Jeden svět
ohodnotit

Sever a Jih [TV seriál]

North and South

Další název:
Sever proti juhu; Sever a juh (SK)
Rok:
1985
Délka:
561 minut, 15 dílů ve třech sériích (6+6+3)

Komentáře k filmu Sever a Jih

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.8.2009
Tak pěkný seriálek z   období občanské války v   USA.
Dva kadeti,každý   z jiné části země se spolu   spřátelí už na škole a   jejich přátelství   nerozdělí ani válka.
Velmi slušné herecké   obsazení.
P.Swayze   jako Orry Main a J.Read jako   G.Hazard.
Ale nejvíc   se mi stejně líbil   D.Carradine,ten tu zahrál   pěknou svini :-)
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Nádherný seriál
Je to moc krásně natočené,   že je to až poučné a   naučné, člověk si o tomto   údobí amerických dějin   nemusí tolik číst, protože   v tomto seriálu je vše   názorně předvedené. Je   hrozné, co se tam dělo, jak   se chovali bílí k   černochům, jak se vůbec   nahlíželo i na bílé ženy   /jen poslouchat slepě   manžela a být mu po vůli,   rodit děti a starat se o   domácnost a zůstat pokud   možno negramotná/. Viděla   jsem asi až na jeden díl   úplně všechny a moc se mi   to líbilo, herecké výkony   jsou dokonalost sama a musím   říci, že herci do svých   rolí opravdu sedli jak prdel   na nočník.;-) Navíc ty   kostýmy, exteriéry i   interiéry i ta příroda.   Vyvedené byly rovněž   bojové scény, jen jsem   nechápala proč se herec   Lewis Smith alias Charles Main   v některých válečných   scénách smál jako malý   rošťák, když to tam vůbec   nejspíš nemělo ani býti,   soudě kolem těch výrazů   ostatních spolubojovníků,   ale v každém chlapovi je kus   dítěte a je vidět že ho   natáčení fakt bavilo.:-D S   radostí do práce! No a já s   radostí dávám známku   10/10. :-))
Ondrus21
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.4.2022
Výborný seriál s hvězdným   obasazením, vyprávějící o   přátelství dvou rodin,   které jinak pocházejí ze   vzájemně nepřátelského   prostředí. Jedni kritizují   otrokářství a druhým se   nelíbí, že má pořád   někdo potřebu jim kecat do   jejich způsobu života. Ale   přes rozdílný pohled na   některé marginálie, se v   tom zásadním shodují -   nutnost zachovat Unii a   zároveň i mír.
Alix
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2010
Sever a Jih
Jeden z nejlepších   seriálů, jaké jsem kdy   viděla. Skvělé herecké   obsazení, výprava,   nádherná hudba a poměrně   přesné historické   skutečnosti. Viděla jsem   seriál, když ho poprvé   dávala Česká televize,   četla jsem i knihy a celou   dobu jsem čekala, jestli ho   nebudou znovu vysílat. Tak   jsem se dočkala. Oproti   naivním a přihlouplým   seriálům, kterými nás   krmí skoro všechny kanály,   je to příjemné osvěžení   a, aspoň pro mne, opravdový   zážitek.
martas_v
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.1.2011
Nejlepší, co může   seriálová tvorba nabídnout,   nádherný děj, super herci,   nádherná úvodní melodie.   Bohužel, je našimi   televizemi opomíjen,   naštěstí máme internet.
Angelika2808
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.2.2011
Orry Maine a George Hazard...
Dva mladíci ze zajištěných   rodin, kteří se potkávají   cestou do vojenské akademie a   třebaže první pochází z   Jihu, ovládaného otrokáři   a druhý představuje   pokrokový Sever, stanou se   nerozlučnými kamarády na   celý život. A právě   těžká doba v polovině 19.   století, kdy vojenský střet   Konfederace a Unie byl   nevyhnutelný, stmelila jejich   přátelství ještě více.   Ani fanatismus Virgilie-   Georgeovy sestry, ani   proradnost Ashton- Orryho   sestry nenahlodaly vzájemnou   důvěru jejich bratrů a   zatímco George nachází v   něžné Irce Constance svou   celoživotní lásku, Orry   bohužel na mnoho let ztrácí   kvůli padouchovi Justinovi   milovanou Madeline...
Jsem velmi ráda, že ČT   zařadila do svého programu   po letech tuto kvalitní 24-ti   dílnou ságu z období   Občanské války v Americe,   další nastavované díly   byly bohužel natočeny z ryze   komerčních důvodů, což se   také projevilo na kvalitě.   Nicméně původní seriál -   nádherná hudba, překrásné   róby, ale i dramatické   střety, poměrně hvězdné   obsazení a odpolední   téměř hodinová televizní   siesta- to je to pravé   ořechové pro milovníky   historie.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.4.2010
Televizní seriál jsem   sledoval a dost se mi líbil s   P. Swayzem, ale ta nastavená   kaše, která po několika   letech následovala se mě   již nelíbila. Taky už tam   nebyl Swayzi.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.10.2008
Na tento seriál vzpomínám s   láskou, četla jsem také   knižní předlohu, dokonce   mám knížky ještě na   chatě schované. Knížky   byly hodně akční a v   původní verzi seriálu   skončilo vše happyendem,   jenže sága v knížkách   pokračovala dál a to už   nebylo ono. Umřelo pár   hlavních postav a stala se z   toho nastavovaná kaše.Tu   první ságu bych velmi ráda   znovu celou viděla, i když   je to trošku rozvleklé na   můj vkus, ale to byl knižní   příběh také, protože je   tam strašně moc postav, ale   to další pokračování bych   si klidně odpustila.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.2.2018
Historický seriál
Tenhle seriál odehrávající   se na pozadí skutečných   událostí a ve kterém se   objevily skutečné osobnosti,   byl mezi prvními, které u   nás byly promítány na   počátku devadesátých let.   Sága dvou rodin dokázala   přitáhnout k obrazovkám   většinu lidí. Měli jsme   možnost poznat některé   detaily americké historie.   Skvěle je vykreslena   houstnoucí atmosféra před   vlastní válkou. Jsou   natočeny velkem tři knihy.   To poslední pokračování je   už jen slabým odvarem.
hledaseniki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.4.2010
Tenhle seriál jsem viděla   až tenhle rok co běží v   televizi. Moc se mi to líbí,   je to pro změnu něco   jiného, než ty dnešní   seriály( které mám moc   ráda), ale změna je život   :-) Super .-)
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.11.2011
Mám rád seriály, kde jsou   vidět peníze a   profesionalita. Dobře   obsazený seriál, který nám   přibližuje historické   období otrokářství a   války Severu a Jihu.   Výborná výprava,   realistické válečné   scény, solidní vizuál.
Milicent
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.4.2010
Na tenhle seriál vzpomínám   s láskou a nostalgií..i   vzhledem k tomu, čím nás   pořád bedna krmí. Skvělé   obsazení, kvalitní   zápletká, scénář...Z   období války Severu proti   Jihu zas neexistuje tolik   rozsáhlých a zajímavých   děl..Je jistě pravda, že   většinou je knižní   předloha kvalitnější,   obsáhlejší a vůbec   lepší..viz starší   komentáře, ale jenstli jen   jednoho diváka dovedl seriál   k přečtení knižní ságy,   je to skvělé..
SvoKar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.4.2011
Docela ucházející seriál o   přátelství na "dvou   stranách barikády" a   všech jeho peripetiích.   Docela se divím, že od pár   lidí, kteří si uvědomili,   jaké je otrokářství   svinstvo, se tento názor tak   rozšířil, až bylo   zrušeno. I když takoví   fanatici, jako je Virgilie (K.   Alley), byť na straně dobra,   často dokážou věci spíš   uškodit. Na druhou stranu v   té válce nešlo zdaleka jen   o zrušení otroctví...
Petra.Barbie
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.5.2008
Dobrý námět, ale...
...ale ale ale, právě tohle   slůvko nejvíce vystihuje   pravou podstatu zpracování   klasické tématiky války   Severu a Jihu. Námět není   špatný, jde o přátelství   dvou mladých kadetů z   jižní a severní strany,   které pojí přátelské   pouto i přesto, že každý   stojí na opačné straně   bojové fronty. Je   koncipováno jako rodová   sága těchto dvou rodů   Hazardů a Mainů, jenže   bohužel nezáživným   způsobem. Vzpomínám si, že   když jsem v roce 1992 seriál   v TV sledovala, vnímala jsem   ho očima 15ti leté holky a   ani tehdy mě   nepřesvědčilo, že jde o   kvalitu (narozdíl od mých   spolužaček), pro něž byl   seriál bomba jen díky   "hříšňáckému"   Patriku Swayzemu. Přišlo mi   to rozvleklé, mnohdy   kýčovité a opravdu nuda.   Přitom osudy hlavních   přestavitelů a jejich rodin   by v celkovém souhrnu   působily přesvědčivě,   jenže seriál přesvědčivý   není. O něco později jsem   četla kronikovou literární   ságu, takže jsem narozdíl   od jinch děl četla knižní   vydání až po shlédnutí   seriálu. Obecně platí, že   číst knihu před   zfilmovaným dílem znamená   dát přednost knize a naopak.   Jenže výjimky opět platí -   seriál se mi nelíbíl, ale   knižní podoba Sever a Jih,   Láska a válka a Nebe a peklo   jsou naprosto strhující a   daleko víc přinášejí   nástin z historického   hlediska. Nepůsobí už tak   limonádově jako seriál, jde   o skutečné drama. Selhání   tedy vidím u filmařů, že   si opět neporadili s   něčím, co mohlo ve   výsledku dopadnout zcela   jinak. A lépe!!!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih94524minih94524Boj o dědictví (2011) 
The Reunion n
minih18311minih18311Řidič slečny Daisy (1989) 
Driving Miss Daisy n
minih12276minih12276Memfiská kráska (1990) 
Memphis Belle n
minih11485minih11485Likvidátor (1996) 
Eraser n
minih39054minih39054Návnada (2004) 
Decoys n
minih133843minih133843Poslední lovec čarodějnic (2015) 
The Last Witch Hunter n
minih43395minih43395Sunshine (2007) 
Sunshine n
minih45025minih45025Piráti (1999) 
Caraibi n
minih9415minih9415Jasné nebezpečí (1994) 
Clear and Present Danger n
minih44121minih44121Skippy (1967) [TV seriál] 
Skippy n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Nebe a peklo (1993) [TV minisérie]

 Nebe a peklo (1993) [TV minisérie]
Nebe a peklo n
Heaven and Hell
Žánr: historický / dobrodružný / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Larry Peerce

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190366
Osobností: 697519
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177995

Poslední komentáře

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Road House (2024)

Road House
Road House z roku 1989 jsem   kdysi asi 2x viděl a tenkrát   se mi to líbilo, další   pokračování z roku 2006   neznám a novej RH jsem chtěl   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10