Duben
ohodnotit

Čert ví proč

Další název:
The Devil Knows Why; Čert vie prečo (SK)
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
27.2.2003
„O království, kde slušnost a úctu k lidem nahradila láska k moci a penězům.“
Popis / Obsah / Info k filmu Čert ví proč
Klasický pohádkový námět v česko-slovenském zpracování zavádí diváka do země krále Dobromila, která v jeho nepřítomnosti zchátrala. Princezna Anička čeká na svého zachránce, který dle snu bylinkářky Apoleny přijede s oslem, vezme si Aničku za ženu a království zachrání. O záchranu se pokouší i král Dobromil tím, že upíše svou duši ďáblovi. Království a svoji moc tím však nezachrání, naopak vlády se ujímá zlý ministr a tím se situace ještě zhorší. Tak, jak to již v pohádkách bývá, dobro zvítězí nad zlem prostřednictvím veselého mladíka Filipa, který naplní sen babky bylinkářky.


Autor: moldovan

Popis / Obsah / Info k filmu Čert ví proč
V zemi krále Dobromila se přestala cenit poctivá práce, slušnost, čestnost a úcta mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinářka Apolena má svůj sen, že krajinu zachrání jen neznámy „spasitel", který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, která svými „zázračnými" bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku?
Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr. Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip. Když ho Apolena vidí přicházet s oslem, je přesvědčená, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, zeje to vlastně princ ze sousedního království. A Filipovi se skutečně podaří zachránit zem před peklem, ne však zázraky, ale upřímnou láskou k Aničce, odvahou, vtipem a snad i správnou drzostí postavit se proti všemocnému Luciferovi.
Tento romantický příběh je propletený překvapivými komickými zvraty, napětí se střídá s groteskní veselostí, láska přechází do nenávisti, aby se opět „zázračně" přerodila do čisté lásky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Čert ví proč
Král se vrací z války do velice zubožené země pod špatným vedením. O jeho království navíc usiluje peklo...příběh klasické české pohádky může začít. Úchvatně krásná a milá princezna se zamiluje do nového kuchaře, z kterého se vyklube princ a zachrání celou zemi. Ovšem démonický Lucifer mu je zdatným protivníkem. Čáry máry, nesmí chybět ani bylinářka, zrada na královském dvoře, upsání ďáblu krví, vtipní čerti a samozřejmě happyend. Autoři upekli zdařilý koláč z toho nejlepšího z českých pohádek...ovšem divák se neubrání pocitu, že už to někde viděl. Ale jinak milé a správně pohádkové, proč se neoddat té naivnosti a nechat se unést na vlnách jedné z těch lepších českých pohádek.


Autor: bouncer

Popis / Obsah / Info k filmu Čert ví proč
Tisková zpráva

Velká dražba pekelných a mučících nástrojů z pohádky Čert ví proč

Výtěžek akce bude věnován na výstavbu chráněné dílny pro osoby s
mentálním postižením v obci Slapy.

V sobotu 18. října 2003 probíhá v obchodním centru Letňany oslava 1.
narozenin nákupního a zábavního komplexu.

V rámci těchto oslav pořádá distribuční společnost SPI International
Czech Republic a producent pohádky Čert ví proč Richard Němec -
Verbascum dražbu rekvizit z filmu Čert ví proč. Předmětem dražby budou
pekelné a mučící nástroje, které si "zahrály" v pohádce Čert ví proč.

Dražba začíná po slavnostním ohňostroji v 19h45 před multikinem Palace
Cinemas v areálu nákupního centra Letňany. Jako dražitel se představí
Libor Bouček, modrátor rádia Express.

Výtěžek celé akce bude věnován na výstavbu chráněné dílny pro osoby s
mentálním postižením v obci Slapy, která vzniká pod záštitou občanského
sdružení Portus Praha.

