Annihilation (2018)

Annihilation
62.6 %
 
 
    Žánr: mysteriózní / drama / sci-fi / thriller
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké
    Délka: 115 min.
POZOR, SPOILER

Nějakou ženu vyslýchá muž ve skafandru. Je to Lena. Ona tvrdí, že nic neví, nepamatuje si.

Něco proletí vzduchem v národním parku Blackwater a dopadne vedle majáku.

Lena je profesorka na Hopkinsově univerzitě a po vyučování kráčí domů, cestou ji zastaví černoch Dan a zve ji na oběd. Také k němu domů. Lena slušně odmítá.

Maluje místnost, když se vrací Kane, její ještě stále oplakávaný zmizelý muž. Zmizel s celou vojenskou jednotkou. Nyní je nějaký divný, nic neví, nic si nepamatuje. Také je mu nevolno. V přivolané sanitce zvrací krev. Navíc jsou přepadeni jakýmsi komandem.

Area X
Lena se probouzí v nějaké nemocniční místnosti. Přijde za ní psycholožka Ventressová. Ta později Leně vysvětlí, oč jde. Před třemi lety obklopila maják v Blackwateru něco jako záře. Cokoli do ní vešlo, bylo vpuštěno, ale nic se nevrátilo. A podivnost se začíná roztahovat. Proto je hodně divné, že se vrátil Kane. Ovšem ten umírá, aniž by něco řekl.

Lena se spřátelí s ženami, které jsou zde také. Je tu Anya, která ji představí ostatním, a to Cassie Sheppardové a Josie Radekové. Každá má co do činění s tajemnou září. A právě s nimi se má Lena pustit do záře. Cílem mise je jen získat data a vrátit se zpět. Ventressová má jít s nimi. A to už vstupují dovnitř…

Záře
Po vstupu do prostoru záře zjistí, že se jim maže paměť. Žádná si nepamatuje, že by stavěly stany a ony zde přece stojí. Něco funguje, něco ne, a jen se potvrdí, že signál ven nejde. A tak ženy pokračují v chůzi. Když najdou chýši u vody, něco Radekovou napadne a tahá ji to do vody. Ne, nic mimozemského, byl to jen krokodýl, který asi dostal hlad. Protože pokračuje v útoku, je prostě zastřelen.

Jak se ženy blíží k majáku, zjišťují, že mutace, které nacházely předtím, jsou směrem k majáku četnější. A krásnější. Tedy ty květinové.

Holky pokračují v loďce. Když vystoupí, jdou až do ústředí Jižní zóny. Bylo to sídlo armády. Když naleznou záznamovou kartičku určenou jim, ihned ji v kameře přehrají. Je tam vidět nějaký voják, kterému je zaživa řezána kůže na břiše. Když je částečně odchlípnuta, je vidět, že se mu v břiše něco plazí. Jako nějací hodně tlustí červi. Nebo jeden a pořádně dlouhý. Ve vypuštěném bazénu pak najdou další hroznou věc. Mrtvolu podivně zapuštěnou do zdi a ještě něčeho.

V noci se přes plot dostane obří „něco“ a unese Sheppardovou. Ta je pak nalezena v lese mrtvá.

Pak naše dámy narazí na polozbořený domek a kolem něj jakési “sochy“ ze dřeva ve tvaru lidských postav. Všechny jsou obrostlé zelení a květy. Již zde je vyslovena myšlenka, že záře láme všechny vlny, nejen rádiové, ale i světelné, DNA a další.

Maják
Lena sama dojde až k majáku a vejde dovnitř. Zde najde další kamerový záznam a díru, do té vleze. A od tohoto okamžiku se na ni valí překvapení za překvapením. Bude třeba i bojovat o život.  Autor: Pitryx

režie:
Alex Garland
 
 
hraje:
Natalie Portman (Lena), Jennifer Jason Leigh (Dr. Ventressová), Tessa Thompson (Josie Radeková), Benedict Wong (Lomax), Oscar Isaac, Gina Rodriguez, Sonoya Mizuno, Tuva Novotny, Cosmo Jarvis, David Gyasi, Honey Holmes, Bern Collaco, Crystal Clarke, John Schwab
 
 
námět:
Jeff VanderMeer (román)
 
 
scénář:
Alex Garland
 
 
kamera:
Rob Hardy
 
 
hudba:
Geoff Barrow, Ben Salisbury
 
 
výprava-architekt:
Mark Digby
 
 
kostýmy:
Sammy Sheldon
 
 
střih:
Barney Pilling
 
 
zvuk:
Lilly Blazewicz, Peter Burgis, Rob Davidsson, Glenn Freemantle, Judah Getz
 
 
zvláštní efekty:
Doug McCarthy
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jo McLaren
 
 
vizuální efekty:
Eduardo Bivar, Richard Clarke
 
 
výkonný producent:
David Ellison, Scott Rudin, Jo Burn, Eli Bush, Dana Goldberg, Don Granger
 
 
producent:
Andrew Macdonald, Allon Reich
 
 
casting:
Francine Maisler
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.