Jeden svět

Zajímavosti uživatele Hortensie

Hortensie

Hortensie zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet zajímavostí k filmům: 226
1946 - Varování
Přidáno: 6.1.2010
Jedná se o epizodu z dokumentárního cyklu "Takoví jsme byli my, dobří rodáci".
Absolvent (The Graduate)
Přidáno: 15.9.2011
Richard Dreyfuss se objeví ve scéně v Benově pokoji v Berkeley. Představuje zde studenta, jenž to přehání se snahou zavolat policii.
Absolvent (The Graduate)
Přidáno: 15.9.2011
ŽERTUJÍCÍ POČASÍ V PRŮBĚHU NATÁČENÍ:

Počasí se chovalo přesně obráceně, než filmaři chtěli. Jako lokace byla vybrána slunná Kalifornie, kde výkyvy od normálu jsou opravdu jen hodně výjimečné. Jenže tentokrát si počasí rozhodlo zažertovat. Neustále pršelo a to ztěžovalo práci filmařů. Jenže v jedné scéně má pršet - při záběrech jízdy autem! Tehdy jako naschvál nepršelo. Co naplat - za autem jezdil při natáčení kropicí vůz a vytvářel tak iluzi deště.
Advokát chudých
Přidáno: 18.3.2009
Poslední role Fanči Foltové, půvabné herečky, která naprosto zmizela z filmové historie. Hrála často ve filmech Vladimíra Slavínského, údajně měla být jeho švagrovou, jinak o ní není známo vůbec nic.
Alena
Přidáno: 23.11.2009
Ve filmu zní královská fanfára, kterou však znají diváci a mají ji spojenou se známějším snímkem, a tím je nesmrtelná pohádka "Pyšná princezna". Ta však byla natočena později než "Alena", tudíž právě do "Pyšné princezny" je melodie převzata.
Alpy (Alpeis)
Přidáno: 10.9.2011
Kromě řeckého jazyka se ve snímku mluví také anglicky.

Premiéra filmu je v Řecku stanovena na 27. října 2011.
Anna proletářka
Přidáno: 17.4.2012
Podle vzpomínek Jiřiny Švorcové měla původně režisér Karel Steklý počítal s jejím obsazením do titulní role. Nicméně později své rozhodnutí změnil a doporučil Jiřině, aby hrála postavu Anniny kamarádky. Jak Jiřina Švorcová po letech vzpomínala, v Karlových Varech proběhlo soustředění, na kterém informoval Karel Steklý všechny budoucí "proletářky" o koncepci filmu atd. Zúčastnila se také Jiřinina kolegyně Dana Týmlová. Po svém návratu odmítla s Jiřinou Švorcovou téměř hovořit, která ovšem nechápala, čeho se provinila, až se jí podařilo po dlouhém přemlouvání Danu Týmlovou zlomit a dozvěděla se, že:

"...Steklý prý mě na tom soustředění tak pomlouval, že by ode mě pes kůrku nevzal. Tak mě znectil, že i Danu, která mě znala léta, přesvědčil, že jsem šílená mrcha. Poprvé jsem na vlastní kůži pocítila, co to je intrika. Vůbec jsem si totiž nebyla vědoma ničeho, čím bych se byla provinila. Pochopitelně jsem nehrála ani tu druhou roli, dostala ji Jana Dítětová."

