Duben
ohodnotit

Nemocnice na kraji města [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1977
Délka:
60 minut, 20 dílů
„Legendární český seriál o lékařích, sestrách a pacientech.“

Komentáře k filmu Nemocnice na kraji města

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
argenson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.10.2007
K Nemocnici už bylo napsáno   a řečeno mnoho, zbytečné   něco dodávat. Chtěl bych   ale zmínit jeden moment,   který mě neustále   dostává. Úmrtí doktora   Štrosmajera. Podle mě jedno   z nejlepších zpracování   smrti oblíbeného hrdiny. Po   hlášce: "Holky,   Štrosmajer umřel!"   následují zhruba minutu   trvající záběry na reakce   dalších zúčastněných. To   vše beze slov a bez hudby.   Tomu já říkám geniálně   propracovaný útok na   divákovy city.
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.7.2012
Jaroslavu Dietlovi se   podařilo napsát skvělý   scénář a vznikl jeden z   nejlepších seriálů z   nemocničního prostředí, a   měl asi zásluhu na tom, že   se začaly i v Evropě   natáčet seriály z nemocnic   ale co jsme mohli vidět, ten   náš ale má dobrý herecký   potenciál, nějakou etiku a i   bohužel nějakou pihu na   kráse. Česká televize   nebyla zešněrovaná, aby   epizoda trvala určitou   stopáž, jako v Německu a   mohla se rozmáchnout, v   dalších pokračováních se   seriál krátil, pro čas na   reklamu. Dnes je to nejvíce   viděné u Kobra 11, kde v   každém díle je milión   střihů. A když umírá   doktor Štrosmajer v podání   Miloše Kopeckého, epizoda   byla sestříhaná na dvě   hodiny, pak se to opět   upravilo na asi 55. minut.   Prostě Němci si nepřáli   delší díly a je to opravdu   na škodu. Ale kdo platí a   dává prašule, má   rozhodující hlas. V seriálu   herci Kopecký, Chudík,   Janžurová,Čunderlíková,   Abrhám, Medřická a   Vinklář, mají takové role,   které s nimi jdou 30. let...
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.2.2013
Mistrovské dílo, vybudované   na super scénáři. Dokonalá   seriálová hudba Jana   Klusáka-ne vždy se u jiných   českých seriálů tak   znamenitě hodila v kontextu s   probíhajícím dějem.   Herecké výkony zde   zachycené budou pro řadu   generací milovníků divadla,   filmu, dokladem mistrovství   českých herců.
veverka-zrzka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.4.2008
Tento seriál z lékařského   prostředí vznikl ještě   deset let před mým   narozením. Do nedávna jsem   si myslela, že to bude   nesmylný seriál, ale omyl.   Na tu dobu velmi kvalitně   zpracovaný seriál.   Vynikající herecké   obsazení a ještě lepší   herecké výkony. Nejvíce   jsem si oblíbila doktora   Sovu! Je to kliďas, jak má   být. Škoda, že odešel do   důchodu a už se tam   neobjevuje tak často. V   dnešním zdravotnictví by   měli být doktoři jako je   on! Myslím povahově! To by   se nám pak uzdravovalo jedna   báseň!
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.8.2009
Tak toto je jeden z nejlepsich   serialu,ktere nase zeme vubec   kdy natocila.Ten se opravdu   skvele povedl.Vyborny   scenar,vubec se o toho   nenudime a vyborne herecke   obsazeni.Hlavne pan Chudik v   hlavni roli.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.6.2008
Zlatý hřeb české seriálové tvorby.
Ne, když jsem četla   komentáře kolegů, nevím,   co bych ještě doplnila, snad   jen, že tento seriál je   právem považován za   klasiku, která doposud nebyla   (alespoň z mého pohledu)   překonána a troufám si   směle pochybovat o tom, že   ji vůbec   překoná...Bezduché   hlouposti o pojišťovnách na   štěstí či rozpoutaných   křehkých vztazích jsou   seriály, které nám   okamžitě vypadnou z hlavy,   zatímco u primáře Sovy a   jeho týmu tomu tak bude   napořád. I když je o něco   lepší nová verze   růžovoučké ordinace, do   tohoto seriálu má hodně,   hodně daleko a tak naše   nemocnice rozhodně nestojí   na kraji, nýbrž v čele. A   to místo jí právem patří!   Jen nechápu, jak mohlo   někoho napadnout prznit   Dietlovo scénáristické   dílo natočením   neskutečného blábolu,   který s   "dietlovštinou"   neměl nic společného, po   20ti letech. Že v současné   době vzniklo něco na ten   způsob, jako nová   řada...ne, to radši nebudu   komentovat vůbec. I když   nepopírám, že z čiré   zvědavosti se asi na to taky   kouknu, neboť obrázek je   vždy nejlepší si udělat   osobně. Každopádně, i teď   směle a neohroženě tvrdím,   že i kdyby rádoby nové   pokračování (po kolika   vlastně už letech) bylo   sebelepší, na starého   dobrého "plejboje"   Blažeje, lítací holubičku   Huňkovou, stále zamilovanou   Betty Čeňkovou a noblesního   krále "Sovího"   hradu - na ty původní   dietlovské nikdy nikdo mít   nebude. A za tím si prostě   stojím!
Serpentina
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.2.2006
Poklad mezi československými   seriály. Viděla jsem ho   tolikrát, že už to ani   nepočítám, ale stále ráda   se k němu vracím. A herecké   obsazení - to je třešnička   na dortu.
rankinfitch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2009
Pro mě seriálová klasika,   jeden z nejlepších počinů   seriálové tvorby v ČSSR.   Jaroslav Dietl vytvořil   nezapomenutelné postavy a   režisér Jaroslav Dudek   natočil jejich příběh   skutečně mistrovsky. Škoda,   že pokračovatelé "po   20 letech" nenavázali v   kvalitě...
lion71
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.6.2019
A taky....
Jeden z mála seriálů kde je   známější autor námětu a   scénáře než samotný   režisér. Víc asi dodat   nelze vše je napsáno už v   předchozích komentářích.   Prostě žánrově jednička v   česku..
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2008
Legendární seriál,který   ani po letech neztratil nic ze   svého kouzla a   atraktivity.Kvalitní   scénář,plejáda   vynikajících herců,poutavý   děj.Člověk stále znovu   sleduje osudy primáře   Sovy,doktorů   Štrosmajera,Cvacha,Blažeje a   dalších a i když děj už   zná téměř   nazpaměť,přesto tento   seriál neomrzí.Bravo pane   Dietle!
Gruberova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2015
V zajímavostech se na   posledním řádku vloudila   taková chybička. z herce   pana Miloše Kopeckého je zde   žena - paní Kopecká. Zde je   kopie této věty - Hlášku   "Vy krááávo   nebeská" si vymysleli   Kopecká a Zázvorková;   dialog se jim zdál neúplný.
miláček
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2010
Opravdu nejlepší   seriál,jaký byl ve své   době natočen.Pan Ladislav   Chudík se s rolí primáře   Sovy vypořádal brilantně.
tommaxis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.4.2009
SUPER, SUPER, SUPER. U   posledního dílu mi tekly   slzy jako hrachy. Tento   seriál jsem viděl poprvé   až teď, když vyšel na DVD   a opravdu musím uznat je to   jeden z nejlepších seriálů   Československé tvorby.
emil.dj
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.2.2011
Tak tento seriál mám opravdu   ráda, nejen díky skvělému   obsazení a hláškám postav,   ale také kvůli   provedení...Nic není   přehnané, zkrátka je to   jako ze života a to má své   kouzlo...A dokazuje to, že je   důležitá kvalita a ne   kvantita, což asi ještě   nepochopili tvůrci Ordinace a   podobných novodobých   "seriálu", kteří   se snaží, aby se jejich   "seriál" vysílal   co nejdéle, a tak mají   pletky všichni se všemi a   seriál tak nabývá spíše   rozměrů trapných než   zajímavých, ale to už se   asi nezmění, když to   dělají je kvůli   penězům...:(
Ardony
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.4.2007
Jednoznačně nejlepší   seriál, který kdy která   česká televize natočila!   První série (díly 1 - 13)   trošičku poznamenaná nutnou   úlitbou komunistům   (svazácká aktivita s   koronární jednotkou doktorky   Čeňkové ovšem nenalezne   přílišného pochopení u   doktora Štrosmajera), druhá   série (díly 14 - 20) už v   kooperaci s Němci žádnou   politickou angažovanost   pochopitelně neobsahuje. S   odstupem času se některé   postavy v první sérii zdají   až příliš kladné   (primář Sova, V. Pěnkava,   Emma...) - to však V. Dietl   napravil či spíše doladil v   sérii druhé. Naprosto   nepřekonané dílo!
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.6.2021
Legendární nadčasovka   české televizní tvorby,   aneb to nejlepší ze   spolupráce dvou Jaroslavů:   Dudka a Dietla. Skvěle   obsazené a jedinečně   zahrané mnoha hereckými esy   té doby - ať už to je   vlídný primář Sova   Ladislava Chudíka, vytrvale   hláškující dr. Štrosmajer   Miloše Kopeckého,   "vznášející se   holubička" sestra   Huňková Ivy Janžurové,   superkřivák dr. Cvach Josefa   Vinkláře a mnoha dalších.   Se současnými slátaninami z   lékařského prostředí je   tento seriál absolutně   nesrovnatelný, svými   vytříbenými dialogy i   kvalitní podstatou děje jim   nesahá ani pod kotníky.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.2.2011
Nemocnice na kraji města
Musím uznat, že na český   seriál a ještě hodně   starý to byla pěkná pecka.   Někdo to srovnává s   Ordinací v růžové zahradě   a co já na to - rozhodně ne.   Tenhle seriál strčí   všechny české lékařské   seriály a dovoluji si tvrdit   všechny české seriály do   kapsy.Úžasné herecké   obsazení zvláště Miloš   Kopecký z jeho vynikajícími   hláškami - Kdyby hloupost   nadnášela tak se tu budete   vznášet jak hlubička,   prostě nemá chybu.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.8.2019
Skvěle napsáno a nabito   emocemi přesně   dávkovanými, skvěle   natočeno a nabito   nezapomenutelnými scénami,   skvěle zahráno a nabito   skutečnými herci -   Balzerová, Chudík,   Štěpánková, Kopecký,   Mottlová, Frej, Janžurová,   ... První série (13 dílů)   zavání alegorií/propagandou   na tehdejší režim - my ve   vedení jsme tu pro vás lidi,   víme a děláme vše   nejlépe, a vy mlčte,   nerušte nás v tom a buďte   rádi, že je vám dobře.   Člověk proti té   "přirozené"   dobrotě opravdu nemůže nic   říct. V pokračování je   cítit vliv německé   koprodukce - ubylo svazáků,   přibylo   "bulvárnějších"   témat - rodinných událostí   a intrik na pracovišti,   někde se víc tlačí na   pilu, přesto díky hlavně   životným postavám, se   kterými se dá ztotožnit a   soucítit s nimi, zůstal   seriál na vynikající   úrovni. Dokonce rebelantka   zelinářka Dobiášová   ukázala, že i proti režimu   se dá alespoň ozvat, když   už ne vyhrát, přestože   její postava je pochopitelně   parodická.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.1.2017
Klasika
televizní tvorby.
Přijde mi, že každé   slovo, které napíšu bude   jen opakováním, již   vyřčeného.
Za sebe   mohu jen říci, že sledovat   tuto hereckou generaci je   něčím, co člověka   naplňuje a vnucuje mu pocit   něčeho neopakovatelného.
Další, nad čím se   musím pozastavit je   vypravěčský talent   Jaroslava Dietla. Některé   situace se člověku mohou   zdát přitažené za vlasy a   pak si je sám prožije a   řekne si, "no   páni"... Tenhle člověk   věděl, co je život.
A přesně to činí jeho   díla nesmrtelnými.
Rene1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.4.2007
Je to slavná televizní   klasika, nejoblíbenější a   asi taky nejlepší seriál z   dílny Jaroslava Dietla. Co   víc si přát, dokonale   napsaný scénář prakticky   bez sebemenší dramaturgické   chybičky nebo schválnosti,   skvělé herecké výkony   oblíbených herců, jimž   samozřejmě dominuje skvělý   Miloš Kopecký v roli   doktora.Štrosmajera,na   televizní poměry poměrně   věrné zpodobení   nemocničního prostředí.
hlavsa5
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.8.2011
Seriál, který asi dostal   každého a každý si tam   našel nějakou tu oblíbenou   postavu. Jen jsem zvědav, jak   by seriál vypadal s panem   Hogrem..
theremin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2005
Najobľubenejší domáci   seriál.Filmová   reč-obyčajný   priemer,ostatné   nadpriemer.Doporučovať   nemusím-každý pozná.
jezurka42
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.10.2011
i když sedmdesátá léta   máme dávno za sebou, myslím   si, že tento seriál je o   hodně lepší než   například ordinace v   růžové zahradě. Pan   Chudík byl vynikající herec   a role doktora Sovy se mu už   nokdy neodpáře...
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.11.2010
Nemocnice na kraji města
1. série - 8/10
Předchůdce dnešní   "Ordinace v Růžové   zahradě", ale tak   stokrát lepší. Na   tehdejších seriálech se mi   líbilo, že věděly kdy   skončit a zbytečně nebyly   do nekonečna natahovány jako   dnes.
Zde se panu   Dudkovi podařilo zachytit   výbornou atmosféru na   operačním sále. Souhlasím   s některými komentáři pode   mnou, že většina postav je   až moc černobílá a kladní   doktoři (a nejen ti) jsou   prostě hodní vždy a za   každé situace. K tomu sem   tam návštěva nějakého   toho svazu, ale nic, co by se   nadalo odpustit.
Já   osobně hodnotím jako moji   nejoblíbenější postavu   doktora Štrosmajera   ztvárněnou vynikajícím   Milošem Kopeckým. Ten měl   vtipnou hlášku na všechno.   Ale jinak se mi líbil snad   každý. Pan Chudík už   zůstane navždy primářem   Sovou, to už žádná jiná   role nepřebije. Takže až   zase budu mít někdy v   budoucnu možnost tento skvost   československé   kinematografie shlédnout,   určitě si to nenechám   ujít, a nejspíš i risknu   dobrou pověst seriálu a   podívám se i na nově   natočené řady   "Nemocnice na kraji   města po dvaceti   letech"...

2. série - 8/10
Druhá řada neztrácí   ani krapet na té první, vše   jede tak jak má. Přibude   nám nová postava Oldřicha   Kaisera, vztahy na pracovišti   se přiostřují a konečně   se i více ukazuje, kdo je   jaký charakter i ve svém   soukromém životě...
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.9.2009
Je to jeden vôbec z   najúspešnejších seriálov,   čo bolo vidieť na našich   televíznych obrazovkách v   bývalom režime.
Každá jedna časť tohto   seriálu je vykreslená   reálne a dramatický. Je tu   zaujímavé herecké obsadenie   na čele s Ladislavom   Chudíkom, ktorý si tu zahral   rolu primára Sovu.
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.3.2018
Doktoři
Kultovní seriál   Československé televize z   konce 70. let minulého   století které sledovaly   celé rodiny, od dítek   školkou nepovinných až po   pracující seniory   tzv."prduchy" nejen   z důvodů,že tehdy příliš   jiných možností   "kulturního "   vyžití systém nenabízel,   ale scénář se J. Dietlovi   velice zdařil a herecké   obsazení bylo   nadstandarndní.Do příběhu   divák vchází ve chvíli,   kdy do místní nemocnice je   po autonehodě přivezen   těžce raněný známý   hokejista, reprezentant   Přemysl Rezek, na oddělení   primáře Sovy nastupuje   mladá lékařka Alžběta   Čeňková, právě   sloužící, nezapomenutelný   doktor Štrosmajer svérázně   "chválí" sestru   Huňkovou a primář Sova na   rodinné oslavě začíná   mít vážné obavy o svého   syna Karla...
diamant
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.6.2011
Varujte se "alžběty" !
O seriálu bylo už napsáno   asi všechno. Já bych se rád   zastavil nad postavou   Alžběty. Všimli jste si jak   způsobila problémy,   každému kdo se s ní nějak   citově sblížil ? Některým   dokonce zničila život !   Takové typy opravdu   existují. Nechť je tato   postava varováním všem,   kteří jsou ještě ve stadiu   hledání životního   partnera/ky.
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.12.2011
Uznávám objektivní kvality   "jednoho z nejlepších   děl J. Dietla", ale, ač   sám pracuji ve   zdravotnictví, nemusím to a   každou reprízu obrblám   "už zase?!"...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih51543minih51543Všechny čluny na vodu (1956) 
Away all Boats n
minih69587minih69587Hořké pivo, sladký likér (1968) [TV film] 
Hořké pivo, sladký likér n
minih44296minih44296Boj po vítězství (1972) 
Boj posle pobedy n
minih100687minih100687Cizí lidé (1983) [TV inscenace] 
Cizí lidé n
minih13841minih13841Nechci nic slyšet (1978) 
n
minih107465minih107465Láska pod bílými plachtami (2001) 
Liebe unter weißen Segeln n
minih26501minih26501Štěstí (1965) 
Le Bonheur n
minih66888minih66888Kovbojové a vetřelci (2011) 
Cowboys & Aliens n
minih73497minih73497Dva z jednoho města (1983) [TV pořad] 
Dva z jednoho města n
minih9697minih9697Jízda vysočinou (1962) 
Ride the High Country n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Nemocnice na kraji města - nové osudy (2008) [TV seriál]

 Nemocnice na kraji města - nové osudy (2008) [TV seriál]
Nemocnice na kraji města - nové osudy n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Viktor Polesný

(pokračování)

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) [TV seriál]

 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) [TV seriál]
Nemocnice na kraji města po dvaceti letech n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Hynek Bočan

(pokračování)

Zpěváci na kraji nemocnice (1982) [TV film]

 Zpěváci na kraji nemocnice (1982) [TV film]
Zpěváci na kraji nemocnice n
 
Žánr: hudební / komedie / crazy / muzikál / satira / taneční
Země: Československo
Režie: Jaromír Vašta

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376543
Obsahů a biografií: 178275

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10