Duben
ohodnotit

Svět očima Hanzelky a Zikmunda [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
24 minut, na epizodu, celkem 13 epizod
„22. dubna 1947, vyjeli naši nejslavnější cestovatelé na svoji první cestu do Afriky a Latinské Ameriky“
Popis / Obsah / Info k filmu Svět očima Hanzelky a Zikmunda
1. Mládí

Vyprávění Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda o jejich mládí, rodičích a školních letech. První dojmy z cestování v dobách první republiky. Odchod do Prahy a osudové setkání při zápisu na začátku vysokoškolského studia. Společná studentská léta, přerušená válkou. Konec druhé světové války a dokončení studií. Cílevědomá příprava na budoucí cestu kolem světa. Překážky, které museli překonávat, než se mohli vydat na cestu.

2. Svět očima H + Z

Příprava H+Z začala systematickým soustřeďováním všech dostupných informací. Výpisy o reáliích jednotlivých zemí, které postupně chtěli navštívit, obkreslování vypůjčených map. Konkrétní jednání s kopřivnickou Tatrou o zapůjčení osobního vozu a dále s bankou o poskytnutí úvěru na cestu. V dubnu 1947 se oba cestovatelé vydali přes Evropu na jih. První kilometry v Africe z Casablanky do Sirte, kde nečekaně s vozem havarovali. Pokračování cesty v novém voze z egyptské Alexandrie směrem k rovníku.

3. Dobrodružství a přátelství

Nejrůznější příhody H+Z, které prožili během své první cesty po Africe a Jižní Americe. Okamžiky, které rozhodovaly o jejich dalším životě, události, které mohly zásadně ovlivnit jejich další cestování. Vzájemné vztahy mezi oběma cestovateli, jejich úvahy o přátelství, které trvá celý život.

4. Ženy na cestách

Rozdílný styl života žen v Africe, Jižní Americe a Asii. Humorné glosování nejrůznějších příhod, které je během obou výprav potkaly. Popisování domorodých zvyklostí, kterých byli svědky. Nahota afrických žen v protikladu s Evropou. Erotické výjevy v indických a nepálských chrámech. Nasbíraný fotografický materiál a jeho tehdejší cenzurování ve vydávaných cestopisech u nás.

5. Krajané v cizině

Setkání H+Z s našimi krajany během obou výprav po Africe, Jižní Americe a Asii. Zajímavé příběhy lidí, kteří se uchytili v nejrůznějších zemích, jejich barvité osudy při hledání obživy v neznámých končinách světa. Návštěva Růženy Holubové ve Vídni. Výprava na vrchol Kilimandžára. Vzpomínka na Eduarda Ingriše.

6. Mezi dvěma cestami

Období po příjezdu z první výpravy. Pobyt H+Z mezi spisovateli na Dobříši. Společná práce nad psaním konečné verze cestopisů. Pravidelné přednášky po celé republice. Soukromý život každého z nich, postupné budování domovů ve Zlíně. Příprava na další cestu, směřující tentokráte do Asie a Austrálie. Zkoušky nových vozů T-805.

7. Vestování a politika

Nejrůznější setkání H+Z s politiky mnoha zemí. Neoficiální záběry tehdejších panovníků v Africe. Postřehy z návštěv našich diplomatů v Africe, Jižní Americe a Asii. Odvrácená strana politiky, která nečekaně oba cestovatele přiváděla do situací, kdy jim šlo o život.

8. Na druhé výpravě

V šedesátých letech se H+Z vydali na cestu do Asie, tentokrát ve společnosti lékaře a automechanika. Přes všechny problémy projela tato výprava Indii, Kašmír, Nepál, Cejlon, Indonésii, Japonsko a domů se vracela přes tehdejší Sovětský svaz. Dvojí setkání s Edmundem Hillarym - nejdříve v Nepálu a po 32 letech v Praze.

9. Napříč Sovětským svazem

Odlišné představy obou cestovatelů a ruských úřadů o formách poznávání navštívené země. Vnucený doprovod výpravě po celé trase cesty. Oficiální setkání s obyvateli, besedy a autogramiády. Policejní hlášení do Kremlu o průběhu výpravy. Setkání s nejvyššími představiteli země - Brežněvem, Andropovem a dalšími. Vznik "Zvláštní zprávy č. 4" o tehdejší nezkreslené situaci v SSSR. Následná perzekuce obou cestovatelů po roce 1968.

10. Rok 68 a co dál ...

Spoluúčast obou cestovatelů na veřejném dění během "Pražského jara 68" a bezprostředně po ruské invazi do Československa. Jejich životní osudy na začátku "normalizace" - odchod z veřejného života, marné hledání práce a zákaz publikační činnosti. Samizdatové vydání cestopisu o Cejloně. Odstěhování Jiřího Hanzelky z Prahy do jižních Čech.

11. Přátelství, nepřátelství a tolerance

Vzpomínka na rok 1953, kdy se Hanzelka a Zikmund společně usídlili ve Zlíně. Listování v knize hostů, z nichž někteří zůstali jejich celoživotními přáteli. Ohlédnutí za národně prospěšnými obchodními aktivitami Hanzelky a Zikmunda na první cestě, které byly nesmyslně zmařeny nastupujícím komunistickým režimem...

12. Zajímavosti a kuriozity

V muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně je od roku 1996 otevřena stálá expozice, kde je vystavena velká část bohatých sbírek, které oba cestovatelé postupně nashromáždili. Každý předmět má svou zajímavou historii, a tak před námi znovu ožívají dávné a mnohdy neuvěřitelné příhody, které nám v poutavém vyprávění přibližují jejich skromní sběratelé.

13. Na konci 20. století

Nedávná léta trávili oba cestovatelé více samostatně. Zatímco Jiří Hanzelka je převážně prožíval v jižních Čechách, Miroslav Zikmund dvakrát navštívil Austrálii a ještě jednou se vrátil do Maroka. Soukromý život i veřejné pocty, udělené oběma cestovatelům v průběhu roku 1999. Společné aktivity i výhledy do budoucna.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Věčný Egypt

17:15 - 18:10

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:40 - 17:55

59 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10