Jeden svět
ohodnotit

Okres na severu [TV seriál]

Další název:
District on North
Žánr:
Rok:
1980
Délka:
60 minut, 13 dílů
„Každý den je plný událostí, které musí řešit tajemník okresu Josef Pláteník.“

Komentáře k filmu Okres na severu

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
klasifikátor
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.2.2023
Tohle je dějově naprosto   určitě jedna z   nejbrutálnějších   propagandistických masáží,   jaké se v normalizační   éře v naší seriálové   tvorbě zrodily. Tady už   bohužel nestačí ani dobře   propracovaný Dietlův   scénář, ani fakt   prvotřídní obsazení, aby   se to dalo považovat alespoň   za průměrný seriál. Tady   obsah jasně přebíjí   veškeré snahy o solidní   tvůrčí práci. Ale není na   škodu si tuhle dobu čas od   času připomenout, když má   člověk chuť si zanadávat   na současné poměry.   Nejsmutnější je tom však   fakt, že i tak je tenhle   seriál po řemeslné stránce   lepší než SLUNEČNÁ, ZOO a   další naše současné   seriálové perly.
jarda53
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.10.2010
Tento seriál lze hodnotit a   zařadit mezi nejslabší   vyprávění příběhů. Ale   myslím si, že co seriál   ukazuje, bylo pravdivé,   ikdyž fádní a hodně   soudruhů pod jednou   střechou, jak to mohlo jinak   skončit. Dnes kdyby byl   natočen po pravdě nějaký   seriál o práci a co se děje   ve vládnoucích stranách,   bychom se opupínkovali a byli   bychom asi všichni plešatý.   Pak by možná byl Okres na   severu pro diváky   stravitelnější, ale ať jej   mladý radši nevidí aby   nepřišli o iluze a   pamětníci ať zapomenou...
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.2.2013
Pravda, trochu to bylo   kostrbaté, takové   neodpočinkové, protože jsme   v tom žili dnes a denně,   takže to i drhlo a   otravovalo, radši by se   koukalo na nějaký   superfilm, ale tak už to   bylo. Před časem jsem viděl   tak dvacet minut z jednoho   dílu. Napadlo mě, tohle je   vlastně televizní klasika   končící etapy počátku   televizní tvorby.   Jednotlivé herecké výkony   jsou i tak pozoruhodné,   např. Zdeňka Řehoře, Petra   Svojtky a dal.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.10.2010
Z tohoto seriálu mi dodnes   kdoví proč utkvělo v   hlavě, že hl. hrdina,   soudruh Pláteník, měl rád   knedlíky s vajíčkama...   (já taky). :-)
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.6.2010
K tomuhle normalizačnímu   seriálu budu svým   hodnocením velice hodný a   vstřícný. Dokáži totiž,   alespoň si to myslím, ocenit   kvalitu. Bez ohledu na silný   ideologický náboj tento   seriál kvalitní je.
Seriál obsahuje totiž   něco, co stále existuje a   vlastně to tak nějak patří   do lidské společnosti. Dietl   i zde dokazuje, že byl   mistrem scénáře. Když si   odmyslíte pár těch   ideologických blábolů, tak   je seriál aktuální i dnes.   Ukazuje totiž, jak to funguje   uvnitř politické strany. A   nemusí se nutně jednat o   partaj komunistickou. Ta   strana může mít modrou,   oranžovou, růžovou. zelenou   barvu, či barvu fialovou s   bílými puntíky. Ten boj o   vlivná místa, souboje   různých partiček a klik, se   najdou totiž všude.   Setkáváme se s tím i dnes.  
Pro pana Moučku byla   role Pláteníka zničující.   Stejně asi tak jako major   Zeman pro Vladimíra Brabce.   Doba po listopadu 1989   znamenala pro tyto aktéry   více méně nezájem pro   obsazování do různých   děl.
Seriál je   herecky nabitý - Bek,   Haničinec, Ráž, Prachař,   Oliva, Švorcová, Švormová,   Řanda, Musil, Bláha a mnozí   další.
Petra.Barbie
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.6.2008
I přes jasnou ideologii není na škodu vidět...
...a to nikoliv pro nějakou   sympatii ke komunistickému   zřízení, ale prostě   spíše tento seriál vnímat   jako ukázku tehdejšího   socialistického kariérismu,   prostě spíše jako retro do   minulého zřízení...když   si odmyslíme onu hlavní   politickou linii, sleduje   seriál i osobní příběhy   hlavních hrdinů, byť   zdaleka nejde o tak dobré   pojetí jako u legendární   Nemocnice na kraji města a i   Žena za pultem je   nesrovnatelně lepší, ani   nechytá tolik za srdce jako   Nejmladší z rodu Hamrů, ale   z čiré zvědavosti a s   určitou rezervou od těch   přehnaných soudružských   scén se dá jednou za delší   čas vidět.
BinLADIN
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 19.7.2009
Tento seriál je příkladem    
jak to dopadá když   si strana a vláda objedná   film nebo seriál
New
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 15.7.2013
Nemůžu dát pouze jednu hvězdu
Rád bych dal pouze jednu   hvězdu. Nemůžu!!! To je   taková blbost, že to je   třeba ocenit, že to vůbec   natočili. Klobouk dolů před   herci (s výjimkou skutečné   členky skutečného UV KSČ),   že to vůbec dokázali   natočit ... No fakt, v   50.letech se točily děsný   kraviny, ale na tohle, na to   nemá ... !
Krikri
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.9.2016
Tak nevím, ale na můj vkus   je v tomto seriálu až moc   schůzování, zdlouhavých   politických a   funkcionářských tlachání   a neustálý boj o koryta.   Zato velmi málo (v   porovnání třeba s Ženou za   pultem) se tu řeší   mezilidské vztahy a to jak   rodinné, tak i v pracovním   kolektivu. Strašně mi leze   na nervy ta všudypřítomná   dramatická hudba, která je   vnucována vyloženě do   všech scén a navozuje dojem,   že sledujete detektivku či   přímo krimi. Nejtrapnější   je při scéně, kdy   Haničinec u vrátnice čeká   na Moučku a pokaždé, když   kolem něj někdo projde   zatroubí fanfára. Kamera   taky není nijak převratná,   zvlášť ve scénách, kdy   Bláha vozí Moučku autem je   snímána stále ze stejného   úhlu. Na druhou stranu tu   hraje plno dobrých herců,   což alespoň částečně   seriál zachraňuje. Koukat se   na to dalo, každopádně   víckrát vidět nemusím a   když, tak snad až tak za 10   let, až zapomenu, o čem to   vlastně bylo. Z   normalizačních seriálů je   tento jeden z   nejnudnějších, slabší   průměr.
payo1555
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 29.1.2012
Podle mě příšernost, jak   polidštit komunistické   papaláše.Hrálo tam dost   výborných herců, kterých   mi je a bylo líto, protože   nehráli lidi a papírová   pimprlata.
lion71
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.12.2018
Tak..
jsem to zkouknul po 30ti   létech A brr...jako děcko   jsem tomu vůbec   nerozuměl.Ale teď vidím že   soudruzi řídili opravdu   všechno ( Okr tajemník   Pláteník) je opravdu takový   východní Old   Satterhand.Rozhodují všude   od chemického koncernu,   šachty, družstevníkům   "nařizují" ať   pěstují ovoce a zeleninu   místo řepy a řeší dokonce   manželské trable svých   soudruhů např soudružky   Zikmudové. Byl by tehdy   takový okr. tajemník   Pláteník každý druhý   obávám se že v roce 89   žádná "revoluce"   by nebyla možná! :-)
Rene1
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 19.12.2007
Už je to dávno, co tento   seriál národ sledoval.   Napsané, natočené a   zahrané to bylo dobře, ale   pracovníkovi v této   profesi(politika) bylo možno   v té době stejně málo   věřit jako dnes. Nebyl to   hrdina, kterému by divák   věřil, se kterým by se   identifikoval. S propagandou   se člověk setkává kolem   sebe všude i dnes, ale tehdy   se to neumělo dělat, neboť   na politickém trhu nebyla   konkurence.
Snape
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.6.2008
