ohodnotit

...a jitra jsou zde tichá

A zori zděs tichie

Další název:
...а зори здесь тихие; ...a rána sú tu tiché (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
1972
Délka:
188 minut
„Dramatický příběh z doby, která donutila ženy stát se vojáky.“

Komentáře k filmu ...a jitra jsou zde tichá

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
kachnik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2008
viděl jsem poprvé tento film   asi v osumdesátých letech a   ted opět.Je dobře natočený   a myslím si,že většině   lidí při jeho zhlédnutí se   sevře dojetím srdíčko.
Kdo má rád filmy z   druhé světové války tak si   přijde na své.
Nasudr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.12.2008
Veľmi pekne spracovaný   vojenský film, kde v   hlavných úlohách hrajú   mladé ženy - vojačky. A   veliť ženám, je niečo   úplne iné ako je pre   vojenského veliteľa zvykom.
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.1.2009
Film jsem shlédla před mnoha   lety. Jsem velice potěšena,   že jsem ho v naší databázi   nyní objevila. Hrůza války,   tentokrát očima žen, které   tvoří jednotku,které velí   muž. Nebezpečí číhá   všude - nemci, miny. Velice   dojemný film, ze kterého   mrazí. Bojím se, že   dnešnímu divákovi, který   nemusí válečné filmy,   tento film, bohužel, již nic   neřekne. Přitom miny ničí   a mrzačí téměř po celém   světě i dnes.
soptik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.6.2005
Skvělý film o hrstce žen   jenž bojovala a umírala za   války. Není to ten typ   příběhu, kdy je na jedné   straně neporazitelný ruský   hrdina a na druhé německý   padouch, ale příběh, kde   smrt bere na všech stranách.
weitinger
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.5.2007
Taky tento film stavím hodně   vysoko. Jednak pro vykreslenou   syrovost války, jednak je to   dílo bez zbytečných gest,   davových scén, nacionalismu,   prosto těch známých   hrdinů, co porazí fašisty   za cenu i těch nejvyšších   obětí. Ženy - vojandy   dělostřelkyně měly strach,   jak asi každý v jejich   situaci. Jediný zkušený   voják zde je starý   vysloužilec, sympatický   Vaskov. K tomu v lese tlupa   německých hrdlořezů a   máme jednoduchou zápletku s   ohromným protiválečným   poselstvím.
frankvojta
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.8.2015
První části nemám co   vytknout. Bohužel v druhé   části se snižuje   důvěryhodnost filmu a   přibývá heroismus s   nacionalistickým zabarvením.   Nejprve vyznívají důvody   narukování dívek poměrně   romanticky a subjektivně,   což je potvrzeno barevnými   vzpomínkovými scénami, ale   v druhé části se to   všechno nějak podivně a   nepravděpodobně mění v   oddanou službu Sovětskému   svazu a snahu za každou cenu   dopadnout "Frice".   Na filmu vysoce oceňuji   herecké výkony, kameru a   hudbu.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.7.2011
Lyrika uprostřed války a   bolesti. Obtížný úkol,   zejména v době, kdy   většina filmů o válce se   vtahovala k nějaké bitvě   nebo hrdinství a především   chlapské soudržnosti. Filmu   dává mimořádnost i vztah,   který vznikl mezi starým   fronťákem , jakým byl   staršina Fedor Vaskov a jeho   ženský oddíl.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.12.2009
Film režidéra   Rostockého,který se silně   vymyká bývalé tradiční   sovětské válečné tvorbě   - a právě to jej činí tak   zajímavým. Téměř lyrický   příběh o neokázalém   hrdinství několika mladých   dívek říká o Velké   vlastencké válce a boji   sovětských lidí proti   fašismu víc,než padesát   jiných, nabubřelých a   ideologií prosáklých   snímků dohromady. Punc   opravdovosti filmu dodává i   fakt, že oba scénáristé -   tj. autor knižní předlohy   B. Vasiljev i režisér S.   Rostockij, sami patřili mezi   zkušené válečné   veterány.
lucymat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.11.2013
А зори здесь   тихие nejsou typickým   válečným filmem, jaký si   divák představí, když se   řekne "sovětský   válečný film". Na jeho   počátku nás uvítá   Levitanovo "Над   вечным   покоем", filmem   poté provází verše Bloka i   Puškina. Film je   černobílý, pouze některé   sekvence (např. současnost   či vzpomínky hrdinů) jsou   barevné. Estetika studiových   scén se mi zdála až   přelomová. Navíc je   hlavním hrdinou jeden muž   (staršina) a 5 žen   (bojovnice). Jistě, patosu se   nevyhneme, role ženy jako   matky a ochránkyně   rodinného kruhu bije do   očí, ale přesto je film   velmi působivý.
R.RICKIE
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.9.2009
Scény z tohoto filmu zůstaly   ukryty v mé hlavě po dobu   asi tak třiceti let.Určitě   tedy stojí za to.Narozdíl od   jiných, já sovětský   válečný film   můžu.Ideologie jde bokem.
Baki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2005
Skvělí válečný film o   skupině ruských   vojákyň,protiletadlových   dělostřelkyň.
Část   se vydává zlikvidovat   německé vojáky do   blízkých lesů a zde   začíná boj muže proti   muži,boj o holý život.
Bara.40
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.3.2009
Asi jediný sovětský film,   na který jsem chodil rád a   dobrovolně. Píši chodil,   neboť jsem příběh   staršiny Vaskova a vojand   brodících se bažinami,   viděl asi pětkrát a to ve   vojenském kinosále, kde se   pochopitelně neplatilo. V   zakouřeném sále jsme   popíjeli propašované   lahváče a zaháněli tak   nudu kasárenského života.
Pitvora
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.7.2005
Považuji tento válečný   film za jeden z nejlepších   sovětské
kinomatografie.
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.2.2009
Nemám vůbec rád sovětské   válečné filmy, dá se   říct, že jsem je v určité   době nenáviděl. V televizi   pořád, povinná školní   představení. A tento film je   vyjímkou. V současné době   jsem objevil i další.   Změnila se doba a pohled, i   na to hrdinství za Velké   vlastenecké války.
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.3.2010
Film by nebyl špatný ale je   na děj dost zdlouhavý.Pro   ženy byla válka jistě   tvrdší,než pro chlapy,proto   jistě si ženy zaslouží   takový film k jejich   poctě,hlavně těch, kteří   se míru nedožily. Jestli   můžu ruské filmy nebo ne.   Je špatně položená   otázka, mohu každý film,   když je dobrý. Když   srovnám desítky let staré   americké válečné filmy,   vždyť dnes jsou také ubohý   a samozřejmě na vyjímky...
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 24.1.2011
No, mne to tedy nenadchlo.   Překvapilo mne že komančům   prošla scéna kdy rusák   střílí do parašutisty,   pokud vím to se přece   "nesmělo".   Zpočátku těžkopádný   děj, pak víceméně   statický. Pravděpodobně   toto podruhé neuvidím a ani   nemusím. Ale snad ve chvíli   nudy...+++++++++++
Vcelku souhlas s mým   starším komentem. Původně   jsem si myslel, že bych mohl   něco přidat, ale nenašel   jsem nic, co by za to stálo.   Nevím, proč je film dělaný   černobíle a retrospektivy   barevně. Podle mne je to   úmysl. Ty holky se mi občas   pletly.


