Arrietty ze světa půjčovníčků (2010)

Arrietty ze světa půjčovníčků (Kari-gurashi no Arietti)
85 %
 
 

Kari-gurashi no Arietti

Další název: The Secret World of Arrietty; Arrietty; 借りぐらしのアリエッティ; The Borrower Arrietty

    Žánr: animovaný / rodinný / fantasy
    Země: Japonsko
    Délka: 94 min.
„Mezi zdmi a pod podlahami našich domů se skrývá jejich svět. Japonský animovaný film volně vycházející ze známé pohádky Mary Nortonové.“
Japonské animační studio Ghibli představuje nejen v domácím prostředí, ale i na celém světě absolutní špičku na poli tvorby animovaných filmů pro celou rodinu. Společnost, k níž vzhlíží profesionálové z oboru včetně vedení studia Pixar, si vydobylo celosvětovou slávu okouzlujícími snímky, které převážně vyvěraly z autorské imaginace zakladatele Hajaa Mijazakiho, ale často také čerpaly inspiraci z japonských i světových knih pro děti a mládež. Jak napovídá název, Arrietty ze světa půjčovníčků vychází z mezinárodně populární série britské spisovatelky Mary Nortonové, jež česky vyšla jako Pidilidi. Do scénáře filmu ji adaptoval Mijazaki a režie se ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, jenž se předtím podílel na většině produkcí studia počínaje legendární Princeznou Mononoke. Vyprávění filmu se soustředí na vykreslení fantaskního světa půjčovníčků. To jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. V den, kdy Šó přijede, zrovna Arrietty čeká její první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí.

Česká televize

režie:
Hiromasa Yonebayashi
 
 
námět:
Mary Norton (román "The Borrowers")
 
 
scénář:
Hajao Mijazaki, Keiko Niwa
 
 
kamera:
Atsushi Okui
 
 
hudba:
Cécile Corbel
 
 
střih:
Rie Matsubara
 
 
zvuk:
Koji Kasamatsu (design), Courtney Bishop
 
 
výtvarník:
Jódži Takešige, Norobu Yoshida
 
 
mluví:
Mirai Shida (Arietty), Will Arnett (Pod), Carol Burnett (Hara), David Henrie (Shawn), Bridgit Mendler (Arrietty), Amy Poehler (Homily), Olivia Colman (Homily), Mark Strong (Pod), Phyllida Law (Sadako), Saoirse Ronan (Arrietty), Tom Holland (Shô (anglická verze)), Tacuja Fudžiwara (Spiller), Ryûnosuke Kamiki (Shô), Kirin Kiki (Haru), Shinobu Ôtake (Homily), Tomokazu Miura (Pod), Keiko Takešita (Sadoko)
 
 
animace:
Shigeo Akahori, Kaori Fudžii, Aika Sakuramoto, Akiko Teshima, Hiromasa Yonebayashi
 
 
výkonný producent:
Frank Marshall, Hajao Mijazaki, Kathleen Kennedy
 
 
producent:
Soledad Gatti-Pascual, Toshio Suzuki
 
 
mistr zvuku:
Ladislav Krýsl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.