Duben
ohodnotit

Útěk z vězení [TV seriál]

Prison Break

Další název:
The Break; Prison Break: Manhunt; Prison Break: On the Run; Prison Break: Útek z väzenia; Útěk z vězení: Vzkříšení; Prison Break: Návrat
Rok:
2005
Délka:
60 minut, 60x 81 dílů
Popis / Obsah / Info k filmu Útěk z vězení
Proč Michael Scofield, mladý, vzdělaný, vysoce inteligentní a finančně zajištěný muž, přepadne banku? Proč při soudním jednání přistoupí na všechny podmínky a bez odvolání přijímá pětiletý trest ve vězení Fox River? Protože v tomto vězení čeká na popravu jeho bratr Lincoln Burrows. Michael věří v jeho nevinu a tak s dokonale promyšleným plánem útěku přichází, aby jej zachránil. Ve vězení se však věci nemají úplně tak, jak si představoval a tak musí krom všudypřítomnosti bachařů věnovat pozornost i zvídavému postoji některých spoluvězňů, kteří by rádi utekli též. Navíc se v nebezpečí ocitá i Lincolnova rodina, protože někdo vysoce postavený tahá za nitky a jeho poprava je pro něj velmi důležitá.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Útěk z vězení
Nadešel čas Útěku z vězení. Překoná Ztracené?

26. září 2007 2:01
Novodobý seriálový triumvirát se završuje. Po zjevení, jež znamenalo 24 hodin, a po dalším průlomu jménem Ztraceni přichází do Česka hit, který vládne nejen současné Americe.

O jedinečný příběh muže, jenž se sám nechá zavřít, aby pomohl na svobodu svému bratrovi, usilovaly obě české komerční stanice; vyhrála Nova, která dnes první díl Útěku z vězení odvysílá.

Fanoušci jsou nadšeni
Co bude pro běžného diváka překvapením, fanoušky už dávno nezaskočí. Po každém vysílání ve Státech, kde seriál vstoupil už do třetí řady, si stahují z internetu nové epizody, rozebírají je, hodnotí, porovnávají a odhadují, co se stane dál. Opakuje se tedy kult provázející Ztracené, ale část zasvěcených vynáší Útěk z vězení dokonce ještě výš.

Na americkém filmovém serveru IMDb nosí trestanecké drama vysokou známku 9,2 z možných deseti, na tuzemském CSFD dosahuje až 94 procent ze sta. A opakují se tu výroky "jeden z nejlepších televizních pořadů, jaký jsem kdy viděl", "Ztraceni byli výteční, ale Útěk z vězení je mnohem lepší" či "Je to nejlepší seriál od 24 hodin". Diváci vesměs oceňují nabitý děj i napínavý způsob vyprávění.

Kdo chce bratrovu smrt?
Hrdinou příběhu je stavební inženýr Michael Scofield, jehož bratr Lincoln Burrows, odsouzený za vraždu k trestu smrti, čeká na popravu ve věznici Fox River. Inženýr věřící v bratrovu nevinu připraví důmyslný plán: přepadne banku, aby se coby trestanec dostal za bratrem; s sebou má nákresy vězení a vypracovaný návod společné cesty ven.

Jenže svět za mřížemi se od jeho představ dost liší. Do hry vstupují dozorci, spoluvězni a kdosi mocný, jemuž na Burrowsově popravě nesmírně záleží.
Z představitelů bratrů se v Americe rázem staly hvězdy. Shodou náhod se oba herci narodili ve Velké Británii, ale jejich zázemí je ryze kosmopolitní.

Wentworth Miller, hrající inženýra, má z otcovy strany krev Afričana, Jamajčana, Angličana, německého Žida i indiána kmene Čerokí, z matčiny potom kořeny ruské, francouzské, holandské, syrské a libanonské. Jeho seriálový bratr Dominic Purcell vyrůstal v Austrálii s norským otcem a irskou matkou.

Nikdo je nechtěl
Pilotní díl natočil a na ostatní dohlíží Brett Ratner, režisér akční trilogie Křižovatka smrti či sci-fi X-Men 3, klíčovou osobností celého projektu je však scenárista Paul Scheuring, jehož jméno stojí též v titulcích filmu s Vinem Dieselem Osamělý mstitel.

Námět Útěku z vězení předložil Scheuring společnosti Fox již roku 2003, ale neuspěl; televize se bála příliš dlouhých seriálů. Po čase začala jednat alespoň o desetidílné minisérii – pomohlo prý, že se o projekt začali zajímat Steven Spielberg nebo Bruce Willis, ale také obliba, kterou si v té době vybojoval seriál konkurenční stanice ABC Ztraceni.

Nakonec firma Fox objednala třináct epizod, a když první díly uvedené v roce 2005 zrodily obří vlnu zájmu, rozšířila objednávku na celou sezonu – což v zámoří značí dvaadvacet dílů. Práva už televize Fox prodala do Kanady, Austrálie, Francie, Belgie, Indonésie, Malajsie a dalších zemí.

Před týdnem v USA odstartovala třetí série – a její sledovanost se stále drží bezmála deseti milionů diváků tak jako loni, kdy seriál vyhrál výroční anketní diváckou cenu People’s Choice Awards. Podle analytiků jsou dnes nejsilnějšími zbraněmi společnosti Fox právě dva seriály, které převzala Nova: Dr. House a Útěk z vězení.
Mirka Spáčilová, MF DNES
převzato z iDNES.cz

3. série
Únik z nejvýše střeženého vězení Fox River byla ta jednodušší část. Nyní musí Michael Scofield (Wentworth Miller) svést souboj o přežití uvnitř pekelného panamského vězení Sona, kde platí pouze brutální násilí a cesta ven vede jen v pytli na mrtvoly. Čas neúprosně utíká a Lincoln Burrows (Dominic Purcell) zoufale bojuje za osvobození svého bratra a jediného člověka, který by dokázal vytrhnout Lincolnova uneseného syna ze zločinných spárů Společnosti. Dosud nejvýbušnější třetí řada seriálu Útěk z vězení je nabitá vzrušujícími akčními scénami i napínavými dějovými zvraty. A tentokrát opravdu není úniku!


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Prison Break: Sequel (2017) [TV minisérie]

 Prison Break: Sequel (2017) [TV minisérie]
Prison Break: Sequel n
 
Žánr: akční / krimi / drama
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Nelson McCormick

(pokračování)

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

 Vykoupení z věznice Shawshank (1994)
Vykoupení z věznice Shawshank n
The Shawshank Redemption
Žánr: drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Frank Darabont

(jiná verze filmu)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190470
Osobností: 697716
Fotografií: 763643
Plakátů: 376270
Obsahů a biografií: 178165

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10