Človek na moste (1972)

Človek na moste
61.5 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.9.1972        
    Délka: 74 min.
POZOR SPOILER

Vesnička pod horami. Probíhají přípravy na pohřeb. Ty ruší nákladní auto s nacisty. Farář posílá pryč partyzány. Ale nakonec přece jen pohřeb probíhá. Jenže hřbitov obsadí fašisté. Ti otevřou rakev a v ní je malý kluk. Vojáci naženou lidi do kostela. Začíná se i střílet.
Mezi lidmi je i místní kantor. Když jsou pak občané z kostela propuštěni, pozve si jej k sobě místní velitel, hodností major. Dává mu příkaz, aby začal učit, děj se co děj.
Druhou návštěvu vykoná učitel u jednoho ze sousedů, který ukrývá raněného partyzána. Ten v horečce blouzní a mluví o mostě. Je jasné, že zbylí dva partyzáni chtějí vyhodit do vzduchu most. Oni jej skutečně připravili ke zničení a vracejí se k sousedovi. Na učitele se utrhují a dávají mu jasně najevo svou nedůvěru. Jako by on mohl za to, že u něj bydlí nacisté a na příkaz velitele.
Jeden z partyzánů zjistí, že jeho soudruh špatně nastavil časovač a místo aby most bouchl o půlnoci, dojde k tomu přesně v poledne. A tak se i stane.
Tlaková vlnou to vymlátí pár oken a těm ve škole ještě učitel pomůže. Ovšem je při tom načapán velitelem. Takže je ihned zatčen.
Němci zuří a dělají přímo úděsnou rotyku. Major logicky usoudil, že učitel o výbuchu věděl, a proto těsně před ním otevřel okna ve škole. Učitel stejně odmítá vypovídat. Ale pak tvrdí, že most vyhodil sám. Velitel to nebere v potaz a nabízí za zradu učiteli jeho život...  Autor: Pitryx

režie:
Ján Lacko
 
 
hraje:
Ivan Mistrík (venkovský učitel Ondřej), Leopold Haverl (německý velitel), Adam Matejka (Adam Beňo), Vladimír Petruška (bradatý partyzán), Slávo Drozd (jednooký partyzán), Ján Ivančo (ruský partyzán Nikolaj), Jozef Hodorovský (vesnický farář), Eduard Bindas (feldvébl), Ladislav Fecko (pobočník), Mária Markovičová (učitelova matka), Oľga Vronská (Beňová, manželka Adama Beňa), Rudolf Bachlet (dědeček mrtvého chlapce), Emília Halamová (babička mrtvého chlapce), Xénia Kubová (matka mrtvého chlapce), Stano Mičinec (chlapec ve třídě), Karol Švantner (vojenský sluha), Lotár Radványi (německý voják), Marian Sotník (německý voják), Karol Jaura (německý voják v kostele), Ernest Šmálik (německý voják na motorce), Vojtech Brázdovič (německý voják), František Desset (německý voják), Emil Tomaščík (německý voják na mostě), Ján Kákoni (německý voják na mostě), Ján Géc (německý voják v učitelově bytě), Milan Brucháč (německý voják ve třídě), Zoltán László (německý voják), Ladislav Huber (stařec v posteli), Tibor Vadaš (gazda), Ján Pelech (gazda)
 
 
námět:
Ivan Bukovčan
 
 
scénář:
Ivan Bukovčan
 
 
kamera:
Vladimír Ješina
 
 
hudba:
Jozef Malovec
 
 
výprava-architekt:
Juraj Červík
 
 
kostýmy:
Zuzana Bočeková (návrhy kostýmů), Milena Doskočová
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Pavol Sásik
 
 
II. kamera:
Benedikt Krivošík
 
 
masky:
Emília Bobeková
 
 
asistent kamery:
Fridrich Urban
 
 
pomocná režie:
Adolf Lachkovič
 
 
fotograf:
Milan Kordoš
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Karol Bakoš, Anton Vyskočil
 
 
skript:
Elena Vašíčková
 
 
vrchní osvětlovač:
Ambróz Serina
 
 
vedoucí výpravy:
Vojtech Brázdovič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.