Jeden svět
ohodnotit

Adamova jablka

Adams æbler

Další název:
Adam's Apples; Adams Äpfel; Adamove jablká
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
94 minut
„Fanatický farář v roli Joba a jablečný koláč jako cesta k nápravě neonacisty.“

Komentáře k filmu Adamova jablka

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.7.2013
Protože za celých dvacet   minut nebyli tvůrci schopni   film rozjet, začal jsem   přejiždět. To jsem činil   až do čtyřicáté minuty,   ale protože jsem viděl jen   kecy a kecy, nedodíval jsem   to do konce. Tohleto opravdu   není z mého „ranečku“.   Pokud měl film myšlenku tak   mi unikla, ale ne že bych ji   tam v tom jalovém plácání   hledal.   201307034000/8807bts.u.
Petantino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.4.2013
Nácek peče jablečný   koláč, kněz nastavuje   ranám osudu další a další   tváře, napravovaní jedinci   chodí ozbrojeni a celé té   absurditě dávají korunu   moudra cynického doktora.   Sice to není komedie, ale v   důstojně poklidném   prostředí každá hláška   dokonale vynikne a tak mohu   konstatovat, že jsem se   několikrát opravdu od srdce   rozesmál. A kdo chce řešit   otázky víry či dobra a zla,   tak si svůj prostor určitě   najde, ale mě rozhodně více   zaujal dokonale absurdní   humor.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.6.2012
ADAMOVA JABLKA

