Jeden svět
ohodnotit

Až na krev

There Will be Blood

Další název:
Oil! / Čierna krv (SK)
Rok:
2007
Délka:
158 minut
Premiéra v ČR:
27.3.2008
„Když se ambice snoubí s vírou..“

Obsah filmu Až na krev

 
Jeden z nejoceňovanějších filmů loňského roku Až na krev natočil scenárista a režisér Paul Thomas Anderson podle první části knihy Uptona Sinclaira Petrolej (1927). Jeho snímek však má s prózou socialisticky orientovaného autora (1878-1968) společné snad jen popis drsné práce těžařů a některé charaktery. Líčí život tvrdého selfmademana Daniela Plainviewa od počátku dvacátého století do roku 1927. Muž se vypracuje ze zlatokopa na vlivného petrolejáře, přičemž jediným jeho světem je jeho práce. Předlohou pro tuto postavu byl též ropný magnát Edward Doheny (1856-1935). Anderson se zaměřuje na postupný rozklad osobnosti, v níž stále více...
 
Související odkazy
 
Recenze: Až na krev

Jak jsme si slíbili u Inherent Vice, zrecenzujeme si taky režisérův suverénně nejlepší film s famózním... číst dál

 
 
RECENZE: Velký, silný film. Až na krev

Dramatu, jež vypráví v souladu se svým českým názvem Až na krev, se možná Americká filmová akademie zalekla. Vedle lépe či hůře naplněných žánrů, z nichž k těm nejlepším patří vítězný thriller Tahle země není pro starý, totiž působí jako zjevení z jiného světa. číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Paul Thomas AndersonPaul Thomas Anderson  
hraje:
Daniel Day-LewisDaniel Day-Lewis.....geodet Daniel Plainview [49]   
Paul DanoPaul Dano.....Eli Sunday/Paul Sunday [22]   
Kevin J. O'ConnorKevin J. O'Connor.....Henry [43]   
Ciarán HindsCiarán Hinds.....Fletcher [54]   
David WarshofskyDavid Warshofsky.....H.M. Tilford [46]   
Colleen FoyColleen Foy.....dospělá Mary   
Russell HarvardRussell Harvard.....dospělý H.W. [25]   
Kevin BreznahanKevin Breznahan  
Dillon FreasierDillon Freasier.....H.W. Planview [11]   
Mary Elizabeth BarrettMary Elizabeth Barrett.....Fannie Clark   
Sydney McCallisterSydney McCallister.....Mary   
David WillisDavid Willis.....Abel Sunday   
Christine OlejniczakChristine Olejniczak.....matka Sundayová   
Colton WoodwardColton Woodward.....William Bandy   
Robert HillsRobert Hills.....tlumočník ze znakové řeči   
James DowneyJames Downey.....Al Rose   
scénář:
Paul Thomas AndersonPaul Thomas Anderson  
námět:
Upton SinclairUpton Sinclair.....román Petrolej (1927, česky naposledy Práce, Praha 1972)   
hudba:
Johannes BrahmsJohannes Brahms.....archivní - Houslový koncert D dur (Vivace non troppo)   
Linda CohenLinda Cohen.....supervize   
Jonny GreenwoodJonny Greenwood  
kamera:
Robert ElswitRobert Elswit  
střih:
Tatiana S. RiegelTatiana S. Riegel  
Dylan TichenorDylan Tichenor  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Až na krev >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

