Akce Býčí oko (1976) [TV inscenace]

Akce Býčí oko
40 %
 
 
    Žánr: drama / krimi
    Země: Československo
    Délka: 49 min.
„Příběh z 2. světové války.“
POZOR, SPOILER

Vojáci rok po válce hrají Býčí oko. Je to třetí družstvo, kde je pět vojáků. Karel Balík, Hynek Podlešák a Jirka Zapletal. Vyšší šarže je zastoupena desátníkem malířem Zdeňkem Zapletalem, což je Jirkův bratr. Je zde i vojín Jan Palec a Soňa Trefná. On jí navrhuje, aby si ho vzala, ona však nechce, protože se chce stát herečkou.

Pak jim kapitán Taylor sděluje jejich úkol. Mají zajít do jistého zámečku, tam ukrást písemnosti a přinést je zpět do Anglie. Akce se zdaří, ale umírá při ní vojín Jirka Zapletal. Na konci této operace trhá jeden z vojínů papír s čísly. Ten papír má nesmírnou důležitost, protože jsou na něm čísla z banky ve Švýcarsku. Tomu, kdo papír předloží, vyplatí banka opravdu vysokou částku. Každý z vojáků, kteří přežili tuto, akci obdrží jeden útržek. V současnosti po nich někdo hodně touží. Až tak, že bere do ruky zbraň a vyhrožuje zabitím. A Podlešák je tak o útržek okraden. Ten pak přichází za Palcem s tím, že jej podezřívá. On byl totiž okraden i Balík. Pak dochází k další krádeži.

Malíři přichází výhružný dopis, aby svůj útržek odeslal poštou. Do celé věci se začíná zaplétat kapitán Kadlec z bezpečnosti. Ten by rád neznámého člověka vypátral. Zjistí, že se většinou před zmizením útržku s okradeným setkala Soňa. Všichni, včetně ní, se sejdou. Je zde i Kadlec, ten už tuší, že mají něco, co má cenu. Jen neví, co to je. Proto se všem přizná, že reagoval na vyděračský dopis a pozval vyděrače sem. Takto by měl být polapen. Jenže podaří se to? A kdo to je?  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Bělka
 
 
hraje:
Rudolf Jelínek (Zdeněk Zapletal), Ivan Vyskočil (Jiří Zapletal), Martin Štěpánek (Hynek Podlešák), Gabriela Vránová (Jana Podlešáková, Hynkova žena), Jaroslav Satoranský (Karel Balík), Růžena Merunková (Marie Balíková, Karlova žena), Petr Čepek (Jan Palec), Jana Šulcová (Soňa Trefná), Karel Hlušička (kapitán Kadlec), Jana Paulová (Marie, modelka), Gustav Nezval (nadporučík), Zdeněk Jarolímek (role neurčena), Marcel Vašinka (pošťák)
 
 
námět:
D. A. Dogg
 
 
scénář:
Jaroslav Merunka
 
 
kamera:
Alois Nožička
 
 
hudba:
Karel Mareš
 
 
výprava-architekt:
Miloš Ditrich
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná
 
 
střih:
Marie Pačajová, Jana Dobiášová
 
 
zvuk:
Svatava Hrubcová
 
 
II. kamera:
Miloš Horák, Petr Polák, Vladimír Řezníček
 
 
masky:
Josef Adamička, Jiřina Kozlová
 
 
dramaturgie:
Vladislav Čejchan
 
 
asistent režie:
Kateřina Housková
 
 
nahrál:
Orchestr Karla Vágnera
 
 
vedoucí výroby:
Eva Heřmanová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.