Duben
ohodnotit

Pilíře Země [TV seriál]

The Pillars of the Earth

Další název:
Die Säulen der Erde; Piliere Zeme (SK)
Rok:
2010
Délka:
50 minut, 50x 8 dílů
Popis / Obsah / Info k filmu Pilíře Země
Výpravný osmidílný seriál přináší na televizní obrazovky obraz Anglie dvanáctého století, jaký předestřel ve svém stejnojmenném knižním bestselleru Ken Follett.

Po smrti krále Jindřicha I. Anglického se rozpoutá válka o následnictví mezi Štěpánem III. z Blois a jeho sestřenicí Matyldou. Na pozadí těchto událostí se odvíjí vyprávění, jehož středobodem je stavba katedrály ve fiktivním městě Kingsbridge. Sága se zaměřuje na řadu postav napříč všemi úrovněmi tehdejší společnosti - od nuzného stavitele a jeho rodiny, přes mnichy i vysoce postavené církevní hodnostáře až po šlechtice různého vlivu i samotné svářící se členy královského rodu. Vyprávění sleduje jednak životy, lásky a každodenní trampoty obyčejných lidí, ale také se zaměřuje na mocenské pletichy a politikaření ve světské i církevní sféře. Současně se skrze stavbu katedrály do děje promítají proměny v dobové architektuře, která zrovna přecházela z románského slohu ke gotice.
Projekt adaptovat Follettovu nejúspěšnější knihu vzešel od německé společnosti Tandem Communications, která se specializuje na výpravné televizní projekty a adaptace bestsellerů jako The Company, Titanic: krev a ocel, Království prstenu, Hádův faktor či Vesmírná exploze. Pilíře země byly nakonec realizovány v koprodukci s kanadskou firmou Muse Entertainment a britsko-americkou společností Scott Free Films, jejímiž zakladateli jsou slavní režiséři hollywoodských blockbusterů Ridley a Tony Scott. Roční produkce, zahrnující natáčení v Rakousku a Maďarsku, stála 40 milionů dolarů. Hlavních i vedlejších rolí se zhostili začínající i mezinárodně známí herci z Anglie, Ameriky a Německa jako Ian McShane, Rufus Sewell, Matthew Macfadyen, Eddie Redmayne, Hayley Atwellová, Sarah Parishová, Natalia Wörnerová, Götz Otto, Tony Curran či Donald Sutherland.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pilíře Země
Film je zpracován dle knižní předlohy od Kena Folleta. Odehrává se v Anglii 12. století, v dobách válek, hladomoru a náboženských nesvárů. Po smrti krále Jindřicha I. bojují po dvě desetiletí královna Maud a král Štěpán o královskou korunu. Tato strhující dobová freska z bouřlivého středověku zachycuje mozaiku lidských vztahů nabitých napětím, láskou, nenávistí, násilím, intriky a zrady, boj mezi dobrem a zlem.

Proplétají se osudy nejrůznějších postav - převora Philipa, zbožného mnicha, který usiluje o vybudování nové největší katedrály, stavitele Toma, kterému umřela žena a musel se postarat o své děti, krásné a tajemné Alieny, kterou celý život stíhá potupa, neohrožené Ellen žijící v lesích, která po popravě svého milého všechny prokleje, proradného hraběte Williama, jenž se dopouští násilností, znásilňování a krveprolití, kameníka Jacka, kterému je stavitelství velkou vášní. Stavitelství se dostává do popředí s novými technologiemi, je boj o moc, nadvládu a též boj o přežití.


Autor: georginaa

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697846
Fotografií: 763972
Plakátů: 376574
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10