Zari
ohodnotit

My z konce světa [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1975
Délka:
25 minut, 13 dílů
„O rodině žijící vysoko v horách v harmonické symbióze s krutou přírodou“
Popis / Obsah / Info k filmu My z konce světa
Třináctidílný televizní seriál z roku 1975 je situován do prostředí horské chaty v horách, kde sourozenci Vuk, Jurka a Gábina prožívají své dětství, starosti i radosti.Mají úžasné dva bernardýny, kteří jsou v tomto snímku nezapomenutelní. Rodiče se starají o prosperující penzión a řeší úplné běžné starosti fungující rodiny.


Autor: georginaa

Popis / Obsah / Info k filmu My z konce světa
Třináctidílný televizní seriál o tom, jak se žije na horách dětem, dospělým, bernardýnům a všem ostatním, kteří si je zamilovali. O rodině, žijící v harmonické symbióze s nádhernou, ale i krutou horskou přírodou...

Názvy a obsah jednotlivých dílů:

1. Ohňostroj
Žít na "konci světa" může někomu připadat jako vyhnanství, jako místo, kde se ani žít nedá. Pro sourozence Vuka, Jurku a malou Gábinu je horská chata vysoko v horách nejkrásnějším domovem. S rodiči, kteří tu zvolna a s příkladnou poctivostí v podnikání vybudují prosperující penzion, se děti cítí bezpečné a šťastné.

2. Tajemství
Starší syn správce horské chaty Vuk se rozhodl nepokračovat ve studiích na vysoké škole a otce tím velmi popudí. Zaměstnává Vuka nejrůznějšími pomocnými pracemi na chatě a nepokrytě mu dává najevo, jak ho zklamal a jak je s ním nespokojený. Vukův mladší bratr Jurka má také starosti se školou. Dostal pětku, kterou chce před rodiči zatajit. Problém s nepodepsanou žákovskou knížkou řeší záškoláctvím. Vuk mu nakonec žákovskou knížku podepíše. Sám už ale nedokáže snášet napjatou domácí atmosféru a horskou chatu opouští.

3. Noc
Ve třetím pokračování seriálu zastihujeme Vuka, jak po roztržce s otcem pracuje v lese u dřevorubců. Maminka za ním posílá Jurku s čistým prádlem a proviantem. Horská služba varuje před lavinovým nebezpečím a Jurka s bernardýny musí volit bezpečnější, ale delší cestu za bratrem. Zastihne je sněhová vánice a mlha, z níž chlapce bezpečně vyvede Vuk do svého nového bydliště. Horská služba vyhlašuje pátrání po pohřešovaných lyžařích a Vuk odchází také pomáhat. Jurka nerad, ale přece jen slíbí bratrovi, že z se chaty nehne a půjde brzy spát. Profesionální akce členů záchranné horské služby se účastní také Vukův otec. V dramatické noci mezi ním a starším synem poleví vzájemná antipatie a Vuk má cestu domů znovu otevřenou.

4. Dopis
Skupinu studentů, kteří si byli zalyžovat na posledním sněhu na vrcholu hor, přepadne prudký déšť. Mladí lidé najdou útočiště v turistické chatě "Na konci světa", která je sice teď v předjaří zavřená, ale otec s Vukem je tu nakrmí, usuší a nechají přespat. Ačkoli má Jurka nařízeno zůstat po škole u Rydvalů i na noc, jakmile se přečte dopis od maminky, který tu na něj čeká, od hajných uteče a v prudkém lijáku doběhne domů. Tak ho vyděsilo maminčino psaní, která je s malou sestrou Gábinou ve svém rodišti a touží se sem přestěhovat. Otec ani Vuk neberou maminčiny plány vážně, vědí, že se na hory zase vrátí. Jurka nastydl, má horečku, leží a zdá se mu, že se maminka a Gábina opravdu vrátila. Naštěstí to není jenom sen.

