Duben
ohodnotit

Vlak dětství a naděje [TV minisérie]

Rok:
1985
Délka:
60 minut, 6 dílů
„O osudech rodiny žijící v severomoravském pohraničí v době nástupu fašismu“

Komentáře k filmu Vlak dětství a naděje

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 23
Antoni
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 10.11.2019
Hrozně natočené
Ten hlas komentáře hrůza.   To proč jednu roli mladou   hraje Žaneta Fuchsová a pak   najednou jen trochu starší   Tereza Brodská je   amatérismus totální..
Xpojntman
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.8.2018
Průměrnej seriál a moc a   moc velká bolševistická   propaganda o zlejch   Sudetských Němcích a   hodnejch Češích, tady teda   Moravacích. Nevím, proč se   ta rodina musela odstěhovat   do Brna a ne do Plzně, kde by   je osvobodila U.S. army s   bílými hvězdami místo   rudých.
radegaster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.3.2018
Neměli bychom zapomínat
Poslední vlak z Frývaldova   (dnes Jeseník) či Malý muž   a velká žena."Nic ty se   neboj! Na tragickej život   jsem já pes!" Tímto   okřídleným úslovím si   bývalá lázeňská kuchařka   I. třídy Anna Urbanová,   jinak bodrá a upřímná   ženská košaté postavy s   něžným a citlivým srdcem,   často dodává odvahy. Sobě,   ale ještě víc malé Věrce.   Děvčátku, které přijala   za vlastní, a také jejímu   otci, svému životnímu   druhovi, jinak poštovnímu   zřízenci sice subtilního   vzrůstu, leč rozměrného a   statečného ducha, Josefu   Pumplmě. Je toho opravdu   třeba, neboť se píší   léta 1937-1939 a nad Evropou   se stahují mračna válečná   a v místě, kde rodina žije,   se ocelové kleště nacismu   snaží zardousit už tak   okleštěnou republiku a   vyrvat jí to nejcennější -   domov. Dnes už toto   vyobrazení historických   faktů není příliš v   kurzu,spíš je potřeba   točit o tom jak zlí Češi   vyháněli laskavé Němce.   Proto není na škodu   oprášit domácí archív a   připomenout si i tento   seriál. Veřejnoprávní tv   nám ho jen tak nenábidne
Frolíček
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.12.2015
Nadstandardní seriál   prodchnutý poetikou s   reálnými postavami z   pohnuté doby viděný očima   dítěte a posléze   dospívající slečny.   Doprovázeno příjemným   hlasem Jarmily Švehlové,   která převypravuje   probíhající události a   umocňuje prožitky, které   nejsou na první pohled   vidět. Velmi dobré herecké   obsazení, vynikající   Stanislav Zindulka i Helena   Růžičková, která opravdu   hrát uměla. Nešetřilo se   na výpravě a seriál   dokázal vlít do žil   pozitivní energii, byť se   děj odehrává ve velmi   nelehké době.
yerzi
Hodnocení:
Přidáno: 10.10.2015
tenhle seriál patří mezi   top kusy československé   produkce. životní role   Zindulky, klasicky skvělá   Helena, cit a profesionalita   Kachyni,velice reálné   zprostředkování dané   doby.proti předloze vzniklo   něco unikátního. seriál   má svou trvalou hodnotu,s   velkým zaujetím ho sledovali   moje děti již od 6 let, což   potvrzuje že příběh a   kvalita ztvárnění předčí   moderní   technologie,akci,podbízivost   a reklamní masáž.
stanley52
Hodnocení:
Přidáno: 28.8.2014
vlak detctvi a nadeje
jiste k tomu filmu mohlo byt   natoceny dalsi dil jak se 2   krat zmenila politika a   pokracoval zivot a pak co dal
paskaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.5.2014
Je druhá polovica 80. rokov,   mám asi 8 rokov a sadám pred   telku, pretože začína nový   seriál so Žanetou Fuchsovou,   ktorú mám v svojej hlavičke   zafixovanú ako Luciu,   postrach ulice. Po prvých   minútach a "smradlavé   polívce od české   svině" mi dochádza, že   žiadna pestrofarebná   plastelína sa tentoraz   nekoná.
O   štvrťstoročie neskôr to   skúšam znovu a som   uchvátený, kachyňovský   poctivý coming-of-age príbeh   dospievajúcej dievčiny v   depresívnom prostredí   protektorátu, ktorého   pochmúrnu atmosféru   prebíjajú kapitální   békoviny a psovský prístup   k tragickému životu dua   Zindulka & Růžičková,   pre ktorú to podľa mňa bola   životná rola. Zahanbiť sa   nedá ani Vladimír Javorský,   keď ako psychopatický nácek   Sepp dokazuje, že nie je len   Kyslík a Jasánek. Z neho som   mal v detsve ozajstný strach,   takisto z nočných   bubnovacích pochodov,   bombardovania a pohovorov pred   komisiami. Veľmi podarený   seriál, zobrazuje život a   starosti bežného človeka   počas vojny, bez hrdinských   bojov a zasadaní   revolučných výborov, aj   keď komunistický odbojár   Ivan Vyskočil samozrejme   nesmie chýbať. Ako   sympatickú figúrku by som si   ešte dovolil vyzdvihnúť   hnojového filozofa Karla   Augustu, ten stojí za to,   rovnako ako hluchonemý   strýčko, strachom šialený   doktor a vyčuraný básnik.
Pavelpi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.9.2012
Tento seriál jsem sledoval   už proto,že jsem četl knihu   a mohl jsem   srovnávat.Bezvadné výkony   Heleny Růžičkové a   Stanislava Zindulky mě vzaly   a tak,když dneska znovu čtu   knihu,neumín si představit   hlavní hrdiny jinak.Seriál   je pro mne zajímavý tím,že   se jeho část natáčela v   Lokti,kde jsem chodil na   průmyslovku a docela šok pro   mne byl,když jsem v jednom z   komparzistů poznal svého   profesora tělocviku.
kovboj365
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.2.2012
Tento film nám ač přes   tragičnost situace ukazuje   dobu okupace a to díky   skvělé paní Helenky   Růžičkové a skvělého   pana Stanislava   Zindulky(kterého role   srágorky proslavila) v trochu   komediální ¨podobě,kdy se   odlehčenou formou netragicky   podalo chování sudeťáků   či potíže ze zásobováním   na lískový system,jak si   někteří dokázali poradit.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.1.2012
Zase jiný pohled na historii   a řekl bych   přijatelněnší, protože   tam vystupují normalní   lidé, žádní   "hrdinové".Při   sledování tohoto seriálu   mám pocit, že takhle mohli   žít obyčejní lidé,   kteří byli odvážní, ale   také se obyčejně báli. V   neposlední řadě nelze   zapomenout na Helenku   Růžičkovou, skvělá!!!
Anilvap6
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.1.2011
Nádherný seriál
Toto je můj   nejoblíbenější seriál.   Musela jsem si ho i stáhnout   a někdy na něj mrkám.   Pokaždé mi přijde tak moc   nádherný a dojemný. Kam se   hrabe Ordinace v růžové   zahradě, Ulice a další   nejmenované. Bylo by velmi   nefér, kdybych nedala 10   bodů. :-) :-)
SvoKar
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.11.2010
Strašně depresivní seriál,   bohužel reálný, založený   na skutečnosti. Už jen ten   začátek s Němcem, co   žebrá a pak vynadá   babičce, co mu dá najíst...
cesta64
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.4.2010
Velmi dobrý seriál,   kořeněný specifickými   dialogy a podpořený   vynikajícím hereckým   obsazením. Škoda jen, že   přidáním místy historicky   velmi lživého ideologického   balastu je herecké umění   hlavních představitelů   degradováno.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.10.2009
Skvělí seriál který nemá   dodnes konkurenci,skvělé je   i obsazení.Ten to seriál   který nás zavede do   Československa v době války   je i skvěle doprovozen   vyprávěním,je i dnes velice   slušní.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.9.2009
Vyborne natoceny serial z   predvalecneho obdobi.
Absolutne skvela Helena   Ruzickova.
Toto byla   jedna z jejich nej roli a   Stanislav Zindulka ji tady   skvele kontroval.
Iva39
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.9.2009
Miluji Vlak dětství a   naděje a je pro mně dalším   klenotem velice cenným..Když   jsem ho viděla poprvé,měla   jsem obrovskou chuť napsat   Helence Růžičkové obdivný   dopis...neudělala jsem to a   dnes mě to velice mrzí..
úžasný je i Stanislav   Zindulka-Srágorka:o)ale   výkony všech se mi velice   líbily...I Žanetky   Fuchsové..
Seriál   krásně mapuje těžké   období předválečné a   válečné..jak těžký   život lidé v té době   měli!a jak skvělí přitom   mnozí dokázali být..
Jakub_M
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2009
Poklona
Myslím si, že je strašlivá   škoda, že se tak nádherně   poetické seriály ( které   dodnes strčí do kapsy   většinu filmové produkce v   naší zemi ). Klobouk dolů,   uctivá poklona - tento   seriál si dám vždy líbit.
Lpcko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.8.2008
Nádherný seriál z doby   válečené . Dokonale   nafilmován a hlavně Helena   Růžičková předvedla svůj   herecký výkon . Doporučuji   všem
Petra.Barbie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.6.2008
Doba okupace kontra dětství a dospívání....
...viděná očima malé   Věrky, jejíž maminka zemře   a tatínek se znovu ožení,   sice s korpulentní paní,   vypadající možná   přísně, ale s laskavým   srdcem, která vyvdané dcerce   nedá slůvkem najevo, že   není její krev. Onu   "macechu" s dobrým   srdíčkem vytvořila   nezapomenutelným způsobem   paní Helenka Růžičková.   Její výkon miluji na celém   seriálu nejvíc. Co se týče   postavy Věrky, mám raději   tu část, kde vystupuje   Žaneta Fuchsová, později   hraje hlavní hrdinku   výborná herečka Tereza   Brodská. Obě představitelky   však k sobě typově moc   nejdou a i když Tereza   Brodská hraje roli skvěle,   přesto si ji nějak s   tváří Žanety Fuschové   nedokážu ztotožnit - mají   přece představovat v   rozestupu několika let jednu   a tentýž osobu. Z hereckých   výkonů mne zaujal také pan   Zindulka v roli tatínka a   samozřejmě úlisný a   falešný (samozřejmě jen ve   své roli!) Vladimír   Javorský. Na tento seriál se   ráda podívám zejména z   toho důvodu, že je   zajímavou výpovědí o   životě prostých lidí za   okupace.
green-tea
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.4.2008
Knížku jsem nečetla,takže   nemohu srovnávat. Ale seriál   jsem sledovala se zatajeným   dechem a postavy pana   Javorského jsem se jako malá   vyloženě bála. Herecký   koncert paní Růžičkové a   pana Zindulky...

Duben 2010 - právě v TV   běží už já nevím   kolikátá repríza a já se   zas nemůžu vynadívat.   Prostě: "kapitální   békovina"!!!
HD-gwtw
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.3.2008
Jedna z mála televizních   záležitostí, které své   knižní předloze dělají   čest. Seriál se opravdu   povedl a poetiku, kterou   úspěšně přenesl z knihy   Věry Sládkové "Malý   muž a velká žena",   stojí za to vidět!
Jonáš
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.11.2007
Vlak dětství a naděje
Tento serial lze řadit mezi   naše velmi vydařené.Udává   nám nezkreslený popis doby   ,kdy náš národ ,ale i celá   evropa prožívala dobu   temna.Ale i v této temnotě   bylo třeba žít.
To   nám pěkně ukázala Helenka   Růžičková a Stanslav   Zindulka
i všichni   ostatní aktéři seriálu.
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.7.2005
Tak tento seriál si   zaslouží desítku. Navozuje   skvěle atmosféru okupace,   času těsně před ní i po   ní. Je plný krásy a   lidství.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40447minih40447Noční let (2005) 
Red Eye n
minih3832minih3832Beverly Hills 90210 (1990) [TV seriál] 
Beverly Hills 90210 n
minih150451minih1504511890 (2017) [TV seriál] 
1890 n
minih63841minih63841Tajemnica Westerplatte (2010) 
Tajemnica Westerplatte n
minih49840minih49840Den, kdy unesli papeže (1995) [TV inscenace] 
Den, kdy unesli papeže n
minih57368minih57368Prci, prci, prcičky: Kniha lásky (2009) [Video] 
American Pie Presents: The Book of Love n
minih83384minih83384Tajemství kruhu (2011) [TV seriál] 
The Secret Circle n
minih28146minih2814660 sekund (2000) 
Gone In 60 Seconds n
minih47833minih47833Potkali se u Kolína (1965) 
n
minih109389minih109389Žena v kleci (2013) 
Kvinden i buret n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Peníze a děti aneb Děti a pení...

09:50 - 10:05

7 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Bílí lvi - zrozeni v divočině

09:45 - 10:40

12 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

27 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

47 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178210

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10