Americká krása (1999)

Americká krása (American Beauty)
83.8 %
 
 

American Beauty

    Žánr: černá komedie / drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 17.2.2000        
    Délka: 122 min.
„...prohlédněte si ji zblízka“
Dvaačtyřicetiletého Lestera Burnhama považuje manželka Carolyn a pubertální dcera Jane za bezvýznamného ubožáka a on jim vlastně dává za pravdu. Nečekaně však najde smysl života, když se zamiluje do Angely, vyzývavé spolužačky své dcery Jane. Vzepře se manželce i nadřízeným, dá v práci výpověď a v naprosté pohodě a jako proměněný jde za svými sny. Za odstupné si koupí auto svých snů, červený Pontiac Firebird z roku 1970, a nastoupí jako obsluha u MacDonalda, kde v mládí prožil své nejšťastnější roky. Být znovu spokojený a vyrovnaný mu pomáhá podivínský sousedův syn Ricky, který se kromě poněkud voyeuristické videotvorby věnuje i drobnému obchodování s marihuanou. Dodává ji i Lesterovi, pro nějž to je další z návratů do šťastného mládí. Ricky Fitts se postupně sbližuje s Jane, Carolyn, realitní agentka, se stane milenkou svého největšího konkurenta Buddyho Kanea a Lester se konečně ocitne sám s Angelou. Když dojde na něžnosti a dívka přizná, že je dosud panna, Lester se ovládne a přes svou touhu ji něžně odmítne. Vzápětí však zasáhne nevypočitatelný osud.

Zdroj: Nova

režie:
Sam Mendes
 
 
hraje:
Kevin Spacey (Lester Burnham), Annette Bening (Carolyn Burnhamová), Thora Birch (Jane Burnhamová), Wes Bentley (Ricky Fitts), Allison Janney (Barbara Fittsová), Scott Bakula (první Jim), Sam Robards (druhý Jim), Mena Suvari (Angela Hayesová), Peter Gallagher (Buddy Kane), Chris Cooper (plukovník Fitts), Ara Celi (první prodavačka), John Cho (první prodavač), Sue Casey (druhá prodavačka), Kent Faulcon (třetí prodavač), Brenda Wehle (čtvrtá ptodavačka), Lisa Cloud (čtvrtá prodavačka), Chekeshka Van Putten (šestá Sparťanka), Nancy Anderson (osmá Sparťanka), Chelsea Hertford (druhá dívenka), Amber Smith (Christy Kaneová), Marissa Jaret Winokur (Janine), Joel McCrary (nákupčí), Alison Faulk (první sparťanka), Fort Atkinson (druhý prodavač), Barry Del Sherman (Brad), Allison Faulk (první Sparťanka), Krista Goodsitt (druhá Sparťanka), Lily Houtkin (třetí Sparťanka), Carolina Lancaster (čtvrtá Sparťanka), Romana Leah (pátá Sparťanka), Emily Zachary (sedmá Sparťanka), Reshma Gajjar (devátá Sparťanka), Stephanie Rizzo (desátá Sparťanka), Heather Joy Sher (první dívenka), Dennis Anderson (manažér), Matthew Kimbrough (průvodce), Erin Cathryn Strubbe (malá Jane)
 
 
scénář:
Alan Ball
 
 
kamera:
Conrad L. Hall
 
 
hudba:
Thomas Newman, Pete Townshend, Bob Dylan (píseň All Along the Watchtower), Chris Douridas (supervize)
 
 
výprava-architekt:
Naomi Shohan
 
 
kostýmy:
Julie Weiss
 
 
střih:
Tariq Anwar, Christopher Greenbury
 
 
zvuk:
Bob Beemer, Dean Drabin, Richard Van Dyke, Dan Lipe
 
 
vedoucí produkce:
David S. Lazan
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
dabing:
Martin Písařík (Ricky Fitts), Otakar Brousek (Lester Burnham), Vlasta Žehrová (Carolyn), Klára Jandová (Jane), Jitka Ježková (Angela), Vladislav Beneš (Frank Fitts), Luděk Čtvrtlík (Buddy Kane), Marcela Nohýnková (Barbara), Antonín Navrátil (Jim Olmeyer), Marcel Vašinka (Jim Berkley), Marta Sládečková (Carolyn Burnhamová (SK dabing)), Beata Drotárová ((SK dabing)), Peter Rašev (Colonel Fitts (SK dabing)), Karel Chromík, Radovan Vaculík, Bohumila Dolejšová, Karel Urbánek, Dita Hořínková, Rudolf Jelínek, Dana Černá, Judita Vicianová, Alena Skokanová
 
 
zpěv:
Elliott Smith ("Because")
 
 
choreografie:
Paula Abdul
 
 
zvláštní efekty:
John C. Hartigan (koordinátor), Pacific Title Research (optické)
 
 
koproducent:
Alan Ball, Stan Wlodkowski
 
 
koordinátor kaskadérů:
Ben Scott
 
 
vizuální efekty:
Rob Hodgson (supervize), Pacific Title Digital, CFC/MVFX, Gregory Creaser
 
 
masky:
Christine M. Steele, Tania McComas, Cydney Cornell (účesy Annette Beningové), Julie Hewett (make-up Annette Beningové)
 
 
asistent režie:
Tony Adler, Rosemary C. Cremona, Carey Dietrich, Michelle Edmonds, Peter E. Hirsch, Stephanie Kime
 
 
nahrál:
Bruce Dukov
 
 
producent:
Bruce Cohen, Dan Jinks
 
 
casting:
Debra Zane, Leslie Felldman C.S.A.
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.