20190324

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih14892minih14892Okamžik záblesku (1984) 
Flashpoint n
minih13456minih13456Nahá pastýřka (1966) 
Nahá pastýřka n
minih26732minih26732Výlet po Dunaji (1962) 
n
minih49862minih49862Kaviár jen pro přátele (1969) [TV inscenace] 
Kaviár jen pro přátele n
minih12627minih12627Mladé víno (1986) 
Mladé víno n
minih28537minih28537Zdivočelá země (1997) [TV seriál] 
n
minih25496minih25496Polní lilie (1963) 
Lilies of the Field n
minih5136minih5136Císařův pekař a pekařův císař (1951) 
Císařův pekař a pekařův císař n
minih13678minih13678Návštěvníci (1993) 
Les visiteurs n
minih20019minih20019Světáci (1969) 
Světáci n

Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

A jitra jsou zde tichá (2015)

 A jitra jsou zde tichá (2015)
A jitra jsou zde tichá n
A zori zděs tichije...
Žánr: drama / válečný
Země: Rusko
Režie: Renat Davleťjarov

(remake)

Hodnocení filmu

77.7 % (106)
6   - curil
6   - cicis
6   - jarda53
8   - Erkul
2   - Pitryx
10 - clara.bow
8   - green-tea
10 - mia
9   - Edward52
6   - Agostino
7   - Bara.40
10 - Misantrop
8   - lucymat
10 - melakara
8   - catamount
9   - Nasudr
7   - Faye
7   - Rene1
8   - radegaster
8   - R.RICKIE

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

48 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Postřehy odjinud (1993) [TV cy...

19:40 - 19:50

8 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

18 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Divošky

19:40 - 19:55

8 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 163243
Osobností: 657593
Fotografií: 628369
Plakátů: 301987
Obsahů a biografií: 149652

Poslední komentáře

Marečku, podejte mi pero! (1976)

Marečku, podejte mi pero!
Tady není mnoho co napsat.   Jedna z nesmrtelných   českých komedií plná   vynikajících herců a dnes   již kultovních hlášek.   Hvězda dolů jen více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Ježek Sonic (2020)

Ségááá...

Ježek Sonic
Jako věrná příznivkyně   modrého pichláka a   sběratelka "kroužků", jsem   měla povinnost " Soníka"   vidět. Oceňuji věrné   zachování jeho více >

Autor: Frolíček | Hodnocení: 8 / 10

Pomsta je sladká (2014)

Pomsta je sladká
Taneček Katie Holmes v   parčíku bude asi   nejsvětlejším okamžikem   celého sladkobolného   příběhu. Chybí napětí i   když námět filmu si o více >

Autor: curil | Hodnocení: 5 / 10

Drtivý dopad (1998)

Drtivý dopad
Nejsem zrovna fanouškem   katastrofických filmů ale   myslím si že tenhle patří   k těm nejlepším. Je to   dobře odvedená a velkoryse   pojatá více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Gattaca (1997)

Gattaca
Klasické sci-fi, kde se jen   prndá a prndá. Tohle bych   zařadil asi mezi etik-fi.   Vše je důležité mimo   samotného letu Vesmírem.   Třeba více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 1 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2020, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.099/0.083