Duben
ohodnotit

Cirkus Humberto [TV seriál]

Rok:
1988
Délka:
50 minut, 12 dílů
Premiéra v ČR:
4.12.1988
„Příběhy lidí, jimž se manéž stala osudem, ve slavném seriálu podle románu Eduarda Basse.“
Popis / Obsah / Info k filmu Cirkus Humberto
Dvanáctidílný seriál, natočen podle románu Eduarda Basse, z roku 1988, který se odehrává v období od první poloviny 19.století do 1.republiky. Setkáváme se zde s lidmy z cirkusového prostředí, kteří v něm vyrůstají odjakživa, ale i s těmi, kteří se dostanou k cirkusu cestičkou osudu.


Autor: Serpentina

Popis / Obsah / Info k filmu Cirkus Humberto
Cirkus Humberto je televizní adaptací románu Eduarda Basse, který vypovídá o osudech šesti generací cirkusácké rodiny.

Začátek seriálu nás zavádí 20. let 19. století, kdy mladý muž z českého venkova přichází k cirkusu, jež patří principálovi Carlovi Humberto. On zde vládne pevnou rukou spolu s manželkou Luisou a dcerou Antoinetou. Vendelín v Čechách zanechal svou lásku, k níž se po čase vrací. Dívka se však mezitím provdala a má dítě. Zklamaný Vendelín se vrací zpět k cirkusu, kde doslova na spoustu dalších let zapustí kořeny a je svědkem mnoha důležitých událostí v dalších generacích jeho majitelů.

Humbertova dcera se provdala za krotitele zvěře Bernarda Berwitze a z manželství vzešel syn Petr. Starý Humberto odchází na odpočinek, jeho zeť tragicky zahyne. Vláda na cirkusem přechází tak na Humbertova vnuka Petra, jenž pojme za manželku půvabnou Anežku, jež nastoupila k cirkusu i proti vůli své aristokratické rodiny jako krasojezdkyně.

Petr Berwitz získá pro cirkus možnost vystupovat i přes zimní období v kamenné budově v Hamburku. K jeho cirkusu přichází ovdovělý trumpetista Karas se synkem Vaškem. Pohybové nadání u malého chlapce způsobí, že je angažován samotným ředitelem Berwitzem jako dětský krasojezdec v páru s Helenkou, Berwitzovou dcerou. Dětské kamarádství však nepřerůstá v lásku. Helena miluje artistu Paola, i Vaškovo srdce patří jiné dívce. Z existenčních důvodů a z důvodu nemoci Petra Berwitze, je však nutné, aby se vlády nad cirkusem ujal nový pokračovatel slavné tradice. Nejvhodnějším potenciálním zetěm, člověkem, který bude cirkusem žít, je Václav Karas. S Helenou je uzavřeno manželství bez lásky. Narodí se syn Petřík, jehož láskou není krasojezdectví a nezkrotná zvířata, ale číslice a matematika.

Osudy hrdinů se v té době blíží již ke konci 20. století. Ředitel Václav Karas musí řešit existenční problémy cirkusu a rozhodne se vystupovat ve varieté v Praze. Jeho tchán Petr Berwitz, nyní již velmi nemocný, odchází z cirkusu nadobro spolu s Anežkou a věrným stařičkým Vendelínem Malinou, jenž cirkusu zasvětil celý svůj život.

Václav Karas se trápí. Zdá se, že pokračovatele Cirkus Humberto již mít nebude. Syn Petr je výborný matematik, stane se dokonce univerzitním profesorem, později se ožení a narodí se dcerka Liduška. K cirkusovému prostředí však nikdy Petr Karas nenajde vztah. Jeho matka Helena tragicky umírá po pádu z koně v době, kdy od manžela odešla ke konkurenčnímu cirkusu, aby mohla vykonávat milované krasojezdectví, což se jí stane osudným. Kdo tedy bude pokračovat ve slavné tradici? Václav Karas veškerou svou naději upíná k vnučce Lidušce. Dívenka jeví velké pohybové nadání, co jí však dělá k nelibosti otce problémy, je studium, zejména otcova milovaná matematika. Dívka však touží tančit a jediný dědeček je ochoten jí v tom pomoci. Dobrovolně se nechá vyloučit ze školy a za pomoci Václava Karase se podaří zlomit i odpor Liduščina otce Petra. To je již po první světové válce. Od příchodu Vendelína Maliny ke Carlu Humbertovi uplynulo téměř 100 let. Liduška má své první vystoupení. Na památku svého slavného předka, jehož jméno nesl cirkus a pozdější varieté, si volí umělecké jméno Ludmila Humberto. Jeho tradice tak v nadějné tanečnici žije dál.


