Cesta za živou vodou (2019)

Cesta za živou vodou (Askeladden - I Soria Moria slott)
60.7 %
 
 

Askeladden - I Soria Moria slott

Další název: The Ash Lad - In Search of the Golden Castle

    Žánr: fantasy / dobrodružný
    Země: Norsko
    Premiéra v ČR: 30.1.2020        
    Délka: 99 min.
POZOR SPOILER

 Daleko za obzorem byl zámek ze zlata jménem Soria Moria. Od něj se odráželo slunce až do ledovce, který tál a kapičky stékaly až do zámku, Byla to živá voda. Tu žárlivě střežil král i se svým hlídačem.  
Espen na sebe bere chybu při kácení stromů. Takže je z práce propuštěn a jeho bratři také. Ale to už přijíždí posel. Přiváží pozvánku od princezny Kristýny na její narozeniny. Ano, je to ta princezna, kterou kdysi zachránili před králem trollů. A tak se bratři ocitají u zámku.
Všichni se k nim chovají jako ke sluhům a kluci už chtějí odejít. Jenže vtom padá král k zemi, zřejmě otráven vínem. Hned po něm i královna. Z vraždy je nařčen Espenův bratr Petr. A lid žádá jeho život. Ale Krisitna jej dává jen vsadit do žaláře. Espen slibuje že se pokusí věc vyřešit. Slibuje najít živou vodu v onom zámku. A Kristina jede také.  
Nejprve Espen vyhledá nosatici, která mu kdysi dala mapu a žádá ji o popis cesty. Dostane rady a sedmimílové boty, které však neumí použít.  
Po delší cestě se dostávají k vodníkovi, kterého musí Espen přelstít, aby mohli pod vodopádem pokračovat v cestě.
Pak přicházejí ke staříkům. Jeden z nich prý v zámku Soria Moria byl. Povede se jim získat deník, ale to už je přepadne kapitánka Olme, ta, která stojí za otravou krále i královny. Takže Espen a Kristina se na chvíli stávají zajatci, ale díky hudebnímu nástroji, který šlohli vodníkovi se jim podaří útěk. Ten se nepodaří Espenovým bratrům, a proto má být jejich poprava urychlena.  
Espen s princeznou konečně připlouvají k ostrovu, kde je velmi hustá mlha. Zde svedou boj s čímsi podivným a pak se Espen probírá na pláži zcela sám. Pokračuje tedy, a nakonec vchází do zámku, který tak urputně hledali...  Autor: Pitryx

režie:
Mikkel Brænne Sandemose
 
 
hraje:
Eili Harboe (princezna Kristin), Mads Sjøgård Pettersen (Per), Iva Šindelková (Hoity Toity), Petronella Barker (královna Victoria), Gard B. Eidsvold (král Erik), Thorbjørn Harr (otec), Sidse Babett Knudsen (Ohlmann), Sigurd Holmen le Dous (Mikkelsen), Cyron Melville (Mogens), Jan Gunnar Røise (královský posel), Magdalena Šittová (Cecilie), Christian Skolmen (Svein), Jonas Strand Gravli (sluha), Jonathan Tufvesson (švédský princ), Gabriel Andrews, Tómas Lemarquis, Andrea Miltnerová, Vegar Hoel, Vebjørn Enger (Espen Ash Lad), Elias Holmen Sørensen (Pål), Alexandra Gjerpen (Solfrid), Rune Hagerup (Cato), Julius Novák (otec), Bjørn Myrene (stráž ve vězení), Erik Hivju (králův lékař), Gisken Armand, Knut Walle, Nils Reidar Utsi, Ragnar Holen
 
 
scénář:
Aleksander Kirkwood Brown
 
 
kamera:
Trond Tønder
 
 
hudba:
Ginge Anvik
 
 
výprava-architekt:
Merete Bostrom
 
 
kostýmy:
Karen Fabritius Gram
 
 
střih:
Christoffer Heie
 
 
zvuk:
Petr Čechák, Kenneth Gustavsen, Espen Rønning, Christian Schaanning, Morten Solum, Erik Watland
 
 
dabing:
Jiří Ployhar (Rune Hagerup (Cato))
 
 
koordinátor kaskadérů:
Kai Kolstad Rødseth, Tomáš Rydval
 
 
masky:
Dimitra Drakopoulou, Asta Hafthorsdottir
 
 
pomocná režie:
Vlastimil Kadeřábek
 
 
výkonný producent:
Nadia Khamlichi, Adrian Politowski, Bastien Sirodot
 
 
producent:
Synnøve Hørsdal, Åshild Ariane Ramborg
 
 
překlad:
Vojtěch Kostiha
 
 
casting:
Arwa Salmanova
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.