Duben
ohodnotit

Amnestie

Žánr:
Rok:
2019
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
14.11.2019
„Svobodu si nezaslouží každý“
Popis / Obsah / Info k filmu Amnestie



POZOR SPOILER

Mladík Richard Lupko opět vříská ze spaní. Je ve vězení v Leopoldově v roce 1989. Richard občas pošle moták doktorovi do jiné cely ve vazbě knihy. A stejně mu přichází i odpověď. 
Lupkova manželka Karen má místo v televizi, kde se dostala ne zrovna čistým způsobem. Muž, který jí tam dopomohl neustále chce, aby zašla za manželem a pokusila se z něj vytáhnout, kam ukryl uloupené obrazy, za které sedí.  
Ten je v cele s „králem“ kriminálu Guidou a jeho komplici. Guido si zrovna vyrábí zbraň, a osobně přiděluje všem svým kumpánům „drogu“. Vzápětí dochází ke rvačce.  
Ta je přerušena bachaři a Lupko se ocitá u velitele. Ten jej žádá, aby přemluvil muže, který byl zbit v zápase, který si bachaři uspořádali pro svou zábavu. Muž má říci, že to byla nehoda. Lupko to udělá a je za to přeřazen na jinou celu.  
Herec Kelemen má invalidní manželku a mladou milenku. Je to právě Lupkova manželka. A tu Kelemenová přemluví, aby do kriminálu zanesla šifrovanou zprávu. 
Tam se dějí velké věci, bachaři dělají razii a v kantýně dochází k drobnému incidentu s kantýským. Do něj je vtažen Lupkův kamarád a on sám.
Lupková volá svého STBáka, a vše mu vyžvaní. Ten jí zaplatí jako vždy a chce, aby celou akci provedla. Takže se ocitá ve věznici, kde předá knihu, ale pak se s manželem pohádá.  
Další konflikt je opět s kantýnským Juračkou, který zdražuje a šidí při dodávkách alkoholu a drog.  
Je zde listopad, a s ním i revoluce. Velká většina vězňů má být propuštěna na amnestii, vyhlášenou Havlem.  
Lupko se dostává až do televize, do přímého přenosu. Zde se setkává s vězněm, kterému posílal motáky, s doktorem.
A samozřejmě zde potkává i svou manželku. Ta se však netváří nijak nadšeně. Stále trvá na rozvodu.  
Politické čachry se pomaličku ale jistě zvrhávají v boje o nová koryta. A v kriminále vězni sledují televizi. Zde Havel opět hovoří o amnestii. Dochází k problémům s vězni. Ti jsou různě po chodbách a už ne ve svých celách. Vrcholí to krádeží brigadýrky novému bachaři a dalšími provokacemi. Přichází sem náčelník věznice a snaží se to dostat do normálních kolejí.
Nepodaří se mu to. Guida to celé vede a rozdmychává skutečnou vzpouru se vším všudy. Dochází k násilnostem a krádežím. Doktor je u toho, protože to tu zná. Moc to platné není. Skoro všude hoří a vězni jsou volní. Lupko je umístěn na okraj střechy, aby mohl být kdykoli skopnut dolů. Ale to už je vydán rozkaz k zásahu a těžkooděnci nastupují...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Amnestie



Emotivní thriller Amnestie o manipulaci, násilí a zradě přinese na plátna největší vzpouru ve vězeňské historii Československa. A spolu s ní i příběh tří párů, jejichž životy se prolínají na pozadí obrovských a rychlých revolučních změn v roce 1989. Film jde do kin jako příspěvek k výročí Sametové revoluce, na události a dramatickou dobu se ale dívá jinak, než by mohli diváci očekávat. Očima jednoho z vězňů z prostředí věznice pro nejtěžší případy v Leopoldově, jehož příběh se uzavře během divoké vzpoury. Velkou roli v něm mají i postavy Anny Geislerové a Marka Vašuta.

Sametová revoluce v roce 1989 přinesla většině lidí svobodu, někomu ale přinesla i problémy, a někomu jinému zase příležitost a kariéru. Z bývalých prominentů se stávají vězni, z bývalých disidentů a vězňů se přes noc stávají politici a lidé s vlivem. Už za socialismu se začíná odvíjet příběh, který revoluce zrychlí a který vyvrcholí během krvavých událostí největší vězeňské vzpoury u nás. Rozsáhlé amnestie prezidenta Václava Havla ze zimy 1990 se řady těžkých zločinců v leopoldovské věznici netýkaly. Ti se proto vzbouřili a na téměř dva týdny celou věznici obsadili. Oblast věznice se změnila na válečnou zónu a ukončit ji musela až policie a speciální jednotky s využitím vojenské techniky. Nesmlouvavý a tvrdý zásah část veřejnosti ocenila, jiná část poukazovala na jeho přílišnou brutalitu.

„Je konec 80. let, doba nebývalých změn a jeden zloděj, ambiciózní manželská dvojice, mladá manipulátorka a vězněný disident se zapletou do událostí, které oproti označení revoluce jako sametové nebyly tak sametově hebké, čisté a nevinné,“ říká k Amnestii režisér Jonáš Karásek.

Film se z části natáčel přímo v autentickém prostředí Leopoldova, stejně jako ve věznici v Mladé Boleslavi, točilo se i v Praze v Národním divadle nebo v bytě Václava Havla. Výrazná část filmu vznikala na Slovensku. Tvůrci kladli velký důraz na ztvárnění doby konce komunismu. „Hodně se soustředíme na atmosféru a reálie konce 80. a začátku 90. let, na prostředí a oblečení stejně jako na populární hudbu z konce socialismu. Je to dnes v podstatě už historický film a chceme být maximálně přesní,“ přibližuje jeden z producentů Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm, držitele letošního Českého lva za film Všechno bude.

Amnestii doprovází do kin nová verze Krylovy Pasážové revolty. Se symfonickým orchestrem ji nazpíval David Koller, Richard Műller a Viki Olejárová.

Amnestie, které na konci svého funkčního období udělil prezident Václav Klaus, ukazují, že prezidentský pardon vzbudí ve společnosti vždy velký ohlas a jde o stále aktuální téma.

Bontonfilm


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

45 minut již uběhlo
105 minut zbývá do konce

ČT2 - Popcorn

03:00 - 03:25

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:50 - 03:05

70 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:45 - 03:40

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10