Duben
ohodnotit

Carrie

Další název:
Carrie - Des Satans jüngste Tochter , Carrie - nejmladší Satanova dcera
Rok:
1976
Délka:
98 minut
„Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje.“

Obsah filmu Carrie

 
Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma.

Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Brian De PalmaBrian De Palma  
hraje:
Sissy SpacekSissy Spacek.....Carrie Whiteová [26]   
Piper LauriePiper Laurie.....Margaret White [44]   
John TravoltaJohn Travolta.....Billy Nolan [22]   
Amy IrvingAmy Irving.....Sue Snell [22]   
William KattWilliam Katt.....Tommy Ross [25]   
Nancy AllenNancy Allen.....Chris Hargensen [25]   
Betty BuckleyBetty Buckley.....slečna Collinsová [28]   
P. J. SolesP. J. Soles.....Norma Watson [25]   
Stefan GieraschStefan Gierasch.....Mr. Morton [50]   
Priscilla PointerPriscilla Pointer.....paní Snellová [51]   
Sydney LassickSydney Lassick.....pan Fromm [53]   
Noelle NorthNoelle North.....Frieda Jasonová   
Doug CoxDoug Cox.....The Beak ( zobák )   
Cindy DalyCindy Daly.....Cora [24]   
Edie McClurgEdie McClurg.....Helen [24]   
Michael TalbottMichael Talbott.....Freddy Overlock [21]   
scénář:
Lawrence D. CohenLawrence D. Cohen  
námět:
Stephen KingStephen King.....kniha [28]   
hudba:
Pino DonaggioPino Donaggio  
kamera:
Mario TosiMario Tosi  
střih:
Paul HirschPaul Hirsch  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Carrie >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.7.2022
Originál je jen jeden!
První a nejlepší verze od Kinga. Horor s   psychologickou atmosférou poukazuje kam až   může zajít šikana a náboženský fanatismus.   Obsazení se povedlo a finále je patříčně   krvavé. Za mě nezle nic tomuto filmu vytknout.
T2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.7.2018
║Rozpočet $1,8milióna║Tržby USA   $33,800,000║Tržby Celosvetovo $35,000,000║ Po   príbehovej stránke je to jednoduché   priamočiare ale za to zas to nemá žiadne   zbytočné momentky čo by brzdili dej, takže to   pekne odsýpa a hlavne je to prehľadné. Taktiež   je technická stránka zvládnutá, moment strachu   a úzkosti slušne dosiahnutý, a zaujímavé je   akou drsnou úlohou tu začína kariéru John   Travolta. /70%/
SNCIS
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.12.2017
Moc nevím jak to hodnotit: 70 minut je vata,   kecání a kecání. 10 minut je akce, všude krev   a já vůbec nevěděl, která bije. Zbytek času   jsou úvodní a závěrečné titulky. Sissy   Spacek hodně uvěřitelná a Travolta je tam   všeho všudy 8 minut, zbytek herců je o ničem.   Natočené je to průměrně, žádná sláva to   není. 50%.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.7.2014
Fenomenální klasika, která bohužel značně   stárne. Některé scény jsou na dnešní dobu   již omšelé a mnohé dialogy, či vůbec   proslovy velice zpátečnické. Asi proto vznikl   remake, který míří na současného diváka.   Ale vraťme se k originálu. Brian de Palma se na   70. léta držel standartu hororového a   mysteriózního žánru. Stále ještě byla v   kurzu satanská a náboženská tématika, a tak   není od věci, že bylo sáhnuto i po autorovi   Stephenu Kingovi. Krutý příběh dospívající   dívky vychovávané do náboženství fanatickou   matkou je veskrze i ohromným varováním. Carrie   je značně poznamenaná a její život není   zrovna nejšťastnější. Ale dočká se   šťastné chvilky, když je pozvána na   maturitní ples, kde bude vyhlášena její   královnou. Scéna kde září štěstím je snad   nejdojemnějším momentem na celém filmu. O to   větší rána pro ní je, když se ukáže, že   je vše předem připravené k její   nejkrutější potupě. A dílo zkázy může   začít. Šokující příběh plný hyenismu na   nevinném člověku se nevyhnul několika drsných   scén, což na mnohých středních školách a v   některých zemích údajně vedlo k zákazu   promítání. Tenkrát se na to dívalo trochu   jinak. Dnes, v době kyberšikany, je už námět   zastaralý, ale přesto má své poslání stále   platné. Poučme se.
mildaaxe
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.12.2013
Stejně jako knižní předlohu, kterou   nepovažuji za nejlepší Kingovo dílo (možná   proto, že jak jeho jméno napovídá, je to nejen   pro mě Král hororu), ani jeho filmovou verzi   nemůžu zdaleka hodnotit jako něco zásadního.   Nechci rozhodně tvrdit, že Brian De Palma je   nějakej béčkař – po technický stránce mu   nelze nic vyčítat, i tu atmosférickou stránku   věci zvládnul s grácií – naoko bezbranný   outsider Carrie všem ukáže, jaké nebezpoečí   v ní celá léta dřímalo. Poté co „sbalí“   na školní ples místního zadaného playboye   ukáže, že podceňovat jí byla velká   chyba.
Á propos obsazení je něco, v čem se   režisérský rutinér Palma naprosto skvěle   trefil. Škoda jenom, že v knize u Carrie dojde k   proměně, kdy se z ošklivého kačátka vyklube   krásná labuť. Jo, Sissy Spacek je sympatická   obyčejná holka, jenže jí zůstane i během   plesu, což je nepochybně škoda, ale co už (asi   se přímo nabízí podívat se na remake s Chloe   Grace Moretz, která má pro tuhle proměnu asi   přeci jenom větší předpoklady). Naprostá   trefa je pak obsazení Williama Katta do role   Tommyho. I přes jeho blonďaté afro jsem si   totiž často vzpomněl na talentovaného Heatha   Ledgera lehce kříženého s Jamesem Francem,   což dohromady dává jeho postavě obrovské   charisma i mé veškeré sympatie. A Amy Irving je   kočka. A není jediná – vzhledem k tomu, že v   době natáčení definitivně odzvonilo   rozjásaným létům šedesátým ale dosud   nedorazila hrůzná móda let osmdesátých se i   na ostatní Carriiny spolužačky dobře   kouká.
Jestliže v první polovině sledujeme   zdánlivě (ta matka!) tuctový příběh   outsidera na střední škole, finále je   náležité efektní a bezohledné tak, jak si   předloha zaslouží. Akorát nepůsobí nijak   definitivně, není to finále, po kterém byste   čekali epilog. Toho se také dočkáme až o   několik působivých minut později. Právě ty   jsou pro mě nejlepší částí snímku,   podbarvené navíc chytlavým hudebním motivem   (už sháním soundtrack).
Takže jak to ve   výsledku dopadlo? Slabší Mistrova kniha byla   převedena důstojně na stříbrné plátno,   tudíž vznikl solidní snímek, který však u   mě zaujímá podobně nevýznamné místo jako   kniha mezi Kingovými horory. Neurazí, nenadchne.   Zapomenu.
261972
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.12.2012
Velmi zdařilý snímek podle románu Stephena   Kinga. Jeho knihu jsem nečetla, takže nemůžu   říct, co bylo lepší. Nicméně film je   pěkný. Hlavní hrdinka, (tak trochu šílená)   která nemá přátelé a i její matka je trochu   divná (no a už víme po kom dcerunka je).   Vraždy tu jsou, ale režisér z toho nedělal   jatka, šlo spíš o pomstu, která se uskuteční   ve vrcholné scéně na plese. Carrie sice pár   posměváčků zabije, ale né svejma rukama, ale   svejma myšlenkama (páni takový schopnosti mít   :D). Začátek je dost smutný a konec ještě   smutnější. Ale stojí to za to.
ergotoxin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.10.2012
Film se dějově trochu liší od knižní   předlohy, což je možná škoda, i tak se ale   jedná o skvělý horor - pravda, pro dnešního   diváka jsou použité efekty zastaralé a akce je   pomálu, to ovšem ale plně vyhradí skvělé   obsazení, hudba, střih a především výtečná   napínavá atmosféra.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Podle mého názoru skvělý film, skvělá   adaptace Stephena Kinga. Pomatená matka, Piper   Laurie,a její dcera hledající sama sebe a   všudypřítomné zlé okolí. Strašidelný   příběh vzbuzující až odpor. Přesto Carrie   fandím.
intoska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.4.2011
Skvělý film,i když se trochu liší od knižní   předlohy.Jediná chyba byla asi obsadit   Travoltu,nepůsobí zrovna věrohodně.Film jde   dopředu rychlým tempem,Carrie si rychle osvojí   svoje schopnosti a využívá je.Klíčová   scéna,kdy na Carrie vylijí krev a ona se začne   mstít,není vyloženě děsivá,ale má dost do   sebe na to,aby se film mohl nazývat horor.Na   rozdíl od současných filmů neobsahuje   vyloženě "lekačky",a to je jen   dobře,Jediná scéna
a,kdy jsem se lekla,je na   konci,kdy Carriina spolužačka nese kytici.9/10
aribary
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.9.2010
Pokud jsem napsal,že Exorcista patří do TOP 10   filmů tohoto žánru,tak to samé platí o Carrie   s fantastickou Marií Lízou Špačkovou v hlavní   roli.Nevím,kolik jí v době natáčení tohoto   filmu bylo,ale lít na mne potoky umělé ktve tak   jako na ni,duševně bych se z toho dostával asi   dodnes.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih54796minih54796Závěť doktora Cordeliera (1959) [TV film] 
Le testament du Docteur Cordelier n
minih63176minih63176Dvojnásobná vražda (2007) [TV film] 
Blind Trust n
minih66235minih66235Ďábel (2010) 
The Devil n
minih49101minih49101Rok Jedna (2009) 
Year One n
minih37467minih37467Zloděj životů (2004) 
Taking Lives n
minih8121minih8121Havran (1963) 
The Raven n
minih68572minih68572Noc hrůzy (2011) 
Fright Night n
minih6884minih6884Drsný Harry (1971) 
Dirty Harry n
minih18186minih18186Rumburak (1984) 
Rumburak n
minih42371minih42371Příběh zrození (2006) 
The Nativity Story n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Carrie (2002) [TV film]

 Carrie (2002) [TV film]
Carrie n
 
Žánr: drama / horor
Země: Spojené státy americké / Kanada
Režie: David Carson

(remake)

Carrie (1976)Carrie (1976)Carrie (1976)Carrie (1976)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10