Útek zo Zlatej krajiny (1977) [TV seriál]

Útek zo Zlatej krajiny
81.7 %
 
 
    Žánr: dobrodružný
    Země: Československo
    Délka: 58 min.
Tento sedmidílný seriál je natočen podle podle románů a povídek Jacka Londona.

Od svých 16 let se Ellam "Ohnivák" Harniš (Bruno O´Ya - mluví Vlado Muller) protloukal drsnou krajinou Aljašky. Za celý svůj život přečetl pouze jedinou knihu, kterou napsal jeho otec. Ellam se celý život snaží řídit heslem: "Zůstat poctivým člověkem". Občas se z divočiny vrací mezi lidi do městečka Dawson City. Vypít si nějakou tu whiskey, na poker a hlavně za svou velkou láskou zpěvačkou ze salonu "Pannenkou" (Božidara Turzonovová). Říká tomu Ohnivákova noc.

Jednou také tak přijel, ale v pokeru se mu vůbec nedařilo a prohrál celé své jmění. Po noci strávené s Pannenkou, která jej také velmi miluje, mu ona nabídne své úspory pro jejich nový společný život. Ellam však odmítá. V té době také přijel jeho přítel Steve Carmack, který vzbudil v salonu pozornost všech tím, že platil útratu nezvykle velkým valounem zlata. Carmak totiž udělal velký nález zlata na Králičím potoce a radí příteli Ellamovi, aby tam zajel a zabral si zábor vedle něj.

Ellamovi nic jiného nezbývá a když za něj v salonu zaplatí dluh novinář Chris Bellow (Ivan Mistrík), tak jej vezme s sebou. Veřejnosti však řekne, že jede Chrise neznalého Aljašky učit poznávat drsný život v divočině. To se však nezdá majiteli salonu MacDonaldovi (Josef Vinklář), který také velmi touží po Pannence a pošle za nimi Johna a Jima, aby je zabili.

Ellam a Chris zlato skutečně najdou a hodně, jenže Chris je psychicky i fyzicky vyčerpán a odjíždí i se psy do stanice 60. míle. Ohnivák kope dál sám. Je však přepaden Jimem a Johnem. Toho zastřelí a jde po Jimovi, ten se však brání a zastřelí Carmaka, který přijel svému příteli na pomoc. Za vraždu Carmaka chtějí Ellama pověsit lidé ze 60. míle. V poslední chvíli jej, malou lstí,zachrání Chris Bellow.

Z Ellama "Ohniváka" Harniše je milionář, ale nezpychl, jenom je velmi nešťastný. Kvůli vrahovi Carmaka ale hlavně kvůli Pannence. Ta totiž uvěřila MacDonaldovi, že je Ellam mrtvý a že už se nevrátí. Po dlouhém naléhání si vzala MacDonalda za muže. Ellam se ho rozhodne existenčně zničit. To se mu podaří a vzápětí dostane i Carmakova vraha Jima, jenž umírá při přestřelce ve stájích. Pannenka, která neunese MacDonaldův podvod a také to, že je Ellam zničil, zvolí raději dobrovolnou smrt a zastřelí se.

Ohniváka už na Aljašce nic nedrží a chce poznat také jiný život. Odjíždí proto se svým přítelem Kernsem a mladíkem Billym (Dušan Taracel) do San Franciska. Při jeho velkolepém odjezdu z Aljašky řekne novinářům, že chce zůstat i nadále čestným a poctivým člověkem. Chris Bellow, který si z prodeje svého záboru založil knihovnu, zůstává na Aljašce a píše články o Ohnivákovi.

Po příjezdu do "Frisca" se ubytují v hotelu a začínají se přizpůsobovat novému stylu života. Ellam obchází burzy a hledá nějaký výhodný obchod a informace. Všude se setkává se jménem Downsett. To jméno je mocné, velmi mocné. Po mnoha nezdarech, kdy je mu odmítáno setkání s panem Downsettem (Ladislav Chudík), jej nakonec malou lstí překvapí u něj doma v koupelně.

Konečně si s ním domluví schůzku, na níž přijdou i dva Downsettovi přátelé, ti tři společně tvoří správní radu velké firmy. Domluví se s Ellamem, aby začal kupovat jejich akcie, že z toho bude velký zisk. Přijmou jej dokonce do Alta Pacific klub (klub pro pracháče), aby vzbudili jeho důvěru. Ellam jim uvěří a začne akcie skupovat. Netuší, že je to podvod jak ho, nezkušeného zelenáče obrat o jeho miliony.

Na burze je zatím poprask a Downsettovi akcie stoupají stále víc. Přítel Kerns mu radí, aby přestal nakupovat, dokud mají ještě nějaké peníze. Ellam však věří čestnému slovu pana Downsetta a nakupuje dál, až utratí všechny peníze - přes 10 milionů dolarů. V tu chvíli vyhlásí firma odpis a Ellam konečně pochopí ......Všem je teď pro smích. Brzy se ale vzpomatuje a jde na tajnou schůzku správní rady (budou se dělit o Ellamovi prachy) s pistolí v ruce.

Své peníze dostane zpět, ale Downsettovi lidé to nenechají jenom tak. Na Ellamovu přijímací večeři do Alta Pacific klubu nepřijde ani jeden člen. Ellam tedy pozve ke stolu číšníky, kuchaře a sluhy. To ale není zdaleka vše. Z hotelu je vyhodili a v žádném jiném je nepřijmou, dokonce ani kočí fiakrů nechtějí Ellama vozit a v novinách ho navíc pomluví velmi nepěkným způsobem.
Ellam se spojí s gangsterem Dwaitem, který jediný odmítl Downsettovu nabídku Ellama zničit. Dwait mu tedy, samozřejmě že ne zadarmo, začne pomáhat. Zajistí mu dům, v němž si Ellam zřídí burzovní kancelář. Přijme také novou sekretářku slečnu Dajdu Mejsovou,která jakoby z oka vypadla jeho mrtvé lásce Pannence. Pomalu se sní začíná zbližovat a jezdí s ní na projížďky na koních. Dajda mu však vyčítá přátelství s Dwaitem.
Ellam přemluví Downsettova poradce Higgna (Jan Tříska - mluví J.Dočolomanský) ke spolupráci a s jeho pomocí chce Downsetta zničit. Pomalu ale jistě skupuje Downsettův rodinný podnik První elektrárenskou společnost. To se mu podaří a Downsett je nucen společnost od Ellama koupit zpět za trojnásobek ceny. Od té chvíle také přestanou v novinách vycházet o Ellamovi hanlivé články. Někdo ale postřelí Higgna.

Ellam dál pokračuje v boji proti Downsettovi. Přemluví dělníky v jeho uhelném dole a slíbí jim zvýšit platy, když budou stávkovat, protože chce ten důl koupit také. Majitel dolu se chce poradit s Downsettem co dělat, ten jej však vyhodí. Nakonec tedy důl prodá Ellamovi, těsně před Downsetten, který chtěl nakonec důl přece jen zachránit.

Dajda opouští u Ellama místo sekretářky a odchází od něj neznámo kam. Ellam je skleslý a Kerns mu radí, aby se vrátili na Aljašku. Ellam odmítá. V Alta Pacific klubu je pro něj uspořádána slavnostní večeře, které se tentokrát zúčastnili všichni, co něco ve "Friscu" znamenají. Pak Ellam jezdí na projížďky sám a vzpomíná na Dajdu. Najímá si také detektivní kancelář a nechá Dajdu hledat.

V San Franciscu nastává finanční krize a banky nemají hotovost. Uzdravený Higgn radí Ellamovi, jak přežít krizi. Předkládá mu svůj plán na snížení platů dělníkům v uhelném dole. Ellam je nejprve proti, ale potom souhlasí, i když předtím slíbil dělníkům pravý opak. Jeden z detektivů objeví Dajdu. Ellam je o to rád, když zjišťuje, že si Dajda čte časopisy z Aljašky. V nichž jsou povídky o něm a jeho dobrodružstvích, které napsal jeho přítel a žák Chris Bellow.

Ellam také potká jednoho zlatokopa z Aljašky,od nějž se dozví,že v Dawson City už to nestojí za nic. Většina už město opustila a buď už jsou nebo se stěhují do "Frisca". V Dawsonu už prý zůstali jen blázni nebo úplní chudáci.

Ellam díky mladému Billimu, sebere odvahu, vypraví se za Dajdou a přímo ji požádá o ruku. Ta ho však odmítne kvůli tomu, jak se změnila jeho kdysi dobrá povaha k horšímu. A je to pravda. Ellam je domýšlivý,arogantní a chamtivý. Teké Kerns mu to řekne přímo do očí. Pohádají se a Kerns od něj odchází.

Ellam se jde opít. Po prohýřené noci strávené po putykách a barech a také po těžkém vystřízlivění, kdy se několik dní bezcílně potuluje po okolní krajině, se dostane, ani sám neví pořádně jak, až na starý statek. Tady pomůže starému statkáři sklidit seno před bouřkou. A zde v tomto chudém stavení nastane zlom v jeho chování a on si uvědomí, kdo vlastně je a kam doopravdy patří.

Když se vrátí zpět, usmíří se s Kernsem. Ten mu odpustí, ale i přes to se vrací zpátky na Aljašku. Za Ellamem přijdou také z banky, aby jim pomohl odvrátit krizi. Ellam odmítne, i když ví, že ho to přivede téměř na mizinu. Také odvolá snížení platů dělníkům v jeho uhelném dole a navíc jim přidá z vlastních peněz 700 tisíc dolarů, aby jeho dělníci krizi přestáli.

Od Billyho, jenž tajně navštívil Dajdu, se dozví, že chce Dajda opustit "Frisco" navždy. Jde tedy za ní a snaží se ji zastavit. Podaří se mu to a Dajdu konečně získává pro sebe. Za poslední peníze uspořádá Ellam "Ohnivák" Harniš v hotelu obrovský večírek pro všechny bývalé zlatokopy, kteří jsou ve "Friscu". Je jich kolem tisíce. Na večírku se s ním rozloučí i Billy a vrací se také na Aljašku.

A Ellam s Dajdou?
Ti dva si koupili chalupu v lesích a začali tam daleko od lidí spolu žít. Zůstalo jim posledních 70 dolarů a přece se cítili šťastně.


Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.  Autor: M.A.G.

režie:
František Chmiel
 
 
hraje:
Bruno O'Ya (Elam Harnish), Soňa Valentová (Panenka), Ivan Mistrík (Chris Bellow), Július Pántik (Kearns), Dušan Tarageľ (Bill), Josef Vinklář (Mac Donald), Július Vašek (Carmac), Ivan Palúch (Jim), František Velecký (John), Jozef Dóczy (francouz Louis), František Zvarík (Olaf Henderson), Slávo Drozd (Ben), Jan Tříska (Hegan), Božidara Turzonovová (Dida), František Dibarbora (Letton), Ladislav Chudík (Dowsett), Dušan Blaškovič (Guggenhummer)
 
 
námět:
Jack London (román "Elam Ohnivák")
 
 
scénář:
Jiří Hubač
 
 
kamera:
Laco Kraus
 
 
hudba:
Štěpán Koníček (scénická hudba), Ľudovít Štassel
 
 
výprava-architekt:
Tibor Lužinský
 
 
kostýmy:
Zdeněk Šánský (návrhy kostýmů), Zuzana Fülekyová, Júlia Kirschová
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Ján Výžinkár
 
 
mluví:
Vlado Müller (Elam Harnish)
 
 
text písně:
Ľudovít Štassel
 
 
masky:
Juraj Steiner
 
 
dramaturgie:
Boris Hochel
 
 
pomocná režie:
Juraj Lihosit
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Ján Kišš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.