Duben
ohodnotit

Velké sedlo [TV minisérie]

Žánr:
Rok:
1986
Délka:
47 minut, 9 dílů
„Seriál Jaroslava Dietla o pitné vodě a lidech kolem ní.“

Komentáře k filmu Velké sedlo

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 13
honz66
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2008
Velké sedlo
Myslím že jde o jeden z   posledních filmových   seriálů z pera Jaroslava   Dietla.Na rozdíl od jiných   totalitních seriálů se v   tomto příliš nevyskytuje   politika,děj je posazen do   okolí jedné z našich   velkých přehrad a poměrně   slušně znázorňuje dobu,ve   které vznikl.Dobře byly   vybráni herci,kteří tu zde   hrají"obyčejné"li   di.Postava hrázného Palyzi   jako by byla na míru ušita   pro Pavla Nového,výborně   své role ztvárnili i Jana   Krausová,Jirka Vyskočil nebo   Slávek Jandák.Seriál jako   takový se mi líbil jak v   osmdesátých letech,tak i po   dvaceti letech,kdy byl   opakován.Mohu všem   dporučit.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.9.2009
Pekne natoceny serialek o   jedne prehrade a zivote lidi a   jejich osudech kolem ni.Libil   se mi jako malemu a vlastne   dodnes.Rad bych se zase   podival.

Pavel   Novy jako Palyza byl   vyborny.
A chudak   Palyza,kdyz se tam objevil   potapec Sikyta v podani Ivana   Vyskocila.
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.2.2013
Zábava, ve skutečnosti se   povedlo natočit seriál   spíše průměrných kvalit,   který v tom málu, co   tenkrát stálo za koukání v   televizi, patřil k lepšímu   průměru.
Hortensie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.8.2011
Oprava chybné role
Chybně zanesená role Karla   Vochoče byla opravena,   děkujeme uživatelce Filmuska   za upozornění. Seriál   samotný je slušným   výsledkem televizní tvorby   80. let. Nedosahuje sice   úrovně jiných dietlovských   počinů, rozhodně nemůže   převýšit nestárnoucí   Nemocnici na kraji města, ale   svou méně tradiční   tématikou - stavba přehrady   - představuje zajímavou   sondu do života lidí,   jejichž osudy se odvíjejí   nejen od pracovních   problémů s přehradou   spojených, ale ukazuje i   nelehkou volbu dalšího   soukromého života ve   chvílích, kdy jim místo, na   němž strávili léta   života, představuje i   určitou komplikací v osobní   volbě. Z hereckých výkonů   nejvíce přesvědčil Pavel   Nový, zdatně sekunduje   Vítězslav Jandák, žel   slabší je už např. Jana   Krausová.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.2.2012
Líbil se mi jako malému   klukovi a kupodivu i teď při   repríze. Jasně otisk doby   tam je patrný, ale politika   se tam zas tak nemíchá a   téma i herci a vůbec   celkové vyznění seriálu mi   sedlo.
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.6.2008
Není nejlepším seriálem Dietlovým, ale...
...je možno ho shlédnout   opakovaně. V současné době   začala probíhat repríza   osudů zaměstnanců přehrady   a s větším časovým   odstupem se na seriál dá i s   chutí podívat. Je sice   poplatný době svého vzniku,   ale není ideologií nijak   přecpaný, spíše se   soustřeďuje na soukromý   život hlavních postav,   řeší se partnerské   konfliky, rozpady rodin apod.   Velmi dobrý výkon zde   podává Pavel Nový, jeho   postava není jednoznačně   ani kladná, ani záporná, i   když převažují kladné   vlastnosti, není pojata zcela   jednostranně. Slušné   herectví odvedla i Jana   Krausová v roli jeho   přítelkyně a svobodné   matky, která sehrála dost   nevyrovnanou osobnost právě   v partnerských vztazích. I s   odstupem let a postupující   modernizace je seriál stále   dobrou výpovědí o práci na   přehradách a okolnostech   jejich staveb a realizace.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.11.2019
Věčná škoda, že seriál   sráží nešikovná režie a   toporná didaktičnost, co se   týká činnosti okolo   přehrad (vypadá, že hlavní   důvod jeho vzniku bylo   ospravedlnění stavby   Slezské Harty). Jinak by se   Dietlovi opět povedlo napsat   zajímavé charaktery a   životní zápletky, které   umí chytnout za srdce,   pobavit i dojmout. Seriál   jsem v době jeho vzniku i   později   "prošvihnul" a   objevil jej vlastně až po   více než třiceti letech.   Ale jednak jsem si některé   situace mohl lépe vychutnat   díky nabytým životním   zkušenostem, jednak jsem si s   jeho pomocí zavzpomínal na   známá místa kolem   Kružberku a v Ostravě,   takže hodnotím kladně.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.8.2011
V době svého vzniku se mi   "SEDLO" docela   líbilo, v současnosti už mi   ale nějak   "nesedne". Ani jako   příběh, ani jako   nostalgická vzpomínka na   mládí...
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.7.2020
Tento televizní seriál   natočený ostravským studiem   tehdejší ČST je velká a   rozporupná podivnost.   Chvílemi to připomíná   hraný dokument o   československých   přehradách (obzvláště   jeden díl většinou   naplněný leteckými   záběry). Navíc hrázný Jan   Palyza v podání Pavla   Nového je tatak nepřirozeně   charakterní, chápavý a   čestný, že vypadá jako   kříženec Mirka Dušína a   Ilji Muromce. Na druhé   straně jsou tu některé   zajímavé dějové zvraty a   několik velmi dobrých   hereckých výkonu, které   odvedli Jiří Holí v roli   starého Šperla a hlavně   Vítězslav Jandák coby   Jožin Uherčík. A tak to i s   výhradami k   propagandistickému štychu   vychází jako obstojný   průměr.
argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.3.2013
V šestým dílu let   vrtulníkem s bezmála   dokumentárním výkladem o   přehradách na severní   Moravě a živočišná dvojka   Jandák-Smutná. To je asi tak   všechno, co tady za něco   stojí. Jinak sledujeme divný   chování hlavních postav a   křečovitý zápletky   (vybírání výpalného   partičkou Jana Krause).   Nejzábavnější jsou na   začátku každýho dílu ty   tříminutový rekapitulace   zásadních dějových zvratů   z dílu předchozího. Tohle   totiž stačí k pochopení,   že v celým seriálu jsou   zásadní dějový zvraty o   hovně. Následuje smutek, že   i pod tímhle je podepsán   Jaroslav Dietl.
Krikri
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.3.2018
Tento normalizační seriál   jsem nikdy dřív neviděl,   teprve až nyní, ale nebylo   moc o co stát. Už ty   zbytečně rozvláčné   tříminutové rekapitulace na   začátku dílu příšerně   nudí. Seriál je v podstatě   o tom, jak hned v prvním   dílu hlavnímu hrdinovi   zdrhne jeho žena, on si   následně nabrnkne jinou i s   dítětem a na konci   posledního dílu mu zdrhne i   ona s otcem své dcery, neboť   on se po letech vrátil do   jejího života. Co tím   chtěl Dietl vlastně říci?   Nikdy si nic nezačínejte s   ženskou s dítětem, jehož   otec je neznámý? Napravený   trestanec ochotně pomáhá   druhým, aby v posledním   dílu utonul? No hlavně že   pro děvkaře, který udělá   milence děcko je všechno v   cajku. Chtělo by to trochu   optimističtější   zakončení, takto zpracovaný   Dietlovský seriál mě   příliš nezaujal.
gotop
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.5.2010
Seriál z krásného a   zajímavého prostředí se   strašlivým poselstvím:   Lži, podváděj a v práci se   flákej a bude ti fajn; tvrdě   pracuj, snaž se pomáhat   druhým a buď čestný a   skončíš mrtvý nebo   nešťastný.
Filmuska
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.8.2011
Nesprávný název role
Postava, kterou stvárnil   ostravský herec Karel Vochoč   se jmenuje dle scénáře   náměstek Nocárek nikoli   Kočárek, jak je uvedeno v   přehledu herců

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih33944minih33944Slovácko sa nesúdí (1975) [TV seriál] 
Slovácko sa nesúdí n
minih28482minih28482Ztřeštěná jízda (2000) 
Road Trip n
minih9472minih9472Jeden z nich je vrah (1970) 
Jeden z nich je vrah n
minih24746minih24746Tísňové volání (1985) 
Tísňové volání n
minih44298minih44298Rodáci (1988) [TV seriál] 
Rodáci n
minih57000minih57000Salt (2010) 
Salt n
minih14536minih14536Superman (1993) [TV seriál] 
Lois & Clark: The New Adventures of Superman n
minih6549minih6549Dobrodružství Huckleberryho Finna (1993) 
The Adventures of Huck Finn n
minih39630minih39630Dítě z Marsu (2007) 
The Martial Child n
minih16178minih16178Pochoduj nebo zemři (1977) 
March or Die n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10