Duben
ohodnotit

CERN aneb Továrna na absolutno [HD CAM (HDTV)]

Cern: továrna na absolutno

Další název:
CERN or the Factory for the Absolute
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
62 minut

Obsah filmu CERN aneb Továrna na absolutno

 
Dokumentární snímek o největším urychlovači částic na světě (LHC), který se nachází nedaleko švýcarsko-francouzských hranic. Na pozadí prvního spuštění LHC v září 2008 autor v úvodní části časosběrného dokumentu popisuje instituci CERN – Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), vysvětluje experimenty a očekávané výsledky, technologickou náročnost projektu a v neposlední řadě i rizika lidského faktoru. Film končí poruchou přístroje koncem roku 2008. – Katedra dokumentární tvorby FAMU – 5. ročník (absolventský film).

Filmová ročenka 2010

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jan V. SacherJan V. Sacher  
scénář:
Jan V. SacherJan V. Sacher  
námět:
Jan V. SacherJan V. Sacher  
hudba:
Ondřej AnděraOndřej Anděra  
kamera:
Adam OľhaAdam Oľha  
Jan V. SacherJan V. Sacher  
střih:
Jan V. SacherJan V. Sacher  
trailer
Distributor v ČR:
Axman production, Jan V. Sacher, FAMU
 
 
Typ:
[HD CAM (HDTV)]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu CERN aneb Továrna na absolutno >
Na filmu se podíleli: FAMU a jiné školy

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení:
Přidáno: 17.9.2011
REAKCE NA LIDSKOU HLOUPOST A OMEZENOST
Nemohu souhlasit s uživatelem jmenuji.se.libor.   Tento dokument naopak považuji za vynikající a   experimenty v CERNu za vrcholný úspěch soudobé   vědy. Tvzení o tom, že urychlovač a   experimenty v něm mohou způsobit vznik černých   děr a podobné, považuji za projev neznalosti.  

Takže... energie, o kterých se bavíme, jsou   v řádech 10^12 eV, zatímco   nejenergetičtější částice z kosmu (vznikají   při výbuchu supernov), které jsme zachytili,   měly energii řádově 10^20 eV. To jest   stomilionkrát vyšší energie. A co se stalo?   Vůbec nic. Energie, kterými lidstvo disponuje,   jsou prozatím v kosmickém měřítku velmi   malé. Tolik k odborné stránce. Za další blud   považuji vzlykání nad tím, že by se peníze   měly využít například na lékařský výzkum.   Ten je důležitý, ale čerpá přeci z   výsledků základního výzkumu v různých   oborech. Kdyby se kdysi někdo nevrtal v tzv.   X-rays paprscích, nemáme dnes rentgen. Kdyby se   někdo nevrtal v magnetismu, nemáme dnes   magnetickou rezonanci. A i ty vámi kritizované   urychlovače pomohly. Pozitronová emisní   tomografie je založena na částicích antihmoty,   které byly objeveny díky urychlovačům. Je   naší morální povinností, povinností   inteligentních bytostí, proniknout až k   fundamentům přírody. To je morální imperativ   lidstva - posouvat hranice. Ne krmit lenochy a   neschopáky. Egypťané postavili pyramidy,   Číňané Velkou zeď, Američané dosáhli   Měsíce. A proč? Protože byli ochotni   investovat lidské i materiální zdroje, byli   ochotni leccos obětovat. A to je podmínka   pokroku. A to je důvod existence společnosti   jako takové. Sdružujeme se, abychom společně   byli schopni realizovat díla, na která   jednotlivec nemůže ani pomyslet. Dnes velká   díla vědy a pokroku rušíme (SSC, omezení   ITERu, omezení kosmického výzkumu) a raději   dáváme peníze nemakavým, aby je sprostě   projedli a probendili. Tolik k uvedenému   rozdání peněz tzv. "hladovějícím".   Nejsme "hladovějící", protože jsme v   historii vše neprojedli a podpořili elitu,   která byla schopna společnost posunout dál. Jen   hlupák nevidí ve vědě budoucnost a hloupě se   ptá, zda mu to či ono dnes zajistí jeho pivo a   bůček. S čím se dá jakžtakž souhlasit, je   stesk nad velkými výdaji na zbrojení. Taky bych   byl raději, aby se méně zbrojilo. Ale bude   ochoten omezit zbrojení i ten, kdo nenávidí   naši civilizaci? Asi těžko.

Shrnuto tedy -   dokument je úchvatným pohledem do světa elity   tohoto světa, elity, která pracuje na pochopení   fundamentálních zákonů přírody. Popisuje   experimenty jdoucí až na samou hranici   možností. Jen letmé poznání toho, co muži a   ženy v CERNu dokázali, musí člověka uvést v   úžas.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.9.2011
Někteří vědci už nevědí, co by roupama zkoumali
Vesmír, hvězdná obloha mne vždy fascinovala.   Ale tenhle jejich experiment je "mimo   mísu" Tenhle experiment stojí miliardy a   může z toho být vznik a exploze prahmoty. A to   bez legrace! Kdyby ty peníze raději věnovali na   lékařský výzkum, na odstranění   bezdomovectví, usměrnění konzumního   kapitalismu a na ochranu přírody. totéž platí   i o zbrojení, kdyby ty prachy co se ve světě   věnují každoročně na zbrojení, investovaly   vlády do rozumných záležitostí, bylo by na   světě mnohem líp.

Vesmír mne vždy   fascinoval - můj komentář u toho dokumentu, je   směřován k tomu, že vědci, kteří ten   experiment provádějí, sami tvrdí, že se   chtějí dozvědět něco o složení vesmíru, co   nejblíže velkému třesku. Nevědí, co   naleznou, takže to klidně může být   nebezpečné. Oni vědci, kosmologogové a   astronomové ( sám jsem amatérský astronom)   přiznávají, že teorie velkého třesku   předpokládá určitý poměr hmoty ve vesmíru a   tak si museli domyslet vymyslet termín temná   hmota, aby hmotnostní poměr hmoty ve vesmíru   odpovídal teorii velkého třesku. A sami   renomovaní vědci přiznávají, že temná hmota   ve vesmíru je neznámého původu, čili   něvědí co to je, z jakého je složení, neají   ani potuchy co za hmotu to je.

Tím chci   říct, že lidstvo toho ví o vesmíru ještě   poměrně málo a tak ženevský experiment je   experimentem s velkou neznámou, vědci se v něm   chtějí dozvědět něco více o tom jak to bylo   v počátku vesmíru. Je velké zlehčování a   mlžení nebezpečí, které z toho   vzniká.

Zde   více:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_   hadronov%C3%BD_urychlova%C4%8D


Hodnocení:n12345678910
CERN aneb Továrna na absolutno (2010) [HD CAM (HDTV)]CERN aneb Továrna na absolutno (2010) [HD CAM (HDTV)]CERN aneb Továrna na absolutno (2010) [HD CAM (HDTV)]CERN aneb Továrna na absolutno (2010) [HD CAM (HDTV)]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani