Duben
ohodnotit

Avé

Další název:
Аве
Žánr:
Země:
Rok:
2011
Délka:
86 minut
„Příběh mladých lidí, kteří hledají smysl vlastní existence a své místo v komplikovaném světě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Avé
Po oceňovaném krátkém filmu Lemon Is Lemon (2001) a po mezinárodně úspěšném dokumentu Invisible (2005) se bulharský režisér Konstantin Bojanov vrhl do příprav svého celovečerního hraného debutu. Výsledkem je nenásilné road movie drama o dvou mladých lidech, kteří se ocitnou ve víru událostí, na které nestačí, a kde se známá rutina stává těžkou a nezvladatelnou.

Bojanův snímek získal množství cen v kategoriích nejlepší film, nejlepší scénář či nejlepší režie, dostal Cenu FIPRESCI na MFF ve Varšavě a byl jednoznačným vítězem MFF v bulharské Sofii v roce 2012, kdy kromě několika cen v různých kategoriích získal i titul Nejlepší balkánský film.

Film vypráví příběh dvou mladých lidí, studenta umění Kamena a nevyzpytatelné 17-leté Avé, jejichž osudy se protnou během stopování na silnici někde mezi Sofií a Ruse. Zatímco Kamen cestuje na pohřeb svého kamaráda, Avé v zoufalství utíká od rodiny a zodpovědnosti a Kamena neustále svádí svým lhaním a vymýšlením si nových identit. Kamen je okouzlen její spontánností a je nedobrovolně vtažen do nových dobrodružství a do stále větších problémů. Během této cesty jsou oba nuceni poprvé čelit smrti, lásce a zodpovědnosti za své činy. Tento snímek je stejně drsný a nespoutaný jako jejich živelnost a dosud nepoznané dobrodružství.

Zdroj: Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Avé
Debut režiséra Konstantina Bojanova vypráví příběh dvou tápajících duší Kamena a Avé. Mladých lidí, kteří hledají své místo a smysl své existence na zemi. Kamen jede na pohřeb svého kamaráda, který spáchal sebevraždu. Při autostopu narazí na svéráznou dívku Avé, která si v jednom kuse vymýšlí lži. Kamen je nejdříve její přítomností iritován, záhy je však okouzlen a do Avé se zamiluje. Autostop road movie portrétuje dvě odlišné bytosti, jež najednou zjišťují, že mají společného daleko více, než se zdá.

Febiofest 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Avé
„Príbeh mladých ľudí, ktorí hľadajú svoje miesto v komplikovanom svete a zmysel vlastnej existencie.”

Po oceňovanom krátkom filme Lemon Is Lemon (2001) a po medzinárodne úspešnom dokumente Invisible (2005) sa bulharský režisér Konstantin Bojanov vrhol do príprav svojho celovečerného hraného debutu, čoho výsledkom je nenásilná road movie dráma dvoch mladých ľudí, ktorí sa ocitnú vo víre širších a silnejších udalostí ako sú oni sami, a to, čo bolo pre nich rutinou, sa stáva ťažšie a nepreniknuteľné.

Bojanova snímka získala množstvo cien v kategóriách najlepší film, najlepší scenár či najlepšia réžia, dostala Cenu FIPRESCI na MFF vo Varšave a bola jednoznačným víťazom MFF v bulharskej Sofii v roku 2012, keď okrem viacerých cien z rôznych kategórií získala aj titul Najlepší balkánsky film.

Film rozpráva príbeh dvoch mladých tápajúcich duší, študenta umenia Kamena a nevyspytateľnej 17-ročnej Avé, ktorých osudy sa pretnú počas stopovania na ceste niekde medzi Sofiou a Ruse. Kým Kamen cestuje na pohreb svojho kamaráta, Avé v zúfalstve uteká od rodiny a zodpovednosti a Kamena neustále zavádza svojimi klamstvami a novými identitami. Očarený jej spontánnosťou je Kamen nedobrovoľne vtiahnutý do nových dobrodružstiev a do čoraz väčších problémov. Počas tejto cesty sú obaja nútení po prvý raz čeliť smrti, láske a zodpovednosti za vlastné činy a táto snímka je rovnako drsná a nespútaná ako ich surová spontánnosť a doposiaľ nepoznané dobrodružstvá.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Svůdnice na šest (1975) [TV in...

09:50 - 10:30

3 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

28 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:40 - 10:55

13 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Lež na pláži

09:25 - 10:30

28 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190538
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178263

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10