Jeden svět
ohodnotit

Bourneův odkaz

The Bourne Legacy

Další název:
Bourneov odkaz (SK); Das Bourne Vermächtnis
Rok:
2012
Délka:
135 minut
Premiéra v ČR:
9.8.2012
„Nikdy nebyl jen jeden“

Obsah filmu Bourneův odkaz

 
Agent bez paměti Jason Bourne nebojoval s tajnými službami sám. Byl tu ještě jeden muž s vražednými instinkty, o němž však on neměl ani tušení. Studio Universal se rozhodlo navázat na jednu z nejúspěšnějších akčních sérií současnosti velmi neobvykle. Hlavního hrdinu v podání Matta Damona odstavilo na vedlejší kolej a místo něj povolalo do akce Jeremyho Rennera. Ten si v pokračování nazvaném Bourneův odkaz zahrál elitního zabijáka Aarona Crosse, jehož příběh se odehrává paralelně s dějem předchozího dílu. Dá se tedy říct, že to, co Bourne prožívá a koná ve svém ultimátu, bezprostředně ovlivňuje život Aarona Crosse.

„Na rozdíl od Bournea...
 
Související odkazy
 
Recenze: Bourneův odkaz

Jason Bourne nikdy nebyl jenom jeden!?! číst dál

 
 
RECENZE: Bourneův odkaz je odleskem sérií, jimž se by se rád přiblížil

Nový špionážní thriller Bourneův odkaz se tak trochu přilepil na památnou a strhující trilogii o agentovi Jasonu Bourneovi. Nepomohlo to a bylo to zbytečné. Bourneův odkaz se řadí spíš k průměru filmů svého žánru. číst dál

Hodnocení: 60 %

 
 