ZDROJ informace + citace:
GRACLÍK, M.: Jiřina Švorcová - Poslední role života, Nakladatelství XYZ, Praha, 2011, str. 32
Apollo 13
Přidáno: 22.1.2012
Gene Kranz si obléká brokátovou vestu v době startu Apolla 13. Tak tomu ale je pouze ve filmu. Ve skutečnosti si Gene Kranz oblékal vestu až po šťastném návratu každé posádky a stalo se tak i poté, co v moři přistál velitelský modul se zachráněnými astronauty z Apolla 13.
Arabela
Přidáno: 16.10.2009
Roli princezny Arabely měla původně hrát Libuše Šafránková, která však onemocněla. Pan režisér Vorlíček hledal novou představitelku a ve výběru mu nakonec pomohl snímek "Smrt stopařek", kde shodou okolností jednu z obětí hraje Dagmar Patrasová, v "Arabele" princezna Xénie a Arabelina sestra. Ve dramatu o stopařkách zaujala pana Vorlíčka kolegyně Dagmar Patrasové Jana Nagyová a napadlo ho ji oslovit a přizvat též do "Arabely". Jana Nagyová se tak stala oblíbenou princeznou u dětských diváků, pohádkovou Arabelou, jen její hlas diváci neslyší. Do češtiny ji nadabovala původně plánovaná představitelka Arabely, paní Libuška Šafránková.
Natáčelo se v zámeckém parku v Průhonicích. Interiérové scény vznikaly ve studiu, kromě jedné. Ta se natáčela na schodišti zámku Dobříš. V této scéně jde Ivana Andrlová s Miroslavem Vladykou po schodech a zpívají písničku. V začátku scény, kdy se oba potkají na odpočívadle, si pozorný divák v pozadí pod oknem všimne zcela nepohádkového radiátoru ústředního topení.
Atentát
Přidáno: 4.3.2012
V roce 1959 vznikl scénář pro film "Operace Kyklop", který vycházel z Heydrichova atentátu. Tento scénář nebyl však přijat a v r. 1964 byla realizována až tato přepracovaná verze. V původním plánu měl hrát postavu zrádce Čurdy velmi překvapivě Vladimír Menšík (nově Josef Vinklář), postavu Opálky pro změnu Vladimír Ráž (nově Radoslav Brzobohatý).

Jména atentátníků, použitá ve filmu, byla skutečná krycí jména, pod kterými parašutisté po svém vysazení na území protektorátu.

Jako kulisa výcvikového střediska v Anglii posloužil český zámek Hrádek u Nechanic.
Film se natáčel v Čechách, převážně na zámcích Dobříš a Hluboká. Pozorný divák si jistě všimne takřka holých stromů při scénách v nádherném francouzském parku, kde probíhají různá "garden" sezení. Také zeleň nemá jiskřivou zelenou barvu jako v období největšího bujení. Filmaři ji tedy ani technicky "nepřibarvovali". Točilo se v listopadu roku 2000. Byl již přízemní mrazík, členové štábu byli oděni v teplých kabátech, avšak herci se statečně drželi v lehkém letním oblečení.
Režisér Vladimír Drha v době studií na FAMU natočil inscenaci „Baltazar a Karolína“. Do hlavních (a současně také titulních) rolí tohoto dnes neprávem opomíjeného snímku oslovil významné persony české kinematografie, kterými byli Ladislav Pešek a Nataša Gollová. Jak Vladimír Drha později vzpomínal, spolupráce s oběma významnými herci byla vynikající, Ladislav Pešek navíc nikdy neodmítl mladým studentům FAMU účast v jejich projektech, považoval za čest účinkovat ve filmových dílech nové generace.
Barbora Hlavsová
Přidáno: 20.3.2009
Ústředním hudebním motivem filmu je Dvořákova píseň s názvem "Stará matka". Hudba našeho předního klasika byla použita zcela záměrně v souladu s pohnutou dobou vzniku filmu. České umění, zejména pak klasická hudba českých skladatelů, to vše dodávalo lidu za okupace vědomí národní síly a naději v lepší budoucnost. Také záběry české krajiny a celkově českého prostředí byly důkazem vlastenectví v době okupace.
Barbora Hlavsová
Přidáno: 12.7.2009
Exteriéry filmu se natáčely v Novém Kníně ve středních Čechách. Herci byli ubytováni u hostinského, který byl současně také starostou obce. Jednou si chtěli tajně poslechnout londýnský rozhlas, ale stala se neopatrnost. Omylem zapojili místní vysílání a rozhlas byl slyšet tzv. v éteru. Mezi lidmi zavládla panika a strach. Kdosi bohužel napsal udání a Martin Frič s Rudolfem Hrušínským byli povoláni k výslechu do Petschkova paláce. O pomoc požádali Miloše Havla, filmového podnikatele, který za války podal mnoha lidem pomocnou ruku. Díky jeho intervenci byli kolegové zachráněni.
Beneficio de Gaona
Přidáno: 27.4.2009
Premiéra v Mexiku 3. listopadu 1921.
Beneficio de Gaona
Přidáno: 27.4.2009
V zemi svého vzniku, tedy v Mexiku, měl tento prvotní dokumentární snímek premiéru v lednu 1912.
Premiéra tohoto dokumentárního filmu mexické výroby byla v domovské zemi 15. ledna roku 1921.
Bezdětná
Přidáno: 22.9.2012
Uvádí se, že roli Evy Hallerové (Hronové) měla původně hrát Marie Rosůlková.
Bídníci (Les Misérables)
Přidáno: 28.1.2010
Natáčení na středočeském zámku Dobříš probíhalo v červnu 1997. Jednalo se o velmi profesionální záležitost, přičemž opravdovým člověkem na svém místě je nepochybně režisér Bill August. Narozdíl od jiných filmových štábů, které povětšinou přesahovaly natáčení denní plán, Bill August trval na přesném dodržení filmovací doby, záběry nebyly opakovány zbytečně a donekonečna, přístup filmového štábu byl velmi vstřícný a laskavý, chovali se též velice šetrně k historické památce.
Bílý autobus (The White Bus)
Přidáno: 17.1.2010
Filmový debut Anthonyho Hopkinse. Před kamerou se objevil sice již roku 1965 v roli dr. Hardinga v seriálu THE MAN IN ROOM 17, avšak šlo o televizní debut. Ten filmový byla role zpěváka v tomto snímku.
Bláhový sen
Přidáno: 30.3.2009
V tomto filmu debutovala dvacetiletá Antonie Hegerlíková, která v roli kadeřnice Marty pronesla jedinou větu: "Na lodičkách je to hezký."
Bláhový sen
Přidáno: 19.6.2009
Filmové studio velmi stálo o účast Nataši Gollové v hlavní roli, avšak ona ji odmítla z důvodu honoráře, který se jí zdál nízký. Pro roli byla oslovena mladičká Antonie Hegerlíková, studentka konzervatoře, již si režisér Holman pozval na kamerové zkoušky. Mladá dívenka se těšila na svou první hlavní roli, avšak vzápětí se dozvěděla, že ve skutečnosti bude hrát jen jednu z kadeřnic, tedy malou epizodku. Až o třicet let později se paní Hegerlíková dozvěděla přímo od Nataši Gollové, že šlo o jakousi fintu, aby Nataša postavu Žofky přijala. Ve chvíli, kdy režisér Holman Nataše zavolal a řekl jí, že nevadí, že odmítla, neboť už za ni mají náhradu - jakousi studentku konezervatoře, Nataša nelenila. Okamžitě jela taxíkem na Barrandov a podepsala smlouvu.
Bolero
Přidáno: 5.4.2012
Skutečným případem, který inspiroval filmové tvůrce k natočení snímku „Bolero“, se stal příběh studentky medicíny L´udmily Cervanové, narozené 10. listopadu roku 1956. Jejím otce byl voják z povolání Mjr. Ing. L´udovít Cervan, matkou Margaréta Cervanová. V roce 1975 započala L´udmila poté, co úspěšně odmaturovala na gymnáziu, studovat medicínu na lékařské fakultě v Bratislavě. V červnu roku 1976 ukončila úspěšně první ročník, nicméně na internát se začátkem července musela vrátit, aby absolvovala povinnou studentskou brigádu pod záštitou své školy. Rodina L´udmily (otec, matka a mladší sestra Marcela) v té době odjeli do Budapešti k rodičům L´udovíta Cervana. Po svém návratu byli zaskočeni skutečností, že jejich dcera L´udmila o sobě nedala žádné zprávy a to dokonce ani svému příteli Richardu Veselému z Košic, za nímž měla po skončení brigády v pátek 9. července odjet . Dotazy u spolužáků a kolegů L´udmily Cervanové její rodiče zjistili, že dívka se chystala odjet nočním autobusem z Bratislavy. Ke svému příteli však nikdy nedojela a neobjevila se ani v Piešťanech, kde v osudný rok rodina Cervanových žila.

Kolem 17. hodiny dne 14. července objevil náhodný chodec u zavlažovacího kanálu Černá voda (napájeného z Malého Dunaje) tělo mladé dívky. Na základě identifikace některých osobních předmětů, které byly nalezeny u zavražděné, potvrdil L´udovít Cervan, že jde o jeho dceru L ´udmilu. Matce Margarétě bylo doporučeno, aby se identifikace nezúčastnila vůbec. Rozsáhlé vyšetřování později prokázalo, že k úmrtí dívky došlo v noci z 9. července na druhý den. Dle výpovědi svědků byla 9. července 1976 před půlnocí spatřena L´udmila, kterak kráčí na autobusovou zastávku, ovšem byla zatažena do kolemjedoucího auta. V soudním procesu, jenž se odehrál o několik let později, bylo stanoveno, že nejprve byla L´udmila opakovaně pohlavně zneužita v soukromém bytě, posléze utopena v termálním jezírku v obci Králová u Sence. Tělo mrtvé dívky bylo posléze převezeno a vhozeno do již zmíněného zavlažovacího kanálu Černá voda.

Ze smrti L´udmily Cervanové bylo obviněno sedm mladých mužů, kteří dostali tresty od 4 do 24 let. Ti, kteří ještě neměli trest odpykaný v roce 1990, byli propuštěni na amnestii. V prvním desetiletí nového tisíciletí se rozběhl nový soudní proces, jehož verdikty potvrdily vinu původních obviněných. Komplikovaná soudní kauza se stala předmětem rozporuplných postojů médií i soudních znalců. Z pohledu matky, která ztratí to nejdražší – své dítě, byl tento případ dodnes zahalený do nezodpovězených otazníků, vznikla o případu „Bolero“, jak je po uvedení snímku dávná kauza zjednodušeně nazývána, kniha s prostým názvem – „Případ L´udmily Cervanové“ (podtitul: „Dlouhá cesta spravedlnosti“), v níž nechává Margaréta Cervanová nahlédnout do života dětství a dospívání své zavražděné dcery a doplňuje publikaci i soudními posudky, verdikty a také fotodokumentací z rodinného archívu.

L´udmila x Marika
Skutečná L´udmila Cervanová stejně jako filmová hlavní hrdinka Marika studovala medicínu (obor pediatrie) a rovněž ráda tančila. Oproti skutečnosti však nešlo o španělské rytmy, nýbrž působila v souboru slovenských lidových tanců.
Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde)
Přidáno: 15.9.2011
Pozorný divák si jistě všimne některých fotografií při úvodních titulcích. Jsou to totiž autentické snímky Bonnie a Clydea. Některé z nich dokonce pořídili sami.
Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde)
Přidáno: 15.9.2011
Jeden z ředitelů Warner Brothers se velmi nevybíravě po premiéře ke snímku vyjádřil. Doslova řekl: "Stojí to za..." - vnímavý čtenář si jistě domyslí, jaké slovo mělo následovat a jaké z důvodu slušné úrovně Filmové databáze není vhodné zmiňovat:-)
Bony a klid
Přidáno: 6.1.2012
Proč Evička - Tričko? Inu, herečka Veronika Jeníková se v milostné scéně styděla být zcela bez oděvu a požádala pana režiséra, zda by mohla mít na sobě alespoň tričko. "Tričko" s velkým "T" jí tedy bylo dopsáno dodatečně do scénáře jako přezdívka její hrdinky Evy.
Bony a klid
Přidáno: 6.1.2012
Nahatí veksláci běží v poslední třetině filmu po silnici vedoucí od Strakonické proudovky do obce Líšnice (okres Praha-západ)...u této silnice na hřišti se také sušily fotbalové dresy, které naši hrdinové použili na zakrytí své odhalené intimity.
Bota jménem Melichar
Přidáno: 24.3.2009
Natáčení filmu probíhalo v ZDŠ Bítovska v Praze 4, kde si zahrála i spousta žáků, kteří školu tehdy navštěvovali.

Představitel Radima Dochleby, David Rauch, ve druhé polovině 90. let pracoval jako asistent režie. Podílel se např. na natáčení reklamního spotu na mobilní síť Paegas (dnes T-Mobile), točilo se v březnu 1997 na zámku Dobříš. Dnes D. Rauch působí ve vlastní agentuře.
Kamarádku Martina Pavelky v tomto filmu hraje Magda Reifová. V prvním díle "Můj brácha má príma bráchu" účinkovala Ivana Maříková. Když byla Ivana přizvána filmaři o dva roky později na natáčení pokračování, bylo rozhodnuto, že nebude obsazena. Velmi rychle totiž vyspěla a také byla o hodně vyšší než představitel Martina Roman Čada. Tip na její náhradnici padl na Magdu Reifovou. Režisér Stanislav Strnad se s ní rozhodl udělat zkoušku, aby poznal, jak bude reagovat na zkušené herce. Tato zkouška proběhla v autobuse a Magda se zde měla "rozehrát" před zkušenými herci Josefem Hlinomazem a Natašou Gollovou. Nataša však ve filmu jako takovém nehraje. Dlouhá léta však byl uváděn v jejích oficielních filmografiích, i když na plátně vůbec nevystoupila. Účinkovala skutečně jen v té kamerové zkoušce s Magdou Reifovou.

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

04:50 - 04:59

8 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Náš venkov (2000) [TV cyklus]

04:35 - 04:59

23 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 04:59

13 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 04:59

23 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10