Duben
ohodnotit

9. rota

9 rota

Další název:
9 рота; 9-ya rota; The 9th Company; 9th Legion; 9. rota (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
2005
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
29.9.2005
„Nikdo nikdy nedokázal dobýt Afghánistán.“

Komentáře k filmu 9. rota

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 27
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2011
Udělal jsem to v podsytatě   poprvé, že jsem si tento   film pustil na domácím   kině. Docela jsem ustrnul,   jak se smazal rozdíl mezi   úrovní záběrů, pokud jde   o technickou   úroveň,akčnosti a   napínavosti. Též si   myslím, že Rusové   přiznávali tímto   filmem,proti komu jejich   vojáci bojovali a zda to za   to vůbec stálo.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.11.2011
Poměrně hodně dlouhý   úvod, ale zajímavé   nahlédnutí do Afghánistánu   kdy tam bojovaly Rusové.   Celkem slušný film, kde mě   úplně neseděly některé   "přestřelky" a   již zmíněný lehce se   táhnoucí začátek. I tak   dobré.
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.4.2011
Čekal jsem víc
film natočen Rusy. Příběh   vypráví o silném   přátelství vojáků,   kteří se vydaj do boje v   Afganistánu, ale nejdříve   si projdou těžkým   výcvikem, no a pak se film   konečně přesune tam, o čem   vypráví. Začátek je   dlouhý a zdlouhavý, akce je   ve filmu minimum a je vidět,   že když na tom   nespolupracuje Hollywood,   není to taková pecka.   Snímek se mi i docela líbyl,   ale čekal jsem víc, je mi   jasné, že originální   válečný film natočit je   těžké, protože mi tohle   hodně připomínalo Četu a   Zachraňte vojina Ryana.
Ale zase herecké výkony   byly dobré a divák ze   snímku pochopí, že život v   armádě je úplně odlišný   než v civilu.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Slušný válečný snímek s   opravdu hodně povedenými   bojovými scénami. Akorát ti   herci mi neseděli. Ale   špatné to rozhodně nebylo.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.4.2013
Mé podezíravé já   nedůvěřivě sledovalo   poetický déšť, děvočku   na vokzale, točící se bez   příčiny a halasné pokřiky   mladých branců, kteří od   zápalu div nevyhazovali   ušanky ... mé shovívavé   já srovnávalo ruský   vojenský výcvik s americkým   a zjistilo, že v duchu   obrázků "najdi deset   rozdílů" poněkud   vyčnívá jen větší   zacházení do extrému a   ořvanější ksichty Yankeeů   ... mé usmívající se já   přicházelo na chuť   slovanskému mixu radosti i   smutku a některým   slovanským typům   (Bondarčuk, Čadov,   Serebrjakov)... mé užaslé   já tajilo dech nad silou   napětí, lstivostí   Afgánců, hrůzou bojů i   krásou obrazů ... a mému   nadšenému já nezbývá než   dodat, že šlo o jeden z   nejlepších válečných   filmů, co kdy vidělo.
lucymat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.11.2011
9. rota mi způsobila šok   jako hrom. Tahle filmová   lahůdka může za to, že   pád mé čelisti zachytila   až podlaha. Když už jsem si   myslela, že film víc   nepřekvapí, nabrala gradace   ještě větší obrátky.   Nechybí tu humor, dojetí,   smutek, sex, násilí,   hrůzy, realita válečného   dne... to vše doplňuje   bezchybný hudební podkres a   přesvědčiví herci.   Tleskám, Fjodore.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.12.2012
Tu ránu pažbou samopalu do zubů jsem nečekal
... na vteřinu jsem vyměkl a   přestal se krýt, vzápětí   jsem dostal kanadou kopanec   mezi nohy a než jsem stačil   popadnout dech a začít   kňučet, už mi na tepnu na   krku tlačil břit nože...   Tohle všechno mi způsobila   ta scéna se Sněhurkou a   partou vojáků. Kluků, co   druhý den odlétají pokusit   se nepadnout v Afghánistánu   (a taky se vrátit vcelku, se   všemi končetinami).

