Duben
ohodnotit

Čtyři lvi

Four Lions

Další název:
Štyri levy
Rok:
2010
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
21.10.2010
„První „džihádská“ černá komedie.“

Komentáře k filmu Čtyři lvi

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.7.2014
Čtyři lvi
Když jsem se já osobně   snažil zaútočit na   společnost, nikdy mne   nenapadlo k tomu odpálit i   sebe. Je tu ale mnoho   fanatiků, kteří jsou   nazýváni arabové (aspoň   západní svět si takhle   pojmenoval teroristy), a ti   ten problém nemají. A je   docela zajímavé podívat se   na jejich počínání s   nadhledem. Čtyři lvi si   nedělají srandu jen z   muslimských radikálů,   pouští se i do těch   obyčejnějších věřících   stejně tak, jako do   bezpečnostních složek a   vlastně i celé té naší   moderní vyspělé   společnosti.
Four   Lions vyniká nejvíce svým   hereckým obsazením, které   je dokonalé od první až do   poslední postavy. Nízké   náklady na film rozhodně   nejsou příliš na škodu,   tedy mě rozhodně nerušili,   spíše snímku podle mého   ještě přidávali. Každý z   nás má jistě nějaký   názor na kulturu   pocházející z blízkého   východu a rozhodně se zde s   nikým nehodlám přít,   Čtyři lvi je ale parádní   satira kterou vřele   doporučuji každému, kdo se   někdy osobně setkal s lidmi,   kteří si zvolili Aláha jako   svého jediného Boha a   Mohameda jako posla...
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.4.2015
A zde prosím vás vidíme,   že stejně jako čert, ani   terorista není tak hroznej,   jak ho malujou a dokonce i   džihád může mít lidskou   tvář... takže, jestli i   ostatní vládnou podobnou   duchaplností jako Omar, Waj,   Barry, Faisal a Hassan,   nemáme se čeho bát. Na   druhou stranu se divím, že   snímek v Británii nevyvolal   odvetu, třeba v podobě   několika zlikvidovaných   drogérií...
pigal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.12.2010
Ciernocierna komedia
Perfektna cierna komedia,   ktora sa zaobera vysoko   aktualnou tematikou.Prakticky   pri sledovani celeho filmu sa   budete jednym okom smiat a   druhym plakat.Herecke vykony   neznamych hercov su vyborne,   rezia a scenar takisto   skvele.Vysledkom je jedna z   najlepsich ciernych komedii   roku a mozno desatrocia.Film   jednoznacne doporucujem.
ancaz
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2011
Komedie tak černá, jako   žádná jiná. Potěšilo   mě, že se tvůrci nebáli   natočit film na takhle moc   tabulizované téma. Jít do   toho chtělo určitě dost   odvahy, tudíž vzdávám   čest všem zůčastněným.
Plivník
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.9.2010
Čtyři bojovníci, jež se   chystají na dráhu šahídů   vymýšlejí tu nejlepší   akci: konvertita a samozvaný   vůdce Barry (známý též   jako Ázád al Britání :),   inteligent Omar se pohádkami   o lvím králi, totálně   vygumovaný Wadž, Faisal,   jenž odletí do ráje hned   poté, co naruší britské   hospodářství a Hasan,   který vlastně není   pořádně rozhodnutý, jestli   rapovat, trsat, vzdát se nebo   udělat něco pořádnýho,   inšaláh. Vtipná   mudžáhedínská komedie,   byť trochu poznamenaná   (logicky, vzhledem k   režisérovi) britcomem s jeho   vtipy dohnanými až na samou   hranici absurdnosti, přes   kterou občas přepadnou do   trapna (prostě nejsem fanda   Kanclu ani Ajťáků a   vlastně ani většiny scének   Monty Pythonů). To   naštěstí vyvažují   povedené situace a gagy. Kdo   viděl Život Briana a Judean   Peoples Front a Peoples Front   of Judea, tomu budou hádky   nad plánovanými akcemi   připadat dost povědomé.   Film má i vážnou notu (což   vzhledem ke konci asi jinak   nejde), kterou tak nějak   řeší, neřeší. Je   zajímavé, že se moc   nezabývá příčinami   podobných aktivit (snad   kromě infantilní scénky, v   níž Hasan vyhrožuje své   bývalé učitelce – obraz   atentátníků jako   zakomplexovaných chudáčků   je možná míněn vážně,   možná taky ne). Což je asi   dobře, snímek si pohrává s   mnohoznačností. Děsím se   toho, že Američané natočí   brzy remake, ve kterém si   opět budou léčit svoje   komplexy a který žádný   prostor pro myšlenky   neposkytne.
Rollage
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.11.2010
Kontroverzní téma pod britskými křídly
Lepší než Cohenův Borat s   Brunem. Je vidět, že film   měl určité problémy s   financováním, protože   místy vypadá, že byl   natáčen s menším   rozpočtem než jeden díl   "kvalitního"   českého seriálu z tvorby   komerčních stanic. Je tedy   škoda, že nezaplatili o   trochu více střihači,   který by odstranil tu   schizofrenní vatu v druhé   polovině filmu a vytvořil   by, alespoň uměle, nějaké   tempo. V každém případě,   skvělý je protipól   absolutně vážného   odvyprávění a humoru,   který je na nejvyšších   možné úrovni (spousta   opravdu smrtících scén pro   Vaši bránici) a k tomu:   lepší obsazení ani býti   nemohlo. Velké překvapení a   ještě větší radost ze   shlédnutí.
kutululu
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.11.2010
tak udělat komedii o   sebevražedných   atentátnících je vážně   odvaha, ale výsledek stojí   určitě za to, výbuchy   smíchu se budou protínat s   chvilkami naprosté   nechápavosti a zoufalství, v   polovině to na mne bylo   trošku moc a děj byl o kapku   vlažnější, ale nečekaný   závět to vylepšil
...Is a Wookie a bear?
beneva
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.2.2018
Obávám se, že tento   úsměvný sarkastický film   nikdy nepoběží ani na ČT   ani na Nově ani na Primě.   Přece si to nechceme   rozházet s EU, žejo?   Každopádně já tento počin   považuji za velmi odvážný   a vtipný. I když trochu   drsně vtipný. Současné   útoky na civilisty dávají   tomuto snímku úplně jiný   kontext a tak bych se   nedivila, kdyby skončil v   novodobém trezoru.
jirry
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.2.2014
Pořád mě vrtalo hlavou, kde   Carnajevové přišli na to,   že zaútočí na Bostonským   maratonu...
Ne teď   vážně. Film se skutečně   nebojí jít až za hranu a   natírá fanatické islamisty   s velkou vervou. Pomatenost   Čtyř lvů je přehnaná, ale   ani tak pro ně nebylo   složitý se odpálit. Když   člověk odhlédne od   nadsázky ve filmu, sranda   náhle končí.
Film   asi vznikal s malým   rozpočtem, proto některé   záběry nevypadají nijak   zvlášť, ale jinak je film   věrný žánru a svou   nekorektností baví jako   málo který jiný.
hlavsa5
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.11.2012
Dobrá komedie, která si   dokáže dělat dělat srandu   z teroristů a jejich praktik.   Asi. Ale když člověk kouká   až do konce, tak se možná i   zděsí.
lucymat
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.8.2011
Vrány vybuchovat ve filmech   tak často nevídáme. Ve Four   Lions je malých, větších a   drsných vtípků požehnaně,   stejně jako momentů, kdy   byste hrdiny kvůli jejich   blbosti a naivitě roztrhli   vejpůl. Nepamatuji si   žádnou komedii, která by na   islám udělala takhle dlouhý   nos. Navíc závěr vás   zatlačí tak hluboko do   sedadla, že ani po titulcích   nebudete chtít od obrazovky   odejít.
petrusmev
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.9.2015
Hrozná blbina na víc než   aktuální téma, filmové   kopnutí do pozadí všem   islámským fanatikům. Pár   světlých komických   okamžiků, ale pro mě černo   černo nuda nuda.
Omnibus
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.10.2012
"Tak nám zabili TRAILERa   !" ... "A kterýho,   paní Müllerová ? Já znám   dva ". Tak tenhle podvod   tvůrci filmu neokecají.   Napřed natočili výborný   trailer a pak se k němu   pokusili dotočit film, což   se jim podle mě hrubě   nepovedlo. Dotočený zbytek   je jen průměrná vata,   která i ty skvělé fórky   z traileru spolehlivě   zprasí a rozmrcasí na   pablbou cupaninu. Body jsou   hlavně za to, jak jsem se   na ty Čtyři lvy po traileru   těšil. Bohužel, ani z   teroristického hovna bič   neupleteš... Díkybohu (i   Allahu) že aspoň všichni   vybouchli. Jen škoda že   nepřibrali i filmový   štáb. A nechoďte na mě s   nějakým mravním   poselstvím nebo   "nastavováním zrcadla   islámu" nebo vám   provedu to s tou fazolí !   Jo, tyhle urinální pokusy o   vtip byly taky docela mimo   mísu... Ještě mi tam   chyběla záměna zápalné   šňůry (či drátu) za   katetr... A taky to prý měla   být komedie? Ale uznávám,   že u toho traileru jsem se   dost smál... a pak ještě   asi dvakrát u filmu.
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.9.2012
Černá komedie,satira jak je   uvedeno v popisku sedí,nebudu   rozebírat jak mám rád   Araby,přistěhovalce,terorist   y:-)Šlo o to,že jsem se   chtěl pobavit,ačkoliv řada   věcí k zasmání v reálu   rozhodně není,ale film my to   neumožnil:Zasmál jsem se asi   6 krát,párkrát pousmál.Ať   byl záměr ukázat   cokoliv,já už se   nekouknu,slabší průměr.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.6.2013
Nesympatický film s   nesympatickými hrdiny o   jejich nesympatických   ideálech. Díval jsem se až   do konce, ale jen protože   jsem měl film s titulky.   Absolutně ničím mne to   nezaujalo.   20130609.9311/9705 s.u.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih65218minih65218Sucker Punch (2011) 
Sucker Punch n
minih37154minih37154Kill Bill 2 (2004) 
Kill Bill: Volume 2 n
minih164148minih164148Láska na druhý pohled (2019) 
Mon inconnue n
minih11479minih11479Záchranný člun (1944) 
Lifeboat n
minih33445minih33445Drsné jaro (2001) 
Aoi Haru n
minih43183minih43183Dr. House (2004) [TV seriál] 
House M.D. n
minih44918minih44918Následky lásky (2004) 
Le Conseguenze dell' amore n
minih54825minih54825Sirotek (2009) 
Orphan n
minih27685minih27685Muž na Měsíci (1999) 
Man on the Moon n
minih54691minih54691Vinyan (2008) 
Vinyan n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

57 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Černobyl: Nová svědectví

22:45 - 23:35

37 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Na vaší straně

23:00 - 23:45

22 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

37 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697850
Fotografií: 763986
Plakátů: 376600
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10