Duben
ohodnotit

Aféra s náhrdelníkem

The Affair of The Necklace

Další název:
Náhrdelník
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
6.6.2002
„Oscarová Hilary Swank. Příběh plný vášní a intrik na královském dvoře.“
Popis / Obsah / Info k filmu Aféra s náhrdelníkem
Jeanne Saint-Rémy de Valois v roku 1786 sa obhajuje pred súdom, že si zobrala naspäť svoj majetok, o ktorý ju brutálne pripravil kráľ v roku 1767. Teraz už vie, že česť nespočíva v mene, ale v skutkoch.

Rok 1767: Jej otec Gróf de Valois kritizoval kráľa z útlaku a zo skazenosti. Za to boli jeho majetky zhabané a on zabitý. Matka jej zomrela nasledujúcu jeseň. Kráľ takto konajúc si myslel, že tak vymizne rod de VAlois, ktorý pred sto rokmi bol kráľovský rod.

O niekoľko rokov neskôr:
Jeanne de Valois už ako dospelá žije na kráľovskom dvore vo Verasilles. Vďačí tomu manželstvu z rozumu s grófom Nicolasom de la Motte. Napriek tomu Jeanne je Jeanne na posmech pre zahálčivých a povrchných dvoranov, že sa oblieka staromódne. Na jednom z mnohých plesov, Jeanne stretáva grófa Retaux de Vilette, svoju neskoršiu lásku. Zo začiatku majú obaja voči sebe vypočítavé úmysly. Retaux jej pomôže vybaviť audienciu u kráľovnej Marie Antoinety a ona bude jeho milenkou. Jeanne chcela poprosiť kráľovnú o navrátenie majetkov rodu de Valois, jej prosba bola zamietnutá. Postupne sa medzi Jeanne a Retauxom zrodí láska. Retaux ju zasvätí do dvorských intríg. Jeanne využije náklonnosť kardinála de Rohanne ku kráľovnej tak, že zoženie falošnú kráľovskú pečať. Takto sfalšované listy od kráľovnej bude posielať kardinálovi. Ešte geniálnejší plán Jeanne napadne, keď ju navštívi kráľovskí klenotník, aby sa za neho prihovorila u kráľovnej, aby kúpila od neho nahrdelník nesmiernej ceny. Pomocou svojho milenca zariadia tak, že keď zmizne nahrdelník, zaplatí ho kardinál. Plán im vychádzal, nahrdelník rozpredávali po častiach. Všetky opatrenia, ktoré zabezpečovali tento plán zlýhali, keď oddaný minister Breteuil stretol vyplášeného klenotníka. Na mučidlách z neho vytiahli všetko, čo potrebovali vedieť. A tak už bola len otázka času, kedy Jeanne, Retaux, jej manžel budú zatknutí.

Hovorí sa, že francúzsku revolúciu spustila práve tá aféra s nahrdelníkom. Keby kráľovná Maria Antoineta nebola taká ježitná a nedala to na verejnosť pretriasať, možno by nebola ani revolúcia. Verejnosť po súde začala ešte viac útočiť na kráľovskú rodinu, že je márnotrátna, ked všade je hladomor.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Aféra s náhrdelníkem
Co byste udělali, kdybyste dostali Oseara za roli
skutečně žijící kontroverzní osobnosti. Hráli byste další reálnou kontroverzní osobnost. Stejnou cestou šla i Hilary Swank, která si po transsexuálovi Brandonu Teenovi z filmu Kluci nepláčou zahrála ve snímku The Affair Of The Necklace hraběnku Jeanne de la Motte-Valois, která pomohla ke zrodu Velké francouzské revoluce tím, že připravila francouzskou královnu Marii Antoinettu o diamantový náhrdelník nesmírné ceny.
Víte, kde se nejlépe natáčejí exteriéry Paříže 18. století? Překvapivě to není v Paříži, ale v Praze. Sem se filmaři nastěhovali na začátku prázdnin a od 3. července jste mohli v uličkách Starého Města pozorovat postavičky, které jako by se vylouply z konce 18. století. (Když jste měli velké štěstí, mohli jste tu narazit taky na Johnnyho Deppa, ale to už je trochu jiný příběh.)
Vedle rafinované intrikánky s modrou krví v podání Hilary Swank se ve filmu objeví i Simon Baker (L. A. Přísně tajné) jako její manžel a přepychem obklopenou Marii Antoinettu si zahraje Joely Richardson (Patriot). Jakou roli vytvoří Christopher Walken, zatím není známo, ale můžeme si tipnout, že to asi nebude žádný kladný hrdina. Film se v kinech objeví sice až příští rok, ale už ted můžete hádat, jakou kontroverzní osobnost si Hilary vybere příště.
Total Film 2000/8/34

Autor/Zdroj: /Total Film


Začíná vypravování o rafinované a krásné šlechtičně Jeanne de la Motte Valois, o intrikách na královském dvoře, o lásce a vášni k druhému pohlaví, ztracené stavovské cti, ale také o nádherných šatech a briliantových špercích, které probouzely nebývalé touhy a mohly se stát oslňujícími aktéry spletitých příběhů, z nichž ten o náhrdelníku byl skutečný a začal takto: Milované dítě hraběte a hraběnky z Valois, malá Jeanne, si žila jako v bavlnce až do chvíle, kdy do jejich domu přišli vojáci a krutě zabili hraběte, jenž si dovolil oponovat králi Ludvíku XVI. Zabavili rodině majetek. Truchlící hraběka, která navíc byla v jiném stavu, smutek nepřežila. Dospělá Jeanne si pak umínila získat čest a dobré jméno rodiny zpět. Jejím pomocníkem se stává kardinál de Rohan a klíčem k navrácení cti briliantový náhrdelník…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Aféra s náhrdelníkem
V historickém snímku režiséra Charlese Shyera Aféra s náhrdelníkem ožívá známý skandál z období před Velkou francouzskou revolucí, jejíž nejznámější obětí se stala královna Marie Antoinetta (popravena 1793). Tvůrci sledují průběh událostí z let 1784-1786 z pozice jejich protagonistky Jeanne Saint-Rémy de Valois, ale vypravěčem učinili jinou zúčastněnou osobu, králova ministra Breteuile. – Mladá Jeanne chce za každou cenu dosáhnout rehabilitace jména svých předků, šlechticů z Valois. Když se jí to nepodaří oficiální cestou, zvolí rafinovanou intriku, do níž zaplete prostopášného kardinála Rohana. Ten touží po královnině uznání. Naletí na falešné dopisy a stane se ručitelem za vzácný náhrdelník, jejž si Marie Antoinetta nemůže koupit kvůli zjitřenému veřejnému mínění. Podvod je však odhalen a spiklenci, k nimž patří Jeannin milenec Retaux de Vilette, její manžel hrabě Nicolas de la Motte a legendární šarlatán Cagliostro se ocitnou před parlamentním soudem. Na podvod však nejvíce doplatí královna, která byla do celé věci zapletena (alespoň podle filmařů) naprosto nevinně. – Tvůrci si nedělají příliš starostí s historickými reáliemi. Jde jim především o barvitý kostýmní příběh se všemi obvyklými atributy. Bohužel však jako Američané z Hollywoodu mají přece jen daleko k evropským záležitostem, ačkoliv natáčeli jak ve Francii tak především v České republice (s vydatnou podporou českého štábu). Omylem bylo i obsazení Hilary Swankové, tak excelující v oscarové kreaci ve filmu Kluci nepláčou. Historický kostým jí prostě nesedí. – Látku mj. zpracovali Alexandre Dumas st. v románu Královnin náhrdelník (1850, česky naposledy 1991) a ve filmu např. Louis Feuillaude (Le collier de la reine, 1909) nebo Marcel L'Herbier (L'affaire du collier de la reine, 1946).
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/7

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10