moucka je snad nejhorsi herec   komunisticke propagandy,   konkurovat mu mohou jen   Vetrovec a Prachar, ktery si   to trochu vyzehlil   Trautenberkem :)
Alix
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.6.2018
Výkony některých herců   velice křečovité /ani se   jim nedivím/, ničilo mne   taky, když v dramatických   okamžicích zařvala hudba,   to už jsem se fakt bála, kdy   to zase spustí, bláboly bylo   třeba nějak přežít, ale   koukat se na to, s nadhledem,   dá. Nevycválaný a   trucovitý Svojtka mi silně   lezl na nervy, ale citlivého   a čestného funkcionáře,   jakým byl pan Moučka, bych   fakt chtěla potkat.
Area
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.3.2008
Tento seriál by měl být   uchován pro případ, kdy je   potřeba vysvětlit situaci ve   státě před 89 rokem mladým   lidem,kteří tuto éru   nazažili i těm , kteří   chtějí vědět, jak vypadá   tendenční,politicky   poplatné umění byť velmi   profesionálně podané.
prediger
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.2.2011
Jako dítěti mi přišel ten   seriál nudnej a   nekoukatelnej. Díky youtube   jsem si mohl prožít to co   prožívali mí rodiče. Hned   po tomto seriálu jsem shlédl   i Muž na radnici. Dietl byl   skvělý scénárista - to mu   nikdy nikdo neupře. Ale jeho   loajalita a vděčnost k   straně byla bezmezná, když   se pustil do takové s.rač.y.
kirk5
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.6.2011
Komunistický seriál lepší než telenovela
Ano ano, nadpis mluví za   vše. A ještě si stojím za   svým vysokým ohodnocením, i   když my znalejší a   zkušenější víme,jaká je   to sr... Po letech se na   takových seriál dá dívat   jen s nadhledem a lehkým   úsměvem na rtech. A hlavně   nepřemýšlet nad dialogy a   scénářem. Je to seriál z   doby, v které (díky bohu)   už nežijeme a můžeme (i   nevěřícně) sledovat   starosti nesmrtelných   hrdinů. A Pláteník hrdinou   určitě je - postaví se   celému světu,aby obhájil   svou pravdu...
Jsou   díly,které i na mne byli   příšerné a zbytečně   nudné, ale hláška z   prvního dílu "My   nezapomínáme, my si to   nemůžeme dovolit..! mě bude   provázet po zbytek mého   života.
Prostě tento   (a další jemu podobné)   seriály dnes nejde ani brát   vážně a není nad když je   někdo vtipný,aniž by to   plánoval...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih174965minih174965Svatba vzhůru nohama (2017) [TV film] 
Destination Wedding n
minih181412minih181412Martin Fruwein osmadvacátý odsouzený (2021) 
n
minih36064minih36064Wimbledon (2004) 
Wimbledon n
minih23874minih23874Zlatá reneta (1965) 
Zlatá reneta n
minih96937minih96937Studentská balada (1986) [TV inscenace] 
Studentská balada n
minih7881minih7881Obr (1956) 
Giant n
minih110737minih110737Konečne bude mier (1984) [TV inscenace] 
Konečne bude mier n
minih45121minih45121Cukrárna (1978) [TV inscenace] 
Cukrárna n
minih23927minih23927Zločin v expresu (1965) 
Compartiment tueurs n
minih57228minih57228Správci osudu (2011) 
The Adjustment Bureau n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Muž na radnici (1976) [TV seriál]

 Muž na radnici (1976) [TV seriál]
Muž na radnici n
 
Žánr: drama / agitka / politický
Země: Československo


(pokračování)

TV Program

ČT1 - Maigret a soudcův dům (1992) [...

22:30 - 00:15

26 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

ČT2 - Válka obrazů

22:45 - 23:40

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

21:40 - 23:00

76 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:50

11 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697526
Fotografií: 763185
Plakátů: 375842
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10