Barbar (2009)

Barbar (Valhalla Rising)
60 %
 
 

Valhalla Rising

Další název: Vzkriesenie Valhaly (SK)

    Žánr: akční / dobrodružný
    Země: Dánsko / Velká Británie
    Délka: 93 min.
POZOR SPOILER

Část I. Hněv
Muži se perou u kůlu. Jeden z nich je jejich jednooký zajatec a umí to velice dobře. Je vidět, že jsme hluboko v minulosti. Vládnou zde holé ruce, sekery, meče. Na muže s jedním okem jsou posláni soupeři dva, ale ani oni nemají šanci. Po každém zápase je jednooký zavřen do klece. Kolem něj se motá malý, blonďatý kluk. Jednooký najde při koupání kus ostrého předmětu a tento si uschová. Pak jej použije ke zneškodnění věznitelů a svému osvobození. To se mu podaří a i s klukem putují dále sami.

Část II. Tichý bojovník
Oba pak narazí na jiné bojovníky. Jsou jimi přijati a jednookému dáno právě toto jméno. A protože nemluví, hovoří za něj kluk.

Část III. Muži Boha
Ocitáme se s bojovníky na lodi. Jsou to muži Boha a hledají Svatou zemi. A protože se jim to nedaří, svedou vinu na kluka a chtějí jej zabít. Jednooký tomu však zabrání. A pak konečně najdou sladkou vodu a tím i zemi.

Část IV. Svatá země
Zde najdou pohřebiště s mrtvými položenými na vztyčených dřevech. Pak plují dále a někdo po nich vystřelí šíp. Jeden z mužů je zasažen a ostatní vybíhají na břeh do bahna, aby mohli bojovat. Není však proti komu.

Část V. Peklo
Už se zapíjí nález země, když jsou slyšet podivné zvuky. Jednooký staví na sebe kameny. Vrací se jeden z uprchlých mužů. Ale už nevypadá jako oni, nýbrž je bez oděvu a nalíčen jako domorodec. Ostatní muži se mezi sebou zabíjejí.

Část VII. Oběť
Jednooký s klukem a zbylými dvěma muži pokračují dále. Zde narazí na domorodce a asi je čeká tuhý boj…  Autor: Pitryx

režie:
Nicolas Winding Refn
 
 
hraje:
Mads Mikkelsen (Jednooký), Jamie Sives (Gorm), Gary Lewis (Kare), Douglas Russell (Olaf), Ewan Stewart (Eirik), Callum Mitchell (Pagan Viking Guard), Andrew Flanagan (Duggal), Maarten Stevenson (Are / kluk), Alexander Morton (Barde), Gary McCormack (Hauk), Gordon Brown (Hagen), Mathew Zajac (Malkolm), Robert Harrison (Roger), Rony Bridges (Magnus), James Ramsey (Gudmund), Stewart Porter (Kenneth), P.B. McBeath (muž)
 
 
scénář:
Nicolas Winding Refn, Roy Jacobsen
 
 
kamera:
Morten Søborg
 
 
hudba:
Peter Peter
 
 
kostýmy:
Gill Horn
 
 
střih:
Matthew Newman
 
 
zvuk:
Giles Lamb (design)
 
 
výtvarník:
Natalie Astridge
 
 
koproducent:
Karen Smyth
 
 
koordinátor kaskadérů:
Julian Spencer
 
 
výkonný producent:
Þórir S. Sigurjónsson, Christine Alderson, Lene Børglum, Yves Chevalier, Linda James, Mads Peter Ole Olsen, Carole Sheridan, Sigurjon Sighvatsson
 
 
producent:
Johnny Andersen, Henrik Danstrup, Bo Ehrhardt
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.