Duben
ohodnotit

Maratónec

Marathon Man

Rok:
1976
Délka:
125 minut
„Dustin Hoffman a Laurence Olivier jsou protivníci na život a na smrt.“

Obsah filmu Maratónec

 
Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na života a smrt...

Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
John SchlesingerJohn Schlesinger  
hraje:
Dustin HoffmanDustin Hoffman.....Thomas 'Babe' Levy [38]   
Laurence OlivierLaurence Olivier.....Dr. Christian Szell [68]   
Roy ScheiderRoy Scheider.....Henry 'Doc' Levy [43]   
Marthe KellerMarthe Keller.....Elsa Opel [31]   
William DevaneWilliam Devane.....Peter Janeway [36]   
Fritz WeaverFritz Weaver.....prof. Biesenthal [50]   
Richard BrightRichard Bright.....Karl [38]   
Marc LawrenceMarc Lawrence.....Erhard [66]   
Tito GoyaTito Goya.....Melendez [25]   
Lou GilbertLou Gilbert.....Rosenbaum [66]   
Jacques MarinJacques Marin.....LeClerc [56]   
Allen JosephAllen Joseph.....Thomasův otec [56]   
Ben DovaBen Dova.....Klaus Szell [71]   
James Wing WooJames Wing Woo.....Chen   
Nicole DeslauriersNicole Deslauriers.....Nicole   
Wilfredo HernándezWilfredo Hernández  
scénář:
William GoldmanWilliam Goldman  
námět:
William GoldmanWilliam Goldman.....román [44]   
hudba:
Michael SmallMichael Small  
kamera:
Conrad L. HallConrad L. Hall  
střih:
Jim ClarkJim Clark  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Maratónec >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.11.2021
“Život může být tak jednoduchý. Úleva -   nepříjemnost. A rozhodnutí, co z toho použiji   příště, záleží na Vás. Takže…   Přemýšlejte! Řekněte mi… Je to   bezpečné?”

Při dnešním pohledu se to   může zdát již podivné, ale tento snímek   jednou určitou scénou v době uvedení tak   vyděsil diváky, že se mnozí báli jít k   zubaři. Filmová adaptace románu literárního   autora Williama Goldmana ´Marathon Man´   vypráví o studentovi historie neustále   trénujícího na maraton, který je jednoho dne   náhle zapleten do nebezpečné hry mezi   nacistickými a americkými agenty. Jedná se o   napínavý příběh plný překvapujících   zvratů se sympatickým hrdinou, kterému se   jednoho dne naprosto obrátí život naruby a   donutí ho dělat věci, kterých by jinak v   životě snad ani nebyl schopen. Filmové   zpracování slibuje přímočarou jednoduchost ve   vývoji děje a to bez zbytečných vedlejších   motivů. Svým způsobem se celý koncept   příběhu jeví jako zadostiučinění s   nacistickými pohlaváry uprchlých do   jihoamerických zemí. První polovina snímku je   pomalejší a v dnešní rychlé době může od   sledování odradit, ale byla by to škoda   nemalá. V druhé půlce se to patřičně rozjede   a to až do skutečně napínavého finále. Jsou   tu sice některé scény krapet křečovité, ale   to lze mimořádně přehlédnout. Zásadní je   hrozivá scéna mučení, ve které nacistický   zubař vrtá hlavního hrdinu do zdravých zubů,   neboť je to více bolestivé, za stále   opakující otázky: ´Je to bezpečné?´ Tohle   se do paměti prostě vryje. I když pravda, v   dnešní době jak u koho. Každopádně při   cestě k zubaři nechť si každý zkusí si tu   otázku neustále opakovat. Následně se ukáže   jestli na té hrůze něco je. Onen nacista se   každopádně tímto stal na dlouhou dobu   nejděsivějším záporákem filmového plátna.   Hlavně nezapomenout, na bolesti zubů jedině   hřebíčkový olej.
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.4.2020
Výborný a skvěle obsazený film pohybující se   někde na hranici mezi špionážním dramatem a   politickým thrillerem. Poprvé jsem to viděl   jako teenager v kině raději už nevzpomínám   kdy! Místy je to opravdu mrazivá podívaná ale   také pastva pro milovníky mimořádného   herectví které vrchovatou měrou nabízejí   Dustin Hoffman, Roy Scheider a sir Olivier.   Všechno to ještë umocňuje precizní práce   kamery. Dodnes si pamatuji jak jsem v kině tajil   dech při opakované otázce "JE TO   BEZPEČNÉ?". Podle mě jde zcela   jednoznačně o nejlepší film režiséra Johna   Schlesingera.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.3.2016
Podle názvu to vypadá jako sportovní podívaná   a ono nic takového sice tam párkrát D.Hofmann   bude běhat ale je to jen pár momentů,jinak je   to trochu politická,krimi drama   podívaná,úvodní scéna kdy se dva dědové   strkají autama až se nakonec zabijou byla docela   vtipná,pak se objeví R.Schneider v roli jakého   si špiona a začíná to být   napínavější.Dobré herecké výkony.
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.4.2013
Velice zajímavý, napínavý film s naším   známým a populárním americkým hercem,   Dustinem Hoffmanem, který upadne do soukolí   moci, kdy mu je zavražděn bratr a umírají   další lidé kolem něj, aniž by věděl proč.   Začal řádit bývalý nacista, dr. Szell, který   si chce vyzvednout diamanty,ke kterým přišel za   války. Nepříjemná scéna škrcení lankem nebo   vrtání zubů, ale když si dr Szell(   vynikající výkon Laurence Oliviera)myslí, že   má vyhráno, tak nemá pravdu a za všechno musí   zaplatit...
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.12.2011
Od tohoto kousku jsem už podle názvu očekával   ryze sportovní film.Docela milé překvápko pro   mně bylo, že se z toho vyklubal špionážní   film.
Přiznám se, že mi to připadalo dost   zdlouhavé, ale ve finále to nevadilo.Je zde   poměrně velmi kvalitní herecké   obsazení.Dustin Hoffman nepotřebuje další   komentář.

Ovšem to mučení s těma zubama   -fuuuuuuuuj, to by každý přiznal cokoliv - já   stoprocentně ( v životě jsem se ničeho nebál,   ale jakmile mám jít k zubařce ...darmo   mluvit:-) ).To bylo morbidní.Otázka : Je to   bezpečné ?, mi hučela v hlavě ještě dlouho   potom.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2011
Silný,nestárnoucí svým"poselstvím"   thriller s hodně dobrým Dustinem Hoffmanem(kde   on je špatnej,že?)a dalšímy např.Roy Scheider   .Napětí,strašidelné chvění,zvraty.Prostě   hodně slušné!
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.11.2011
Typický představitel vlny sociálně a politicky   kritických filmů, která se v Americe vzedmula v   70.letech a do které Angličan Schlesinger dobře   zapadl. Osvojil si sice hollywoodský styl, ale   zůstal nesmlouvavě angažovaný. Jako thriller   film funguje dokonale, napětí neopadá a   skvělé je, že vlastně až do scény mučení   se závoj porozumění souvislostem odhaluje   pomalu a po troškách. Na tu politickou strunu se   podle mě někdy moc tlačí - pasáž, v níž   Szell o vlásek unikne odhalení v židovské   čtvrti, je silná, ale trochu moc názorná,   podobně ve finálním účtování se mohlo ubrat   na patosu. Na druhou stranu základní myšlenka -   nezavírat oči před bolavou minulostí, postavit   se čelem a bez anestetik dávným křivdám - je   pěkně ilustrovaná rozbitím lahvičky s   tišícím prostředkem. Velkých momentů je tu   ale samozřejmě víc a moje drobné šťouralské   poznámky nemění nic na tom, že jako celek je   Maratónec strhující drama ozdobené Dustinem   Hoffmanem v nejlepší formě.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2011
MARATÓNEC

Vynikající výkon Dustina Hoffmana   ve filmu, který mi ale moc nesedí. Nemám ráda   filmy s politickým podtextem, kterým člověk   příliš nerozumí, už třeba proto, že se   odkazují na události z dějin země, kterou   neznáme (sebevražda otce). Hon na válečného   zločince byl zřejmě aktuální v době vzniku   filmu, což mu dodávalo na atraktivnosti. Dnes   už některé momenty působí přece jen poněkud   zastarale. Scéna s mučením na zubařském   křesle je ale hodně silná a stala se velmi   známou. Herecký výkon D.Hoffmana je   vynikající. V té době byl opravdu na vrcholu   svých tvůrčích sil a točil jeden dobrý film   za druhým. Skutečně je to velmi dobrý herec a   film Maratónec patří k těm nejlepším v jeho   filmografii. Obdivuji jak dokázal vystihnout svou   „obyčejnost“ v boji proti silným   protivníkům. I když od natočení tohoto filmu   (1976) už uběhla řádka let, přesto stojí za   to tento film vidět.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.1.2011
V mládí jsem na tento byl mockrát. Jak jsem   již jinde zmínil, podle tehdejších měřítek   šlo o krvák a drasťák, jak se tomu tehdy   ještě krásně česky říkalo. Nyní, po   letechbychjiž asi tak vysoko nehodnotil, ale   přesto jde o velmi dobrý film s dobrými herci.   Akce zde, pravda, trochu chybí, což je škoda,   ale přesto se na film dívat dá. Proto jej   hodnotím jako nadprůměrný snímek. CI 29122010   1180712013
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.9.2010
Nikdy nezapomenu na scénu mučení mladého   Dustina Hoffmana v zubařském křesle   zločinného Laurence Oliviera. Velice sugestivní   záběry si vždy připomenu, když sedím v   čekárně u zubaře a "těším" se na   nějakou plombu. Dnes již legendární thriller   si nenechám ujít při žádné repríze v TV.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9110minih9110Indiáni z Větrova (1979) 
Indiáni z Větrova n
minih22735minih22735Volný den Ferrise Buellera (1986) 
Ferris Bueller's Day Off n
minih20277minih20277Špinavá dohoda (1986) 
Raw Deal n
minih61738minih61738Návrat ghúlů (2008) [TV film] 
Ghouls n
minih24402minih24402Život je pes (1933) 
Život je pes n
minih18350minih18350S tebou mě baví svět (1982) 
S tebou mě baví svět n
minih38586minih38586Paměť stromů (2003) [TV seriál] 
Paměť stromů n
minih161148minih161148Důkaz pravdy (2016) [TV film] 
Evidence of Truth n
minih139516minih139516Sopka: Místo přistání (2014) 
Airplane vs Volcano n
minih51360minih51360Castle na zabití (2009) [TV seriál] 
Castle n


Hodnocení:n12345678910
Maratónec (1976)Maratónec (1976)Maratónec (1976)Maratónec (1976)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10