Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Carl Peters
"Carl Peters" byl opět jeden z velkých německých výchovně tendenčních filmů, jehož osou byl historický příklad některé ze silných osobností říšských dějin. Na příkladu proslulého německého kolonisátora nezdůrazňuje libreto, jehož autory jsou Ernst von Salomon a Walter Zerlett-Olfenius, a ve shodě s nimi i režisér, jenom příklad činorodé vůle a bojovného uskutečňování německého podílu na africkém koloniálním bohatství, který rozvinul ve prospěch své německé vlasti tak úspěšně tvrdý cholerik Carl Peters s hrstkou svých spolupracovníků.

Na Petersově případě se stejně názorně připomíná politický mezinárodní problém, jevící se hlavně v soupeřivém intrikování Velké Británie, jako vnitřní ideový politický problém, který se neméně škodlivě pro německé zájmy projevuje ve vystoupení demokratických, židovských a stroze byrokratických elementů proti činorodé Petersově koloniální politice.

Jestliže film dává na konec převahu těmto živlům nad Petersem, který vykonal pro Německo dílo zásadní důležitosti, je to tím důraznějším připomenutím minulých chyb žijící generaci Velkoněmecké říše. Tento ideově propagační záměr životopisného filmu z produkce Bavarie má ve filmu učinnou dramatickou formu a v Hansi Albersovi vhodného představitele odhodlaného, rázného, ale i chytře manévrujícího kolonizátora.

Hlavní postava je ovšem obklopena početnou skupinou jiných historických osobností, jejichž herecké ztělesnění připadlo hlavně Karlu Dannemannovi, Fritzi Odemarovi a mohým jiným.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Carl Peters
Dobrodruh Carl Peters odcestuje v osmdesátých letech 19. století do východní Afriky a zabírá tam rozsáhlá území. Chce je zajistit jako kolonie německé říše, aby pro svou vlast získal územní protiváhu vůči všemocnému a bohatému britskému impériu. Jeho brutální metody přo zabírání půdy vyvolávají mnohé rozhořčené protesty vůči Německu a Peters musí čelit několika výslechům. V pozadí protestů stojí samozřejmě Židé a sociální demokraté, kteří odmítají koloniální myšlenky, a tím nahrávají Velké Británii.

V autobiografickém propagandistickém filmu hraje hlavní roli nejlépe placený herec třetí říše Hans Albers. Role mu byla napsána přímo na tělo. Už při jednání o ideálním obsazení filmu se s Albersem počítalo, a proto nemohl později z pomlouvačného snímku hanobícího Židy, Brity a další couvnout.


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:20 - 18:10

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

65 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani