Duben
ohodnotit

Člověk z mramoru

Czlowiek z marmuru

Země:
Rok:
1976
Délka:
150 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1991
„Osudové drama člověka, který uvěřil své době.“

Obsah filmu Člověk z mramoru

 
Studentka filmové školy Agnieszka s bezmála detektivní pílí sbírá materiál pro diplomní práci, dokumentu o zedníku Mateuszovi Birkutovi, úderníkovi z padesátých let. S jeho pohnutým osudem, zrcadlícím v sobě šílenství doby, se seznamuje prostřednictvím pseudodokumentárních záběrů a retrospektiv, výpovědí těch, kteří jej znali. Z počátku se jí jeví jen jako mramorová socha, pro kterou stál v době své slávy jako model. Postupně v něm ale nachází člověka, jehož přirozená morálka a vědomí spravedlnosti v souvislosti s vykonstruovaným procesem přivedly do vězení.

Film významného režiséra polského i světového filmu, Andrzeje Wajdy (Popel a...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Lucerna film
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
polská
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Člověk z mramoru >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.6.2022
Politický snímek v artovém podání o marasmu   stalinistické doby v Polsku, který i my v Česku   moc dobře známe. O tomtéž lze připomenout   třeba snímek ´Skřivánci na niti´ (1969).   Polští tvůrci si do příběhu vzali oslavu   dobře vykonané práce prostřednictvím   studentky filmové školy, která se snaží jako   diplomovou práci natočit dokumentární film o   zednickém hrdinovi, který s týmem zedníků   vytvořil rekord ve výstavbě nových bytů. Ano,   a právě tímto se stal národním hrdinou,   který byl zvěčněn ohromným plakátem na   hlavním náměstí. Ale jak už to za komunismu   bývalo, byl později zdiskreditován a odevšad   vymazán. Od té doby o něm nikdo neslyšel.   Mladá studentka tak svým filmem po něm pátrá,   z čehož se svým způsobem ze snímku stal něco   jako detektivní film. Režisér Andrzej Wajda se   tímto pokusil o revidovaný pohled na minulost   Polska ze sedmdesátých let minulého století,   kdy v rámci onoho pátrání použil systém   retrospektivních scén v podobě dobových   filmových týdeníků. Právě takto rafinovaně   vytváří nejen historický pohled na onu dobu,   ale kupodivu také jako zdroj napětí. Cíleně   zobrazuje reálnost zneužívání moci a   jednoduchost úprav patřičných dokumentů dle   aktuální potřeby. Snímek tímto systematicky   kritizuje komunistické úřady a jejich stranicky   nechvalný výklad minulosti. To samozřejmě   nezůstalo bez odezvy, ale do trezoru to nešlo.   Jen se premiéra o čtyři roky zpozdila. Ona   atmosféra byla zachycena až mrazivě reálně.   Něco takového si dnes již málokdo umí   představit. I když jde o fiktivní příběh,   události zde zachycené se v rámci propagandy   skutečně děly, čímž má snímek vlastně i   věrnou historickou hodnotu. I když co si budeme   povídat. Ona ta ukázaná tvůrčí deziluze a   jasná vypočítavost v analyzování mediální   konstrukce legend v účelovosti zneužívané   vášni, se snímek stal dokonce i nadčasovým.   Takovéto ideologické prostředí je snad za   každého režimu, i když se tváří poněkud   jinak. Snímek tedy i přes své stáří má svou   jasnou výpovědní i varující hodnotu, což je   důvod, aby se stal stálicí na televizních   obrazovkách.
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.3.2022
Kdyby něco podobného vzniklo za normalizace u   nás, okamžitě by to skončilo v trezoru.   Příběh o mladé režisérce, která točí   diplomovou práci o postavě jednoho zedníka z   budovatelských padesátých let. Během   mravenčí práce a nastudování různých   materiálů se dostává k pravdě, která měla   být před veřejností skryta. Špičkově   natočený film.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.6.2011
Je jen málo filmů o budovatelských 50.letech,   které by mohly s Wajdovým Člověkem z mramoru   soupeřit v působivosti. A už vůbec si nedovedu   představit, že by něco podobného mohlo v roce   ´77 vzniknout u nás, nota bene když se film   zároveň nepříliš lichotivě vyjadřuje i k   současnosti. Přiznám se, že mi dost vadila   afektovanost pátrající studentky a nevěděl   jsem, jestli je to vina herečky nebo je ta   postava zkrátka takhle napsaná. Až po   shlédnutí navazujícího Člověka ze železa   jsem si v tom udělal jasno a Krystyně Janda   udělil rozhřešení. Pak je tu ještě   příšerná dobová hudba v pasážích   odehrávajících se v 70.letech, ale tím s   výhradami končím. Celkový koncept filmu s   doplňujícími se flashbacky je výborný a   opravdu připomíná Občana Kanea jak někdo v   komentáři poznamenal. Jerzy Radziwilowicz   bravurně zahrál přerod z naivního venkovského   ďelňase v iluzí zbaveného zahořklého   realistu, který ale zůstal stejným beranem jako   dřív. Film je to možná na první pohled   nepříliš atraktivní, ale při bližším   ohledání velmi naléhavý, stylisticky i   myšlenkově vybroušený.


Hodnocení:n12345678910
Člověk z mramoru (1976)Člověk z mramoru (1976)Člověk z mramoru (1976)Člověk z mramoru (1976)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178211

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10