9 rota je   působivý a silný   (proti?)válečný film,   natočený na světové   úrovni Rusy, o pro ně velice   citlivém tématu, naprosto   obyčejně, bez příkras nebo   ideologických kudrlinek . Ze   žádného zákopu na mě   nečouhaly rohy pěticípé   hvězdy a když četa při   teoretické přípravě na to,   jaký jsou Afghánci   nebezpečný ludry, sborově   recituje ideologické   oddůvodnění proč vlastně   lezou do té země a s jakým   cílem, člověk to nebere   jako agitku zaměřenou na   diváka, ať už rudou nebo   protiválečnou, ale jako   prosté svědectví doby. A   jednoho tragického,   neúspěšného a hrozně   zbytečného válečného   dobrodruství.
Zdravím kamaráda M. do   Lógaru. Prý letos prostí   vesničané v horách měli   bohatou sklizeň. Díky   skrytému, ale   všudypřítomnému dozoru   Tálibánu. A produkce opia   je už zase na úrovni před   vpádem Amíků. Stejně jako   všechny armády před nimi, i   oni nakonec budou muset tu   zemi opustit (a tvářit se,   že to vlastně žádná   porážka nebyla).

Z té haly jsem   tenkrát utekl, Sněhurku jsem   jako jediný z party   nepomiloval a z Opavy do   války v Afghánistánu jsem   odletěl umřít jako panic.   Na tu krásně zpocenou holku   s něžně vykrojenými rty,   tak udivenou, že jí   říkají Venuše, co z   mořské pěny vystoupila,   klečí jí u nohou a   všichni naráz je líbají,   jsem už jen marně s   lítostí vzpomínal.
  „Už ti někdo řekl, jak   moc jsi krásná?“
  „Co tak koukáš, zamiloval   ses do mě? Tak se se mnou   ožeň, a tihle tvoji   kamarádi k nám budou chodit   na návštěvu...“
„Jsi bohyně...“
„A ty jsi idiot...“
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.9.2011
Ja se nestacim divit. Inu   Rusko je Rusko, tam je vsechno   mozny. Pokud budou pokracovat   v tomto trendu, stanou se   filmovou velmoci s valecnou   tematikou. Kdybych nevedel, ze   jde o rusky film, nepoznal   bych, ze se nejdna o americkou   produkci. Paradni kamera,   strih, zvuk a celkem obstojne   herecke vykony. Pro me osobne   prekvapeni jako blazen.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2008
Velmi kvalitně zpracované   válečné téma tentokrát z   Afghánistánu. Excelentní   herecké výkony a bojové   scény. Film je napínavý a   zajímavý.
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.8.2015
Válka v Afgánu po Rusku
Válečný film   připomínající americké   kousky tohoto žánru, po   všech stránkách velice   povedený. Jediné, co mi   malinko vadilo, byl pomalý   rozjezd. Ačkoliv druhá   polovina akcí jen drnčí,   první půlka věnovaná   nástupu na vojnu a výcviku   se vleče a je zbytečně   dlouhá. Film z Afganistánu,   trochu jinak než jej známe z   jiných snímků. Také zde   se najde pár záběrů na   státní vlajku, ale poněkud   jiné barvy:-) Na to, že se   jedná o ruský film, tak   musím uznat, jde o dost   dobrý kousek. I dialogy   postav mají hlavu a patu.   Dopad války na psychiku a   chování všech   zůčastněných jsem taky   věřil.
Sanchez
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.2.2007
Veliké plus tohodle filmu je   fakt, že není americký,   tudíž vše vypadá tak   nějak jinak. A tahle   odlišnost v sobě má kouzlo,   originalitu a i když jsou   vojenská pravidla všude   stejně krutá, zde jsou   vidět v jiném ( ruském )   pohledu. Nadchla mě   především první polovina -   výcvik vojáku -   nekompromisní velitel, tvrdý   trénink, psychický nátlak a   to vše dobrovolně. Zbytek   filmu se odehrává na   bitevním poli, kde akční   scény ztrácejí v   porovnání s americkými, ale   své kvality dokáže '9 rota'   ukázat jinde. Trochu mě   zklamal závěrečný masakr,   trochu zbrklé.
Válečný film natočený   podle skutečné události až   na vyjímky poměrně   kvalitní.
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.3.2013
o nikdy nedobyté zemi
9. rota není ojedinělým   filmem o   sovětsko-afghánském   konfliktu. Ale určitě   patří k nejpůsobivějším.   Faktem je, že po herecké   stránce nezapře   sovětskoruskou filmovou   školu, ani kdyby vás   posadili před plátno a o   filmu jste předtím   nevěděli vůbec nic. Ale to   je jen pouhý fakt, který   jinak na kvalitu, ani   vypovídací schopnost snímku   nemá negativní vliv. Ve   filmu nejsou překvapující   zvraty, spíš momenty,   kterých příchod víceméně   v postupujícím ději   očekáváte. Ale i přesto   vás mnohdy hluboce zasáhnou.   Tvrdé, ale filmařsky   výborné.
Dex
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.4.2006
Pěkný válečný,novodobý   snímek.Milovníky tohoto   žánru určitě zaujme.
miratskyl
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.7.2010
Hrdinský epos o válce v   Afghánistánu. Trochu jako   Olověná vesta smíchaná s   Černý jestřáb sestřelen.   Scéna příjezdu do   Afghánistánu se jen tak   nesmaže z paměti.
foxx
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2007
Vynikající, excelentní!   Nezapírám, že jsem velkým   milovníkem válečných   filmů a proto divák, který   válečnou tématiku nemusí,   může mít názor zcela   opačný, ale píši a   komentuji sám za sebe. Pro   mě zcela špičkový snímek.   Dovolil bych si pro něj   vybrat označení "ruská   verze Platoon, nebo Hamburger   Hill". I když pro mě   až na výjimku neznámí   herci, velmi drsné a syrové   zpracování, autentičnost je   natolik uchvacující a   věrohodná, že záměrně   odsunuji hluboko do pozadí   drobné snad nedostatky a   vidím a vnímam jen   přednosti. Je opravdu znát,   že ruští filmaři dokáží   natočit trhák v západním   stylu, dokonce je předčí a   nemusí to nutně být   MRAZÍK, nebo JEN POČKEJ!
tarzanek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.12.2007
Jak již bylo napsáno.Jako je   Četa(platoon) ve Vietnamu,tak   tohle je ruská 9.Rota v   Afgánistánu.Celkem povedený   scénář a režie.
FuriousG
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.7.2018
9. rota
Jeden z mých   nejoblíbenějších   válečných filmů, který je   natočený podle skutečných   událostí, které se   odehrály v 80. letech v   Afghánistánu při invazi   sovětské armády. Někdo tu   zmiňoval, že mu neseděla   parta mladých vojáků, mně   naopak ano. Poslední hvězdu   jsem nedal protože konec   filmu byl jiný, než ve   skutečnosti. Zřejmě kvůli   dramatičnosti. Ve   slutečnosti přežilo mnohem   více sovětských vojáků.
pospa65
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.9.2016
Po volnějším rozjezdu -   výcvik nováčků - ,   zajímavém přístupu - od   poslání do Afganistánu za   trest , až po dobrovolné   přihlášení , přes   šmelináře ,,výkoňáka´´   , se příběh hezky   rozjel.Doporučoval bych   vidět našim žoldákům ,   kteří se tam cpou a Amíky.   Nikdy nezvítězí
Joker93
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.8.2010
Film mě velmi nadchnul.   Trochu mi totiž připomíná   Olověnou vestu, kdy zde   část filmu pojednává o   výcviku a další o samotném   boji v Afghánistánu.   Nechybí zde dech-beroucí   bojové scény, silné   přátelství vojáků nebo   sebeobětování, efekty se   zřejmě taky nešetřilo.   Když se tohle vše spojí,   vznikne z toho skvělá   podíváná, jakou 9. rota   bezpochyby je.
RATM666
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.1.2010
Natočené veľmi precízne,   bol som milo prekvapený z   tohto snímku. Charaktery   postáv neboli jednotvárne,   postupne sa vyvíjali.   Výborne zvládnutá kamera,   strhujúci dej, bojové scény   boli na vysokej kvalitatívnej   úrovni. Vidieť, že aj   ruskí filmári majú talent.
yakub
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.5.2007
Dobry
Co dodat. Milovníkům   válečných filmů nemusím   doporučovat, protože jistě   už viděli. Celý film by se   dal rozdělit na dva díly.   Zhruba dvě třetiny filmu   (aspoň mě to tak připadalo)   se seznamujete s   naverbovanými mladíky,   kteří se DOBROVOLNĚ   přihlásili na misi v   Afgánistánu. Jejich   šarvátky, tvrdý výcvik,   různá školení o afgánské   kultůře a historii atd..   Zbylá třetina je věnována   bitevnímu poli.
