Duben
ohodnotit

Čarodějnictví v průběhu věků

Häxan

Další název:
Häxan: Witchcraft Through the Ages
Žánr:
Země:
Rok:
1922
Délka:
87 minut, existuje i zvuková verze, různé verze 87-122 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Čarodějnictví v průběhu věků
Dánsko-švédská koprodukce, realizovaná společností Svensk Filmindustri za rekordní částku dva miliony švédských korun, zabrala včetně pečlivého studia historických pramenů a moderních vědeckých studií, psaní scénáře, samotného natáčení a postprodukce více než tři roky.

Dánského režiséra Benjamina Christensena nejprve nadchla náhodně objevená kniha Malleus maleficarum, historický návod pro inkvizitory 15. století, jak nakládat s čarodějnictvím. Christensen ovšem nechtěl natočit pouhou adaptaci předlohy – zamýšlel vytvořit novou filmovou formu.

Muž přesvědčený, že režisér „jako každý jiný umělec by měl ve svém díle uplatnit vlastní individualitu“, kladl zásadní důraz na akčně vizuální pojetí svých filmů. Prokázal to již na začátku své tvorby filmem Det hemmelighedsfulde X (Tajemné X, 1914). Pozoruhodně osobitý vizuální styl potvrdil i ve snímku Hævnens nat (Slepá spravedlnost, 1916). Mezi ostatními filmaři své doby se Christensen vyčlenil jako individualista a experimentátor.

V témže duchu přistupoval i k Čarodějnictví. Usiloval o hybrid dokumentu a hraného filmu, v němž by se umělecká imaginace mísila s exaktností vědy. Snímek se odvíjí ve čtyřech kapitolách. První přináší vědecké pojednání o démonech a čarodějnicích v primitivních kulturách. Druhou tvoří série scének demonstrujících středověké pověry týkající se praktikování čarodějnictví či Satanova svádění. Třetí, opět dramatickou formou, inscenuje hon na čarodějnice a proces s nimi. Čtvrtá kapitola dokazuje, nakolik je moderní doba díky lékařskému pokroku schopna rozumět dávným pověrám.

Věroslav Hába

Tomáš Palucha

Navzdory jménu nejde o jedince, ale o dvojici. Jan Tomáš a Libor Palucha spojili svá jména v jedno a zrodil se Tomáš Palucha – pódiové alter ego obou hudebníků libujících si v ambientních noisových stěnách, kytarovém minimalismu a melancholických postrockových náladách. Jejich atmosférická hudba má k filmům velmi blízko. Svá vystoupení doplňují zadní projekcí a na LFŠ již v minulosti doprovodili snímek Salome (1923). Svou hudbu zakonzervovali do desek Špinavá hra (2014), jež byla vydána fyzicky pouze na kazetě, Kámen mudrců a GURU (obě 2016).

Zdeněk Blaha
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Čarodějnictví v průběhu věků
Pro zmapování dějiny čarodějnictví na pozadí vývoje civilizace použil Christensen metodu volné dokumentární rekonstrukce. Kombinace osobní invence tvůrců a temné atmosféry dochované v dobových záznamech přináší pozoruhodný obraz čarodéjnických projevů i reakcí na ně od starověku přes temný středověk až po svobodný dnešek, kdy už černá magie děsí málokoho, a je proto možné podívat se na ni s ironickým nadhledem.

Autor/Zdroj: /28.LFŠ


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann