Animatrix (2003) [Video]

Animatrix (The Animatrix)
72.4 %
 
 

The Animatrix

Další název: アニマトリックス

    Žánr: animovaný / drama / sci-fi / akční
    Země: Spojené státy americké / Japonsko
    Délka: 102 min.
Animatrix je kolekcí devíti příběhů, které se určitým způsobem vztahují ke světu Matrix bratrů Wachovských a objasňují tak příčiny a důsledky války strojů a lidí.
Final Flight of the Osiris zachycuje příběh jedné z lodí, která jen náhodou odhalí nebezpečí, které hrozí Sionu, když se dostane na zemský povrch.
Second Renaissance je dvoudílný popis vzniku umělé inteligence a snahy strojů žít s lidmi v míru, přičemž konec je víc než jasný. Tento příběh je asi nejzajímavější, protože dle mého zobrazuje nevyhnutelnou budoucnost, lidé jsou stále stejně hloupí. Stejně zajímavým je pak Matriculated, vyprávějící o skupince lidí lovících a následně přeprogramovávajících stroje.
V Dětském příběhu se (jedinkrát v celém Animatrixu) vyskytuje Neo a hlavní postava se objeví i v závěrečném filmu Matrix: Revolutions.
Světový rekord popisuje příběh atleta, který překoná omezení lidského těla, ale zaplatí za to strašlivou cenu. Detektivní příběh zase popisuje osudy soukromého detektiva pátrajícího po Trinity ve stylu film noir.
Strašidelný dům (resp. Beyond) je příběhem holčičky hrající si v domě, kde došlo k poruše Matrixu a dle mého je to nejslabší příběh celého Animatrixu.
Konečně Program vypráví o tréninku dvou lidí ve virtuální realitě, který se ale zradou jednoho z nich změní v boj o přežití.

Dá se říct, že Animatrix je svým způsobem i prezentace nejrůznějších stylů současné japonské animace: každý z příběhů je jiný jak způsobem vyprávění, tak animací: od téměř fotorealistické Final Flight of the Osiris po hrubou, neučesanou ruční kresbu Kid's story. Vše podtrženo výborně zvolenou hudbou.  Autor: AcidBurn

režie:
Andy Jones, Jošiaki Kawadžiri, Peter Chung, Mahiro Maeda, Šiničiró Watanabe, Takeši Koike, Kôji Morimoto
 
 
námět:
Lilly Wachowski (film Matrix), Lana Wachowski (film Matrix)
 
 
scénář:
Lilly Wachowski, Lana Wachowski, Jošiaki Kawadžiri, Kôji Morimoto, Šiničiró Watanabe, Peter Chung
 
 
hudba:
Miku Kayama, Yasuharu Yoshizawa, Don Davis
 
 
střih:
Christopher S. Capp
 
 
zvuk:
Eddie Kim (design)
 
 
produkce:
Joel Silver, Jun Aida
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
výtvarník:
Tani Kunitake (hlavní)
 
 
dabing:
Aleš Procházka, Jaromír Meduna, Pavel Šrom, Veronika Gajerová, Martina Menšíková, Daniel Rous, David Matásek, Simona Postlerová, Jana Páleníčková, Pavel Soukup, Bohumila Dolejšová, Pavel Nečas, Vladimír Kudla, Bohdan Tůma, Zbyšek Pantůček, Radovan Vaculík, Jolana Smyčková, Eva Spoustová, Jan Rimbala, Radek Škvor, Tomáš Materna, Patricie Soukupová
 
 
mluví:
Kevin Michael Richardson (Thadeus), Pamela Adlon (Jue), Bette Ford (stará žena)
 
 
animace:
Matthew Hackett (Hlavní animátor)
 
 
koproducent:
Steven Richards
 
 
vizuální efekty:
Joanne Thiel
 
 
výkonný producent:
Garry Mundell, Cameron Stevning
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.