Tereza Jiravová

Public relations


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Čert ví proč
Výpravná pohádka nás zavádí do země krále Dobromila, který se po letech vrací domů z vojenského tažení. Zatímco bojoval v daleké cizině, doma mu z dcerky Aničky vyrostla půvabná dívka na vdávání, zato království je v rozkladu. Poctivá práce, slušnost i úcta mezi lidmi se přestaly cenit a krajinu ovládly síly pekla. Kdo může, prchá z upadajícího království pryč, jen popletená bylinkářka Apolena věn v zachránce. Měla totiž sen o mladíkovi, který přijede na oslu, vezme si za manželku princeznu Aničku a do země se navrátí slušnost, spravedlnost a štěstí. Než se však tenhle Apolenin sen naplní, musí vysněný hrdina Filip zvítězit nejen nad vychytralým Luciferem a jeho čertovskou cháskou, ale také nad proradným ministrem, který se touží zmocnit královského trůnu. Čeká ho také souboj se zrádným chasníkem Kvidem, jenž pro moc a bohatství zradil jejich přátelství. Ale jak to v pohádkách bývá, dobro zvítězí a Filipovi se díky odvaze, vtipu a také upřímné lásce k princezně Aničce podaří zachránit království před pekelnými mocnostmi.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Čert ví proč
V zemi krále Dobromila se přestala cenit poctivá práce a slušnost. Do krajiny se vkrádá moc pekla a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek čestnosti, raději prchají pryč. Popletená bylinářka Apolena má sen, že zemi zachrání jen "spasitel", který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, jež svými zázračnými bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku?
*****
V zemi krále Dobromila se přestala cenit poctivá práce, slušnost, čestnost a úcta mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč.Trochu popletená bylinářka Apolena má sen, že zemi zachrání jen neznámý "spasitel", který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, jež svými zázračnými bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr. Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip. Když ho Apolena uvidí přicházet s oslem, je přesvědčena, že to je zázračný zachránce. Nikdo netuší, že neznámý je princ ze sousedního království. Filipovi se skutečně podaří zachránit zem před peklem, ne však zázraky, ale svojí upřímnou láskou k Aničce, odvahou, vtipem a snad i správnou drzostí postavit se proti všemocnému Luciferovi. Tento romantický příběh je propletený překvapivými komickými zvraty, napětí se střídá s groteskní veselostí, láska přechází do nenávisti, aby se opět "zázračně" přerodila do čisté lásky…
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Romantický pohádkový příběh je propletený překvapivými komickými zvraty, napětí se střídá s groteskní veselostí, láska přechází do nenávisti, aby se opět „zázračně" přerodila do čisté lásky. V zemi krále Dobromila se přestala cenit poctivá práce, slušnost, čestnost a úcta mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinářka Apolena má svůj sen, že krajinu zachrání jen neznámý „spasitel", který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, která svými „zázračnými" bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku? Když Apolena vidí přicházet s oslem veselého snílka Filipa, je přesvědčená, že to je ten pravý zázračný zachránce… Na scénáři se podíleli Roman Vávra s dnes již zemřelým Milošem Macourkem. „Pohádkový žánr je pro většinu filmařů výzvou, které se těžko odolává. Podařená pohádka v sobě nese cosi, co nás přesahuje nejen díky atributům, s nimiž pracuje (mýty, legendy, tradice), ale niternými přáními a sny každého z nás o touze po lásce, spravedlnosti, romantice, vítězství dobra," řekl Roman Vávra.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


V zemi krále Dobromila se přestala cenit poctivá práce, slušnost, čestnost a úcta mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinářka Apolena má svůj sen, že krajinu zachrání jen neznámý "spasitel", který přijde s oslem a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bláznivé bylinářce, která svými "zázračnými" bylinami vždy natropí víc zmatků než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr. Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip. Když ho Apolena vidí přicházet s oslem, je přesvědčená, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království. A Filipovi se skutečně podaří zachránit zem před peklem, ne však zázraky, ale svojí upřímnou láskou k Aničce, svojí odvahou, svým vtipem a snad i správnou drzostí postavit se proti všemocnému Luciferovi.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Čert ví proč
Česko-slovenská pohádka Romana Vávry Čert ví proč se snaží spojit vzorce klasických filmových pohádek s celosvětovým trendem věkově nediferencované "rodinné podívané". Výrazná je také snaha po psychologickém rozpracování jednotlivých postav. Osobité obrazové zpracování tvůrci podpořili nákladnou výpravou, originálními kostýmy a maskami (filmový hrad je složeninou čtyř skutečných - Pernštejna, Grabštejna, Lemberka a Lipnice), vedlejší role čertů si rozdělili "neokoukaní" Vávrovi kolegové Jan Gogola ml., Marek Najbrt, Bohdan Sláma, Pavel Marek a Saša Gedeon. - Podle námětu nedávno zemřelého Miloše Macourka na scénáři dále pracovali Ondrej Šulaj spolu s Romanem Vávrou. Rozkošatělý příběh má mnoho odboček, více či méně vtipných vsuvek a vlastně i mnoho hlavních hrdinů (bylinkářka Apolena, princezna Anička, princ Filip, král Dobromil a Lucifer). Pohádkový příběh o tom, že lidé nepotřebují ke své zkáze nic víc než pár čertovských lákadel, je postaven na živé kameře (Ramunas Greičius) a kvalitním hereckém obsazení. Vedle osvědčených Ivy Janžurové, Josefa Somra, Jiřího Lábuse a Evy Holubové vyniká především Táňa Pauhofová jako princezna Anička a Csongor Kassai v originální kreaci psychopatického Lucifera. – Množství různozorodých formálních složek i obsahových linií vede k jejich vzájemnému utlačování i ke zbytečné „složitosti“ vyprávění. Otázkou je, zda pohádkové atmosféře prospívá poněkud neústrojný současný slovník. Ve srovnání s žánrovou tvorbou posledního dvacetiletí se snímek Čert ví proč navzdory zamýšleným ambicím příliš nevymyká standardům.
-rapl- Filmový přehled 2003/3,

Autor/Zdroj: -rapl-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

24 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

34 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani