Duben
ohodnotit

Bathory

Další název:
Bathorička; Love Story Bathory; Báthory – A legenda másik arca
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
138 minut
Premiéra v ČR:
10.7.2008
„Vzkříšení čachtické legendy.“

Komentáře k filmu Bathory

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 111
řepešínský
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.5.2009
se snímkem bathory jakubisko   dokázal, že je zcela právem   evropským velmistrem   filmařského řemesla. ve   velkofilmu bathory se mu   podařilo natočit napínavý,   svižný a v mnoha věcech   objevný pohled na motivy   života alá hraběna bathory.   již v době příprav i   realizace byli všichni od   autorů upozorňováni na to,   že tento film má být   obhajobou čachtické paní a   i tento záměr se povedlo   splnit na výbornou. ponechme   stranou všechna skutečná   historická fakta i   souvislosti a nechme se   opájet vyprávěním i   snímáním obrázků   jakubiskova filmu, který   bezesporu patří k tomu   nejlepšímu, co se v   dějinách světového   kinematografického průmyslu   podařilo natočit. herecké   výkony, reálné historické   prostředí, neošizené   kostýmy, podmanivá hudba,   krásné obrázky, kdy každý   z nich je samostným   výtvarným dílem, to vše   místy se spojením   brutálních středověkých   sekvencí ze života na hradě   i v podhradí činí z filmu   bathory jedinečnou   podívanou. film bathory lze   vřele doporučit úplně   všem, ať již fanouškům   filmů nebo historie, tak i   odborníkům, kteří jsou   ochotni přistoupit na   obhajovací filmovou řeč,   že alžběta bathory je   obětí dějin a že za vše   může její bohatství a   krása.
lucymat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.7.2009
Ať si říká kdo chce co   chce, mně se film líbil.   Jakubisko přišel s něčím,   co tu ještě nebylo a   pravděpodobně hned tak   nebude. Fakt je, že už jenom   ta délka filmu někoho   udolá, ale každému,kdo   vydrží, bude odměnou   kvalitní pohled do   intrikánského života   šlechty a především   neobyčejně silné ženy,   již Anna Friel stvárnila   věru bravurně. Exteriéry i   interiéry vybral štáb   skvěle a je tu vidět   obrovský kus práce. Pravdu o   čachtické paní se nikdy   nedozvíme, ale můžeme   přece nechat umělce, aby   pracovali se svou fantazií,   ne?
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2011
10* Jurajovi
velmi, velmi slabé hodnocení   diváků... Bathory byl dlouho   očekávaným filmem nejen v   našich zemích... kina se   plnila po půdu diváky se   zájmem o filmy tohoto   žánru, konečné dojmy jsou   bojem dvou protichudných   stran...Zárukou filmů   našich končin je jejich   kravina a škoda peněz pro   jejich vznik. Snímky,   vyprodukované v našich   továrnách na sny jsou   nudné, pesimistické,   nevhodné až naturalistické,   viz. jejich obsah níže v   tiskacím písmu. Ve světě   si prostě ani neškrtneme,   pokud se do toho pod jménem   naší republiky nevloží   Forman. Vznikem Bathory jsem   změnila názor, ale pouze pro   tento snímek. Nechápu, jsem   zaražena... proč se vám   Bathory nelíbí? Podle mne   absolutně výstižný   snímek, plný lásky, boje,   nenávisti, perfektní kamera,   dobové kostýmy i dekorace,   Juraj je pan režisér a dal   si mnoho práce, vytvořit   tento snímek, pro který si   zapůjčil herce z Anglie, a   ve výsledku jen anglický   národ hodnotí tento snímek   kladně. Podle mne je to zrada   lidí našich končin,   protože natočit tenhle   snímek americkým   režisérem, měl by 80-90%,   BOHUŽEL NAŠE VLAST JE   JEDNODUCHÁ A ZVYKLÁ POUZE NA   FILMY O FEŤÁCÍCH,   SOCIÁLNĚ POTŘEBNÝCH,   BEZDOMOVCÍCH, HOMOSEXUÁLECH   A HANDICAPOVANÝCH (FILM   HRUBEŠ A MAREŠ S KRAJČEM A   BUDAŘEM, ŠTĚSTÍ, VESNICKÝ   UČITEL, SAMOTÁŘI, JEDNA   RUKA NETLESKÁ...), TAKŽE SE   NENÍ ČEMU DIVIT, ŽE   JEDNODUŠŠÍ DIVÁCI   VYHLEDÁVAJÍ POUZE ČERNÝ   HUMOR A SNÍMKY, KDE SE MOHU   SMÁT CIZÍMU NEŠTĚSTÍ. PAK   JE ABSOLUTNĚ JASNÉ, ŽE   NEDOKÁŽEME POCHOPIT   SLOŽITÝ FILM, NAD KTERÝM   (VÝJMA VTIPNÉ VSUVKY BOLKA S   MÁDLEM) JE TŘEBA TROCHU   POUVAŽOVAT. KDO NEDOKÁŽE   MÍT MOZEK ZAPNUTÝ PO 2 A   VÍCE HODINY SLEDOVÁNÍ   HISTORICKÉHO FILMU, NEMÁ U   ZÁVĚREČNÉHO HODNOCENÍ   ABSOLUTNĚ CO DĚLAT!
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.3.2008
Již jsem zde psala komentář,
ve kterém jsem se tehdy   tázala, jak lze hodnotit   film, který ještě neměl   premieru. Záměrně jsem   prodlužovala shlédnutí   tohoto filmu, i když jindy   letím do kina hned na   premiéru. Ale dnes jsem již   nevydržela a na film se   vypravila. Čím horší   recenze, tím lepší film.   To, bohužel, platí i o tomto   skvělém filmu. Hereckými   výkony počínaje, výbornou   kamerou, nádhernou hudbou,   vším jsem byla unešena.   Panu Jakubiskovi je   vytýkáno, že se nedržel   historických faktů. JAKÝCH?   A netočil přeci podle knihy,   ale FILM!!! Kniha je kniha,   film je film! To platilo,   platí a bude platit. Bitevní   scény a krev samotná jsou ve   filmu skutečně věrohodné.   Myslím si, že každý herec,   který se v tomto filmu byť v   sebemenší roli objevil, to   může považovat za čest.   Nevím opravdu, co zvláště   český divák masírovaný   seriály s dějem tak   přiblblým, že žasnu, že   na to někdo vůbec kouká, co   český divák tomuto filmu   vytýká. Též jsem četla,   jak pánové Polívka a Mádl   jsou ve filmu trapní.   Nabízí se srovnání s   filmem Jméno růže, že?   Tedy, množství vynálezů   bylo až dosti   nepravděpodobné, ale tito   mniši byli velice vzdělaní.   Smekám před celým týmem,   který na filmu pracoval.   Těším se na další   shlédnutí a totéž   doporučuji všem filmovým   fanouškům.
sismik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2008
Úžasný film
Mě se naopak film velmi   líbil, jak se říká ,,Budu   ho chválit kudy budu   chodit". Hned na   začátku mě film vtáhl do   děje a nepustil až do   závěrečných titulek a ani   dlouho po nich, ....na film   jsem šla druhý den znovu.   Postava hraběnky Bathory se   mi dostala pod kůži a   herecké výkony v podání   Anny Friel a Karla Rodena jsou   prostě nezapomenutelné.   Český dabing vůbec není   tak hrozný(teda až na   postavu Eriky). Ovšem je   pravda že v originále to   bude o moc větší zážitek.   Juraj Jakubisko v tomhle filmu   ukázal svou genialitu, což   bohužel někteří   nepochopili. Nejdříve jsem   byla taky překvapená, že se   ve filmu snaží jméno   hraběnky Bathory očistit.   Ovšem pak jsem začala hledat   více informací a došla jsem   ke stejnému názoru jako p.   Jakubisko. Sám přiznal, že   film tvořil nejprve jako   horor, ale poté co začal   hledat nějaké fakta a   atrefakty po Alžbětě   Bathory (mimochodem žádný   její majetek se dodnes   nenašel) se film tak nějak   přirozeně stal tím čím je   a ne hororem. A v tom je ta   Jakubiskova genialita..věří   svému názoru a na   všeobecně rozšířené   pověsti. Další důvod proč   film u některých lidí nemá   úspěch je knižní   předloha. Prostě ti co   četli knihu se nedokážou   smířit s tím, že by to   mohlo být i jinak. Většina   šla do kina s tím, že   uvidí horor což se jim   určitě nesplnilo. Já   osobně jsem filmem nadšena a   už se těším až si   přinesu domů DVD s tímto   filmem a uvidím ten skvělý   snímek znovu. Mimochodem   doporučuju přečíst knihu   Bathory....pochopíte proč se   Jakubisko vydal touhle   cestou......opravdu   úžasné...
Verik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2009
Život této krvavé hraběnky   mě vždy zajímal a knihu   jsem taky měla přečtenou,   takže když jsem se   dozvěděla, že je natočen   film těšila jsem se na něj.   Už trailer vypadal dobře. A   nezklamalo mě to. Nevadila mi   ani délka filmu, právě   naopak, bylo to tak akorát.   Chytlo mě to tak, že jsem   nemohla odtrhnout oči od   plátna a nevnímala jsem co   se kolem děje, protože mi po   filmu kamarádka říkala, že   ne mě mluvila. Určitě bych   se na tento, pro mě, skvost,   chtěla podívat v   nejbližší době znovu.   Před filmem jsem měla jasno   v tom, že je Alžběta vrah,   ale po filmu? Teď už se o   tom dá jen diskutovat. Ale i   když není ve filmu zobrazena   tak krutě jako v knize,   určitě se nebojte, že by   nedošlo na nějaké   drsnější scény. Ani mi   nevadil Polívka s Mádlem,   bylo to takové příjemné   osvěžení, kdy jste si mohli   alespoň na chvíli   odpočinout a něčemu se   zasmát.
Lucelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.10.2010
Tento film se mi líbí ale   určite nějaké zklamání   tam je že to není podle   pravdy to jak Alžběta   Bathoryová vraždila mladé   pany sice ve filmu není ale i   tak to bylo velice zdařilé
kajka9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.8.2008
Sice jsem čekala něco   jiného, ale ve skutečnosti   jsem byla kladně   překvapená. Ať si říká   kdo chce co chce mě se to   líbilo.Jakubisko může mít   jiný styl,ale tohle se mu   fakt povedlo
Bolt
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.12.2009
Tento snímek o krvavé   kněžně Bathory se opravdu   vÿvedl. Líbilo se mi   celkové zpracování a také   jak byl vymyšlený děj.   Nicméně tento film si   zasloužil jasných deset.
kara.lol
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.10.2008
U tohoto filmu, ač se tomu   člověk zuby nehty brání,   nejde jinak než srovnávat ho   s knižní podobou. To potom   zjistím, že se tyto dvě   díla velice liší a dokonce   se přistihnu při tom, že   jsem filmem mírně zklamaná.   Jenže na druhou stranu, pokud   se na film dívám jako na   samostatný počin, bez onoho   srovnávání, tak musím   říct, že je naprosto   skvělý. Pan Jakubisko tady   opravdu dokázal pozvednout   slovenský film na světovou   úroveň a musím se přiznat,   že pokud by tam nehráli   naši herci, tak nepoznám   rozdíl. Velkým dílem se o   to zasadila především   představitelka hlavní role,   samozřejmě naši herci byli   taky skvělí (Roden). Do toho   nádherná hudba a skvělý   historický příběh a   nádherný film je na světě.   Fakt doporučuju.
Luluvampík
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.1.2009
:o)
Film Báthory jsem viděla asi   6 krát.Popravdě-čekala jsem   od něj něco víc....ale   stejně si myslím,že je   krásný...až na ty opravdu   TRAPNÉ scény s Mádlem a   Polívkou....to mi fakt   přišlo.....no.......prostě   tohle do historického filmu   může dát jen   idiot!!Nemyslím to   zle:o))))))))))
Zdendulinka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.10.2008
Nádherný film. Krev je   všude. Skvělej pohled na   největší vražednici všach   dob. Je Bathory skutečně   sadistickou vražedkyní nebo   jen nevinná oběť, kterou   donutila doba k hrůzným   skutkům?
Mikyska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.9.2008
Poněkud mě tenhle film   překvapil, jako bych se   přenesla do 16. Století do   role nezávislého   pozorovatele a najednou se mi   naskytla ta možnost sledovat,   co vlastně ta Alžběta   Bathoryová byla zač. Ať už   to bylo jakkoli, či byla nebo   nebyla vina, to už je jen na   člověku, nakolik uvěří   tomuhle filmu. Ale nechci   probírat tuhle otázku,   jelikož si myslím, že pokud   ji máme soudit, tak bychom si   o ní nejprve měli něco   nastudovat z literatury faktu.   Pan Jakubisko nám naskytl   obraz úžasné podívané a   Bolek Polívka s Jirkou   Mádlem byli pouze tou   pomyslnou odlehčující   třešničkou na dortu.   Jelikož Leonardo Da Vinci   žil několik let před   Alžbětou Bathoryovou, tak   proč by filmové provedení   nemohlo připomenout jeho   experimenty z jeho doby!?   Tenhle film je pro mě   největším překvapením   české a slovenské   kinematografie a moc tleskám!
golinda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.5.2011
nechápu tady ty hádky kdo je   jednoduchý a kdo je   vysokoškolák a tudíž má   určitě lepší názor.   každý máme názor svůj a   Juraj Jakubisko ho má taky. a   ten nám předložil. mě se   ten film náhodou moc líbí.   a nechápu kde všichni berou   tu jistotu, že se hraběnka   Bathory skutečně koupala v   krvi. byl snad u toho někdo.   pokud vím, je to   nepodložené. ale jak   říkám, každý máme na to   svůj názor. i kdyby to tak   nebylo, přesto byl film velmi   zdařilý/podle mě teda/.   nádech erotična byl velmi   vzrušující.
tafemme
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.2.2009
Bathory není záměrně podle Nižanského
Nikdy nikdo neprezentoval, že   by film Bathory měl být   podle Nižanského, to je   prazvláštní   čtenářsko-divácký blud.   Naopak vždy se v PR vůči   Nižanskému vymezoval jako   oponent a polemik. Jak to bylo   s Bathory doopravdy, na tom se   dodnes neshodnou ani   madarští historici -   specialisti na tohle období a   význačné šlechtické rody.   Bathory ani nemůže být   natočena podle této   fantaskní předlohy, protože   na ni má práva Troška.   Tudíž ani nemohla být   užita, pokud by o to sebevíc   stál. Neznalost neomlouvá,   dámy a pánové. Když tady   tak vyslovujete své soudy a   moudra.
Takže nemate   Jakubisko, matete se sami a   popravdě řečeno   Nižanského lit.předloha je   uměleckou fikcí, ne   objektivní historickou   publikací- biografií   legendární hraběnky. Proto   nechápu, proč na ní tak   bazírujete. Ve filmu bylo   umně využito historických   faktů, historických realií   a nejen politických   vztahů-nebyla to doba nijak   růžová a neméně   krvelačný bastard byl sám   Thurzo. Mučit poddané bylo   jaksi normální. Nenormální   je to z pohledu dneška - kdy   si utváříme úplně jiný   pohled na humanitu, avšak   povětšinou jen ideologicky.   USA kážou, jak se máme   chovat k menšinám, ale do   dneška se s rasismem   nevyrovnali a mají s ním   daleko závažnější   problémy než my apod. Je s   podivem, že když nedostanete   očekávanou dávku násilí,   tak hned protestujete. Ach ta   kultura. Copak nám opravdu   Hollywood vymejvá tak   důkladně mozky? Apropó   Formanův Amadeus je taky   fikcí par excellence na   motivy div. hry a nikdo se tu   nad tím nepozastavil, že to   tak s Mozartem a Salierim   nebylo. Ponechme i Jakubiskovi   právo na uměleckou licenci.   Film je to příjemný,   řemeslně zvládnutý na   výbornou ve všech sedmero   profesích, tak co?
stela203
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.6.2008
BáThoRičKa jE sUpEr!
Teším sa, že vo filme sa   objaví aj Marek Majeský ako   manžel Bátoryčky. film   báthorička je nakrútený   podľa skutočnosti. Pravda je   taká, že alžbeta   báthoryová sa nekúpala v   krvi a svoje obete nezabíjala   na známom čachtickom   hrade.
Tento film si   treba pozrieť viackrát, aby   sa dal pochopiť. Som rada,   že niečo také z oblasti   našej kultúry Slovenska   vyšlo. Čachtický hrad je   neďaleko v Sedliskách od   Hencoviec, kde bývam. Na   Čachtickom hrade sa taktiež   nakrúcal film báthory.tento   film sa mi páči už kvôli   tomu, že v nom raje marek   majesky a este preto, lebo je   od juraja jakubiska.. a okrem   toho tam hraje aj michela   drotárová...
Konečne   som si mohla pozrieť v sobotu   13.9.2008 o 16 hodine Báthory   s mojim obľúbeným hercom.   Anna Friel ma presvedčila,   že Báthorička vôbec nebola   zlá a ukrutná. V   časopisoch som sa dozvedela,   že je to najlepší film. Je   lepší než Harry potter a   Titanic, čo sa týka   tržby.
Dej bol   pútavý a rozdelený na 3   časti. Báthorička sa   kúpala v červených   bylinkácha nie v krvi.   Zlomyseľný Thurzo bol od   začiatku jej nepriateľ. na   konci Báthorička vyhrala   svoj boj nad Thurzom. Podpáli   svoju izbu a v nej zhorela.   Dozvedela som sa ja niečo   nové, že mala 3 deti. 2   dievčatá a jednéo chlapca.   mla ľúbostný vzťah s   maliarom.
A zaujal ma   aj Irka Mádl a Lucia   Vondráčková. Všimla som   si, že tam z zo Slovenska   účinkovali a j herci ako je   Andy Hryc aMonika   Hilmerová(Ordinácia v   ružovej záhrade). Boli tam   aj dosť vtipné situácie so   zememeračmi ako sú korčule   a lyže, stroj cez, kt.   pozorovali bátoričku a   pádák.
kachnik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2008
podle mého názoru tento film   je velice dobře natočený   jak dějově tak i s hereckým   obsazením.Moc doporučuji se   na něj podívat.
cicis
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.2.2009
Mne sa ten film veľmi páčil   snáď aj preto ,že nebol   natočený tak ako to   očakávali milovníci   krvavých hororov na americký   spôsob.Vo fime je poukázané   aj na mocensko politické   pozadie daného obdobia , čo   mohlo byť nskôr aj   tendenčne využité.Od   nepamati sa totiž ľudstvom   tiahne špinavá krvavá   čiara boja o moc a majetok ,   kde sa neváha použiť   včetko čo prinesie   očakávaný úžitok.Veď   takéto veci sa diali ešte   nie tak dávno aj v 50 tych   rokoch , čo je   zdokumentované na rozdiel od   tých z minulosti ktoré sa   dali zmanipulovaľ.Možno fakt   bola Erzsébeth Báthory iba   obeťou mocenských intríg   medzi rodmi v Uhorsku po   vyhnaní Turkov .Film je dobre   herecky obsadený , iba mi   trocha vadil Polívkov   snowbord.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2008
Snímku dávám druhou   nejvyšší hodnotu a mám k   tomu hned několik důvodů.   Většinou velká reklama,   která předchází uvedení   filmu filmu může spíše   uškodit. Lidé totiž   zpravidla hodně očekávají.   Film Bathory měl mít   premiéru už v loňském   roce, ale dočkal se ji až   letos.
Jedním z   důvodu, proč vyšší   známka je proto, že se   jedná o film historický a   těch bývá v naši   kinematografii v posledních   letech pramálo.
Jedná   se o velkolepé dílo a   oprávněně mi mohl někdo   podoknout, že se jedná o   předražený výrobek. Líbí   se mi Jakubiskův styl   vyprávění. Velké   množství postav, vlastní   výtvarný styl, snové vize   střídané s realitou.
Film je rozdělen do tří   částí, které jsou   pojmenovány jmény mužů,   kteří výrazným způsobem   zasáhli do života   šlechtičny.
Zklamáni   můžou být ti, kteří   očekávají velké bojové   scény, na ty si musí zajít   na nějaký hollywoodský   film. Uspokojeni budou   milovníci naturalistických   scén. Těch je ve filmu   mnoho.
Film Bathory je   jakousi rehabilitací jedné   uherské šlechtičny, která   je uvedena v knize rekordů,   jako největší vražedkyně.   Bylo tomu tak? Je současné   Jakubiskovo vysvětlení   bližší prsvdě? To už   musí posoudit divák sám.  
Doporučuji na film do   kina zajít. Bylo by škoda si   jej nevychutnat na velkém   plátně.
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.2.2009
tenhle film má něco do   sebe.co se mi opravdu líbilo   - Jakubisko šel prostě   svojí cestou.Přišlo mi sice   vážně trošku přehnaný,   že z toho slavná Čachtická   paní vyšla vlastně jako   mučednice, ale jinak hodně   povedenej film, kerej má   rozhodně co   nabídnout.Nepříliš   obsazovaná Anna Friel mě   příjemně překvapila.Bodík   strhávám za nemístný   odlehčení v podobě dvojky   Mádl - Polívka(teda až na   scénu: "Ty se cicmáš s   katolíkem?!")
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.7.2008
Neuveritelne! Jakubiskovi se   podarilo natocit po dlouhe   dobe nefalsovany cesky   historicky film, ktrey me   prijemne prekvapil. Cekal jsem   horsi a ono je to mnohem,   mnohem lepsi!!!!
AshT
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.12.2009
Byl jsem na tom v kině   některé pasáže byli   opravdu nesmyslné až   zbytečné lyže,foták a ten   konec smrti to jakubisko   přehnal ale zase nadruhou   stranu tam hrálo plno hvězd   př.Franco Nero který už   dlouho nikde nehrál takže   celkem to ušlo.
Mary.Elwood
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.8.2008
Ikdyž jsou většiny recenzí   a komentářů film spíše   potírají já si nemůžu   pomoct. Mě film oslovil a   zaujal. Poprvé jsem v kině   byla tolik pohlcena dějem,že   na popcorn ani nezbyl čas.   Originální myšlenka o   tom,že 300 let stará   legenda,kterou mají lidé   tolik zažitou mohla být ve   skutečnosti vlastně úplně   jinak mě ohromila. Neříkám   že Báthorička je   stoprocentně nevinná   (myslím že to se neodváží   tvrdit ani Jakubisko) ale   věřím,že lidská   představivost,domýšlivost a   touha po moci a majetku nezná   hranice. Ať už to s   čachtickou paní bylo   jakkoliv pravdu se už   nedozvíme,každopádně film   se mi líbí a taky mě   nejspíš donutí se trochu   víc zajímat o uherskou   historii vůbec.Co se týče   výpravy,kostýmů a   exteriérů jde bezpochyby o   dobře odvedenou   práci,stejně jako   vynikající kamera   F.A.Brabce. Nejvíc se mi   samozřejmě zamlouval Karel   Roden jako Thurzo a angličnka   Anna Friel,která se s rolí   poprala rovněž s perfektním   citem.
Lienocka22
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.7.2008
Fajn film ... atmosféra   nebola zlá až na pár   rušivých momentov, ktoré   znehodnotili film, ako napr:   scény s Polívkom a Mádlom,   ktorí sa snažili byť   vtipní, ale akurát len   pokazili dojem z celého filmu   ... Napriek tomu dávam 9   bodov za skvelé obsadenie   hlavnej hrdinky v podaní Anny   Friel :o)
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.2.2009
Na tento film jsem byla hodně   zvědavá ale dlouho nebyla   možnost ho vidět.Až teprve   nedávno jsem i já tento ve   všech pádech skloňovaný   snímek zhlédla.Příběh   Čachtické paní je   všeobecně známý ale   režisér Jakubisko ho   natočil po svém.Na což má   samozřejmě každý umělec   právo.Mě osobně však vadí   popírání historických   faktů a stylizace   ,,Bathoričky" jako   nevinné oběti   spiknutí.Další výhrady   mám k bojovým   scénám,které vzhledem k   vysokému rozpočtu filmu,jsou   poměrně chudičké a jejich   výprava silně   pokulhává.Přesto všechno   mě však snímek bavil a   kvůli poctivé filmařině a   zajímavému příběhu,jsem   ochotná nad nedostatky   přimhouřit oko.
Clockwork
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.7.2008
Tak tenhle snimek me velice   mile prekvapil,jak obsahove   tak vizuelne.Dobre herecke   obsazeni a hlavne Roden v roli   zaporaka,ja byl spokojen az na   tu prilisnou delku.Klidne   mohlo byt o 15 min kratsi.
poupatecko
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.11.2009
At si řika každej co chce   ale me se film libil.Dokažu   se na nej divat i nekolikrat   do tydne je skvelej.
Emigrant
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.8.2008
Emigrant
Dle meho nazoru se film povedl   po strance vytvarne a   kostymove . Herecke vykony   byli odpovidajici hereckym   zkusenostem hlavnich   protagonistu. Az potud by bylo   vse v poradku, kdyby si pan   scenarista precetl nejakou   uherskou kroniku nebo alespon   "Bathory-Ermittlungsberic   ht", ktery by mu zcela   urcite k prostudovani   zapujcila Videnska spolecnost   s priznacnym nazvem   "Wahrhaftigkeit",   pan scenarista si nektera   fakta vylozil po svem a   nektera si uplne vymislel. V   celkovem pohledu hodnotim film   jako zdarili.
anolive
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.11.2009
Je to zujímavý pohľad ne   kúsok dejín i keď nie   celkom pracdivý ale páči sa   mi. Mám ho doma a viel som ho   niekoľkokrát
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.3.2010
Po obrazové stránce nelze   filmu nic vytknout. Roden a   Frielová mají výborné   výkony. Nemám rád něco,   čemu se říká jizda na   kolečkových bruslích,   fotografování před 400   lety.
U některých   herců se Jakubisko   přehmátl. Když tohle dílko   budeme brát jako parodii na   Bathory, tak ujde, ale stejně   film je nejdražší ale i   nehorší v Jakubiskově   tvorbě..
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.2.2015
Jednoznačně vizuální   koncepce filmu. Ostatní jde   stranou. A představte si,   vůbec mi to nevadí.   Nehoráznost co?? Francouzská   verze nedokázala ani toto. A   taky tam byly bláboly, a že   jich nebylo málo. V této   verzi se mi líbily kostýmy,   výprava, kamera, hudba,   kompars. Slabší to bylo   dějově, mám na mysli   zbytečné motanice a   složitosti. Podle mého jde o   velmi dobře natočený film a   jistě se někdy znovu   podívám. 2015012013052/13445
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.10.2009
Asi bude nejlépe tenhle film   brát prostě jako   ucházející historický   snímek a na Čachtickou paní   (v tom vžitém slova smyslu)   při něm nemyslet. Mně to   alespoň pomohlo - oprostila   jsem se od očekávání   plynoucích z četby románu a   nechala se vtáhnout do   děje... Akorát ty podivné   vynálezy Mádla a Polívky mi   tam ani trochu nesedly.
efCZa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.7.2008
7 je takové číslo, kterým   hodnotím film, který se mi   jakože líbil, ale žádné   terno. A tak hodnotím i   Bathory. Nejprve jsem se   trošku bála stopáže, ale   přiznávám(i když mě to v   průběhu filmu 2x napadlo)   odolala jsem a na hodinky se   nepodívala - a tak mne v   podstatě překvapilo, že je   UŽ konec. Styl Jakubiskova   vyprávění je mi taky   poměrně blízký - hodně   sází na výtvarné pojetí -   s čímž jsou spjaty   kostýmy, nasvícení scén a   výběr natáčecích lokalit   - čemuž tleskám - to byla   prostě nádhera. Výkony   hlavních herců jsou taky   dobré - když jsem poprvé   uslyšela, že hlavní postava   má být nějaká Anna Friel,   říkala jsem si, co k tomu   Jakubiska vedlo, ale pravda   je, že ta herečka je   úžasná. Stejně jako Roden,   že? ale to je jasné.
Proč tedy nemá film 10   bodů? Protože i pro mne byly   některé scény dost navíc -   proč se v celém filmu   objevovala 3člená kapela   podivných bytostí je mi   prostě záhadou - asi jedna   ze snových vsuvek, které ale   taky byly častěji na škodu   než k užitku. A co mi vadilo   nejvíc - rádoby vtipné   vsuvky(Polívka s Mádlem   většinou) - ty ten film   naprosto degradovaly. To už   pak nelze celý film brát   "vážně", ale ani   komedie to nebyla.
Dost blízko hodnocení   žánru mi přijde kostýmní   přehlídka a herecké etudy.   Na film jsem šla reklamou   nezpracována (vzhledem k   tomu, že nekoukám na TV ani   neposlouchám rádio) a   příliš jsem neočekávala,   takže jsem nebyla   zklamána...ovšem cena v   multikině ani OMYLEM   neodpovídá kvalitě   filmu....doporučuji počkat   do menších kin či na DVD.
Lynette
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2009
Opravdu velkofilm?
Neřekla bych, že toto je   velkofilm. Na televizních   obrazovkách to bude jistě   trhák, ale v kině je to   průměrný celovečerní   film, na který se chodilo   jenom proto, že měl dlouho   před premiérou bombastickou   propagaci, reklamu a do toho   pár skandálků.. Ve filmu   jsou viditelné počítačové   efekty, Polívka s Mádlem   hrají vyloženě trapné   figurky, které celý děj jen   narušují. Jejich hláškám   a činům jsem se nezasmála   ani v nejmenším a Lucie   Vondráčková by se měla   věnovat raději zpěvu, než   hraní. Kdo byl u mě herecky   jako č. 1 je Karel Roden,   podává vždy vyrovnané   výborné výkony, překvapila   mě i do té doby pro mě   neznámá Anna Friel a do   třetice všeho dobrého -   charismatický Hans Matheson   pro mě není žádný objev a   o jeho talentu nepochybuju   již několik let. Všichni   tito tři hlavní   "tahouni" výborně   typově zapadali do svých   úloh, takže nemám námitky.   Kostýmy nebyly vždy   lichotivé, ale v té době se   to běžně nosilo. Dávám 7   / 10.
collen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.4.2017
Hvězdné obsazení - v   našich podmínkách, skvělá   režie a přece...Někde něco   nevyšlo, ale přesto se nedá   Bathory úplně zatratit.
dobes.pavel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.4.2010
Bathory
Celkem dobrý historický   film, který je založen na   velmi zajímavé historce.   Film byl místy dost   krvelačný a surový. Na   druhou stranu scénám   chybělo více   monumentálnosti a ani   vizuální efekty nevyzněly   tak, jak by měly. Příběh   byl zmatený a nereálný.   Něco takového jako   historické kolečkové brusle   nebo foťák si tvůrci mohli   fakt odpustit.
payo1555
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Mě tento film docela   překvapil. Je to   velkopodívaná a myslím,že   i dobře zahraná. Hraběnka   Bathory v podání Anny Friel   působí vznešeně a při tom   žensky. Jsou tu i vypjaté   scény. Je pravdou, že   představa čachtické paní   ve mně vzbuzuje spíše   horor.
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.12.2009
No, vždyť to zas taková   hrůza nebyla. Prostě se   kvůli vynaloženým   prostředkům čekal zázrak a   ten nepřišel. Díky   atraktivní obrazové složce   se na to koukalo vcelku   dobře, na druhou stranu je   fakt, že scénář je hodně   zmatečný a ve své   rozmáchlosti nepřehledný. S   historií je nakládáno   hodně svévolně, ale s tím   jsem počítal a až tak mi to   nevadilo. A ta zatracovaná   mnišská dvojka? Pro   Jakubiska jsou podobné   figurky docela typické, ale   tady to vážně nevyšlo.   Jejich jediným přínosem do   příběhu je ještě větší   dezorientace diváka. Tenhle   film chce plátno, pak můžou   vyniknout věci, které   umožnil ten opulentní   rozpočet, tedy exteriéry,   kostýmy, válečné scény.   Jakubiskovo byvší poetické   vidění v nich ale bezradně   tone.
Tom_Hardy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.7.2008
Jakubisko dokázal   neuvěřitelné – skutečně   se mu podařilo natočit   velkofilm, který nepůsobí   coby další „milý malý   český film“. K jeho   škodě nicméně úplně   jiný, než mnozí   očekávali, což se   náležitě podepisuje na   některých ohlasech. Za 1) se   Jakubisko vzdal svých   obvyklých okázalých vizí a   pomineme-li tak několik málo   „ujetých“ výletů, je   Bathory vesměs velice   střízlivou a konvenční   podívanou. Za 2) je to   komorní drama o osudové   šachové partii dvou postav a   ne „české Statečné   srdce", takže akčních   scén je málo a jsou vloženy   čistě z toho důvodu, aby   bylo co dát do trailerů. A   za 3) je tu ona proklínaná   fabulace, což považuji za   zdaleka nejzábavnější   výtku, neboť Jakubisko nikdy   netvrdil, že bude točit film   podle dostupných pramenů a   upřímně, o Čachtické   paní jich moc není, tak   proč se bránit jinému úhlu   pohledu? Bez debat drhne   následující - Jakubisko   neumí točit akční scény   (v podstatě mi přišlo, že   to ani umět nechce a proto   vypadají, jak vypadají),   dvojice mnichů je po   Wahlbergovi mluvícímu ke   kytce ve Stalo se druhé   největší WTF letošního   roku (podobný styl   odlehčení už z principu   nemůže v historickém   kostýmním dramatu fungovat),   maketa hradu je jak   vystřižená z Ábíčka a na   výsledku je rozhodně znát   to, že jde o zkrácenou verzi   čtyřhodinové podávané.   Rozdělení na kapitoly je   trochu sporné, neboť nejsou   řádně pojmenovány (divák   si tak sám musí najít ten   klíč, že v první fázi jde   o lásku, v druhé o strach a   ve třetí o politickou hru).   V rámci atmosféry nejlépe   funguje prostřední   „transylvánská“ část,   dramatičností zase strhne   třetí část, ve které se   emoce derou silně na povrch.   Dějově tu rozhodně chybí   pevnější uchopení.   Jakubisko se snaží o co   nejrozsáhlejší fresku, což   je spíše ke škodě –   kdyby se zaměřil jen na   politické hrátky, možná by   udělal líp. Každopádně to   ve výsledku funguje nad   očekávání dobře, což je   zcela jasná zásluha   fantastické Anny Friel,   která podala jeden z   nejlepších ženských   výkonů, co jsem v   posledních letech viděl. A   Karel Roden? Ten je bezchybný   jako vždy a na konci mě   dokonce dojal. Bathory není   milník, nicméně je fajn   důkazem toho, že i u nás   dokáže někdo natočit   velký příběh s   excelentními hereckými   výkony. Že to občas dře   levností? To se stává i   jiným s většími rozpočty.   Nevidím důvod, proč za to   trhat Jakubiskovi hlavu jen   proto, že to šlo z pokladny   pro domácí scénu…
nick4
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.2.2010
Po obrazové stránce nelze   celkem nic vytknout,Jakubisko   pojal legendu trošku po svém   a nějak se mi nelíbil   konec.Dva mniši- vynálezci   měli asi zjevně evokovat   Jméno růže a jejich   vynálezy jsou asi jen vtipem   scénaristů.Z hereckých   výkonů jasně vyčnívá   Anna Friel a Karel   Roden.Jakubisko jako vždycky   velmi zdlouhavý a se spoustou   snových scén,které mi   připadaly celkem beze smyslu.
Lasy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.3.2011
Koukatelný
kdyby si tam odpustili   nějaký kýčovité scény,   tak by to šlo i za deset. ti   dva mniši tam být nemuseli,   nebo alespoň bez těch extra   vynálezů, které film   posouvaly níže. Celkově je   to koukatelný film. Ale na   druhou stranu, dalo se to   natočit lépe. Klady filmy -   kamera, střih, postavy,   kostýmy...
BOS3
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.2.2009
I ja som konecne videl tento   velkofim a som trochu   sklamany. Mozno az moc   politiky a urcitá rozvlacnost   mu uskodilo. I bojove sceny   boli slabe na to kolko penazi   v nom utopili. Myslienka, ze   historia sa nemusela odohrat   tak ako je obycajne   prezentovana sa mi zda skor   pravdepodobna nez aby z   Alzbety robili zvrhlu   vrazedkynu. Tie politicke a   mejetkove machinacie sa diali   rovnako v stredoveku ako aj   dnes. Cisteho hraveho   Jakubiska poznavam vo vsuvkach   s Polivkom. To je osviezenie a   oddych, predchodca   orchestrionu ma dostal.
aspect777
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.7.2010
Bathory
Výborný film s trochu jiným   pohledem na Alžbětu   Báthory.
Ve filmu mě   trochu vadily postavy Mádla a   Polívky ,ale i tak se mě   film líbil.
Jinak   musím vyzdvihnout výkon   skvělé Anny Friel,která   jako by se pro tuto roli   narodila.
Také musím   ocenit práci Juraje Jakubiska   ,kterou si dal při shánění   a studování materiálů o   Čachtické paní.
Snad   se mu i u Vás povede   vyvrátit lži a hanu ,kterou   na Čachtickou paní za ta   století lidé naházeli.
Necronom
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.7.2008
Od filmu mě odrazovala   obrovská mediální kampaň a   neustálé opakování faktu,   že je to nejdražší film v   historii naší   kinematografie.Dobře vím,   že tenhle fakt nezaručuje   nutně kvalitu v mnoha   případech tomu je naopak.  
Ale nakonec sem byl   přemluven a bez sebemenších   očekávání sem film viděl.   Příběh byl pojatý zcela   jinak než jak je všeobecně   znám a to považuji za plus.   Výprava a kostýmy byly   pěkné. Ovšem Mnich Petr   "Polívka"(Leonardo   da Vinci) a jeho poskok   "Mádl" (vlk či   co?) zbytečně natahovali   dost dlouhý film.
Kdo   mě skutečně pobavil byl pan   Srstka v žaláři, když   vypaloval pohrabáčem   znamení ženám na zadky.

Filmu dávám 7   (líbil se mi, ale nic extra)a   k tomu detaily jako třeba   pěna, kterou filmaři   použili místo sněhu na   nádvoří.U nejdražšího   filmu, celkem divné...
BorekS
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.7.2008
Skvěle technicky zvládnutý   film, příjemná   Jakubiskovská atmosféra i   Brabcova kamera. Ale jedna   velmi podstatná věc chybí.   Ten film mi jako divákovi nic   nedává. Nic si neodnáším,   žádný pocit. Hlavní   představitelka v jednom z   rozhovorů prohlásila, že by   si přála, aby divák na   konci filmu plakal. Bohužel   není proč. A pak   samozřejmě už mnohokrát   zmiňovaní Mádl a Polívka.   Chápu, že autoři chtěli   zřejmě film odlehčit, to se   jim podařilo ale příliš.   Dělají z filmu karikaturu. A   to je škoda. Takže za 7. I   když bych si přál dát   bodů víc.
BrainSick
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.2.2012
Samozřejmě, že se   nevyrovná nějakým velkým   historickým eposům, ovšem   na tuzemské poměry je to   velmi slušný snímek, který   příjemně ubíhá a díky   Aně Friel má velmi dobrou   atmosféru...
osir
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.2.2009
Musím napsat, že jsem toho o   filmu slyšel dost a také   spoustu ruzných názorů. Já   sám musím napsat, že tento   film mohu hodnotit 50:50 moje   očekávání a skutečnost.   Jakubisko dle mého názoru   zvládl natočit zajímavý   film, ale pro mne nebyl až   tak úchvatný, proto   hodnotím 7. Stačilo vidět   jednou a už se nebudu k   tomuto filmu vracet. Co se mi   opravdu nelíbilo, tak různý   udělátka(vynálezy) herců   Polívka a Mádl. Mám je fakt   rád, ale kdyby v tomto filmu   hráli opravdu jen mnichy bez   kolečkových bruslí...   možná by se to dalo lépe   zkousnout. Prostě je to pro   mne dost rozpačitý film.
30vlado30
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.3.2009
Nie som veľmi na historické   filmy ale tento film bol   celkom dobre spravený po   dlhom čase len na to ako ho   všetci ospevovali čakal som   viacej...
rkkk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.2.2010
:-|
Filmu bych vytknul hlavně 4   věci : 1. Nemá děj. 2.   Služka, co skočila z okna a   zabila se, spadla z moc malé   výšky. 3. Vynálezy těch   dvou vojtů bych bral jako   nepovedený vtip, ale ve filmu   se objevuje velké množství   rekvizit a staveb, které do   té doby nepatří a jsou   někdy o 100, jindy o 150 let   novější. 4. Lucka   Vondráčková neukázala   koště. Film předcházela   bombastická reklamní kampaň   a věděl jsem kdo ho   natočil, takže jsem od něj   příliš nečekal a měl jsem   předtuchu, že to bude   slátanina a vyhozené   peníze. Ale docela mě   příjemně překvapil -   jednotlivé scény jsou   natočené výpravně a   snaží se zaujmout diváka   alespoň sprosťárnami nebo   násilím, když už tu není   ten děj. Tedy on tu možná   je, ale je natolik umělecký,   že ho může pochopit asi jen   pár vyvolených. Zkrátka   opravit ty 4 věci, které   jsem filmu vytknul, by nedalo   zase tolik námahy a mohl to   být jeden z nejlepších   filmů všech dob. Takhle je   to jen průměr, ale za   zhlédnutí to stojí.
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.1.2021
Technicky je to fakt   bezchybná filmařina herecky   to taky určitě bylo dobré   (v některých případech i   lepší než dobré) ale po   tom všem co tuto   megalomanskou koprodukci   předcházelo a provázelo   jsem byl stejně zklamaný. Od   renomovaného režiséra,   který měl k dispozici velkou   hromadu peněz a špičkové   herce jsem čekal něco   jiného a lepšího.
hledaseniki
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.10.2009
Bathory
Tenhle film není tak úplně   kvalitní. Jakubisko neudělal   dobře, když se pustil do   takéhle práce. Čachtická   paní je jasnou klasikou,   knižní předlohu mám moc   ráda a řadím jí mezi mé   oblíbené knihy vůbec, ale   tato zpracování nebylo tak   úplně ono. Škoda na film   jsem se těšila, jedinou   výhodou filmu je Anna Friel.
kali.4
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.8.2008
Na historickou fresku   příliš banální a   zkreslené, na kostýmní   drama málo dramatické a   příliš fádní a   uniformní, na pohádku   příliš syrové a   nepřívětivé, na umělecký   snímek příliš průhledné   a samoúčelné. Film se   bimbá od žánru k žánru, v   některých fázích co   scéna, to trochu jiný   soudek. První část ujde a   působí komplexně, druhá   část se ale brzy zvrhne v   mišmaš plný krve a   zohavených mrtvol,   euforických snových výjevů   (copak se žádný epicky   zpracovaný český film   neobejde bez takovýchto   „uměleckých“ sekvencí?)   a rádoby vtipných eskapád   dvou mnichů, kteří se sem   asi zatoulali z nějaké   grotesky (měla to být   parodie na Jméno růže či   co?). Celý snímek je navíc   plný klišovitých dialogů,   v jejichž záplavě se lehce   ztratí ty zábavné a   zajímavé,   „kinozážitek“ mi navíc   kazil ne zrovna povedený   český dabing. Ona   nevyrovnanost se týká i   hereckých výkonů – vedle   vynikajících (film táhne   kupředu grandiózní Karel   Roden a velmi dobrá Anna   Friel, velice překvapí i   Monika Hilmerová) se najdou i   ty průměrné až špatné   (někteří komparsisti to   vyloženě podělali). Film   navíc v několika scénách,   v nichž by měl vyvolávat   mrazení, působí spíš   komicky. V porovnání s   ostatními stránkami dopadla   poměrně dobře hudba, která   zbytečně netlačí na pilu a   úspěšně, i když ne moc   výrazně, podbarvuje   většinu scén. Film, ačkoli   je jeho stopáž lehce   přepálená, však stále   směřuje kupředu a nakonec   dovede své poselství do   zdárného konce, ačkoli   značně krkolomně.   Závěrečná třetina totiž   téměř výhradně náleží   výtečnému Rodenovi a Friel,   kterým se docela daří   zatlačit do pozadí některé   rušivé elementy. Jako plus   beru i tu spoustu krásných   dívek a žen a řadu   erotických scén ;-)).   Jakubiskovi se povedlo, co   chtěl: vyvolal diskusi,   která se však více než   problematiky čachtické paní   týká kvalit filmu   samotného.
Henry123
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.6.2009
Krvavý film. Ne! Žádní upíři, jenom hraběnka...
Vynikající Jakubiskův film   o životě ,,krvavé"   hraběnky Bathory, který   dokazuje, že vůbec krvavá   nebvyla. Ať je to tak či   onak film se mi zdál velmi   věrohodně natočený a jeho   kouzlo mně naprosto   uchvátilo. Co dodat?
shadowdark
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.2.2016
Čekal jsem od tohoto filmu   trochu víc, ale na české   poměry docela fajn film.   Možná bych tam přidal   trochu víc krve a porna, aby   to mělo větší grády.
sarf
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.7.2008
Filmy, jejichž gloriolou se   před uvedením stane   rekordní rozpočet, to mají   těžké, a to v globálním   měřítku, viz třeba Vodní   svět. Očekávání vysoká,   kritika neúprosná, a při   hodnocení je těžké od   takové startovní čáry   odhlédnout. Možná v tomto   případě nemusel být   rozpočet tak velkorysý:   např. třízáběrový stěk   krále Matyáše by místo   Franca Nera v pohodě   zvládnul třeba Luboš   Kostelka, ušetřit se mohlo i   za technické vynálezy jako   byly kolečkové brusle,   které film zbytečně   vykolejily nebo padák Bolka   Polívky, díky němuž film   padl do bahna nechtěné   karikatury. Zbytečnou   investicí byla i celá role   Jiřího Mádla, který   chvílemi snad hrál podle   scénáře z Roku   podvraťáků. I bez něj by   ve filmu byla spousta legrace:   Upír hraje mnicha, král   /valašský/ dokonce   žebravého mnicha :-)

Nicméně,   finanční osud Andělské   tváře zřejmě Bathory   nepostihne, protože hrozí   reálné nebezpečí, že se   zalíbí Američanům, pro   které byl možná   především natočen. Pokud   se filmu podaří v Americe   prorazit, možná, že to   pomůže vynikajícímu Karlu   Rodenovi katapultovat se mezi   hollywoodskou elitu ...
miláček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.3.2010
Film se s knižní předlohou   moc srovnávat nedá,možná   jsem očekávala mnohem   víc.Jde o můj názor,který   nechci nikomu vnucovat-děj   filmu mě přijde jakoby   unaveně.
pretty
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.7.2008
Pan Jakubisko mně hodně   zklamal. Čekala jsem od   tohoto filmu hodně,   nedočkala jsem se v podstatě   ničeho. Možná jen úporné   snahy očistit hraběnčino   jméno. Film je po herecké   stránce naprosto   vynikající. Selhala režie,   hudba a scénář.
Opět se zde potrvdilo   nepsané pravidlo, že   zárukou kvality nemusí být   velký rozpočet.
remky3
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.7.2009
Od filmu jsem očekával   mnohem více. Byl jsem docela   zklamán filmovým   zpracováním a dokonce i   hereckým osazením. Osazení   českých herců Polívky a   Mádla bych si představil do   nějaké groteskní frašky.   Hodně špatný pokus o   napodobeninu z filmu Jméno   růže. Přečetl jsem hodně   knih a materiálů o hraběnce   (mimo jiné jsem pod   Čachtickým hradem   vyrůstal), ale filmové   zpracování bylo zklamání.   Kdyby jsi vzal pan Jakubisko   jako scénář knihu Joža   Nižňáského, možná to   dopadlo lépe.
Leeslie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.7.2008
Přesně dneska jsem přišel   z kina a rovnou jsem se musel   pustit do ''kritiky'' tohoto   filmu.Je to   český,historický   velkofilm,který bohužél   nemá i přes jeho velký   rozpočet na velkolepost   amerických trháků.Tvůrci   se pustili do zajímavé   legendy,z nichž mohli také   velkolepě čerpat.Bohužél   nestalo se.Podle mého celou   pravdu překopali,z Bathory   udělali nevinou oběť,která   se zamotala do intrik svého   nepřítele(který ji vlastně   miluje) a tím podkopne tolik   očekávanou ''pravdu'' o   Čachtické paní.Na jednu   stranu je dobře,že se   čeští tvůrci snažili   udělat film originálním a   překvapivým,nicméně asi   každý divák čeká na   to,že Bathory je vlastně   krvavá vražedkyně.Celý   film je rozdělený na   kapitoli a pro mě to je   další mínus do   sbírky.Další mínus je   to,že občas(možná   častěji) se přestáváte   orientovat v ději a   nechápete co tím chtěl   tvůrce říct-nepoznáte co   je fakt nebo fikce.Mádl s   Polívkou kazí tempo   filmu,protože přeci jen je   to film o Bathory a já   absolutně nechápu,proč   nevyškrtli co nejvíce scén   s těmito dvěma herci-aspoň   by jsme mohli zkousnout délku   filmu.Také mě vrtá   hlavou,jestli v minulosti   používali slovo   čubka(?).Nadruhou stranu je   fakt,že film má docela   působivý konec,který má   něco do sebe.Hlavní herečka   podává excelentní výkon a   kostými jsou zde   vyšperkovány do nejmenšího   detailu.Nicméně i přes   časté kotrmelce,nesmyslné   chvilky je zde spousty   krásných scén,kde tvůrci   řeknou,co chtěli,ale tento   film jsem určitě viděl   poprvé a naposledy(víckrát   už nemusim).....sečteno a   podtrženo 59%
argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.5.2009
Kdo čekal krveplné drama o   Čachtické paní, musel být   nutně zklamán. Já jsem to   sice nečekal, ale zklamán   jsem byl i tak. Svým   vyzněním, kdy se z   historicky (téměř)   prokázané ženy-vražedkyně   učiní oběť doby s odkazem,   že špatní jsou ti všichni   ostatní, mi to připomnělo   film Aféra s náhrdelníkem.   Exteriérově výborné,   interiérově se díky   přítmí divák často   ztrácí v ději. V ději jsem   se ostatně ztrácel i v   retrospektivách a ve   výtvarně stylizovaných   vizích. Historicky místy   fabulační, scénáristicky   občas nelogické (zatímco se   všichni podivují, že   Erzsébét Báthory vypadá   stále velice mladě, nikdo se   již nepozastavil nad tím,   že naprosto stejně v   rozmezí více než dvaceti   let vypadal Thurzo v podání   Karla Rodena, nemluvě o   malém Pálovi Nádasdym,   stejném v pěti i třinácti   letech). Stejně tak mi   přišlo z historického   hlediska mimo mísu, aby si   nejvyšší úředníci ve   státě museli navzájem   vysvětlovat příbuzenský   vztah mezi Rudolfem II. a jeho   bratrem Matyášem. Vzhledem k   obecnému historickému   povědomí u nás byl pak   lokalizační vysvětlující   titulek typu Transylvanian   Principality celkem k hovnu.   Takže jako imaginární   příběh snad ano, nic víc.   Ovšem za ty prachy...
gabikazavacka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.3.2009
bathorička
Tento film by u mna dosiahol   aj 10 bodov, keby tam   jakubisko niekoľko vecí   neprehnal.
Parochnu,   ktorú mala bathorička na   hlave sa skôr hodila do   obdobia vlády Kleopatry, a   nie do 17. st.
Aj   technické vynalézy ako   predchodca fotoaparátu,   kamery, to bolo dosť   prehnané. Padák sa tam aj   hodil. Ved aj Mikelangelo da   Vinci v 16. storočí   vynašiel rogalo. A koncom 18.   mních Cyprián v Uhorsku   padák a v Taliansku začal sa   používať lietajúci   balón.
a čo sa týka   niekoľkých hororových   scién, nanešťastie, takáto   bola realita. krutosť,   bosorástvo, kliatby,   znasilnenia, vraždy.
Jakubisko urobil zásadnú   chybu v natačaní, že z   deviantky a masovej vrahyne   urobil nevinnú obeť.   Batorička trpela viacerými   duševnými poruchami:   narcismom, sadizmom,   okultizmom, túžbou po moci,   vykonávala incest, Ved   nakoniec sama pochádzala z   takejto rodiny. Stačí si i   tom prečítať aj historickú   literatúru.
Z beletrie   by som doporučila si   prečítať od Štiavnického   Alžbeta Bathoryová, 3 -   dielna kniha.
pataamat
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.3.2009
od tohoto filmu som vďaka   námetu aj Jakubiskovy čakal   omnoho viac,strašné   sklamanie,neviem kde získal   tieto poznatky o Bathoryčke   ale čítal som mnoho vecí o   nej ale to čo nám predviedol   Jakubisko je podla mna až moc   a niektoré veci vo filme si   mohol nechať tak keby točil   o napoleónovy -tam by to bolo   možno normálne
rankinfitch
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.11.2009
Na jednu stranu zajímavě   pojatý a zručně natočený   film, na druhou stranu   neuvěřitelná nuda a ještě   horší český dabing, který   vůbec neodpovídá reálům a   je pořád od mikrofonu ze   studia, ať se děje co se   děje. Nejvíc nepřirozenej   hlas je Bolka Polívky a Karla   Rodena, ostatní by snad i   ušlo, ale tihle 2 tahají za   uši opravdu moc, přičemž   za to ani jeden nemůžou.   Prostě historicky se   tvářící   "velkofilm" s   bombastickým potenciálem je   až na pár výborných i   nádherných scén jen   snůška jakéhosi takéhosi   děje, který vyústí v   sebevraždu hraběnky Bathory.   Znovu to ani omylem vidět   nemusim.
Nasudr
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.9.2013
Filmu predchádzala   bombastická reklama, robilo   sa okolo neho veľké haló,   stál mnoho peňazí, ale   výsledok ma veľmi sklamal.   Pri sledovaní som mal pocit,   akoby to bol dokumentárny   film a nie hraný   celovečerný film. Bolo   nasnímané veľké množstvo   drobných sekvencií, ktoré   boli neskôr poskladané do   nesúrodého nudného celku.   Kniha Čachtická pani bola   vynikajúco napísaná, tú   som si prečítal niekoľko   krát, ale tento film si už   určite nepozriem.
Pardal
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.8.2008
Velkofilm, možná, ale   strašně průměrná šed...   Nechápu kam se poděl jinak   velice specifickej Jakubisko,   s Bathory sice mířil do   multiplexů ale tohle sem   nečekal. Že je to   nejdražší snímek ve   střední evropě tam sice   vidět je, scény jako z   typickýho hollywoodskýho   popcornu,ale i ten jejich   stupidní humor od nich   převzal, co tam převáděli   Polívka s Mádlem jsem   opravdu nepochopil (však   uvidíte sami...). Prostě   dost stupidní protáhlá   historická freska která   vedle občasnejch reálií do   vás napere i pěknou snůžku   hovadin.
Cllementine
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.8.2008
Opravdu nechápu, který   pomatenec může tuto   slátaninu nazvat povedeným   filmem. Sprostými slovy ani   nahotou se nešetřilo,   stejně jako překrucováním   historických fakt. Chápu,   že pan režisér nikde   výslovně neřekl, že je   jeho film historicky přesný,   ale snad by mohl být trochu   soudný a nemusel sem nacpat   Cavaraggia, který se do Uher   pravděpodobně nikdy nedostal   a už vůbec neměl poměr s   Alžbětou Báthoryovou. O   pochybné dobrotivosti   hraběnky ani nemluvě. Kdyby   se vypustily snové scény,   dva mnichové a kdyby děj   nebyl tak strašně zmatečný   možná by bylo o co stát,   takhle ale mohu pochválit jen   výpravu a Karla Rodena s   Annou Friel, kteří drží   film jakžtakž pohromadě.
Wish
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.1.2009
když jsem zjistila, že se   připravuje zfilmování   Čachtické paní, nadchlo mě   to....když jsem se však po   uvedení filmu do kin   dozvěděla, že Jakubisko   pojal hlavní hrdinku spíš   jako oběť okolních intrik,   dost mě to   zklamalo....přesto jsem však   dneska absolvovala s   kámoškou návštěvu   místního kina....sice jsem   neměla sto chutí odejít už   po půl hodině, jako moje   kámoška, kterou to fakt   nevýslovně nudilo, ale   žádnej zážitek jsem z toho   neměla...průměrný děj,   nuda a šeď....na to, jak   drahý film to byl a jak   dlouho se natáčel, na něm   nebylo nic extrovního ani   ohromujícího.....přišla   jsem, viděla jsem a odešla   jsem....pochybuju, že budu   mít někdy potřebu vidět to   znova...
omikron
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.10.2010
Konečně se někdo vážně   zabývá postavou nechvalně   známé Čachtické paní   trochu hlouběji než   romanopisci a hledači   senzací. Z historických   pramenů vyplývá, že měla   výbušnou povahu a   chudokrevnost. Na druhou   stranu prý ale byla   osvícená a dovolovala svým   poddaným mnohdy i věci,   které tehdy nebyly obvyklé,   napříkla posílala nadané   děti na studie. Jak to ale   bylo s jejími koupelemi, to   se už asi nikdo   nedozví...
Je ale   možné, že panny zabili   její odpůrci a náhodný   svědek ji pak viděl koupat   se v něčem červeném. A   vznik legendy o krvavé paní   byl dílem okamžiku. Nesmíme   zapomínat, že tehdy se   běžně věřilo na   upíry.

Film   sám je technicky dokonalý   ale dějově málo výrazný.   Jako by šlo o hraný   polodokument o spartakiádním   vrahovi.
A postavy dvou   mnichů, technických   vizionářů mi tu vůbec   nesedí. Obzvlášť scéna s   elektrickýn světlem.
M.A.G.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.4.2010
Já jsem se na tento kousek   hodně těšil, už i proto,   že jsem několikrát četl   knižní předlohu. Ale musím   se přiznat, že to pro mě   bylo dost velké zklamání.   Čekal jsem totiž, že to   bude pojaté jinak. No nic se   nedá dělat. Ale tak je to   jenom můj názor.
Agostino
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 22.4.2009
Zhodujem sa názormi   niektorých komentárov, tiež   som od tohto historického   filmu očakával trochu viac.   Tento film má ničím   mimoriadnym nezaujal, naopak   bol z jeho dosť sklamaný.   Dej je tu nezáživný,   rozhádzaný, je tu zopár   bojových scén ktoré   vyzerajú ako filmový   dokument.
Misantrop
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.1.2013
Příběh hraběnky Alžběty   Báthoryové je vyprávěním   o tak silné lásce a vášni,   že se vzpírá všem lidským   měřítkům. Je to příběh   o přirozených právech   vznešených a nad vše   lidské povznesených tvorů,   jako byla ona. Příběh   tragický a krvavý, ale   takové už velké a vznosné   příběhy bývají. Mezi   lidmi lásku nenašla, jen   podlost lidí, zklamání v   pomíjivém životě a   odkvétající mládí a   svěžest. Pro silnou,   svobodnou a hrdou   aristokratku, která si   dělala co chtěla a která si   nenechala poroučet, byli   její poddaní nic než ovce,   s nimiž si mohla dělat, co   libo. To jsou (či byla)   přirozená práva. Tento film   ji sice odvážně staví v   rozporu s tradičním   výkladem do   přívětivějšího světla a   pokouší se vykládat její   tragický příběh jako   výsledek mocenského komplotu   (ostatně vysoce   pravděpodobného), ale   domnívám se, že to její   přízvisko   "Blutgräffin"   (Krvavá hraběnka) jí už   stejně nikdo neodpáře.
Charlie35
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Konečně jsem zhlédl dlouho   očekávaný film Bathory a   ..... spadla mi čelist   zklamáním. Juraj Jakubisko,   jakože ho mám rád,   setsakramentsky šlápl vedle.   Jako kdyby nevěděl, co   chtěl vlastně točit, jestli   historickou fresku,   životopisné drama nebo   horror? Těžké porodní   bolesti, provázející vznik   tohoto ambiciozního díla, se   určitě podepsaly na   Jakubiskově tvořivém   potenciálu, jinak si to   nedovedu vysvětlit. Doufám,   až si to pustím podruhé,   bude líp, první dojem ale   nebyl dobrý.   Roztříštěnost a   nepřehlednost děje,   nesrozumitelné dialogy, málo   napětí a jako třešínka na   dortu nemožná dvojice   Polívka-Mádl se svými   vynálezy (to byla pro mne   smrtelná rána), darmo   mluvit. Nechci být špatným   prorokem, ale tohle Jurajovi   asi zlomí vaz. Velká škoda.
radegaster
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 19.7.2015
Čachtická paní
Jakubiskova verze   historických událostí   silně přitažená za   vlasy,pokud by se obtěžoval   do archívu , třeba v Bytči   tak by mu sdělili něco   jiného než natočil. Ale on   se rozhodl o obhajobu   Čachtické paní , víc   zrůdy než ženy. Ale to by   jinak nebylo umění,   že....Film není špatně   natočený i když   představitelka hlavní role   to je asi diskutabilní , kdo   ji ztvárnil. Též zde máme   českou stopu v osobě Bolka   Polívky, jenž byl svého   času něco jako M Donutil ,   kam se člověk podíval tam ,   ho bohužel viděl...40%
Ostrovan
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 28.9.2015
Jakubisko si ve spojení s   Bathory zaslouží pochvalu   snad jen za to, že byl   schopný tak megalomanský   projekt zafinancovat. Jinak   jde o vyprávění   odtažitého přiběhu, který   mě po chvíli začal svou   velkolepostí prudit tak, až   jsem ho po hodině a půl   opustil.
usov
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.2.2010
usov
od tohohle filmu jsem čekala   mnohem víc!
Příběhy   o Alžbětě Bathory mě baví   četla jsem i knižní   vydání.
Myslím že s   tímto příběhem,o kterém   nikdo s určitostí neví   jestli se takto odehrál ve   skutečnosti,se dalo natočit   mnohem lepší dílo.
I   herečku,která hrála hlavní   roli,bych dala jinou i když   to je věc režiséra.
tenhle film mě ničím   nezaujal naopak mě po chvilce   začal nudit.
Film je   podle mě slabší průměr.
pakacka
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.7.2008
Pro mě český propadák   roku… Friel, Roden a   Matheson výborní, ostatní   herci, respektive i dabéři   nic moc až bída. Vše je   příliš černobílé,   naivně rozdělené na hodné   oběti a pokrytecké padouchy.   Vývoj, stejně jako celý   děj, nulový, jen sled scén   a podivných dialogů bez ladu   a skladu a co hůř – bez   logiky! Jako by Jakubisko   rozpačitě přešlapoval na   místě a nevěděl, jak film   uchopit. Pokud chtěl   vytvořit syrové historické   drama, měl se vyvarovat   všech trapností okolo. Ke   dvojici františkánů se snad   ani nemá cenu vyjadřovat, ty   kolečkové brusle na klíček   a Mádlovo neustálé vytí na   měsíc mi dokázaly znechutit   i těch pár minut, kdy jsem   se znuděně nedívala na   hodinky. Jakubiska bych za to   140minutové utrpení snad   podrobila právu útrpnému   :-/ Jednu věc ale musím   Bathory přiznat – JE to   velkolepý film – tedy   alespoň co se týče   VÝPRAVY. Právě kostýmy a   natáčení na tolika   lokacích zřejmě byly   jediným důvodem tak   astronomického rozpočtu   (nebo že by si Franco Nero za   ten štěk řekl taky trošku   vyšší kapesné?). Nic   jiného totiž na skutečnou   cenu neodkazuje, naopak to   spadá do šedi průměrnosti   a vyvolává dojem pouhé   dražší televizní   adaptace… Takže by mě   zajímalo, kam těch 380   „mega“ zmizelo?! Aby   nakonec Jakubisko nemusel   splácet dluhy větší než   Pomeje za Andělskou tvář…
mischel251
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.3.2009
Tak od tohto filmu som čakala   fakt niečo viac každy ho   ospevoval aký je super atd   ale mňa sklamal na celej   čiare.
histori
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.4.2013
Jak to skutečně bylo s hraběnkou?
Jakubisko je výtečný   režisér, tímto filmem to   prokázal jen zčásti. Dle   jedněch byla hraběnka   krvelačnou bestíí, dle   druhých je výstřední   ženou, na kterou jiní při   své touze po moci nastrojili   úklady... Režisér se   připojil k druhé frontě a   film pojal podle toho. Scény   bitev jsou ucházející, ale   vysloveně mi nesedlo   vyznění snímku, že   hraběnjka byla jen obětí.   Polívka s Mádlem, ,kteří   zde ztvárnili podivné role,   byli naprosto mimo mísu.   Pokud jde o hraběnku   přikláním se k verzi, že   spíše byla sadistického   zaměření, tedy krvelačná   bestie, která zneužila   svého společenského   postavení k ukájení svých   potřeb a touze po věčném   mládí obětovala mnoho   nevinných panen. Podle toho o   ní měl být natočen film.
Fína
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 22.12.2009
Nejvice mi vadily historicke   nesrovnalosti - ale opravdu   viditelne a cloveka musi   trknout, kdyz ten film tvori.   A ono ejhle - ono to nikoho   netrklo! Jinak je pozitivni,   ze se lide alespon dozvedi o   cachticke pani :)
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.9.2010
Do čeho na filmu ty miliony   vrazili, to teda moc nechápu.   Budiž, asi dost cestovali,   občas nějaký ten trik, ale   jako celek... A co měli   znamenat ti dva mniši s   jakýmisi vynálezy, s   kterými předběhli dobu?
FLA
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 24.11.2011
Velkovýpravný,historický   film,který na naše poměry   stál pořádnej balík.Cením   odvahu se do něčeho   takového pustit,ale přesto   že film vypadá dobře,obsah   mě vůbec nezaujal.
Hugin
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.3.2009
Vznik výpravného   historického filmu ve   Slovenských, potažmo   Českých, podmínkách je   událost vskutku ojedinělá a   zasluhuje uznání. Bezpochyby   to stálo mnoho námahy a   odhodlání. Oproti některým   divákům mně vůbec nevadí   Jakubiskův vlastní pohled na   život a osudy hraběnky   Báthoryové, jež je poněkud   jiný než vžitá představa.   Ale abych jenom nechválil.   Celý film mně přišel jako   velice nesourodá směsice,   jak formou, tak i obsahem.   Trochu té historie, pár   bitevních scén, víceméně   pro děj samotný   nepodstatných, tudíž   zbytečných a navíc ne   příliš zdařilých (spíše   parodických než reálných),   vztahové problémy s   milostným románkem, intriky,   mystérium v podobě   bylinkářky a čarodějnice,   nesmyslné snové vize, dva   trapní mniši (To Mádlovo   vytí mělo být jako co?   Humorná vložka?) a jejich   vynálezy, trochu toho   násilí a brutality, sem tam   nějaká nahota, sex ve   zpovědnici a téměř v   každém „druhém   záběru“ (to s rezervou)   odhalené ňadro, zcela   účelově, jen aby tam   zkrátka bylo. Celkový dojem   nuda a unylost,   roztříštěnost a   nevyrovnanost.

Pozn:
Pomíjím   historické nesmysly a   nesrovnalosti, ale jeden si,   jako papouškomil,   neodpustím. V jednom záběru   je vidět klec s australským   papouškem. Proč ne, že? Ale   v Pešti kolem roku 1600?
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 8.1.2012
Slávne ruiny čachtické
Keď v puberte počúvate   metal, automaticky zisťujete   a čítate mnoho o upíroch,   vlkoch, mágii, Bátoriovej   (píšem to poslovenčené,   takto by to údajne malo byť   písané v našom jazyku) :-)   Je to taký folklór, že vás   tie veci vtedy zaujímajú.   Takže o Bátoriovej niečo aj   viete. Keď sa povie   Jakubisko, prvé čo ma   napadne je slovo   obrazotvornosť, tým sú jeho   filmy povestné, bohatá a   pestrá paleta farieb,   výjavov, detailov. Jakubisko   jednoducho vie, vo svojom   remesle je špička, ale i on   má niekedy slabšiu chvíľku   a mne príde, že nastala   práve pri Bathory. Na   samotný film som bol   zvedavý. Keď som ho videl   prvýkrát, vtedy by som dal   hodnotenie asi 1. Teraz som ho   zo zvedavosti na stv pozrel   ešte raz, už sa k nemu tak   kriticky nestaviam, nič to   však nemení na fakte, že   film sa jednoducho nevydaril.   Na to aká ho sprevádzala   mediálna mašinéria a   hlášky typu   najveľkolepší, najdrahší   a možno i najlepší   slovenský film, no človek   čakal podstatne viac, a   určite viac by si divák   rozhodne zaslúžil. Keď si   autor prispôsobuje históriu,   niekedy to nie je na škodu,   tuna však autor ju úplne   obrátil naruby. Alžbeta   Bátoriová bola skutočne   sadistický vrah. Jediné čo   je nejasné, je počet obetí.   Sú dva extrémy hovoriace o   pár slúžkach, respektíve o   stovkách obetí (ako odmena   zápis v knihe rekordov ako   najväčšia vrahyňa). Pravda   je (ako to najčastejšie   býva) niekde uprostred.   Pikantné je, že problémy s   krutosťou a isté poruchy   duševného zdravia mali i   viacerí ostatní   príslušníci tohto dračieho   rodu. Dôvodom je zrejme, že   tieto vlastnosti sa dedili a   tiež, že sa ich krv niekedy   krížila, jednoducho mali   voči sebe istý príbuzenský   vzťah (zrejme vzdialenejší,   ale i tak), čo sa zrejme   taktiež prejavilo (toto som   sa dočítal v jednej knihe,   či to je stopercentný fakt,   som ešte nestihol overiť, no   musím to napraviť). Síce sa   nekúpala v krvi ani asi   nepoužívala železnú pannu,   ale robilo jej rozkoš   spôsobovať bolesť iným, tu   nevinným slúžkam. Postava   Juraja Thurza taktiež naopak   sveta vykreslená. Práve jemu   vďačí, že neskončila   potupne na šibenici a on   pomáhal jej synom, aby   neprišli o majetok. Po ňom   poškuľoval kráľ Matej II a   on bazíroval na prísnom   treste. Vo filme si nemožno   nevšimnúť akési   navážanie sa do katolíkov a   vykreslenie protestantov ako   jedinú záchranu pred   Turkami. Nechápem prečo.   Výborne zahraná postava   maliara, ale predpokladám,   že fiktívna. Absolútne   zbytočná postava tej   bylinkárky. Otrasné postavy   dvoch mníchov, ktoré boli   skôr trápne, áno, Da Vinci   tiež kreslil návrh padáka,   ale nie som si istý či by to   zvládli zostrojiť práve   títo dvaja. Nuž, možno,   taktiež lyže, kolieskové   korčule a hlavne foťák   (áno, jednoducho géniovia).   Vadili mi tie jednoznačné   charaktery postáv, zlý   Thurzo, dobrý Matej II. Nič   v strede. Film mal dosť   roztrieštený dej, absolútne   nekonzistentný, rozorvaný,   chvíľami žiadny. Skákal z   témy do témy, niekedy bez   spojenia medzi jednotlivými   témami. Tiež mi nesedeli tie   bitky, fakt sa mohli viac   pohrať s ich stvárnením,   pretože to chvíľami   vyzeralo, ako by sa bili dve   dediny na futbale. Ale musím   taktiež spomenúť i   pozitíva. Tak výprava,   kulisy, kostýmy,   architektúra, príroda a   obrazová pestrosť,   atmosféra. Nádherné zábery   prírody, prekrásne   interiéry navodzovali   zvláštnu atmosféru.   Prenádherné kostýmy a   obleky, všetko tak pestré   bohaté. Ak si odmyslíme   históriu a nebudeme mať   prehnané nároky, dá sa to   pozrieť ako pekne natočená   romanca z minulosti, vo mne to   však nejaký extra dojem   nezanechalo, i keď po druhom   zhliadnutí hodnotím   vyššie, ako keby som mal   hodnotiť po zhliadnutí   prvom. Ktovie, po možnom   budúcom treťom pozrení to   bude možno ešte vyššie
Snape
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.5.2008
Vzhledem k tomu, ze rovnice je   takovato: Jakubisko +   stredovek + velkofilm + desne   PR kolem toho - je jasne, ze   to bude hodne ale hodne zle..
lucy.v
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 21.2.2012
Čekala jsem všechno možné,   ale tohle opravdu ne. Ani   netuším, do kterého žánru   film zařadit.
Herecké   výkony podprůměrné, bitvy   radši ani neřeším, první   půlku filmu jsem koukala jen   proto, že jsem chtěla   vědět, co z toho vzejde.
A když se na začátku   druhé půlky objevil Bolek   Polívka s Jirkou Mádlem jako   učněm a měli středověké   kolečkové brusle, šla jsem   do kolen! No, ale do konce   jsem to dokoukala, žádné   zvláštní dojmy z filmu   nemám, ztracený čas.
Ale je to škoda, s   tímhle tématem by se dal   natočit pěkný a poutavý   film.
antoninsestak
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 15.4.2010
Historii mám rád a na film   Bathory jsem se těšil.   Bohužel po cca 30 minutách   jsem půjčené dévédéčko   vypnul. Vůbec jsem   nepochopil, o co jde... sorry
aurora45
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.12.2010
Vysoce subjektivní názor
na film, který nejsem schopna   sledovat v kuse a tím je   řečeno vše. Doporučení:   prodat produkci do Emériky, k   jejich velkovýrobě   pseudohistorických slátanin   s důrazem na kostýmové   davové scény atd. se hodí.   Jen se divím, Jakubisko,   takovej režisér a takovej   nevalnej biják....
ergotoxin
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Vždy když má česká či   slovenská scéna šanci   přijít s něčím   zajímavým, vzejde z toho   brak. Tak tomu je i s   Báthory. Takhle sprznit nejen   historii, ale i očekávání   samotných diváků, to se   jentak nevidí.

Bylinkové koupele   Čachtické paní jsou   skutečně výsměchem. A   přitom má toto téma takový   potenciál...
nobynoblhoch
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 29.10.2009
!!!
jak znicit kvalitni namet. To   nam klan jakubisku predvedl   prave ted. Obrovske financni   prostredky, vyborni   herci,vyborna vyprava -bohuzel   pribeh rozvlekly,plytky a   naivni a misty nerealny-u   mnichu jsem mel navic pocit,   ze koukam na slovenskou   parodii jmeno ruze
aribary
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.4.2010
Totálně souhlasím s   Johanicí,která napsala   přesně to co jsem si myslel   po shlédnutí tohoto   velkofilmu.Zmatek   ,chaos,historicky nereálné a   velmi zidealizované.Už mi   tam jen chybělo,aby se z   Bolka Polívky nakonec   vyklubal Leonardo da Vinci.
Vilko
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 4.3.2009
Bathory
Pri velkej reklame urobeny   boom ,ale skutočnost je tak   za 3,
mam dojem že   Jakubisko si urobil iba velku   reklamu aby bol   zviditeleneni,samotny dej   filmu celko neodraža pravu   podstatu.
BinLADIN
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.6.2009
V kině jsem to neviděl ale   ušlo to sice podle reklamy   jsem čekal mnohem víc ale   tak to věčinou je ale   vydržel jsem do konce
New
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 23.9.2010
Zmatek
Film je dost zmatený,   zpočátku je velmi náročné   se v ději orientovat.   Očekával jsem pěkný,   výpravný film, historický   dokument, byl jsem ale silně   zklamán...
ZuzikD
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 20.4.2009
Tenhle film jsem nějak   nepochopila....jeho smysl,   děj a vůbec vše, co jsem   zatím viděla. Dvě   hvězdičky jsou za to že,   jsem ho zatím nedokoukala   takže má ještě naději na   zlepšení....ale myslím, že   to u nich zůstane. Po půl   hodině mě tak nudil, že   jsem ho vypla a šla se koukat   raději na něco jiného.
sylwikk
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 10.3.2009
Tak od tohohle filmu sem teda   čekala MNOHEM víc... Na to,   jakou měl reklamu a všude se   o něm mluvilo, mě fakt   zklamal. Taky mi přišlo   úplně stupidní, jak v   tomhle filmu z Alžběty   udělali pouhou oběť, která   vůbec za nic nemůže. Nic   moc :(
WFan
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.8.2008
Otřesný film a nechutná   lumpárna. Velmi drahý film,   který je na prd. Smrdí to.   Fuj. Kdyby byla tahle   lumpárna o dvě a půl hodiny   kratší, tak je to   vynikající film.2 za Franca   Nera. Podle toho, co tady   čtu, je to skoro novej Občan   Kane.
filip.marley
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 26.2.2010
2/10
Když jsem se o filmu   dozvěděl, čekal jsem, že   půjde o větší řežbu. Ve   filmu není skoro žádné   vraždění, namísto toho   však blbý kecy. Film je   prostě nuda plná   historických chyb.
smrkac
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.3.2008
Nepochopitelné se stává skutečným
Připojuji se v němém   úžasu k této   "diskusi" neboť   opravdu netuším kde a jak   shlédnout tento kontroverzní   film. Zpráv z tisku resp. z   médií, které proletěly   kolem nás vyprávěly o tom,   že se pí. Jakubisková coby   producentka soudila o zcizené   matrice svého díla, ale jak   to dopadlo, co za tím bylo to   se asi nedozvíme. Pro tuto   chvíli by asi pár lidí   včetně mě vidělo rádo   jedinou a nejspíš poslední   Čachtickou paní ve filmu.   Pro naši útěchu ta v   písemné podobě existuje v   mnoho podobách a za poslední   o které vím a kterou jsem   četl mohu právem pokládal   tu od Jožo Nižnanského. Nu   což počkáme, uvidíme a pak   teprve z h o d n o t í m e   ...
salsaverde
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 2.9.2008
bombasticke ocakavanie, slaby vysledok
No, ziadna slava..:-( Myslim,   ze hodne zavazilo meno   "Jakubisko" a dav   nadsencov sa hrnul do kina.   Bola som sklamana, znechutena   a v polovici filmu som   planovala odist. Otrepana   klasika Jakubiskovych vidín,   páperia, hmly, nahych zien a   ozivlych mrtvych hrdinov... Co   ma zaskocilo boli ti dvaja   tulavi mnisi/zememeraci. Nikto   si nevsimol, ze tito dvaja su   okopitovani cez kopirak z   filmu U. Ecca Meno ruže??   Rovnake kostymy, rovnaky vek   aj problemy (mlady novic sa   zadiva do dedinskej krasky).   Vymyslanie technickych   zlepsovakov, taktiez to boli   detektivi v sutani.