5. Pstruzi
Chata je připravena na letní sezonu, v jídelně je nový hudební automat, čeká se na příchod nového kuchaře, který by měl mamince ulevit v kuchyni, na potoce se po mnoha létech zase objevili pstruzi. Jurka si tajně vypůjčí Vukův rybářský prut a s kamarády jde pstruhy lovit. Pstruzi jsou ale hájeni a hajný Rydval zabaví Jurkovi prut. S jistými obavami se Jurka vrací nahoru na chatu, ale žádný trest ho tam nečeká. Rodina je zaujata příchodem noblesního kuchaře, který má mezinárodní praxi v oboru a Vuka víc než rybářský prut zajímá dopis, který dostal. Je to pozvání k přijímací zkoušce na lesnickou fakultu do Brna.


6. Zkouška
Zatím, co Vuk skládá přijímací zkoušku na vysokou školu, tráví Jurka s otcem čas na Brněnském veletrhu. Jurka je si jistý, že Vuk zkoušku udělá, tatínek je ale velmi neklidný. Až lodní siréna do mlhy, jejíž prototyp objeví na jednom výstavním stánku, ho přivede na jiné myšlenky. Sirénu chce mít na chatě, aby varovala před lavinovým nebezpečím. Vuk má ze zkoušky dobrý pocit, Jurka veze všem z Brna malé dárky, tatínek má svou sirénu, a tak se domů vrátili v dobré náladě. Najdou tam strýce Jaroslava, muže otcovy sestry s malou dceruškou Ivetkou, kteří přijeli na návštěvu, ale čeká je tu i špatná zpráva. Oba bernardýni se ztratili. Jurka má strach, že je zastřelil hajný Rydval, který psy podezřívá z pytlačení. V noci se vrátí Baryk, zpocený a vysílený, ale po Bojarovi jako by se zem slehla.


7. Hledá se Bojar
Budeme sledovat pátrání po ztraceném Bojarovi, jehož se účastní Jurka, jeho spolužáci, ale také strýc Jaroslav. Jurku trochu dráždí, že strýc bere tuto výpravu jako příjemný výlet a s přestávkou v horském hotelu jej smíří jen to, že se tu setkává s Livou, dcerkou vedoucí hotelu. Od ní se Jurka dozví, že se strýc Jaroslav rozvádí a malá Ivetka zůstane u matky. Navíc tu od místních kluků dostane Jurka tip, že by možná našel Bojara na liščí farmě v Rudné. Majitel farmy ale tvrdí, že bernardýn je jeho a teprve na zásah strýce Jaroslava přizná, že Bojara nedávno koupil. Ukáže se, že mu ho prodal výrostek od benzinové pumpy a ten ho zase koupil v místní hospodě. Konečně dostane majitel liščí farmy své peníze zpět a odevzdá psa Jurkovi. Jakmile kočí Altman uvidí Bojara zase na chatě, okamžitě někam odjíždí. Jurkovi je to podezřelé a vypráví pozdě večer Vukovi o pátrání po Bojarovi. Bratra ale víc zajímá dopis, který mu Jurka zapomněl odevzdat.


8. Nádherné prázdniny
V krajském tisku udělali otcově zrestaurované chatě reklamu a turisté sem houfně přijíždějí, lačni ochutnat vyhlášenou kuchyni. Ačkoli jsou prázdniny, musí Jurka pomáhat s obsluhou. Do zmatků na chatě přijede ještě navíc podniková kontrola, ale žádné nesrovnalosti v účetnictví se jí najít nepodaří. Zaútočí alespoň na otcovu lodní sirénu, ale když jim ji otec předvede k čemu slouží, upustí od svého byrokratického přístupu k věci. Cestou na horský hotel Maternovku se na chatě zastaví Vukova dívka Jana, a když ho nezastihla, nechala mu písemný vzkaz na papírovém ubrousku. Vuk za Janou okamžitě běží, ale doprovod Jurky rezolutně odmítne. V hustém dešti objeví Jurka v lese otce, který unikl rušnému provozu na chatě a společně si vychutnají krásu horské přírody, kterou mají oba tak rádi.

9. Narozeniny
Jurka má narozeniny a slaví je s kamarády venku před chatou. Děti se dobře baví, jen spolužačka Hanka zažije zklamání, když pochopí, že Jurkovou favoritkou je Liva z Maternovky. Společně se opékají vuřty, jsou tu také dospělí i hajný Rydval. Narozeniny Jurkovi dokonale pokazí, když se objeví Bojar s vnitřnostmi srnce v hubě. Hajný znovu prohlašuje, že brzy udělá psímu pytlačení konec. Otec Bojara odvede do chaty a uváže ho na řetěz. Jurka ví, že jeho pes je nevinný, ale potřeboval by to dokázat. Tajně prohledá stáj, kterou obhospodařuje kočí Altman a najde tu pytlácká oka.

10. Lovci
V chatě se ubytovali zahraniční lovci, pro které je na zítřek přichystán lov na vysokou. Hosté si také objednali večeři a pití na luxusní chatu vysoko v horách a Jurka musí pomoci kuchaři vynést nahoru potřeby na vaření. Lovci, které provází hajný Rydval, jsou s honem i pohoštěním velmi spokojeni a vesele oslavují. Jurka, který tu měl také přespat, se tady nudí a uteče domů. Cestou dolů uvidí Altmanův povoz, nepozorovaně na něj naskočí a pod plachtou najde zastřeleného srnce. Rychle pak vyběhne na Maternovku, vzbudí Livu i její matku, správkyni hotelu, a ta telefonicky sdělí Jurkovým rodičům, co veze Altman do města. První, co udělá Jurka po nočním návratu domu je to, že pustí nevinného Bojara z řetězu.

11. Rolničky
Jurka a Gábina se probudí do zasněženého rána. Jejich radost je bezmezná, jen maminka nemůže odpustit Jurkovi, že Gábinu zahrabal pod sníh, aby dokázal, jaký je Bojar zdatný záchrance. Gábina leží v posteli s rýmou. Co je ale obyčejné nachlazení proti zranění, které čeká na Jurku. Strýc Jaroslav, který teď pečuje o koně místo propuštěného Altmana, jej získá pro riskantní úkol. Jurka na lyžích, zapřažen za koníkem má dokázat, že tenhle "švédský sport" se ujme i na jejich horské chatě. Bláznivá jízda končí fiaskem a Jurka má v předvánočním čase nohu v sádře. Nezabrání mu to ale v tom, aby se vydal vzhůru do horského hotelu za kamarádkou Livou s dárkem pod stromeček.

12. Vánoce
Je Štědrý večer, ale rodina zasedá k večeři, až jsou obslouženi hosté. Rodinné vánoce jsou plné pohody, jen strýc Jaroslav marně čeká na telefon od své dcerky Ivetky, které poslal dárky. Za Vukem přijela jeho dívka Jana a Jurka přeje bratrovi, že je šťastný. Na chatě je parta vysokoškolských studentů, kteří tu v předjaří našli útočiště a vylákají Vuka a Janu na výstup na Liščí boudu. Stoupání je náročné a Jana nestačí. Chce pokračovat bez lyží, ale jedna lyže jí ujede a Vuk se za ní rozjede. V tu chvíli jsou oba mladí lidé zasypáni lavinou. Horská služba je okamžitě na místě, ale jeden lidský život se jim zachránit nepodaří.

13. Loučení
V závěrečném dílu seriálu se hrdinové loučí s horským domovem. Otec přijal místo vedoucího velkého hotelu a rodina se stěhuje do města. S těžkým srdcem se Jurka rozhodl svěřit do péče Livy jednoho bernardýna, o druhého se mají střídavě starat jeho spolužáci Kristek a Ježura. Gábina se bouří proti tomu, že si nesmí vzít s sebou nejmilejší slepici. Nejen děti, ale i tatínek by radši zůstal na horách, ví ale, že tu na maminku po Vukově smrti všechno padá. Když je konečně vše naloženo a má se vyjet, Gábina a bernardýni nejsou k nalezení. Holčička se s nimi ukryla na posezu a tam je krmí řízky, které maminka připravila na cestu. Usmyslila si, že tu bude se psy bydlet a odmítá slézt dolů. Tatínek rezignuje a Bojar s Barykem s nimi odjíždějí do města.

Zdroj: http://www.serialzone.cz/


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Z metropole

05:30 - 06:00

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 06:00

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

45 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

140 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Andrew Loo

Loo Andrew

Naposled navštívené:
Andrew Loo

Loo Andrew