Bourneův odkaz: Ve stopách agenta bez paměti

Co dělat, když vám režisér řekne, že s agentem Jasonem Bournem končí, a hlavní hvězda to po něm zopakuje? Najmout na režii scenáristu předchozích dílů a na hraní novou hvězdu. A Bourne může pokračovat i bez Bournea. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Tony GilroyTony Gilroy  
hraje:
Jeremy RennerJeremy Renner.....Aaron Cross [41]   
Oscar IsaacOscar Isaac.....Outcome č. 3 [32]   
Rachel WeiszRachel Weisz.....Dr. Marta Shearingová [42]   
Edward NortonEdward Norton.....Eric Byer, USAF [42]   
Scott GlennScott Glenn.....Ezra Kramer [71]   
Joan AllenJoan Allen.....Pam Landyová [55]   
Stacy KeachStacy Keach.....Mark Turso, USN [70]   
Albert FinneyAlbert Finney.....doktor Albert Hirsch [75]   
Page LeongPage Leong.....paní Yun   
Donna MurphyDonna Murphy.....Dita Mandy [53]   
Prue LewarnePrue Lewarne.....reportérka   
Elizabeth MarvelElizabeth Marvel.....dr. Connie Dowdová [42]   
Catherine CurtinCatherine Curtin.....C-Team [41]   
Rachel BlackRachel Black.....C-Team   
Laura SpaethLaura Spaeth.....procházející žena   
Sonnie BrownSonnie Brown.....Dr. Lieberburgová   
scénář:
Tony GilroyTony Gilroy  
Dan GilroyDan Gilroy  
námět:
Robert LudlumRobert Ludlum  
Eric Van LustbaderEric Van Lustbader.....román [65]   
hudba:
James Newton HowardJames Newton Howard  
Joseph TrapaneseJoseph Trapanese  
Mel WessonMel Wesson  
Clay DuncanClay Duncan.....Ambientní hudba   
kamera:
Robert ElswitRobert Elswit  
Barry IdoineBarry Idoine  
Pete RomanoPete Romano.....podvodní záběry   
střih:
John GilroyJohn Gilroy  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital Datasat
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Bourneův odkaz >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.12.2019
Film si dává do názvu agenta Bournea, ale i   když nyní je pronásledovaný agent Cross   (asociace na romány Jamese Pattersona?), nejde o   stejně kvalitní příběh. Film je podobně   napínavý jako stejné s Mattem Damonem, ale   chybí to pravé napětí a divák nechtíc   srovnává. V hereckém ansámblu se objeví   několik filmových vyloužilých hereckých   veličin v podružných rolích jako Albert   Finney, David Strathairn, Stacy Keach (toho mám   nejraději), Scott Glenn nebo Joan Allen. Tolik   akcí ve filmu zase není, Aaron řeší pořád   nějakou medikaci, ale to chápu. Dnes je polovina   z nás od rána na nějakých prášcích, to je   lékařská lobby. Renner si určitě zaslouží   pozornost, i když mu chybí Damonovo charisma,   ale oproti Nortonovi vyčnívá.
roox
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.1.2019
Bourna s Bournem můžu. Ale i tenhle Bourne bez   Bourna je podařenej biják. Moc jsem toho   nečekal, ale dobrá dějová linie, strhujíci   honičky, překvapivé zvraty. Fajn. Může být,   proč ne, užil jsem si to a klidně na to mrknu   znovu ;-). 8/10
T2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.9.2018
║Rozpočet $125miliónov║Tržby USA   $113,203,870║Tržby Celosvetovo $276,608,758▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA $23,013,382   //počet predaných kusov 1,056,036║ Tržby za   predaj DVD v USA $19,038,237 //počet predaných   kusov 1,037,511║ Tak nakoniec to Tony Gilroy(po   otrasnom počine Dvojitá hra ) celkom zvládol,   drží sa v zabehnutých šľapajách stanovených   Paulom Greengrassom, na ktorého aspoň v medziach   trošku siaha, príbehovo to slušne odsýpa,   akcia fajn, herci a ich vzťahy fungujú, takže v   rámci série dosť dobrý doplnok. /videl v kine:   80%/
POMOthy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.9.2018
Pre bournovskú sériu potrebné asi ako Červený   drak pre tú o Hannibalovi Lecterovi. Hviezdne   obsadený americký thriller, remeselne dobre   zvládnutý. Ale bez výnimočnej súhry   zaujímavého hlavného hrdinu, originálneho   režijného prístupu a strhujúcej zápletky   nemá voči svojim predchodcom šancu. Na to je   príliš všedný a ničím sa nelíši od   agentských žánroviek nápríklad s Harrisonom   Fordom, ktoré sa časom stanú iba fajn výplňou   do telky. Greengrassovky žáner ozvláštnili a   niekam posunuli.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.1.2018
Čtvrtý snímek s Bourneova světa, avšak bez   Bournea. Zajímavý tah především ukazující,   že se v oblasti tajných služeb dějí i jiné   věci, avšak mající s tím kolem Bournea   nemálo společného. Atmosféra krapet polevila,   ale o nudu se v žádném případě nejedná. I   očekávané adrenalinové honičky, kterou je   Bourneova série pověstná, se divák dočká.   Jason Bourne je tedy v tomto příběhu pouze   jmenován. Události se však vlastně   odehrávají současně s ´Bourneovo   ultimátum´. Dalo by se říci, že se tímto   filmařsky parazituje na předchozí trilogii ve   snaze vyždímat z tématu co se dá, ale nakonec,   proč ne? I když souhlasím, že bez Bournea to   už prostě nějak není ono. Na druhou stranu to   však na kvalitě nijak neubralo a i Aaron Cross v   podání Jeremyho Rennera má co ukázat.
majkronyk
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.11.2016
O Bournovi se tam jen mluví.
Snažili se, ale bez Bourna??? Není to ono.   Přesto to není špatný film. Je zase trochu   jiný a není to určitě na škodu. Minimálně   jednou se to určitě vidět dá.
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.8.2016
Pro mě osobně nejslabší díl série,možná i   výměnou hlavního hrdiny ,díl kde vlastně   Bourne ani nehraje působí trochu   nudnější,méně napětí ,akce o něco méně,   i přesto se na to nechalo dívat.
mates05
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.2.2016
Bohužel sklamání už to zdaleka není ono,mělo   to skončit ve trojce,nejvíc mi vadilo změna   hl.postavy,akce je tam hodně,dokonce sem se i   zasmál
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.9.2014
BOURNEŮV ODKAZ

Série o tajném agentovi   Jasonu Bourneovi získala velký ohlas a   nečekanou oblibu. Je tedy logické, že se   tvůrci snaží na tento úspěch navázat.   Nakonec série o Bondovi má dílů mnohem více a   taky to nikomu až tak nevadí. Tak proč ne,   proč vymýšlet nové postavy, když máme   postavu sympatickou, prověřenou a oblíbenou.  

