Duben
ohodnotit

Bunny a býk

Bunny and the Bull

Rok:
2009
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
29.7.2010
„Napříč Evropou z jednoho konce pokoje na druhý.“
Popis / Obsah / Info k filmu Bunny a býk
Stephen ve svém bytě, ze kterého nikdy nevychází, vzpomíná na cestu přes celou Evropu, kterou podnikl před lety se svým kamarádem Bunnym. Stephen vzpomíná a jeho byt se proměňuje v kulisy cesty, na kterou by nejraději zapomněl. Krajinou vzniklou z fotek a suvenýrů se znovu vydává z industriálního polského Slezska až do španělské Andalusie za osudovým býkem. Po cestě potkává spolu s Bunnym podivného průvodce po Polském národním obuvnickém muzeu, Eloisu, která osudově vstoupí do jejich milostných životů, vycpaného medvěda, milovníka psů bez domova či bývalého toreadora Javiera.

Černá komedie Paula Kinga, spolutvůrce kultovního seriálu Mighty Boosh, je nepochybně kromě zkušenosti z natáčení zmíněného seriálu inspirována tvorbou Michela Gondryho. Komorní vyprávění je krajně stylizované a odehrává se převážně v kreslených kulisách s animovanými sekvencemi. Film tak získává punc původnosti a mile neotřelého přístupu k látce, která vypráví jinak povědomý příběh o tom, že život se má užívat, dokud jsme živí.

Zdroj: ČT
V anglickém znění s titutlky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bunny a býk
Celovečerní debut britského režiséra Paula Kinga, který je jinak autorem nezávislého sitcomu The Mighty Boosh.

Hlavní postavou je Stephen (Edward Hoog), který ve svém zamčeném londýnském bytě vzpomíná na loňský výlet po Evropě. Na cestách ho doprovázel jeho dobrý přítel Bunny (Simon Farnaby). Zažili spolu spoustu příhod a dobrodružství. Na všechno Stephen vzpomíná v prostoru své vlastní mysli, protože ze svého bytu nevyšel již celý rok. Přemýšlí, co se stalo s Bunnym a kde se vlastně v jeho mysli vzal ten býk?

Výbornou komediální road movie doplňují camea několika kultovních britských komiků - Noela Fieldinga a Richarda Ayoadea z Ajťáků nebo Juliana Barratta z již uvedeného seriálu The Mighty Boosh.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Bunny a býk
Černohumorná roadmovie od tvůrců kultovního britského seriálu Mighty Boosh. Stephen ve svém bytě, ze kterého nikdy nevychází, vzpomíná na cestu přes celou Evropu, kterou podnikl před lety se svým kamarádem Bunnym.
Stephen vzpomíná a jeho byt se proměňuje v kulisy cesty, na kterou by nejradši zapomněl. Krajinou vzniklou z fotek a suvenýrů se znovu vydá z industriálního polského Slezska až do španělské Andalusie za osudovým býkem. Po cestě potkává spolu s Bunnym podivného průvodce po Polském národním obuvnickém muzeu, Eloisu, která osudově vstoupí do jejich milostných životů, vycpaného medvěda, milovníka psů bez domova či bývalého toreadora Javiera.
Kombinace vizuálních nápadů inspirovaných Michelem Gondrym a hořkosladkého komediálního příběhu jako v Bokovce dělá z filmu Bunny a býk vtipnou, dojemnou a naprosto jedinečnou cestu z jednoho konce pokoje na druhý.
AČFK 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Bunny a býk
Paul King je prozatím známý především v rodné Británii díky režii alternativního sitkomu The Mighty Boosh. Jeho celovečerní debut představuje samostatné a humoristicky odlišné dílo, které kultovní sérii připomíná de facto je skrze camea hlavních sitkomových „hvězd". Komedie vypráví o Stephenovi (Edward Hogg), upjatém britském podivínovi, který celý rok nevyšel ze svého podivnými artefakty přeplněného bytu. V momentě, kdy je narušená křehká rovnováha jeho stereotypů, začne vzpomínat, kterak před rokem podnikl cestu přes celou Evropu s nejlepším přítelem, ožralou, gamblerem a vošoustem Bunnym (Simon Farnaby). Retrospektiva cesty ovšem není klasickou road movie, neboť rekonstrukce událostí se odehrává ve Stephenově nemocném mozku. Tím vzniká atraktivní filmová dvojkolejnost - buddy-movie se kříží se surreálnem podvědomí. Soudržnost vnitřního mentálního vyprávění, které je zároveň terapií, umocňuje výtvarné pojetí kulis. Papundeklová auta, vycpaní medvědi, figurkové animace, znázorňující především scény cestování, absence exteriérů a stará dobrá stop-motion animace. Efekty působící dojmem „udělej si sám" mohou připomenout Gondryho Nauku o snech (La science des r?ves, 2006), ovšem atmosféra a přirozenost jimi vytvořeného světa více korespondují se zmíněným vesmírem sitkomu The Mighty Boosh (2004). Obrazová originalita nezastiňuje absurdní humor, který vychází především z kamarádského hovoru hlavních hrdinů a brzy se začne týkat především sličné Španělky Eloisy (Verónica Echéguiová), s níž se oba vypraví na fiestu. A za býkem, jak napovídá název.
Autorský přístup režiséra a scenáristy Paula Kinga čerpá z „podivnosti" všech přítomných postav a jejich uvrženosti do ještě podivnějšího světa, v němž se například dojí psi. Tímto osobitým způsobem naplňuje současný oblíbený trend evropské „roadtripové" komedie. Navíc se přibližuje odkazu starých britských komedií 50. let, založených na všeobecné představě o britské výstřednosti. Multi culti výlet do zemí EU i do fantazie je o to víc strhující, že neopustí zabarikádované dveře bytu londýnského agorafobika.

Kristýna Pleskotová, 36.LFŠ 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:05 - 00:35

80 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

23:35 - 00:30

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:40 - 00:40

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

00:00 - 01:05

25 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190547
Osobností: 697844
Fotografií: 763969
Plakátů: 376572
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10