Autor: Petra.Barbie

Popis / Obsah / Info k filmu Cirkus Humberto
1. díl Návrat
První díl začíná kdesi v malé vesničce na Šumavě, loučí se tu mládenec Vendelín se svou milovanou Aničkou, aby ve světě vydělal sto zlatých, které požaduje její otec, než svolí ke svatbě. Po cestě potká Vendelín svůj osud: několik komediantských vozů a na jejich celtách nápis Cirkus Humberto. Vendelín opraví zlomené kolo u vozu, a protože umí pracovat se dřevem, připojí se k cirkusu a najde tu i dobrý výdělek. Seznamuje se s profesí i lidmi, oblíbí si klauna Hanse, který miluje Humbertových sedmnáctiletou dceru Antoinettu. Majitelé cirkusu Carlo a Luisa Humberto ji však provdají za akrobata a domptéra Bernharda Berwitze a tím rozšíří svůj malý rodinný cirkus. Když si po čase Vendelín našetří, aby se mohl vrátit domů, a najde tam Aničku už provdanou, ani chvíli neváhá. Ví, kam se musí vrátit…
Česká televize

2. díl Nabídka k sňatku
Vendelín Malina, hrdina prvního dílu, se vrátil k cirkusu Humberto v den svatby Bernharda Berwitze s Antoinettou, dcerou direktora. Uběhlo patnáct let a z jejich patnáctiletého syna Petra je skvělý jezdec. Když se zraní krasojezdkyně, v převleku za půvabnou dívku ji zastoupí a oklame dokonce syna hraběte Palačiče, který se do „ní“ bláznivě zamiluje. Carlo Humberto dokáže proměnit vzniklý skandál v zisk: od uherského grófa získá chovný pár čistokrevných běloušů. Po sedmi tučných letech přijíždí cirkus do královského Bruselu a v jeho představení vystupuje i aristokratická mládež, mezi níž Petrovi učaruje amatérská krasojezdkyně Anežka Steenhouwerová, dcera vládního komisaře…
Česká televize

3. Carlo se loučí
Anežka Steenhouwerová si u rodičů neprosadila svůj sňatek s Petrem Berwitzem, a tak utekla z domova, aby se jí posvěcení rodičů nakonec dostalo. Po svatbě zakladatel cirkusu Carlo Humberto předal žezlo svému zeti Bernhardu Berwitzovi a zanedlouho zemřel. Ale jeho smrt nebyla jediným neštěstím, které cirkus postihlo. Nervózní tygr Paša ukončil život domptéra a ředitele cirkusu Berwitze. A tak se jeho syn Petr stal nečekaně jediným dědicem a novým ředitelem cirkusu. Ihned kupuje cirkusovou budovu v Hamburku, angažuje nového domptéra, zaměstnává jako pokladní Anežčinu tetu Hammerschmiedovou a také přijímá nového kapelníka, který si okamžitě začne hledat schopného trumpetistu…
Česká televize

4. Nový domov
Když zedník a trumpetista Antonín Karas odmítl nabídku kapelníka Selnického na účinkování v cirkusovém orchestru, netušil, co mu přinesou další roky života. Malému Vašíkovi je sedm let, pohřbívá s otcem maminku a odcházejí spolu do Hamburku. Jenomže tam už pro zedníky žádná práce není, a tak otec Karas dočasně přijímá nabídku pracovat v cirkusu Humberto jako stavěč, krmič a trumpetista. Z dočasné práce se stává láska na celý život, zvláště pro malého Vaška. Od prvního dne se Vašík považuje za cirkusáka. Parta Čechů z maringotky číslo 8 – Kerholec, starý Malina, žvanivý Vosátka a vlastenecky uvědomělý Bureš – vytvoří oběma Karasům nový domov.
Česká televize

5. díl Maringotka číslo osm
Cirkus Humberto se chystal opustit Hamburk, aby se vydal na letní turné. Vašík Karas, syn zedníka ze Šumavy, nazývaný „Vašku“, u cirkusu velice rychle zdomácněl. U akrobata Achmeda Roméa se začal učit na skákače. V Achmedovu synovi Paolovi nalezl sedmiletý Vašík prvního soka v lásce. Oba se zahleděli do sedmileté Helenky, dcery ředitele Berwitze. Vašík však zažil také první vítězství, vždyť spolu s Helenkou prožili svoje první cirkusové vystoupení. A to byl důvod k oslavě jak mezi Čechy v maringotce číslo 8, tak i v maringotce ředitele Berwitze.
Česká televize

6. Natrvalo
Direktor Berwitz angažuje Vaška jako krasojezdce a za první plat mu dává otec ušít jezdecké boty. Konflikt Vaška s Paolem ho pak přivádí k myšlence, že skutečný domov nevytvoří chalupa na vsi, ale lidé, se kterými žijeme. Nejen Karasovi ale našli domov u cirkusu. Když Vašek vracel ztracenou tabatěrku baronu Schönsteinovi, odvrátil ho od sebevraždy. Ten pak vstoupil do služeb cirkusu, dnes bychom řekli jako manažer, a díky své obratnosti zprostředkoval setkání dvou nesmiřitelných konkurentů. Achmed Rómeo s rodinou však cirkus opouští a Vašek s Paolem se rozcházejí neusmířeni…
Česká televize