Od počátku mi to   připadalo hodně zvláštní   a nějaké divné, a už jsem   začínala přemýšlet nad   tím, co jsem si to zase   vybrala za hloupost. Ale jak   šel čas, dostávala jsem se   do děje čím dál tím víc   a nakonec jsem film sledovala   se zájmem až do konce, aniž   jsem se nudila. Dánské filmy   nejsou u nás zase tak   běžné, o to více stojí za   pozornost. Film se dotýká   mnoha společenských témat   od kriminality,   náboženství, fašismu a   fanatismu obecně. Poskytuje   mnoho témat k přemýšlení.   Ve filmu hraje jen minimum   herců, kteří jsou pro mě   zcela neznámí. Je s podivem,   že se ve filmu vyskytuje   tolik „špatných lidí“,   kteří tvoří navzájem   tolik nesourodou komunitu,   která se navzájem utváří   a formuje. Přitom jde o   citlivý film, ve kterém je   tolik zla a násilí v   přímém protikladu. Proto je   doslova fascinující, že   právě toto prostředí   dokázalo zformovat z Adama   úplně jiného člověka,   než jakým byl na počátku.   Film nebyl sice žádná   vyložená bomba, ale snímek   to byl natolik zvláštní,   že mně doopravdy zaujal.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.4.2014
Ako sa napravujú hriešnici
Škandinávske filmy moc   nemusím, a aj tu to vyzeralo   na slušné fiasko hlavne zo   začiatku. Na prekvapenie ako   to pokračovalo, tak môj   obdiv stúpal a na konci   musím vyjadriť uznanie. Ono   to komédia nie je, i keď   zopár brutálnych čiernych   frkov tu je. Je to akési   podobenstvo a absurdná   dráma. Vlastne žiadna   postava nie je v poriadku, ale   každá ma niečo do seba. Na   prekvapenie to dokonca   skončilo akousi nádejou a   pozitívnym nábojom, čo u   škandinávskych filmoch   často nevidieť. Z postáv   bola brutálna postava Adama,   ako nechápavo sa díval na   ten svet okolo na fare a   prišlo mu to všetko ako z   inej dimenzie. A vrchol bola   tá streľba na havrany   odzbrojujúcim týpkom   Khalidom (môžeme strieľať   pri kostole? - jiste - čo si   mi to nepovedal skôr Ivan? -   prásk prásk). Potom   brutálne čierno čierne   vtípky (aký fešák. to je   tatínek? - to je Hitler -   nie, on mal plnofúz... máš   pravdu, splietol som si ho s   tým Rusom). Ako som   spomínal, začiatok vyzeral   na peknú blbosť, ale ku   konci sa to menilo na   mystérium, podobenstvo,   drámu a hlavne to aj nútilo   popremýšľať. Zvláštny   film
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.3.2012
Očividně jsem jediná,   která nepochopila   komediální stránku věci,   tak se vyslovím alespoň k   té dramatické, ale ani tady   u mě poselství snímku   nepochodí - jsem toho   názoru, že člověk musí   umět přijímat i bolest,   vyrovnávat se s ní, hledat v   ní smysl a z něho vycházet,   ne si namlouvat, že   neexistuje, zřejmě se pak   nestane žádný velký   zázrak, ale jistě spousta   malých... Z filmu mně   patrně utkví v paměti jen   jabloňové etudy a   zpřerážený Mikkelsen, ale   nijak hluboko si je ukládat   nebudu.
vojtam
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.6.2012
Nácek a jablíčka
Mno, souhlas hodně   zvláštní snímek,   nepřišlo mi to moc jako   komedie, i když jsem se   párkrát zasmál. Souhlas s   prvosenkou, ze začátu mě to   moc nebavilo, ale byl jsem   zvědavej jak to dopadne.   Takové syrové drama s prvky   hodně černé komedie...Mads   Mikkelsen mně moc   nepřesvědčil v roli   faráře, já ho mám radši   jako zaporáka, ty mu jdou na   jedničku. Chudák ten furt   dostával, a ten konec   joj:)Nejvíc mně pobavila   scénka se zastřelenou   kočkou, přepadení na   benzince, finální scéna.   Dávám 7, vidět to znova už   nemusím.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2012
...a z nich jeden "American Pie"
Nevím, který blázen to   škatulkuje do komedie,   vtipné v tom je minimum, a i   to se spíše řadí do   bezcitné životní ironie.   Jsem si zase něco pustila -   typičtí němečtí a   severní herci - nezájem,   pouze kulisa k zabití volna.   Jenže ejhle, postupně se   vše začíná situovat dle   Bible, dle zákonů přírody   - i to bych normálně   odsoudila, jenže tenhle film   je ztělesnění všeho, co se   dá nazvat silou osudu, Boha,   také špatnou výchovou či   její absencí, do toho   vložený pravověrný   přívržence Hitlera, v   samém závěru   "převtělený" na   "kněžského   rádce" = chuťovka. K   tomu obecně přicházím na   chuť i "hnusným"   filmům, které ne, že jsou   ponuré, ale celé hodiny   trávíme ve vágním   prostředí, lidi nám   nevoní, v tomhle filmu   existujeme s ožralci,   násilníky, těhotnou stále   běhnou a ožralicí,   rasistou, muslimem atd. Hoďte   je do jednoho baráku a máte   "freudovsko-jungovský&qu   ot; Hotel Paradise.
karlosphonic
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.7.2011
Malý a výborný film
Zvláštní film.Není pochyb   o tom,že se jedná o   kvalitní snímek.Nejvíc mě   fascinuje,že Adamova jablka   je hrozně milý film,ale s   totálně brutálními   prvky.Ten kontrast mě   fascinuje a toto drama tak   zanechává za sebou výraznou   stopu.A to je velmi   dobře.Plno scén totiž byla   podána tak,že člověk o   nich musí   přemýšlet,protože vše   bylo nesmírně smutně   veselé (např.nechápavé   louskání prstů u   dementního dítěte) a   nevtíravě absurdní.A nad   tím vším je   povznášející   farář,který za každou cenu   vyznává chuť lidského   žití,ať už je   sebebizardnější.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.8.2013
Tak tímhle filmem mě někdo   zkouší. Někdo po mě jde. A   já jsem asi udělal chybu.   Velkou chybu. Pustil jsem si   to, aniž bych tušil, že to   prý má být komedie, byť   černá. A vzal jsem to   vážně. Tak se pak nemůžu   divit, že jsem z toho byl   zaraženej. Moc zaraženej. A   nasranej na... Já vlastně   ani nevím na koho. Proč   vůbec mi tohle někdo   udělal!

