Vánoční koledy (2000) [TV seriál]

Vánoční koledy
81.3 %
 
 
    Žánr: loutkový
    Země: Česká republika
    Délka: 6 min., 7 epizod x cca 6 minut
„Malí i velcí koledníci, zpěváci i muzikanti putují od chaloupky k chaloupce a hrají a zpívají vánoční koledy sobě i lidem pro radost.“
Vánoce jsou magické svátky. V tu dobu se lidé většinou vracejí k tradicím, jsou ochotni zamýšlet se nad smyslem a významem křesťanství, nad jeho základními hodnotami, se kterými je, bohužel, náš současný svět poněkud v rozporu. V sedmidílném cyklu chceme dětem i dospělým divákům připomenout, že vánoční koledy vždy patřily a dodnes patří k našemu kulturnímu dědictví a že stále dotvářejí neopakovatelnou atmosféru Vánoc. Osa příběhů je jednoduchá, tvůrci kladou důraz na text a zpěvnost koled z části známých, ale také méně obvyklých, aby zdůraznili hudebnost české, moravské i slovenské vánoční lidové poezie. Několik venkovských muzikantů z konce minulého století chodí se svými dětmi od chalupy k chalupě, aby zazpívali lidem i sobě pro radost a za pěkné zpívání dostali také něco na přilepšenou k živobytí. Malá Andulka si podle svatého obrázku kapličky v poli, kterou koledníci míjejí, představuje narození Ježíška v Betlémě. Muzikanti navštíví různé řemeslníky, lidi šťastné i osamocené a všem přinášejí osobitou náladu vánočních svátků.

Cyklus Vánočních koled je loutkový, doplněný animovanou kresbou. Scenáristkou, výtvarnicí a zároveň i režisérkou je Šárka Váchová. Za svoji výtvarnou činnost získala mnohá ocenění - jmenujme alespoň 2. cenu za animovaný film Paní Bída v Chicagu a ve Zlíně v letech 1983 a 1984. Byla výtvarnicí večerníčkového seriálu Šibal a významně se podílí na pořadu Kostičky. Hudbu k Vánočním koledám zkomponoval hudební skladatel Jiří Kolafa. Diváci Večerníčku znají jeho hudbu například ze seriálů Říkání o víle Amálce, Dášeňka, O Kubovi a Stázině. Jeho hudební skladby se hrají také v mnoha zemích světa. Animátorem cyklu je zkušený Oldřich Bělský. Kombinovaný cyklus Vánočních koled pro Českou televizi vyrobilo studio ANIMA a. s.

Seznam epizod:
01. Vinšujem vám...
02. Půjdem spolu do Betléma
03. Byla cesta byla ušlapaná
04. Pásli ovce Valaši
05. Stojí kostelíček
06. Sem pospěšte, ptáčátka
07. Pojď Ježíško, ty jsi náš

režie:
Šárka Váchová
 
 
scénář:
Šárka Váchová
 
 
hudba:
Jiří Kolafa
 
 
výtvarník:
Šárka Váchová
 
 
zpěv:
Helena Kubelková, K. Maděrovičová, Vladimír Šrámek, Pavel Stach
 
 
animace:
Oldřich Bělský
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.