Ač   má film 130 minut, nudit se   rozhodně nebudete.
ziki.to
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.2.2010
Asi nejlepsi rusky film co   jsem videl.Vsechno vypada dost   realisticky.Ti afghanci jak   mizi v tech dirach ti jsou   bombovi.Drsna ruska realita V   Afghanistanu.Vyborne herecke   vykony.
Voglick
Hodnocení:
Přidáno: 19.10.2009
Film je výborný, což se   dalo očekávat. Rusové   točí skvělé válečné   filmy. Pravděpodobnost   zapomenuté jednotky je sice   dost nízká, ale na kvalitě   snímku se kupodivu moc   nepodepsala. Také část, kdy   jeden odchází úplně sám   do neznáma pro sirky je   celkem blbost. Podle slov   člověka z Kazachstánu,   který ve válce v Afgánu   byl, je to jeden z filmů,   který opravdu dobře   vystihuje vztahy a poměry   mezi vojáky a jejich život.   Moc se mi líbí, že ukazují   válku v plné její   nesmyslnosti a krutosti,   avšak nepřekračují tu   tenkou hranici k absurdnímu   vyžívání se v detailech na   brutální scény (velmi   oblíbenou na západě za   velkou louží). Mile   překvapila skupina Tokio,   která se postarala o   soundtrack. Song Kto ja běz   těbja zní v uších ještě   hodně dlouho.
A   ještě reakce ke komentáři   uživatele yakub: ono to tak   dobrovolně nebylo. Tam   vojáci do války samosebou   museli.Šlo jen o to, že   když mlaďoši povinně   vstoupili do armády, mohli si   "vybrat" kam se   nechají poslat. Válčilo se   na víc místech, kde se   angažoval svaz.
Gareth-Costigan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.7.2010
Klobouk dolů před Fjodorem   Bondarchukem a jeho herci, po   dlouhé době válečný film,   který opravdu zaujal svou   reálností a osobitostí   daných postav...
pepko00
Hodnocení:
Přidáno: 30.1.2008
Výborna sovietská realita.   Pravdiva ukažka života   vojakov, žiadne ramboviny a   víťazstva jedného ramba.   Výborny.
Vladajanis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2020
9. rota
Podle mne jeden z nejlepších   ruských válečných   filmů.Děj i režie nemají   mnoho chyb,ale samozřejmě je   to i věcí názoru.   Doporučuji ke shlédnutí.
sep
Hodnocení:
Přidáno: 12.1.2006
dost dobre
film jsem videl v puvodnim   zneni a trochu si zase osvezil   rustinu. Musim rict, ze se   hodne snazili a je to videt,   film je prefektne propracovany   a pani s efektama si taky   prisli na sve. Je hodne ostry.   Tento film je na jinych   strankach srovnavan s cetou,   "Platoon" Vidim tam   taky jiste spojitosti, ale   neni to udelane v tom   klasickem americkem   "hero" stylu. Tam   neni zadny kladny hrdina, je   to spis jako doku, neco   jako:tak jak to bylo...osobne   si myslim, ze to bylo mnohem   horsi, ale clovek si muze   udelat aspon obrazek. Myslim,   ze kdyby to amici videli, tak   by asi do afganu nesli...ale   to je muj subjetivni nazor. at   se na to kazdy koukne a udela   si svuj vlastni.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih13744minih13744Nebezpečná rychlost (1994) 
Speed n
minih24368minih24368Žhavé místo (1990) 
The Hot Spot n
minih7127minih7127Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 
12 Angry Men n
minih123229minih123229Animal (2014) 
Animal n
minih137779minih137779Strašidla (2016) 
Strašidla n
minih154268minih154268MEG: Monstrum z hlubin (2018) 
The Meg n
minih54420minih54420Vyprávěj (2009) [TV seriál] 
Vyprávěj n
minih12104minih12104Opičí maska (2000) 
The Monkey's Mask n
minih24816minih24816Výbuch bude v pět (1984) 
Výbuch bude v pět n
minih4498minih4498Bounty (1984) 
The Bounty n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - A na tu kytaru už nesáhneš (19...

09:45 - 10:10

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

09:25 - 10:15

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

29 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

49 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10