A   vzal mi moji víru, moje   jistoty. Řeknu vám, tohle   mě zneklidnilo. Velice   zneklidnilo. Navíc mi při   urážení Toho, kdo je nad   námi nade všemi, málem taky   začala téct krev z ucha.   Ačkoli, když nad tím tak   přemýšlím – s vousy by   možná byl ještě   charismatičtější, než s   knírkem. À propos, abych   nezapomněl, nevíte někdo,   jestli měl Hitler rád   jablkový koláč? P.S. Filmu   jsem dal původně jen jednu   hvězdu. Proč? Prostě proto,   že jsem racionalista   (neplést s nacionalistou!). A   nesnášenlivej a zlej ateista   (mám to napsaný i v   papírech, že jsem zlej).   Ale po čase, zhruba po po   šesti týdnech, jsem to   hodnocení změnil.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2013
Velmi zajímavý koprodukční   počin pod taktovkou Anderse   Thomase Jensena.
Snímek který ve vás   zanechá dojem dozrávající   jako samotná jablka na   adamově jabloni i vám ten   dojem sem tam nakousne   nějakej ten hnusnej pták či   červ, ale když ten koláč   ochutnáte, uznale   přikývnete vydající pouze   souhlasné ,,hmm".
olgab
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2013
Ze začátku mi připadal film   takový divný,ale to jen do   doby,než jsem pochopila jeho   smysl.Pak jsem se fakt   výborně bavila.Skvělé   situace,skvělé   dialogy.Perfektní černá   komedie.Dánský film v   posledních letech   nepřestává překvapovat.
Tristan_
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.10.2007
Skvělí film, předloni jsem   na něm byl v kině v Kodani a   vůbec jsem nelitoval těch   pěněz. Špičkoví film   opravdu doporučuji stojí za   shlédnutí!
m6k
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.8.2021
Tento starší film od   režiséra filmu „Rytíři   spravedlnosti“ rozhodně   není méně šílený. Opět   v něm exceluje Mads Mikkelsen   tentokrát v roli fanaticky   altruistického faráře.   Hraje tu člověka, kterého   pokouší sám ďábel a sám   je ďábel, (minimálně co se   hereckého výkonu týče).   Ztvárňuje postavu, která je   ten typ absolutně v Boha   věřícího člověka,   který, když ho jeho bližní   udeří do tváře, (a to   nijak symbolicky), tak mu   ochotně nastaví druhou   tvář. Jak dopadne jeho   setkání s neonacistou,   kterého má napravit?   Samozřejmě velmi groteskně,   místy až katastroficky. Film   ale není pouhá jednoduchá   komedie, ale má v sobě   hluboké okamžiky lidství ve   svých různorodých   podobách, i těch které si   raději nechcete   připouštět. Třeskutý mix   víry a cynismu, síly i   slabosti, velkorysosti s   trapností a to vše zcela bez   patosu. Je to film nabitý   třeskutými fóry, které   vás určitě nerozesmějou,   spíš rozmetají na mraky.   Jestli vás tenhle film   neuzemní, tak už jste   uzemněný...
weitinger
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.2.2010
Šest herců a koncert!
Naprosto famózní snímek z   okrajové dánské produkce,   dokazující, že i bez   kýčovitých příběhů   amerického typu se film   obejde. Přerod obou hlavních   představitelů byl   přesvědčivý, v každém z   nás je bůh i ďábel...Slza   do oka se drala ne kvůli   těžké farářově nemoci,   mnohem, mnohem děsivější   byla ztráta víry.I   umístění příběhu na faru   a do kostela se tvůrcům   povedlo ve vyváženém   protikladu k náckům, kteří   tvořili důležitou součást   Adamova přerodu v lidskou   bytost.
Le_Chuck
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2007
Totálny filmový zážitok,   ktorý po dlhej dobre prekopal   moju TOP10. Pre tých, ktorí   sú ako ja pravidelne   ukoliebavaní istou   schématickosťou   Hollywoodskych prefabrikátov,   je tento Dánsky počin   ideány spôsob ako si   uvedomiť, že film ako umenie   nepozná tvorčie hranice.   Silná, ovorená, úprimná,   kritika. Klinec po hlavičke.   Dokonalé aj po formálnej   stánke (na nočnú búrku v   kostole nikdy nezabudnem).   100%
liskamm
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2013
Zvláštní, zábavné,   pitomé, geniální, vtipné,   tragické. Vše v jednom.   Opravdu jsem si tuhle   záležitost užil! Mikkelsen   a Thomsen jsou úžasní   (hlavně v absurditách).   Sledovat popírání reality,   střelbu na ptactvo a lidi,   kázání, rozmlácený   ksichty, ožírání se,   zlodějnu a obraz Hitlera.   Opravdu jsem nečekal že by   mě takovýhle děj zaujal,   ale jak je vidět zmýlil jsem   se.
meli4444
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.11.2015
Syrové a studené jako ryby   ze severních moří a do toho   se ironicky mrazivě směje   hlas racka. Na dánské filmy   musí být nálada.   Psychologické, drsné a   překvapující drama se   spoustou uznávaných   dánských herců a černého   humoru, líbilo se mi to.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih14387minih14387Noc smaragdového měsíce (1984) 
Noc smaragdového měsíce n
minih45135minih45135Co je platno kárat, co je platno kázat (1977) [TV film] 
Co je platno kárat, co je platno kázat n
minih109511minih109511Mladí a pohřbení (2007) 
Buried Alive n
minih119523minih119523Dárce (2014) [2k digital] 
The Giver n
minih10108minih10108Kdo se bojí, utíká (1986) 
n
minih18565minih18565Sedm hladových (1988) 
Sedm hladových n
minih10671minih10671Krakatit (1948) 
Krakatit n
minih8609minih8609Housata (1979) 
Housata n
minih16492minih16492Posel úsvitu (1950) 
Posel úsvitu n
minih62584minih62584Centurion (2010) 
Centurion n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dick Whittington (1993) [TV in...

12:30 - 13:45

71 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Déšť známý i neznámý

12:50 - 13:45

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:25

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190371
Osobností: 697520
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177995

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10