Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Cizinec
Hlavní postavou dramatu Cizinec je vyšetřovatel jménem Wilson. Má na starosti komisi pro válečné zločiny a pátrá po uprchlém nacistovi Franzi Kindlerovi. Jde o velmi nebezpečného člověka, jenž během války aktivně spolupracoval s nacistickým hnutím a podílel se na vyhlazování židovského národa. Při svém pátrání se Wilson ocitne v malém městě s názvem Harper. Jedná se o klidné město a obyvatelé netuší, jak nebezpečný člověk se tu skrývá pod jménem Charles Rankin. Nejde o nikoho jiného nežli o nacistu Kindlera. Ten zde žije jako vážený občan, vyučuje v chlapecké škole, je oblíbený mezi lidmi. Idyla jeho osobnosti je navíc umocněna sňatkem s dcerou místního soudce Mary Longstreetovou. Kindler i přesto tuší, že by mohlo dojít k jeho odhalení a rozhodne se zbavit jediného svědka, jenž ho vyhledal. Je to bývalý kolega Meinike. Pouze on mohl dosvědčit Wilsonovi, že učitel z Harperu je hledaný zločinec. Wilson musí dokázat skutečnou totožnost Rankina – Kindlera na vlastní pěst, pokusí se využít jeho zájmu o starožitné hodiny a vlákat tak nebezpečného muže do pasti, aby se sám prozradil.


Autor: Hortensie

Popis / Obsah / Info k filmu Cizinec
Do novoanglického městečka přichází vyšetřovatel Komise pro válečné zločiny, aby odhalil dlouho unikajícího nacistického zločince, jenž se skrývá pod maskou bezúhonného středoškolského profesora. Cizinec je nejkonvenčnějším dílem Orsona Wellese, ale také prakticky jediným jeho opravdu výdělečným titulem.
Orson Welles se během několika let stal ze zázračného dítěte s neomezenou kontrolou nad svými díly pomlouvaným potížistou, který je každému na obtíž - a to nejen v Hollywoodu. Chtěl-li dál pracovat v továrně na sny, musel dokázat, že se umí přizpůsobit studiovému systému výroby. A také, že dokáže vytvořit divácký hit vyrobený v rámci stanoveného natáčecího plánu a rozpočtu. Tak vznikl asi nejkonvenčnější Wellesův snímek Cizinec.
Přesto i v něm nalezneme výrazné stopy Wellesova rukopisu, zejména v propracované vizuální stránce a v promyšlené práci s osvětlením i s kamerovými úhly. Některé Wellesovy tvůrčí nápady však nenalezly pochopení. Do hlavní postavy vyšetřovatele Komise pro válečné zločiny Wilsona, který přichází do klidného connecticutského městečka, aby odhalil uprchlého nacistického zločince, chtěl režisér původně obsadit Agnes Mooreheadovou. Studio si ale prosadilo mužského představitele Edwarda G. Robinsona, tvárného charakterního herce, jenž se v průběhu své kariéry propracoval z gangsterských postav na správnou stranu zákona.
O čem nebylo pochyb, byla role nacistického zločince, skrývajícího se pod vizáží ctihodného středoškolského profesora. Welles ho ztělesnil jako charizmatického, ne však prvoplánového padoucha. Jeho profesor je váženým občanem města, který má před svatbou s krásnou dcerou prominentního soudce. Pod příjemným zevnějškem ovšem probleskuje sebevědomí přecházející v aroganci a samolibé uspokojení z vlastní převahy nad ostatními.
Natáčení probíhalo bez větších zádrhelů, i když pro film byla postavena jedna z největších venkovních dekorací s věžními hodinami, jež sehrají důležitou úlohu ve finále snímku. Welles sice nemohl pracovat s kameramanem Greggem Tolandem, ale s jeho náhradníkem Russellem Mettym si natolik porozuměl, že jeho služeb o dvanáct let později znovu využil při natáčení jednoho ze svých vrcholných snímků Dotek zla (1958). Producentem filmu byl pozdější trojnásobný držitel Oscara, Wellesův obdivovatel Sam Spiegel, tehdy ještě pracující pod pseudonymem S. P. Eagle.

Michael Málek
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Velký případ (1999) [TV inscen...

21:25 - 23:04

56 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky lidského génia

21:55 - 22:45

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:40 - 23:40

41 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

21:40 - 22:50

41 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190494
Osobností: 697736
Fotografií: 763715
Plakátů: 376310
Obsahů a biografií: 178189

Poslední komentáře

Jít za svým snem! (2015) [TV cyk...

Jít za svým snem!
Hana Pinkavová podle mého   názoru patří mezi naše   nejlepší dokumentaristy a   tenhle cyklus o našich   mimořádných talentech z   různých více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10