Čí je to vlastně život? (1981)

Čí je to vlastně život? (Whose Life Is It Anyway?)
72 %
 
 

Whose Life Is It Anyway?

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 119 min.
„Komu patří a kdo má právo o něm rozhodovat?“
Předlohou ke scénáři snímku režiséra Johna Badhama byl nejprve scénář k televiznímu filmu z roku 1972, který autor Brian Clark posléze přepracoval v úspěšnou divadlení hru. Její první uvedení proběhlo v Londýně v roce 1978 s nezapomenutelným Tomem Contim v hlavní roli. Autor i herec získali za toto představení prestižní cenu Laurence Oliviera. Clark posléze ještě přepsal hlavní roli pro ženu, čímž poskytl hereckou příležitost řadě broadwayských hvězd.
Hrdinou filmové verze je charismatický a inteligentní sochař Ken Harrison, který je na vrcholu svých tvůrčích sil a prožívá silný milostný vztah s baletkou Pat. Energie z něj proudí všemi směry a přeměňuje se ve tvary, předměty a umělecká díla. V tom je jeho smysl života. Stačí jedna vteřina, automobilové neštěstí, a život se promění k nepoznání. Starý Ken Harrison umřel. Ten nový dokáže stále brilantně myslet, ale jeho mozek a řeč je to jediné, co mu zůstalo. Tělo leží bezvládně na lůžku. Jeho největším přáním je opustit tento život a právě to požaduje po lékařích a nemocničním personálu.
Richard Dreyfus podává v tomto snímku, překvapivě plného optimismu a emocí, strhující herecký výkon. Snímek se vyslovuje k filosofickému tématu práva na ukončení vlastního života a klade si věčnou otázku, "čí je vlastně" tento život a kdo má právo o něm rozhodovat. Tedy k tématu, které daleko přesahuje dobu vzniku tohoto pozoruhodného snímku. Po boku Richarda Dreyfusse uvidíme např. Johna Cassavetese či Christine Lahtiovou.

režie:
John Badham
 
 
hraje:
Richard Dreyfuss (Ken Harrison), John Cassavetes (Dr. Michael Emerson), Christine Lahti (Dr. Clare Scott), Bob Balaban (Carter Hill), Kenneth McMillan (soudce Wyler), Kaki Hunter (Mary Jo Sadler), Thomas Carter (upravený John), Janet Eilber (Pat), Mel Stewart (Dr. Barr), Ward Costello (p. Eden), Alba Oms (sestra Rodriguez), Kathryn Grody (pí. Boyle), George Wyner (Dr. Jacobs), Alston Ahern (denní sestra), Betty Cole (sestra JIP), Lissa Layng (Davenportová)
 
 
námět:
Brian Clark (hra "Whose Life Is It Anyway?")
 
 
scénář:
Brian Clark, Reginald Rose
 
 
kamera:
Mario Tosi
 
 
hudba:
Arthur B. Rubinstein
 
 
kostýmy:
Marianna Elliott
 
 
střih:
Frank Morriss
 
 
zvuk:
Carlos DeLarios, Aaron Rochin, Paul A. Sharpe, Duncan McEwan
 
 
produkce:
Lawrence P. Bachmann
 
 
zvláštní efekty:
Charles Schulthies
 
 
koordinátor kaskadérů:
Conrad E. Palmisano
 
 
výprava:
Gene Callahan
 
 
výkonný producent:
Ray Cooney, Martin C. Schute
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.