Panství Downton - díl 1.1 (2010) [TV epizoda]

Panství Downton - díl 1.1
94 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 65 min.
„Pletichy, romance a tužby členů aristokratické rodiny i jejich služebnictva na pozadí doby velkých změn před první světovou válkou. Cenami ověnčený britský kostýmní seriál“
Duben 1912. Na Downtonské sídlo dorazí zpráva o ztroskotání Titanicu, což má pro rodinu dalekosáhlé následky. Při námořní tragédii totiž zahynul přímý dědic veškerého majetku a rodina v čele s Robertem, hrabětem z Granthamu, a jeho ženou Corou musí nově řešit otázku majetku. Kvůli klauzuli ustanovené Robertovým otcem při jejich svatbě spadá veškeré jmění pouze mužskému dědici. Podle tradiční zásady, že majetek má zůstávat v rodině, začnou se manželé na popud Robertovy pletichářské a staromilské matky Violet poohlížet po nápadnících pro Mary, nejstarší ze svých tří dcer, v řadách příbuzenstva či spřízněných rodů.

Současně do sídla přichází nový komorník John Bates, který u stávajícího služebnictva vzbudí pozdvižení, neboť ho lord přijal, přestože kvůli zranění z Búrských válek kulhá a nemůže tedy plně zastat povinnosti své funkce. Krom toho si na post lordova komorníka brousil zuby první sluha, lstivý Thomas, který okamžitě začne spřádat plány na zdiskreditování konkurence. Čestný a zásadový John nicméně najde zastání u vlídné služebné Anny a postupně si získá i důvěru hlavního správce sídla, pana Carsona.

režie:
Brian Percival
 
 
hraje:
Hugh Bonneville (Robert Crawley, hrabě z Granthamu), Elizabeth McGovern (Cora, hraběnka z Granthamu), Maggie Smith (Violet, hraběnka-vdova z Granthamu), Michelle Dockery (Lady Mary Crawleyová), Laura Carmichael (Lady Edith Crawleyová), Jessica Brown-Findlay (Lady Sybil Crawleyová), Penelope Wilton (paní Isobel Crawleyová), Dan Stevens (Matthew Crawley), Jim Carter (pan Charles Carson), Brendan Coyle (John Bates, komorník lorda Granthama), Rob James-Collier (Thomas Barrow, první lokaj), Phyllis Logan (paní Elsie Hughesová, hospodyně), Thomas Howes (William Mason, druhý sluha), Joanne Frogatt (Anna Smithová, vrchní služebná), Lesley Nicol (paní Patmoreová, kuchařka), Sophie McShera (Daisy Robinsonová, děvečka do kuchyně), Rose Leslie (Gwen), Lionel Guyett (Taylor, řidič), Charlie Cox (vévoda z Crowboroughu), Jonathan Coy (pan George Murray, právník lorda Granthama), Jonathan Jaynes (poštmistr), Perry Millward (roznašeč novin), Helen Sheals (poštmistrova žena), Filippo Delaunay (vesničan), Siobhan Finneran (Sarah O'Brienová, komorná Lady Granthamové)
 
 
scénář:
Julian Fellowes
 
 
kamera:
David Katznelson
 
 
hudba:
John Lunn
 
 
výprava-architekt:
Donal Woods
 
 
kostýmy:
Susannah Buxton
 
 
střih:
John Wilson
 
 
zvuk:
John Rodda, Peter Eusebe, Nigel Heath, Adam Armitage, Alex Sawyer
 
 
výtvarník:
Charmian Adams, Mark Kebby
 
 
zvláštní efekty:
Jason Troughton, Ed Draycott
 
 
koordinátor kaskadérů:
Andy Bradford
 
 
masky:
Christine Greenwood, Anne Oldham
 
 
odborný poradce:
Alastair Bruce
 
 
výprava:
Gina Cromwell
 
 
osvětlovač:
Otto Stenov
 
 
výkonný producent:
Julian Fellowes, Gareth Neame, Rebecca Eaton
 
 
producent:
Liz Trubridge, Nigel Marchant
 
 
casting:
Jill Trevellick
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.