A tady je právě ten kámen úrazu, protože   tady se nám Jason vytratil. Děj nás zavádí do   pozadí událostí, které se nepodařilo celé   dostat a náležitě vysvětlit v předchozím   díle. Bourneův odkaz lehce pokulhává za   předchozími filmy. Když jsem se předem dívala   na jeho hodnocení, měla jsem z toho docela   strach, ale musím říct, že zas až tak moc   zklamaná jsem nakonec nebyla. Má touha po   vědění mi podala jakési vysvětlení celého   pozadí a to se mi líbilo. Je pravda, že divák   je ochuzen o trochu toho překvapení, protože on   už vlastně spoustu informací dostal nebo si je   sám domyslel.
Proto má film bohužel menší   spád, už nemá tu naléhavost ani dravost. Nový   hlavní hrdina v podání Jeremy Rennera jde sice   také zarputile za svým cílem, ale postrádá   ten „šmrnc“, který měl Matt Damon. Takže   když to shrnu, byl to slabší díl, ale   rozhodně si nezaslouží být zatracen. Do série   patří a vyloženou ostudu Bourneovi nedělá.   Doufejme, že ani další pokračování   „Untitled Jason Bourne Sequel“, které se   chystá na rok 2016, rovněž s Jeremy Rennerem,   nebude propadákem a udrží nastavenou úroveň   série.
wolvie95
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.6.2014
Má to byť Bournov odkaz, teda by to malo   doterajšie udalosti Jasona Bourna niečím   obohatiť, dať im nový nadhlad posunúť dianie   predchadzajúcich filmov niekam a ukázať   dôsledky ... Samostatná zápletka je fajn, aj   keď v porovnaní s predchádzajúcimi dielmi je   slabšia. Ale čo mi prekážalo v Bournovom   odkaze bolo práve to prepojenie s dianím   predchádzajúceho dielu- film totiž príliš   veľa nového neukáže v kontexte s   predchádzajúcimi filmami. Film zobrazuje   udalosti Bournovo ultimata a meno Jason Bourne sa   tu spomína pomerne často, ale svojím spôsobom   som sa nedozvedel nič podstatné k následnému   dianu, ktoré malo vyplývať z konca Bournova   ultimáta. Navyše film práve týmito   vysvetlovačkami stráca na už pomalšom tempe.   Nevravím, že film je úplná nuda, to nie. Ale   chýbala mi tu práve tá dravosť, dynamika a   vysoké tempo, ktoré charakterizovalo   Greengrassove diela. Btw Renner ako Cross je   výborný, a postava Rachel Weisz ako vedkyňa   tiež skvelá. Akčné scény výborné, len   škoda, že ich nebolo viac (hlavne osobných   súbojov). Dávam 60%.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih26172minih26172Pancéřové auto (1929) 
n
minih8309minih8309Hlavní výhra (1958) 
Hlavní výhra n
minih43057minih43057Arthur a Minimojové (2006) 
Arthur et les Minimoys n
minih52724minih52724Diamantový pejsek (2008) 
Dog Gone n
minih9623minih9623Jestřábí žena (1985) 
Ladyhawke n
minih46243minih46243Pravda o zkáze Titaniku (1992) [DVD] 
n
minih165503minih165503Piercing (2018) 
Piercing n
minih156530minih156530Most do života (2016) 
The Sweet Life n
minih62714minih62714Thriller - drsný film (1974) 
Thriller - en grym film n
minih44089minih44089Horská jódlovačka (1974) 
Beim Jodeln juckt die Lederhose n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Jason Bourne (2016)

 Jason Bourne (2016)
Jason Bourne n
 
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Paul Greengrass

(pokračování)

Bourneovo ultimátum (2007)

 Bourneovo ultimátum (2007)
Bourneovo ultimátum n
The Bourne ultimatum
Žánr: akční / thriller / drama / špionážní
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Paul Greengrass

(pokračování)

Bournův mýtus (2004)

 Bournův mýtus (2004)
Bournův mýtus n
The Bourne Supremacy
Žánr: špionážní / thriller / akční
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Paul Greengrass

(pokračování)

Agent bez minulosti (2002)

 Agent bez minulosti (2002)
Agent bez minulosti n
The Bourne Identity
Žánr: špionážní / akční / thriller / drama
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo / Česká republika
Režie: Doug Liman

(pokračování)

Bourneův odkaz (2012)Bourneův odkaz (2012)Bourneův odkaz (2012)Bourneův odkaz (2012)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190380
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375848
Obsahů a biografií: 178004

Poslední komentáře

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10