71 fragmentů chronologie náhody (1994)

71 fragmentů chronologie náhody (71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls)
63.8 %
 
 

71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls

Další název: 71 Fragments of a Chronology of Chance

    Žánr: drama
    Země: Rakousko / Spolková republika Německo
    Délka: 95 min.
„Bylo mu devatenáct let. Do Vánoc zbývalo jen pár desítek hodin. A on přesto vytáhl revolver a začal vraždit...“
Rakouský malíř temných zákoutí duše, režisér Michael Haneke uspěl na mezinárodním poli především svými drsnými psychologickými dramaty Pianistka a Funny Games. Haneke v roce 1994 už patrně dobře věděl, že máloco dokáže tak přikovat pozornost diváka jako řízený a směřovaný výbuch bezprecedentního násilí. A proto také jeho snímek, který je především chladnokrevnou studií lidské zloby a důvodů, které vedou člověka k páchání hrůzných činů, začíná děsivým masakrem. Je jeden den před Vánocemi. Devatenáctiletý student během několika málo minut, zcela chladnokrevně zabije v bance několik lidí a poté spáchá sebevraždu.
Haneke experimentálním vyprávěním, které do značné míry připomíná sestřih televizního zpravodajství, prokazuje, že nelidské zlo se často rodí i z takové banality, jako je náhoda. Znamená to snad, že svět skutečně není nic jiného než shluk nahodilostí a reakcí? Nebo lze i za vším zlem hledat nějaký pojící prvek? A jakou roli v západní civilizaci vlastně hrají média, která dokážou přenášet stejně tak pohřeb Michaela Jacksona jako odhalování masových hrobů v Bosně a Somálsku?
Formálně i obsahově pozoruhodná sonda z pera pozoruhodného filmaře získala hned tři ocenění na mezinárodním filmovém festivalu ve španělském Sitges včetně trofeje pro nejlepší film.

režie:
Michael Haneke
 
 
hraje:
Gabriel Cosmin Urdes (Marian Radu, rumunský chlapec), Lukas Miko (Max), Otto Grünmandl (Tomek), Anne Bennent (Inge Brunnerová), Udo Samel (Paul Brunner), Branko Samarovski (Hans), Claudia Martini (Maria), Georg Friedrich (Bernie), Alexander Pschill (Hanno), Klaus Händl (Gerhard), Corina Eder (Anni), Dorothee Hartinger (Kristina), Patricia Hirschbichler (Sabine Tomková), Lucia Steindl (Petra), Axel Sichrovsky (stráž), Karl Künstler, Gianfranco Licandro
 
 
scénář:
Michael Haneke
 
 
kamera:
Christian Berger
 
 
kostýmy:
Erika Navas
 
 
střih:
Marie Homolkova
 
 
zvuk:
Marc Parisotto, Hans-Walter Kramski
 
 
masky:
Ilse Weisz-Stainer
 
 
asistent kamery:
Martin Gschlacht
 
 
výprava:
Christoph Kanter
 
 
producent:
Veit Heiduschka, Willi Segler
 
 
asistent střihu:
Andreas Prochaska
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.