Bojiště (1949)

Bojiště (Battleground)
70 %
 
 

Battleground

    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 118 min.
Bitva v Ardenách byla oblíbeným námětem amerických válečných filmů, a Battleground, dílo MGM z roku 1949, nebylo vyjímkou, jak dosahují vysoké tržby. Napětí, nejistota, bitevní zmatek a nejrůznější osobní hrdinství se kupí, ale výsledek je zábavný a často přesvědčivý. Rostoucí zoufalství čety, která se probíjí územím obsazeným nepřáteli v době, kdy se Němci vzepjali k poslednímu odporu, je vyjádřeno silně a věrohodně - a v jednotlivých případech často velmi naléhavě. Ve snímku je mnoho přitažlivých filmových scén: vojáci pochodují odevzdaně, ale přitom ostražitě zasněženými poli a lesy, napětí a tlaky, které se na všech podepisují, když šarvátky a boje nutí už tak unavené muže vydat se z posledních sil, práskání pistolí a rachocení kulometů, výbuchy bomb provázené světlem a hrozivým stínem. Vypětí, které pociťují muži v palbě, jejich tiché hrdinství, kázeň a jednota ducha, díky níž dál poslouchají rozkazy i přes zjevná nebezpečí. Wellmanova režie a Voglova kamera pracují ve skvělém souladu a s takovou přesností a tempem, jako by se řídily metronomem.
Film získal slušné uznání, sklidil Oscary pro scénáristu Roberta Piroshe a kameramana Paula C.Vogela a nominace pro režiséra Williama Wellmana, za vedlejší roli pro Jamese Whitmorea a rovněž nominaci v kategorii nejlepších filmů.  Autor: curil

režie:
William A. Wellman
 
 
hraje:
Van Johnson (Holley), John Hodiak (Jarvess), Ricardo Montalban (Roderigues), George Murphy (Pop Stazak), Marshall Thompson (Jim Layton), Jerome Courtland (Abner Spudler), Don Taylor (Standiferd), Bruce Cowling (Wolowicz), James Whitmore (Kinnie), Douglas Fowley (Kipp Kippton), Leon Ames (kaplan), Herbert Anderson (Hansan), Thomas E. Breen (Doc), Denise Darcel (Denise), Richard Jaeckel (Bettis), James Arness (Garby), Scotty Beckett (William J. Hooper), Brett King (poručík Teiss)
 
 
námět:
Robert Pirosh
 
 
scénář:
Robert Pirosh
 
 
kamera:
Paul Vogel
 
 
hudba:
Lennie Hayton
 
 
střih:
John D. Dunning
 
 
zvuk:
Douglas Shearer, Conrad Kahn
 
 
producent:
Dore Schary, Robert Pirosh
 
 
kaskadér:
Victor Paul
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.