Duben

Komentáře uživatele Jura_Jurax

Jura_Jurax

Jura_Jurax zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet komentářů: 2
Ideál septimy
 
Přidáno: 8.8.2020
No, na tomhle filmu mi   přišly nejlepší akorát   bohužel velmi krátké   letové záběry francouzkých   dolnoplošných stíhaček   Dewoitine 510, hornoplošných   Morane-Saulnier MS.225 a   konečně dvouplošných   britských lehkých   bombardérů Hawker Hind (nebo   Hart, to z krátkého záběru   nepozná), jež údajně   letěly nad Prahou, aby mohl   být vyhlášen poplach.   Ještě se tam při té   příležitosti mihla malinká   silueta nějakého   dvojplošného hydroplánu.  
Jinak standardní mile   naivní komedie té doby s   občas zajímavými záběry   dobové Prahy.
Kapitán Exner
 
Přidáno: 30.8.2017
Po prvním dílu
těžko moc hodnotit. Ale   něco přece.

Obecně filmy podle knih -   zvlášť oblíbených knih, a   to exnerovky pro mne jsou -   bývají zklamáním. Tenhle   se nevymyká. Uznám ale, že   značnou část kouzla, které   pro mne exnerovky mají, je   svěží jazyk a způsob   vyprávění Václava Erbena,   což se na obrazovku přenést   nedá.

Exnerovky byly dosud   natočeny tři - Poklad   byzantského kupce (1966, jako   Exner Jiří Vala), Smrt   talentovaného ševce (1982,   Exner ztvárněný Jiřím   Kodetem) a TV inscenace   Bláznova smrt (1973, Petr   Kostka co Exner). Pak byl   ještě film na motivy   Efektivně mrtvé ženy   pojmenovaný Čas pracuje pro   vraha (1979); ten   nepočítám, protože   detektiv hraný Františkem   Němcem se nejmenoval Exner a   nebyl svůdce paní a dívek,   nýbrž usedle ženatý se   ženou s povahou semetriky.

Po mém soudu   nejlépe sedl duchu knihy film   Smrt talentovaného ševce s   excelentním Jiřím Kodetem,   jenž taky zatím nejlíp   typově pasoval do role   kapitána Exnera (byť   neodpovídal knižnímu popisu   - dobře živený, ale ne   tlustý chlapík s mírně   semitskými rysy).

A teď seriál - přesazen   do současna. Už to nesedí -   knižní příběhy jsou   zasazeny do atmosféry   jakéhosi socialistického   bezčasí, s reáliemi   odpovídajícími té době,   resp. době vzniku před   nejméně pětatřiceti, ty   první až padesáti lety. To   se prostě přepsat bez   ztráty květinky nedá - a   tady to ztratilo po mém soudu   květinek víc než muselo.   Příběh se navíc dějově   drží celkem striktně   předlohy, což taky dnes už   nepasuje (sňatkový   podvodník Kroupa). A ovšem -   v tomhle příběhu měl Exner   svést bytovou architektku -   to je ta blonďatá, co se mu   tam chvilku vnucovala - což   zjevně nesplnil :-) ...   ačkoliv v knihách co   příběh, to nová trofej.

Příběh se   ovšem do exkluzívna učesal,   Exner místo v maličké   garsonce bydlí v luxusním   loftu a jezdí neskutečným   bourákem místo staré   předválečné mercedesky   (kolikže u nás platí   kriminalistům? Nebo že by   restituoval?), hospody jsou   luxusní a byty, do nichž ho   vyšetřování zavede taky.   To je ale bolest mnohých   televizních filmů.

Vladimír Dlouhý   se na Exnera typově nehodí -   a taky je ke všemu patrně   nucen ztvárňovat jakéhosi   fešného panáka; většinu   času sošně stojí, ukazuje   ušlechtilý profil a   tlumeným hlasem vážně   promlouvá s tváří jako   maska. Humor, jenž kořenil   předlohu se beze stopy   vytratil; pokus udělat dva   komiky z rolí poručíka   Beránka a nadporučíka   Vlčka se nedaří až   trapně. Paradoxně nejlíp   tam hraje Petr Nárožný v   anachronické roli   sňatkového podvodníka -   taky má vlastně nejvíc co   hrát.

A   nakonec - i detektivka, byť   jde o pohádku pro dospělé,   se musí aspoň trochu stýkat   s realitou, aby laikovi   nepřišla moc   nepravděpodobná. Kapitán   Exner by se aspoň občas a   pro forma měl taky ukázat na   kriminálce (v knihách tak   činil) - není soukromý   detektiv, ale policista.

Takže - zatím   zklamání. Škoda takové   výtečné předlohy - knize   to nesahá ani po kotníky.   Ale možná, že se to rozjede   a další díly budou lepší.
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann