Duben
ohodnotit

Zvíře

La Bête

Další název:
Bestie; The Beast in Heat; Death's Ecstacy; The Beast
Země:
Rok:
1975
Délka:
93 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Zvíře
Zámožný obchodník Philip Broadhurst umírá a v závěti odkazuje veškeré své jmění svojí jediné dceři Lucy - ovšem jedině za podmínky, že se do půl roku provdá za Mathurina de l'Esperance, syna otcova přítela Pierra. Problém je v tom, že Mathurin, tělesně i duševně postižený muž, musí být narychlo pokřtěn, což se jeho otci nakonec opravdu podaří zařídit. Lucy a její teta Virginie během příjezdu na Pierrův statek zabloudí a dostanou se nejdříve do stájí, kde si Lucy k tetině nelibosti se zájmem fotí pářící se koně. Vyslechne si zde i temnou pověst o vilné bestii, žijící údajně v místním lese a svázané s prokletím, které bylo před dvěma sty lety uvaleno na rodinu jejího ženicha. V předvečer obřadu se během čekání na oddávajícího kněze se většina svatebčanů opije a nejvíce ze všech sám Mathurin.

Lucy si ve svém pokoji zkouší svatební šaty a když usne, zdá se jí erotický sen, ve kterém ji pronásleduje bestie, která je zvířecí podobou jejího budoucího muže. Ten však tvrdě spí ve svém pokoji a Lucy si pod dojmem snu musí pomoci masturbací. Znovu usíná a sen se vrací - bestie ji dostihla a opakovaně se jí zmocňuje, až nakonec vyčerpané zvíře v křečích umírá. Ráno najde Lucy svého ženicha na podlaze mrtvého a k její hrůze se ukáže, že sádra na jeho ruce zakrývá ostré zvířecí drápy. Rovněž černé chlupy, pokrývající jeho tělo a zrůdně velký penis vyděšená dívka tak dobře poznává ...

Film polského režiséra Valeriana Borowczyka je směsicí erotického příběhu s hororovo- surrealistickými prvky, značně odlehčenými zpracováním ve stylu tradiční francouzské frašky.


Autor: green-tea

Popis / Obsah / Info k filmu Zvíře
Velmi volná adaptace klasického příběhu Kráska a zvíře v době svého uvedení šokovala snad po celém světě. Francouzské kritika film okamžitě označila za žánr erotické fantazie. Příběh je poměrně je jednoduchý: Markýz se rozhodne oženit svého postiženého syna s bohatou Američankou. Ta je již od svého příjezdu přitahována olbřímím penisem koně pářícího se na místním statku. Pravé zoofilní orgie vypukají až ve snu, avšak začnou přetékat i do reality. Borowzcyk ironizuje nadutost církve, poukazuje na plíživé nebezpečí pederastrie mezi kněžími a vůbec odhaluje celou řadu tabuizovaných sexuálních praktik. Jako asi většina režisérových celovečerních erotických filmů i tento má pečlivý prolog založený více na rozhovorech než na ději plném zvratů. Nicméně po zhruba čtyřecetipěti minutách se divácká trpělivost zúročí ve scénách vyplněných zvířecím spermatem, tryskajícím v ponuré a chladné atmosféře porozpadlého šlechtického sídla. Walerian Borowczyk se narodil v Polsku v roce 1923 a zemřel v Paříži v roce 2006. Byl všetranným umělcem. André Breton označil jeho představivost za neuvěřitelně pronikavou, čehož příkladem je i Zvíře. Tento snímek se stal zajímavým pro devianty stejně jako pro cudné intelektuály.

Zdroj: Festival otrlého diváka


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10