weitinger
Hodnocení:
Přidáno: 14.1.2024
Film mne nezklamal, nic jsem od něj nečekal.   Sice jsem se těšil na herecký výkon   posledního mohykána, ale ten to nemastné   neslané dílo nezachránil ani omylem. V tom   snímku nefungovalo NIC. Navíc tak zlý film jsem   už dlouho neviděl a dobře to ukazuje, kam   směřuje Hollywood, když tohle dílo tak   oslavuje. Tři hvězdičky jsem dal jenom proto,   jak zareagoval na konci hluchý syn, pro mne   jediné pozitivum dvou a půl hodiny strávených   u obrazovky.
POMOthy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.9.2018
P. T. Anderson s kameramanom Elswitom sú filmoví   vedci, Daniel Day-Lewis je pán nadherec a ich   There Will Be Blood je pravdepodobný Občan Kane   tohoto storočia. Cynický, originálny, epický   obraz tržnej Ameriky. Masterpiece.
m6k
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.7.2018
Motor kapitalismu...
Je to drsný western z prostředí   "naftokopů". Sugestivní a syrový a   místy s drsnými scénami, jak od Tarantina. Film   je natočen podle románu Uptona Sinclaira, česky   "Petrolej". Sice podobné téma, jako v   seriálu Dallas, ale rozhodně to není film pro   fanoušky Džejára a spol. Tohle je úplně jiná   story. Úděsná stopáž tří hodin, děj je ale   natolik strhující, že se dá vydržet. Byť   jsou v něm i náročnější, minimalistické   plochy, bez dialogů. Velkorysá výprava a   skvělé herecké výkony. Krystalická studie   počátků kapitalismu, co to znamená jít za   penězi "až na krev". Když je ta touha   silnější, než soucit s bližními, i než   víra v Boha. Velmi výrazná, a až   nepatřičně vyčnívající je hudba Johnny   Greenwooda (+ houslový koncert Johhanese   Brahmse). Opravdu silný divácký zásah.
.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.10.2015
To byla asi zkrácená verze Dallasu ne?? A taky   pokus napodobit dva snímky (hádejte které),   když je tam prvních skoro patnáct minut bez   mluvení. V každém případě jsem ty kecy o   naftě vydržel poslouchat tři čtvrti hodiny a   sáhl po rychloposuvu. A dobře jsem učinil,   protože nuda to byla úděsná. Co jsou platní   dobří herci, když je děj stále totéž s   malými odbočkami. Ne, tohle opravdu nebylo pro   mě a pokusím se příště těmto paskvilům   vyhnout. Snad jen hudba stála za to, ale mohla   být někdy jinak načasována. Na sto padesát   minut je to ale velmi málo. 2015102514435/15156
enejčel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 22.6.2014
A je tu další přehodnocený film a že já už   jich viděl mraky! Přemýšlím, kde začít s   ostrou kritikou, takže začneme od   začátku.
To, že se v prvních 15ti minutách   nemluví, už napoví, že tento film bude stát   za starou bačkoru. Příběh o ropném   magnátovi, který dává přednost svému   úspěchu. než svým nejbližším, jako   například synovi - je to tvrdý příběh,   který mohl dopadnout slušně, jenže to by se   režie nesměl chopit neumětel Anderson, který z   děje, jenž se mohl krásně vejít do 90ti minut   udělal dvou a půl hodinovou sračku plnou   zbytečných a protažených scén, které   příběhu filmu nic nedají!

Snímek je   respektivě o záporákovi a režisér   samozřejmě chce, aby mu divák fandil a   přirostl mu k srdci. Daniel Day-Lewis byla   správná herecká volba a oscar zasloužený. To   ano, ale rozhodně jsem z jeho role neměl pocit,   že bych mu fandil, či že bych si ho oblíbyl.   Spíš mi postava Plainview vadila a byla mi i   ukradená a rozhodně mě nezajímalo jak to s   ním dopadne. Spíš jsem si oblíbil jeho syna H.   W., který při jednom ropném vrtu ohluchne.   Spíše s touto postavou soucítíte. Tuto postavu   v podání Dillona Freasiera jsem litoval a cítil   určitou zášť vůči jeho otci.

Další   problémy celého filmu je slabá výprava, velká   nezáživnost, protažené nudné záběry a   slabá seznamka s postavami. V příběhu jsem se   několikrát i ztratil a vlastně díky FDB jsem   přišel na to, že Paul Dano hrál vlastně dvě   postavy. Díky těmto problémům vás film nebude   bavit a rozhodně nevydržíte se na něj   dodívat. já jsem film začal časem přetáčet   a vyhledával scény, kde se něco děje, ale tyto   scény se vyskytují pouze v druhé polovině   filmu, ta první je zcela zabitá. Muzka není   špatná, ale šíleně mi vadilo, když se   konečně začlo něco dít a oni do toho pustili   nějakou nepříjemnou hudbu. Zrovna v těchto   sekvencích si mohli tu hudbu odpustit.   Třešničkou na dortu této Oscarové spatlaniny   je konec, který je na můj vkus béčkově   natočený.
Nedá se říct, že by mě film   zklamal, ale spíš jsem se na něj těšil.   Hodnocení má film veliké a pokud je opravdu tak   dobrý, jak tu psala většina uživstelů, tak 2   a půl hodiny dlouhý snímek bude určitě   správně využitý čas, ale nebyl.

Snímek je   podrůměrný. Obsahuje spoustu nudných   sekvenců, které měly být vystřiženy.   Rozhodně si po mém komentáři nemyslete, že   film bude pěkný.
Jedinými klady snímku jsou   Paul Dano, Daniel Day-Lewis a hezká krajina.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.3.2014
Anderson definitivně vystoupil ze stínu Roberta   Altmana a formálně vyspěl k naprosté   umělecké soběstačnosti. S neústupným   soustředěním jde za svým cílem, za   vyjádřením myšlenky, a to bez ohledu na   ohrádky, které na krocení podobně   originálních umělců staví Hollywood ve jménu   masového vkusu. Až na krev se filmařskými   stereotypy nenechává omezovat, což je dnes, a   především v americké produkci, málo vídaná   věc. I ty nejzářivější režisérské hvězdy   současnosti (namátkou Nolan, Cuarón, del Toro)   přistoupily na kompromisní přetahování o   vlastní vize s diváckou obcí a točí sice   výborné, ale přece jen blockbustery na   zakázku. Až někdo ukecá/uplatí Andersona k   natočení třináctého dílu Transformers, bude   opravdu zle. /// Málokdy se vyjadřuju k hudbě,   ale tady musím. Stejně jako Andersonova režie   je hudební doprovod excelentní, jdoucí proti   filmovým klišé a naopak přímo po smyslu   dění na plátně. Johnny Greenwood (a   podotýkám, že při sledování filmu jsem   netušil, že autorem je člen mojí oblíbené   kapely) vytvořil něco, co dává vzpomenout na   vzrušující období americké kinematografie   60.-70. let a naopak zapomenout na nabubřelou   pseudosymfonickou konfekci, která dnes vládne   všemu a svojí všudypřítomností vnucuje   falešnou představu, že právě takhle má   správná filmová hudba vypadat, a jejíž   nejšikovnější řemeslníky všichni   "soundtrackisté" tolik obdivují.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.6.2013
AŽ NA KREV

Životní příběh ropného   magnáta ve dva a půl hodinové kostce. Přerod   jednoho obyčejného muže v postavu, jehož bohem   se stal majetek a peníze.

Film má místy až   dokumentární charakter. Je strohým   vyprávěním bez jakýchkoliv příkras. Jedinou   poezii, kterou tu najdete, můžete objevit v   záběrech krajiny a v neuvěřitelné atmosféře   tehdejší doby, která na vás doslova dýchá z   každého kouta. Děj filmu je zasazen do lokalit   divokého západu a do období, kdy začala   těžba ropy ve velkém. Daniel Plainview je muž,   který se snaží uspět v novém rozvíjejícím   se odvětví ekonomiky. Ve své cestě za   úspěchem využívá dokonce i svého syna, aby   lépe vzbuzoval důvěru lidí, od kterých kupuje   jejich půdu a zbavuje je zdroje obživy. Tak   sledujeme postupný vzestup i pád hlavního   hrdiny. Neuvěřitelným způsobem se podařilo   zachytit tu bezbřehou touhu po úspěchu, která   se nezastaví před ničím. Ale takových postav,   které se snaží vytěžit něco z rodinné   přízně a touží se přiživit na úspěchu   druhých je tu víc. Za všechny vyčnívá z   řady nevlastní bratr Henry. Jenže lež má   krátké nohy. Postupně odhalujeme temná   zákoutí Danielovy duše, kde se lež a zrada   trestá smrtí. Zrada falešného bratra se mění   v nedůvěru k okolí a nakonec zůstává samota.   Poté, co syn ohluchne, vzdává se Daniel i jeho.   Tak se mění člověk, který má všechno a   vlastně nemá nic. Jen touhu mít víc a ještě   víc než mají ti druzí.

Jako protipól   Danielovy cesty za ziskem stojí náboženský   fanatismus mladého kněze Eliho. Ve svém   přesvědčení využije Eli všechny cesty k   tomu, aby donutil Daniela k pokoře před jeho   bohem, před jeho církví, respektive   náboženskou sektou. A Daniel je ochoten pro zisk   obětovat vše, poháněn obyčejnou lidskou   závistí, krůček od vysněného snu zatne zuby,   podvolí se a popírá všechno pro co dříve   žil. Vražda zůstane utajena a vysněné   potrubí chrlí ropu víc a víc. Kdo seje vítr,   sklidí bouři – v závěrečná satisfakci se   role obrátí a ďábelský Daniel pokoří   fanatického kněze. Vítězství. Vítězství   samoty nad životem. Daniel skončil. Zvítězil   jen proto, aby zjistil, že už nemá pro co   žít.

