hlavními tématy jeho nového snímku Čtyři slunce rodinné vazby a to, jakým způsobem se promítají úlety rodičů do života jejich dětí. Zároveň se tu v postavě podivínského venkovského „šamana“ Karla objevuje i téma neurčité „vyšší moci“, což se nejvýrazněji projeví v závěrečné mystické scéně z idylického zásvětí. – Třicátník Jára se stará o syna z prvního manželství Vénu a o holčičku Aničku, kterou má s milovanou manželkou Janou. Žije s rodinou ve venkovské bytovce. Navzdory svému věku bere vše na lehkou váhu a chová se nezodpovědně; rád si zahulí i popije. Proto také přijde o práci v továrně. Oba rodiče trápí vzpurný pubertální Véna, který se chytil partičky, vedené starším pankáčem Jerrym, jenž v Járovi uznává téměř otcovskou autoritu. Jára zase respektuje jurodivého Karla, žijícího s oddanou Evičkou. Uštvaná a nešťastná Jana naváže intimní poměr s Vénovým učitelem, což vede k četným vztahovým peripetiím. Trápení všech zúčastněných naráz dostane úplně jiný rozměr, když při autohavárii zahyne Jerry se svou holkou a Véna skončí v kómatu v nemocnici. – Autor i ve své novince, uvedené ve světové premiéře v rámci soutěže prestižního amerického festivalu Sundance, pokračuje ve svém vytříbeném stylu, opírajícím se zejména o realistické postižení venkovského života. Samozřejmostí je i jeho bytostná empatie k postavám, potácejícím se v nejistotách a v intimních trablích a hledajícím vůli k lepší existenci. Tentokrát ovšem zapojuje do dění i mystický přesah, ztělesněný Karlem a tajemným Mistrem (v podání Vladimíra Merty) a projevující se i ve zvukové vrstvě zvláštními tóny. Součástí Slámovy tvorby je dobré vedení velmi kvalitních herců. - Čtyři slunce jsou v podstatě psychologickým dramatem s imputovanými prvky smutné komedie.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/4


Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři slunce



Kolik sluncí je třeba, abychom byli šťastní? Příběh rodiny a jejích přátel z menšího města vypráví o touze proměnit svůj život k lepšímu, ale také o tom, jak často jsou děti ovlivňovány přešlapy svých rodičů. Téměř čtyřicetiletý, ale pubertou doposud zmítaný otec od rodiny Jára (Jaroslav Plesl) se stále nepoučil z vlastních chyb a jeho úlety s sebou přinášejí komické momenty. S partnerkou Janou (Anna Geislerová) vychovávají dvě děti. Starší z nich je dospívající syn z Járova prvního manželství Véna (Marek Šácha), který v příběhu sehraje klíčovou roli po boku staršího kamaráda, punkáče Jerryho (Jiří Mádl). Jana prožívá krizi v manželství, ta vyvrcholí v momentě, kdy Járu vyhodí z práce a ona si najde milence (Igor Chmela). Lavinu nečekaných událostí z povzdálí sleduje a možná nakonec ovlivní místní guru Karel, jehož ztvárnil v nezvyklé herecké poloze Karel Roden. Nový film mezinárodně ceněného režiséra Bohdana Slámy si odbyl světovou premiéru v soutěžní sekci filmového festivalu Sundance ve Spojených státech.

Zatímco se Bohdan Sláma ve svých předchozích filmech zabýval zejména motivem hledání lásky, ve svém novém filmu Čtyři slunce nabízí divákovi současné lehce humorné rodinné drama o věcech přirozených a nadpřirozených. Příběh rodiny z menšího českého města a jejích přátel se dotýká těch, kteří se smiřují s realitou nesplněných snů a zároveň ještě mají touhu proměnit svůj život k lepšímu. Slámův nový filmový příběh naráží také na aktuální problémy, které může přinášet život v neúplných nebo nefunkčních rodinách, ale zároveň s tím zachycuje zápas o udržení funkce rodiny v současné době. Hlavní hrdina filmu může být divákovi blízký třeba jen tím, že opakuje stále dokola stejné chyby, protože chybovat je přirozené a lidské. Vizuální a symbolickou rovinu filmu tvoří zahrádky - stále výrazný fenomén v české společnosti.
Česká televize 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Čtyři slunce



Příběh rodiny z menšího českého města a jejích přátel se dotýká těch, kteří se smiřují s realitou nesplněných snů a zároveň ještě mají touhu proměnit svůj život k lepšímu. Téměř čtyřicetiletý, ale pubertou doposud zmítaný otec od rodiny přezdívaný Fogi (Jaroslav Plesl) se stále nepoučil z vlastních chyb. Fogiho úlety s sebou přinášejí komické momenty i přešlapy. Se svou partnerkou Janou (Anna Geislerová), která pracuje jako úřednice na poště, vychovávají dvě děti. Starší z nich je dospívající syn Fogiho z prvního manželství Véna (Marek Šácha), který v tomto příběhu sehraje klíčovou roli. Jana prožívá krizi v manželství, ta vyvrcholí v momentě, kdy Fogiho vyhodí z práce a ona si najde milence (Igor Chmela). Lavinu nečekaných událostí z povzdálí sleduje a možná nakonec ovlivní místní guru Karel, jehož ztvární v nezvyklé herecké poloze Karel Roden. Sláma se nebál sáhnout v případě postavy dospívajícího syna po neherci, jak už se mu vyplatilo v rámci předešlých filmů. Mladého Marka Šáchu tak měsíce hledal na středních školách a punkových koncertech. K typově přesnému klukovi zároveň dlouho zvažoval herecky silný protějšek, ten objevil v Jiřím Mádlovi, který si zahraje postavu staršího kamaráda, punkáče Jerryho.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10