300: Bitva u Thermopyl (2007)

300: Bitva u Thermopyl (300)
79.8 %
 
 
 
Film na Blu-ray

300

Další název: The IMAX Experience / Frank Miller's 300

    Žánr: akční / dobrodružný / historický / válečný / drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 22.3.2007        
    Délka: 117 min.
„Věčnou slávu mají na dosah ruky...“
Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidasovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidasovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Musí odmítnout i znetvořeného hrbáče Efialtése, který chce vstoupit do jeho armády, protože nedokáže pozvednout štít a mohl by ohrozit spolubojovníky. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě.

Zdroj: Nova

režie:
Zack Snyder
 
 
hraje:
Gerard Butler (Sparťanský král Leonidas), Lena Headey (královna Gorgo), David Wenham (Dilios), Dominic West (Theron), Vincent Regan (Kapitán), Michael Fassbender (Stelios), Rodrigo Santoro (Xerxes), Andrew Tiernan (Efialtés), Andrew Pleavin (Daxos), Tyrone Benskin (perský emisar), Clint Carleton (Sparťan), Richard Cetrone (hrdinný Sparťan), Isabelle Champeau (matka na trhu), Tim Connolly (Leonidasův otec), Marcel Jeannin (volný řecký pekař), Mercedes Leggett (perská konkubína), David Leitch (hrdinný Sparťan), Robert Maillet (obr), Tyler Neitzel (Leonidas - 15-ti letý), Deke Richards (sparťanský voják), Patrick Sabongui (Perský Generál), Dennis St. John (sparťanský dětský inspektor), Maurizio Terrazzano (hlídka), Tom Wisdom (Astinos), Peter Mensah (posel), Stephen McHattie (loajalista), Marc Trottier (Spartan Warrior), Elisabeth Etienne (tanečnice), Jean Michel Paré (strážce rady), Alexandra Beaton (dítě ve spálené vesnici), Neil Napier, Agnieshka Wnorowska, Marcello Bezina (strážce kolegia), Moe Fawaz (sparťanský válečník), Jere Gillis, Greg Kramer (Ephor), Marie-Julie Rivest (Leonidasova matka), Ilan Rosenberg (Sparťan), Ryan Watson (první sparťanský hrdina), Giovani Antonio Cimmino (Pleistarchos), Craig Kelly (orákulum), Eli Snyder (malý Leónidás), Bonnie Mak (otrokyně)
 
 
námět:
Frank Miller (komiks 300 (1998, česky naposledy Calibre, Praha 2005)), Lynn Varley (komiks 300 (1998, česky naposledy Calibre, Praha 2005))
 
 
scénář:
Zack Snyder, Kurt Johnstad
 
 
kamera:
Larry Fong
 
 
hudba:
Tyler Bates
 
 
kostýmy:
Michael Wilkinson
 
 
střih:
William Hoy, Mo Henry (střih negativu)
 
 
zvuk:
Derek Vanderhorst (design), Patrick Rousseau
 
 
produkce:
Mark Canton, Bernie Goldmann, Gianni Nunnari, Jeffrey Silver
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl (S přihlédnutím k překladu komiksu Jana Kantůrka (Filmprint))
 
 
výtvarník:
Timothy Oakley
 
 
zvláštní efekty:
Lindsay Adams (Videoefekty), Louis Craig (Supervize), Luc Therrien, David Loveday
 
 
II. kamera:
Miroslaw Baszak
 
 
II. režie:
Clay Staub
 
 
koproducent:
Steve Barnett, Steve Barnett, Josette Perrotta
 
 
koordinátor kaskadérů:
Damon Caro, Chad Stahelski, Stéphane Lefebvre
 
 
vizuální efekty:
Chris Watts (supervize), Grant Freckelton (výprava), Animal Logic, Hydraulx, Pixel Magic, CP Scanline Production, Buzz Image Group, Screaming Death Monkey, At the Post, Lola VFX, Technicolor-Toronto and Montreal, Hybride Technologies (digitální), Stephan Trojansky, Ben Falcone, Neal Sopata
 
 
masky:
Shaun Smith (a efekty bytostí), Mark Rappaport (efekty bytostí), Glen Griffin (zvláštní maskérské efekty - (supervize)), George Tucci (zvláštní maskérské efekty)
 
 
výprava:
James D. Bissell
 
 
výkonný producent:
William Fay, Craig J. Flores, Scott Mednick, Frank Miller, Deborah Snyder, Thomas Tull, Ben Waisbren
 
 
kaskadér:
Stéphane Julien
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.