Hlavní roli neuvěřitelným způsobem   ztvárnil Daniel Day-Lewis. Jeho skvělý výkon   byl po zásluze odměněn soškou Oscara.   Day-Lewis se doslova převtělil v člověka,   který je přísný ke svému okolí, ale   především sám k sobě. Který nesleví ani o   píď ze svých plánů. Všechna ocenění,   kterých se mu za tuto roli dostalo, jsou   zasloužená. Jenže téměř rovnocenným   partnerem mu byl Paul Dano. Ten zazářil zejména   při scéně vymítání ďábla, kdy byl snad   skutečně v transu, tak věrohodná byla jeho   náboženská extáze. Stejně věrohodně   působil při svých fanatických kázáních.   Jeho až dětsky naivní obličejík ještě   umocnil zážitek z těchto scén. Je s podivem,   že na Dana žádná cena nezůstala.

Až na   krev je neobyčejný a velmi zajímavý snímek,   který bezesporu stojí za shlédnutí. Ale mně   osobně v něm chybí trocha lidskosti a snaha o   porozumění. V každém člověku je přece něco   dobrého a v dobré psychologické sondě by ten   lidský rozměr a snaha o pochopení neměla   chybět. V tomto suchém a místy i příliš   zdlouhavém vyprávění jsem jej postrádala,   což byla podle mě jediná chybička na kráse,   která mi ovšem brání k udělení plného   počtu bodů.
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.4.2013
z počátků ropného průmyslu
Mistrovské filmové dílo, syrové,   nekompromisní, jdoucí tvrdě po ose příběhu   bez jakýchkoliv vedlejších aspektů. Vzestup a   pád jednoho z průkopníků ropného průmyslu,   který dokázal chytit vlnu ropného boomu v   počátcích a jít nekompromisně a doslova přes   mrtvoly za svým cílem. Boj s ďáblem a   zřeknutí se svých nejpevnějších zásad pro   peníze a realizaci myšlenky. Zaujme už úvod   filmu, neboť není obvyklé, aby první slovo   padlo ve čtrnácté minutě. Tady to prostě je a   skvěle to navodí atmosféru celého díla.   Perfektní kamera i hudba a neuvěřitelný   herecký koncert Daniela Day-Lewise. Nemám co   vytknou a musím přiznat, že mi zase jednou   pochyběly hvězdičky. Takže dávám   "alespoň" to maximum a doporučuji   všem milovníkům opravdu kvalitního filmu.
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2012
Souboj Ďábel vs. Bůh, kde všichni fandí Ďáblu
Z mého pohledu se jednalo o nekonečný souboj   Boha s Ďáblem nebo Ďábla (Lewis) s Bohem   (Dano), kde oba mají prohnilou duši a oba   touží po penězích a moci. Dá se říci, že   tématem jde o obyčejné klišé, ale přesto   jsem se ani chvíli nenudil. I Mammon, zde byl,   který svého otce nenávidí. K tomu ta hudba,   která mi připomínala Kubrickovo Oscvícení a   byl jsem na vrcholu blaha. A "Skončil   jsem" Ďábel zabil Boha a tak ztratil svého   nepřítele, jediný zájem svého života.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2012
Filmový majstrštik ani nevím co více napsat.   Snad jen, jak geniálně je zde vyjádřená   "neviditelná ruka trhu" - tak určitě   to bude ruka pravá a jelikož ruka má jen část   levé půli hlavy a postrádá srdce, tak si sami   domyslete, kam to spěje.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih189598minih189598Černý krab (2022) 
Svart krabba n
minih43489minih43489Démon pomsty (1989) 
Pumpkinhead n
minih60850minih60850Krvavé vykoupení (2008) [TV film] 
Backwoods n
minih15371minih15371Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979) 
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště n
minih57566minih57566Zamilovaná smrt (2008) 
Death in Love n
minih40891minih40891Mláďata (1979) 
The Brood n
minih16908minih16908Pražské noci (1968) 
Pražské noci n
minih106556minih106556Big Bad Wolves (2013) 
Mi mefached me-ha-ze’ev ha-ra n
minih39333minih39333Zlo mezi námi (2003) 
Ondskan n
minih164469minih164469Šprtky to chtěj taky (2019) 
Booksmart n


Hodnocení:n12345678910
Až na krev (2007)Až na krev (2007)Až na krev (2007)Až na krev (2007)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10