7. Konkurence
V době, kdy spolu začali cirkusoví ředitelé Berwitz a Kranz spolupracovat, přitahovaly návštěvníky do cirkusu Humberto pantomimické aktuality. Výpravná podívaná se líbila nejen Evropanům, ale i Turkům, neboť cirkus triumfoval také v Istanbulu. Když se začaly hrát, vystupoval v nich osmiletý Vašík, a když jejich sláva pominula, stál v šapitó vážený akrobat a jezdec Václav Karas, který s Helenkou Berwitzovou tvoří slavné jezdecké Duo Humberto. Avšak oči má jen pro Růženku Langermannovou, dceru hamburské bytné, zatímco Heleně se začíná dvořit tanečník a šéf baletního divadla Paolo Romeo.
Česká televize

8. Láska
Václav nahradil krotitele Gambiéra, který uprchl před manželským chomoutem a podporuje i barona v jeho plánech, aby cirkus vycestoval do Švédska. Cirkus Humberto však stojí před těžkým problémem: ředitel Berwitz zestárl a nedokáže uvažovat pružně a moderně. Cirkus přestává vydělávat a hrozí mu finanční katastrofa. Všichni vědí, že nutné ozdravění by dokázal prosadit jen Václav. Uvědomuje si to i Berwitz, ale odmítá mu svěřit vedení cirkusu, pokud si nevezme jeho dceru Helenu. A to Václav nemůže. Miluje Růženku Langermannovou. I když Růženka jeho situaci pochopila a vrátila mu slovo, Václav stojí před těžkým rozhodnutím: musí zradit buď cirkus, nebo Růženku.
Česká televize

9. díl Rozhodnutí
Václav zradil Růženku, protože cirkus zradit nedokázal. Jako řediteli se mu podaří o deset let oddálit úpadek podniku, který jeho majitel Petr Berwitz špatně vede. Ten se po posledním návratu do Hamburku snaží výhodně prodat budovu i s pozemkem, ale po zlé zprávě je raněn mrtvicí. Teprve nyní předal ochrnutý Petr Berwitz majetek dceři a zeťovi a nechal se Anežkou odvézt k její rodině do Bruselu, kam odjíždějí i teta Hammerschmiedová a starý Malina. Jenomže už je pozdě na odprodej přebytečných zvířat a na radikální změny. Dluhy jsou obrovské a krach cirkusu neodvratný…
Česká televize

10. díl Varieté
Když Cirkus Humberto vyhlásil úpadek a vyrovnal se se svými věřiteli, Václav Karas přece jen dokázal nabídnout práci všem, kdo nepřešli k berlínskému cirkusu Kranz. V Praze pronajal varietní divadlo a pojmenoval je Varieté Humberto. Pravda, nebyla to manéž, nebyl to už cirkus, ale bylo tu prostorné jeviště, kde skoro každý artista mohl předvádět svůj trik. Ale do varieté nepatřili koně, a tak krasojezdkyně Helena se stala pouze divačkou. Zato Václav Karas prokázal takovou míru direktorské pružnosti, náročnosti a vkusu, že premiéra Varieté Humberto Prahu doslova oslnila.
Česká televize

11. díl Útěk
Léta ubíhala, premiéra ve Varieté Humberto vždy s velkým úspěchem střídala další premiéru. S čím větším elánem se Václav věnoval své práci, tím víc mu Helena záviděla. Jakmile to ale zjistil, koupil jí jezdeckého koně, kterého naučila krasojízdě a se kterým jednoho dne z Prahy zmizela. V dopise na rozloučenou popsala touhu po „kulaté“ práci a přesvědčení, že už ji Petříček nepotřebuje. Syn Petr, nadaný matematik, se totiž zamiloval do Emilky Kostečkové. Helena však u cirkusu Kranz po pádu z koně umírá. Václav chce opustit varieté, ale všechny jeho plány změní talentovaná vnučka Liduška…
Česká televize

12. Slavné jméno
Za první světové války zaplňuje Václav Karas program ve varieté jen s obtížemi. Uzavírá tedy smlouvu i se souborem Živé obrazy. Když však zjistí, že jeho šéf Paolo Romeo nabízí své tanečnice mužským divákům, razantně zasahuje. Z Lídy Karasové vyrostla talentovaná tanečnice. Aby se mohla školit u mistrů tance v Německu, musí předstírat, že propadla z několika předmětů na gymnáziu. Václav přesvědčí svého syna, univerzitního profesora, aby dceři nebránil v umělecké kariéře. Když Vašek přinese tuto zprávu otci, najde ho umírajícího. Po roce nastává Lidčin první sólový taneční večer a s ním i pokračování jména Humberto.
Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Cirkus Humberto
Na filmové zpracování Bassova románu si brousilo zuby více filmařů, třeba Miloš Havel a především Oldřich Lipský, nenašli však producenta, který by dokázal tak složitou látku realizovat. Povedlo se to až týmu režiséra Františka Filipa za vydatného finančního přispění německého koproducenta, což do značné míry ovlivnilo herecké obsazení seriálu. Dokumentární návrat byl po patnácti letech natáčen ve skutečném Cirkusu Humberto, který na podzim roku 2002 rozbyl manéž na pražském předměstí.

Distributor Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Pokračování příště (2003) [TV pořad]

 Pokračování příště (2003) [TV pořad]
Pokračování příště n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Tintěra, Pavel Kačírek, Aleš Sobotka

(neoficiální pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10