Šípková Růženka (2009) [TV film]

Šípková Růženka (Dornröschen)
53.5 %
 
 

Dornröschen

Další název: Rozprávky bratov Grimmovcov: Šípková Ruženka; Grimm's Finest Fairy Tales: Sleeping Beauty

    Žánr: pohádka / rodinný
    Země: Spolková republika Německo
    Délka: 59 min.
„O zámku obrostlém trním, spící princezně a chasníkovi, který sní o tom, že ji zachrání.“
Chudý Fynn se ptá strýce Augusta, který pracuje na královském zámku jako podkoní, proč princ Erik tak tvrdě trénuje. Ten mu vypráví, že v sousedním království žil kdysi královský pár, který marně toužil po dítěti. Jednoho dne královně předpověděla žába, že se jí příští rok narodí dítě, a sotva uplynul rok, narodila se jí holčička. Dostala jméno Růženka a šťastný král uspořádal oslavu. Měl však jen dvanáct zlatých talířů, a tak ke stolu nepozval vílu osudu Marunu. Zlá víla z pomsty princeznu proklela a předpověděla jí, že až dosáhne patnácti let, píchne se o vřeteno a zemře. Dobrá víla sice nemohla kletbu zrušit, alespoň tedy změnila smrt ve stoletý spánek a naději, že ji polibkem vysvobodí šlechetný princ. Král se rozhodl s kletbou bojovat a nařídil všechna vřetena zničit. Růženka sice rostla neustále chráněna, v den svých patnáctin však narazila na Marunu v podobě staré přadleny, která ji vlákala do pasti. Růženka usnula a s ní celý zámek, který obrostl hustým živým plotem z růží. Mnoho princů se ji od té doby pokoušelo zachránit, žádnému se však nepodařilo proniknout trním. Fynn začíná trénovat stejně jako princ, ten se mu však směje. Když ale zahyne v neproniknutelném trní, vezme Fynn meč, odhodlán zkusit to sám. Na nebezpečné výpravě ho čeká řada překážek a nejedno překvapení. Podaří se chudému chasníkovi uspět tam, kde princové selhali?

Zdroj: Nova

režie:
Oliver Dieckmann
 
 
hraje:
Lotte Flack (Šípková Růženka (Dornröschen)), François Goeske (Fynn), Hannelore Elsner (Maruna), Anna Loos (královna), Martin Feifel (král), Michael Hanemann (Fynnův strýc August), Theresa Vilsmaier (mladá Fee), Niklas Osterloh (princ Eric), Olaf Krätke (tajemník), Mia Dieckmann (Šípková Růženka 5letá), Steve Szigeti
 
 
námět:
Jacob Grimm (pohádka "Dornröschen" z Kinder- und Hausmärchen, 1. díl (1812)), Wilhelm Grimm (pohádka "Dornröschen" z Kinder- und Hausmärchen, 1. díl (1812))
 
 
scénář:
Uschi Reich, Robin Getrost
 
 
kamera:
Bella Halben
 
 
hudba:
Martina Eisenreich
 
 
střih:
Georg Söring
 
 
animace:
Black Sail Pictures
 
 
masky:
Germaine Mouth
 
 
asistent kamery:
Daniel Leibold
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.