Vyber hercov bol ale   dobry, K. Roden skvele zahral   "Zákeráka", ako to   len on vie. Trochu ma mrzelo,   ze takto vykreslili Thurzu,   ale pravdou je, ze film   nekopiroval presnu historiu,   ale islo o vykonstruovany dej.   Citala som rozhovor s hlavnou   predstavitelkou Bathorycky,   kde spominala, ze dobovy uces   jej niekedy robili od skoreho   rana do poobedia, aby v nom   zahrala zopar scen vecer.   Preto som bola na tie ucesy   vyslovne zvedava...nemala som   pocit, zeby to boli zlozite   ucesy. Ved mala vacsinu casu   parochnu. Kostymy boli dobre,   na zopar zaberoch bola   Bathorycka oblecena v svojom   znamom odeve. V nom bola   zvecnena (myslim, ze prave   tato podobizen bola z muzea v   Cachticiach pred par rokmi   ukradnuta) a podoba so   skutocnou predstavitelkou bola   velmi vystizna. Priradujem ho   do mojho zoznamu filmov, ktore   som ani nemusela vidiet.
MARi0
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 16.12.2010
Bathory
No, hrůza! Nebýt toho, že   jsem kdysi Čachtický hrad   navštívil (tu noc, co jsem   tam trávil tam bylo i   několik satanistů, kteří   se pokoušeli vyvolat ďábla   - bezúspěšně, akorát já   se vůbec nevyspal), ani bych   to snad nedokoukal. Nevím o   co panu Jakubiskovi, který je   jindy tak excelentní,   vlastně šlo. O historickou   rekonstrukci? V tom případě   se měl jasně držet faktů a   nepokoušet se rekonstruovat   tolik diskutované a   neobjasněné dílo. O   nějaké drama? Mě ani   nepřišlo, že to tvoří   sourodý film. Místy se   skákalo sem tam, jindy to zas   vypadalo jako reklama na   levnou erotiku. A to že se se   o Bathory mluví jako o   nejdražším velkofilmu v   historii Československé   produkce, není skoro ani   vidět. Bitvy vypadají tak   levně a amatérsky, skoro   jako by šlo o   nízkorozpočťák. Ale my   víme, že se ani trochu   nešetřilo. Nejspíš hodně   sežrali kostými, které mi   přišli ze všeho nejlepší,   i když nejsem odborník a   nedovedu ohodnotit historickou   věrohodnost, možná taky   tlumočníci, v zajímavostech   ostatní píší, že jen za   telefony se utratili tři   miliony.
A co bylo   nejhorší? Jednoznačně   Polívka s Mádlem...
PORTER
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 7.2.2009
Absolutní dlouhá   ,nudná,historická   slátanina.Ještě že jsem za   to neutrácel peníze v   kině.Naprostá   nuda,nuda,nuda!!!!!!!!
Alix
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 16.5.2010
Myslím, že tady bylo škoda   vyhazovat tolik peněz. Něco   tak zmateného, nelogického a   historicky nepřesného, jsem   už dlouho neviděla.   Mimochodem, v jednom   komentáři jsem četla, že   se hraběnka znovu vdala za   Mikuláše Zrínského. Omyl,   hraběnka se už nikdy   nevdala, Zrínského si vzala   jedna z jejích dcer. Taky   nezemřela v roce 1616, jak je   v dalším komentáři, ale   1614. No, tenhle film je celý   jeden velký omyl.
Nelíbí se mi film,   nelíbí se mi herci a   nelíbí se mi zápletka.   Myslím, že tak trapný a   ubohý film jsem asi ještě   neviděla. A už ani vidět   nechci.
BlueBull
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.9.2008
Filmová hrůza
nedobrovolně jsem se dostal   na tento film. Něco tak   hrozného jsem neviděl.   Dlouhé, bez napětí, nudné.   Ten Polévka s tím Mádlem,   to byl úlet - padák by měli   dostat tvůrci a ne   středověký mnich. Pozoroval   jsem diváky, kteří byli po   dvou hodninách zničení,   stejně jako jako já.   Jakubisková   "dostala" místo   čarodějnice aby se   ušetřilo? Škoda těch   peněz za celý film. A jako   třešnička na dortu Franco   Nervo. Nikdy více! Doufejme,   že někdo udělá film podle   Joža Nižanského a nebude   "experimentovat" s   legendou, ze které udělá   slátaninu...
Panzerfaust
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.1.2009
Hamba
Súhlasím s   "BlueBull". Videl   som kopu filmov, ale žiadny   nebol taký dlhý a nudný ako   tento. Tešil som sa na to   pár mesiacov a každý deň   sledoval, či sa film nedá   stiahnuť keď som si ho   konečne pozrel tak ma   akkurát sklamal
elaphe
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.4.2013
10%
těch 10% je za kostýmy,   jinak je to nuda od začátku   až do konce. zapomeňte na   herectví, napětí nebo   cokoliv co by vás mohlo   zaujmout, nic z toho tam není   :(
Puhdys
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.3.2009
O filmu Bathory toho bylo   hodně napsáno v novinách a   také o něm televize   nešetřila chválou.Tak jsem   se na něj podíval.Splnil mé   očekávání.Je to další z   Jakubiskových kravin.
Jersey
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 23.9.2010
WTF?
Tak toto byl opruz opravdu   úctyhodných rozměrů.   Neforemný slepenec   nepřehledných scén s   naprosto zbytečnými a   příšerně vypadajícími   digitálními dodělávkami   (exploze v bitevních   scénách, odhazovaný sníh)   a válečnými inscenacemi tak   špatně provedenými (0%   špinavosti a krve/80%   záběrů pořízených 50   metrů od děje), že je Vám   těch peněz, co do Bathory   tvůrci vrazili, vyloženě   líto. Navíc se zde nachází   jedna z nejtrapnějších a   nejodpornějších filmových   dvojic všech dob (duo   Mádl/Polívka). Snad jediné,   co se mi na Bathory líbilo   byla jedna upírská   držtička Anny Friel někde   uprostřed filmu. Hrůza ...
johanice
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 4.4.2010
Chápu, že se Juraj Jakubisko   přiklonil k těm názorům,   které považují proces s   Alžbetou Bathory za   vykonstruovaný, ale film mě   po všech stránkách zklamal.   Místy se člověk   neorientuje, jestli je to   realita nebo představy   hraběnky, nemluvě o   historických souvislostech. V   žádných pramenech jsem se   nedočetla o tom, že by se   Bathoryová a Caravaggio   někdy setkali, natož že by   byli milenci, tím spíš, že   podle filmu Caravaggio utíkal   před postihem z vraždy,   které se dopustil v r. 1606,   byl přitom zajat manželem   Bathoryové, který zemřel v   r. 1604, a zaslán jako   válečná kořist   hraběnce... Nechci poučovat,   ale pokud chci natočit   historický film, měl by mít   oporu v historii. A to   nemluvím o těch   nadčasových vynálezech,   které ve filmu používají   Bolek Polívka a Jirka Mádl.
Dobrutka
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 15.6.2009
Ani mi krvava knezna   nepripominala. Ona totiz   vypadala jako moja mother.   Hruza hruza jako z turza,   ktery byla jedina dobra vec na   das imbecialni film!
dedeček
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 15.8.2008
Tento film není špatný ale   není úplně podle   pravdy.Jakubisko to natočil   podle sebe.Nevím co je pravda   a co si pan režisér udělal   podle sebe a své představy.
hanyzka
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.3.2011
to zuzana.shilla.novak
Nedá mi to, abych nereagovala   na tento komentář, který   autorka napsala v CAPS LOCKU,   snad abychom ho my   jednodušší, co jsme tento   složitý film nepochopili a   nebrečeli smíchy při   vtipných vsuvkách Polívky s   Mádlem, nepřehlédli. Já   jsem film viděla jednou a   stačilo a pisatelku můžu   ujistit, že by na mém   názoru nezměnilo nic ani to,   kdyby ho natočil kterýkoli   americký režisér. Zaráží   mě, že pisatelce, která   určitě měla zapnutý mozek   více než dvě hodiny při   sledování tohoto   historického filmu, nevadí,   že dvě historické osobnosti   (Bathory a Caravaggio), které   se nikdy nesetkaly, mají   milenecký poměr, tím   spíš, že existují dohady,   že Caravaggio byl   homosexuál. Taky jí nevadí,   že se filmem potloukají   mnichové, zjevně převzatí   z románu Umberta Eca Jméno   růže, s vynálezy, které   předběhly dobu o několik   století. A to nemluvím o   poměrně zmateném ději, do   kterého výrazně zasahují   představy hraběnky. Doufám,   že ona pisatelka uzná, že   se mi jako vysokoškolačce se   zájmem o historii taková   slátanina líbit nemohla.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22695minih22695Vojín Benjaminová (1980) 
Private Benjamin n
minih36634minih36634Daleko do nebe (2002) 
Far from Heaven n
minih80145minih80145The Awakening (2011) 
The Awakening n
minih17160minih17160Pruhovaná plavba (1961) 
Полосатый рейс n
minih67896minih67896Voda pro slony (2011) 
Water for Elephants n
minih41960minih41960World Trade Center (2006) 
World Trade Center n
minih23681minih23681Zavři mé oči (1991) 
Close My Eyes n
minih53732minih53732Film o novém filmu Filipa Renče Na vlastní nebezpečí (2008) [TV pořad] 
n
minih99857minih99857Pohotovost Miami (2010) [TV seriál] 
Miami Medical n
minih53759minih53759Noční můra v Elm Street (2010) 
A Nightmare on Elm Street n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Krvavá pani (1980)

 Krvavá pani (1980)
Krvavá pani n
 
Žánr: animovaný / horor
Země: Československo
Režie: Viktor Kubal

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

80 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

60 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763986
Plakátů: 376603
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10